Last news in Fakti

17 Март, 2023 16:40 857 4

Спешни мерки! Италия подготвя пакет от 7,8 милиарда евро за справяне със сушата

  • италия-
  • климат-
  • глобално затопляне

Италия обяви извънредно положение през юли миналата година, когато районите около река По, в които се произвежда почти една трета от селскостопанската продукция, са се сблъскали с най-тежката суша от 70 години

Спешни мерки! Италия подготвя пакет от 7,8 милиарда евро за справяне със сушата - 1
Снимка: Shutterstock

Италия се подготвя да одобри декрет за отпускането на 7,8 милиарда евро (8,32 милиарда долара) за справяне с тежката суша, засегнала страната. Това е заявил днес министърът на енергетиката и околната среда Джилберто Пикето Фратин, цитиран от Ройтерс, съобщава БТА.

Седмиците на сухо зимно време породиха опасения, че Италия може да се сблъска с още една суша след тази миналото лято, тъй като снеговалежите в Алпите са били на по-малко от половината от нормалното си равнище, според учени и екологични групи.

Декретът за справяне със сушата ще бъде разгледан от кабинета, каза в интервю за в. "Стампа" Фратин.

"Всички ние сме ангажирани да определим действията, които трябва да бъдат предприети с вече отпуснатите средства, като според първоначалната оценка те ще са на стойност 7,8 милиарда евро", е подчертал Фратин пред вестника.

Италианските реки и езера са засегнати от сериозен недостиг на вода, обяви миналия месец екологичната група "Легамбиенте" (Legambiente), добавяйки, че водата в По, най-дългата река в Италия, която тече от Алпите до Адриатическо море на северозапад, е била с 61 на сто под нормалното си равнище.

Италия обяви извънредно положение през юли миналата година, когато районите около река По, в които се произвежда почти една трета от селскостопанската продукция, се се сблъскали с най-тежката суша от 70 години.

Приоритетът през идните месеци ще е "да има достатъчно количество вода, за да се посрещнат нуждите на италианските домакинства и компании, особено тези в селскостопанския сектор", отбелязва Пикето Фратин.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    5 0 Отговор
    Да отпуснат тия пари за преливане на мозъчни клетки, в кухите кратуни на техните политици.
  • 2 ТаУмВзе

    4 1 Отговор
    Италия е Затънала над шията в Дългове към съюзчето. 8 милиарда нема от къде да избучат ей. Тва врътка на зелените кхмери, които папкат буболечки.
  • 3 Урюрвкос

    0 0 Отговор
    Хубаво прави Италия, няма нужда да се бори със сушата а трябва хората да се подготвят как да живеят дори при още по лоши климатични години.
  • 4 Госあ

    5 0 Отговор
    Хахахаха и как точно ще помогнат тия милиарди срещу сушата !?!? Не мога да повярвам на какво е заприличала Европа….
Новини по държави: