Last news in Fakti

29 Юни, 2023 13:10 1 102 10

Варшава: ЕС да ни плати за укрепването на границата с Беларус

  • беларус-
  • полша-
  • ярослав качински-
  • право и справедливост-
  • вагнер-
  • александър лукашенко

Лидерът на управляващата националистическа партия "Право и справедливост" - вицепремиерът Ярослав Качински, заяви, че в Беларус вече може да има около 8 000 бойци на "Вагнер"

Варшава: ЕС да ни плати за укрепването на границата с Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полша очаква Европейският съюз да ѝ помогне с финансирането на мерки за укрепване на източната граница на страната. Това заяви заместник-министърът на външните работи Павел Яблонски, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението му идва, след като Варшава обяви затягане на мерките за сигурност поради опасения относно присъствието на групировката "Вагнер" в Беларус.

Решението на руския президент Владимир Путин да предложи на войски от частната военна компания да се преместят в Беларус породи опасения сред източноевропейските страни от НАТО, че тяхното присъствие там ще предизвика по-голяма нестабилност в региона.

Вчера лидерът на управляващата националистическа партия "Право и справедливост" в Полша - вицепремиерът Ярослав Качински, заяви, че според страната му в Беларус вече може да има около 8 000 бойци на "Вагнер".

Той посочи, че Полша ще предприеме както временни, така и постоянни стъпки за укрепване на границата, сред които увеличаване на присъствието на силите за сигурност и на укрепителните съоръжения.

Запитан днес дали Брюксел трябва да помогне на Варшава да плати за подобни мерки, Яблонски отвърна, че "Полша очаква това".

"Европейската солидарност означава подкрепа за страни, застрашени от дестабилизация. Тези предпазни мерки трябва да бъдат увеличени", подчерта той.

Полша обвинява Беларус, че изкуствено създава мигрантска криза на границата, като превозва със самолети хора от Близкия изток и Африка и се опитва да ги преведе през границата. Минск отрича това твърдение.

Според Качински присъствието на "Вагнер" в Беларус може да означава "нова фаза на хибридна война, много по-трудна от тази, с която сме се сблъсквали досега".

Качински, който на практика се счита за лидер на Полша, зае по-твърда позиция относно сигурността на границата от президента Анджей Дуда, който говори по-рано през вчерашния ден в Киев.

Дуда отбеляза, че Полша ще засили сигурността по границата си с Беларус, ако се наложи, но допълни, че тя вече е добре обезопасена.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    25 0 Отговор
    Хиената на Европа пак разчекна гладната си паст.С хиените - по хиенски!

    Коментиран от #9

  • 2 Ал Пунди

    23 0 Отговор
    Тъй де. Ние плащаме за всички и всичко . А за нашата ограда ни казаха, да се оправяме сами. Да си гледаме работата.
  • 3 кога ще

    14 0 Отговор
    пусните Комините за проба....
  • 4 Някой

    25 0 Отговор
    Няма по-нагли от поляците. Само украинците, може би.
    Че кой ви е карал да правите стена по границата? ЕС ли? Нали ЕС бе разширена, за да няма нови стени в Европа? Па вие си посторихте такава, че и искате ЕС да ви я плати. Т.е., и ние да участваме чрез таксата към ЕС.
    Няма да стане. Никой не ви е крив, че решихте да правите майдан на Лукашенко преди 2 години, но се провалихте с гръм и трясък.
    Само за инфо, и тази стена няма да ви спаси, ако Пригожин реши да обърне силите си към Полша.
  • 5 Ти си

    21 0 Отговор
    От солидарност към шляхтичите ще изпратим Валерката да им построи оградка - той вече има опит и е даже цял експерт
  • 6 Надай се коньо за зелена трева

    11 1 Отговор
    Да ви ги плати дано на кукуво лято!
  • 7 И НИЕ ИСКАМЕ ПАРИ

    12 0 Отговор
    да направим ограда като тази на ТЪМП. Не като на ВИНКЕЛА и ТИКВАТА дето я прескачат с домакински стълби и режат с детски ножици
  • 8 Дългият

    9 0 Отговор
    Поляците вече ясно се готвят за война. Като видяха милиардите дадени на Украйна и те взеха да наглеят.
  • 9 Тор Щайнер

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Чърчил е бил прав за поляците.
  • 10 така, така

    3 0 Отговор
    на поляците да им се плати, за да укрепят границите си, поради конфликт, в основата на който НАТО има важна роля, т.е. в известна степен самите поляци са провокирали.
    А при нас - да укрепваме границите, за да ги пазим от бежанците основно с наши средства!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания