Last news in Fakti

1 Август, 2023 17:28 1 792 13

Европейски самолети са под риск от радиосмущения от проруския анклав в Карабах

  • карабах-
  • самолети-
  • европейски-
  • авиокомпании-
  • радиосмущения

Самолет на Чешките авиолинии, изпълняващ полет по линията Будапеща-Баку, едва не катастрофира

Европейски самолети са под риск от радиосмущения от проруския анклав в Карабах - 1
Източник: БГНЕС

Самолетът на Чешките авиолинии, изпълняващ полет по линията Будапеща-Баку, едва не катастрофира поради радиосмущения над района, където се разполага руският военен контингент в арменския анклав в Карабах, съобщи списание Newsweek România.

На 25 юли 2023 г. действията на проруското ръководство на сепаратисткия арменски анклав в Карабах провокираха опасен авиационен инцидент, който можеше да доведе до катастрофиране на този европейски самолет.

Пилотите обаче са успели да кацнат благополучно, спасявайки пътниците от евентуална авиокатастрофа. Самолетите на европейски авиокомпании вече на няколко пъти са застрашени поради радиосмущенията, които се създават от страна на проруския анклав.

Така, напоследък са регистрирани следните случаи на подлагане на радиосмущения:

- пътнически самолет ATR-45 на азербайджанските авиолинии, който е извършвал полета по линията Баку-Фузули на 24 юли 2023 г.

- пътнически самолет C-680 на Czech Airlines, извършвал полета по линията Будапеща-Баку на 25 юли 2023 г.

- пътнически самолет ATR-45 на Азербайджанските авиолинии, извършвал двупосочен полета по линията Баку - Габала - Баку на 27 юли 2023 г.

По-рано, след радиосмущения срещу Gulfstream G280 на Азербайджанските авиолинии, извършвал полета по линията Зангилан - Фузули от 11:54 до 12:07 ч. (GMT+4) и по линията Фузули-Баку от 13:02 до 13:17 ч. (GMT+4) на 13 юли 2023 г., навигационната GPS-система на пътническия самолет отказа.

От командването на руските миротворчески войски в региона са поискани обяснения за този и предишните инциденти. “Досега руските мироопазващи сили не са предприели никакви действия срещу тези провокации, представляващи сериозна заплаха за безопасността на транзитните полети във въздушното пространство на Азербайджан”, констатира агенция Trend News.

Според Министерството на отбраната в Баку това не е единственият случай: арменските сепаратисти редовно създават радиосмущения срещу пътнически самолети, прелитащи над азербайджанското въздушно пространство.

Заплахите за безопасността на европейските авиокомпании са неприемливи, още повече че националният авиопревозвач на Чешката република далеч не е единствен такъв с директни полети до Азербайджан.

Кои други авиокомпании могат да бъдат засегнати

Авиoкомпании от Унгария, САЩ, Канада, Полша, Латвия, Германия, Турция, Катар и Обединените арабски емирства, също са в списъка на потенциалните жертви на армено-руския заговор.

Припомняме, че след края на войната между Армения и Азербайджан през есента на 2020 г., руски войски бяха разположени в Карабах, на територията на арменския сепаратистки анклав Арцах.

За да запази позициите и влиянието си в Южен Кавказ, необходими за извършването на подобни провокации, напоследък Кремъл възпрепятства сключване на мир между Баку и Ереван.

"Путин се стреми да замрази конфликта между Армения и Азербайджан по сценария, който Русия инициира преди агресията в Донбас, Южна Осетия или молдовското Приднестровие", констатира на 28 юли 2023 г. телевизията CNN Prima, чешкият партньор на CNN.

Fakti също посочва, че за Москва това изглежда е единственият начин да запази досегашните си позиции и военно присъствие в региона.

Деструктивната роля на Руската федерация в Южен Кавказ, наред с опасенията за безопасността на полетите, през януари 2023 г. бяха споменати и от влиятелното американско издание The Hill. Медията призова властите във Вашингтон и съюзниците на САЩ, НАТО и Европейския съюз (ЕС), да мобилизират цялата международна подкрепа, за да заместят руските войски в Карабах, както и да съдействат за постигане на трайно мирно споразумение между Армения и Азербайджан.

Източник: Newsweek România


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сатана Z

    26 1 Отговор
    "На калпав й,вълната му пречи"
  • 3 Хихихи..

    26 3 Отговор
    Назначихте си Русия за враг,а нямате сила да пръд нете.Като Боко Заспалият сте пред Чекмеджето - две сиганчета ще ви разкостят до бельо..
  • 4 Пешо

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Ами... те нЯ там. Като знаят защо летят там. Русия е във война.... варди се. Диспечерите да не навигират над тази област
  • 5 Не там

    21 0 Отговор
    много добре знаят защо минават от там и какъв е риска.
  • 6 Киро Шприца

    23 1 Отговор
    Моете да заобикаляте през Конго, уговорил съм коридор с негрите.
  • 7 Ъхъ

    16 0 Отговор
    и кой каза, че Нагорни Карабах е проруски? Той си е проарменски...

    Коментиран от #10, #12

  • 8 Някой

    11 0 Отговор
    Хехе!
    А знаете ли, че в районите на Варна и Бургас GPS е редовно смущаван? И то не от сега, а от повече от година. Такова е положението в районите на Истанбул, Анкара, Кипър и т.н. Това вече става ежедневие над доста урбанизирани места, където не действат военни смущения.
    А, иначе, самолетите имат и уреди за летене по конвенционални навигационни средства, които за щастие бяха запазени, въпреки натиска на авиокомпаниите да се лети само по GPS (щото име безплатен).
    Е, липсата на такива средства се явява отказ от суверенитет. Решават американците, и ти спират сигнала на GPS.Или пък някой ти го заглушава.
  • 9 СЛОНА

    4 0 Отговор
    ОХ ВАНЯ ,ОХ КЕФ В ЕВРОКЕНЕФ!!!
  • 10 Е защо тогава

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ъхъ":

    Искат присъединяване към РФ, а и дори Армения не ги признава?
  • 11 Ветеран от Протеста

    2 8 Отговор
    Руските Мирозастрашаващи сили в Руски анклави като в Камчия ли???Кога ще осъдите българските Държавни Изменници продали Камчия на Руския Окупатор на България!???Кога бе??Кога....Сергей Станишев и Масларова...
  • 12 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ъхъ":

    Коментиращите не са чували за Карския договор. Да не би да е отменен и да съм пропуснал...

    Коментиран от #13

  • 13 Животновъд

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    За Карския договор не сме чували. Само за краварския. И що чешките авиолинии летят от Будапеща!?