Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 17:10 2 506 5

Възелът се разплита! Крал Фелипе Шести възложи на Педро Санчес да състави правителство

  • педро санчес-
  • испания-
  • подемос-
  • крал фелипе шести

За да се сдобие с мнозинство в парламента, социалистът Санчес ще трябва да си гарантира ключовата подкрепа на привържениците на независимостта на Каталуния, които в замяна искат амнистия за свои съмишленици

Възелът се разплита! Крал Фелипе Шести възложи на Педро Санчес да състави правителство  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испанският крал Фелипе Шести натовари днес изпълняващия длъжността премиер на Испания Педро Санчес да представи кандидатурата си за премиер в парламента, заяви председателката на Конгреса на депутатите (долната камара на испанския парламент) Франсина Арменгол, цитирана от Франс прес, пише БТА.

"Негово Величество кралят ме уведоми за решението си да предложи Педро Санчес като кандидат за председател на правителството", каза по телевизията Арменгол.

За да се сдобие с мнозинство в парламента, социалистът Санчес ще трябва да си гарантира ключовата подкрепа на привържениците на независимостта на Каталуния, които в замяна искат амнистия за свои съмишленици.

Санчес, който е на власт от 2018 г., разполага със срок до 27 ноември, за да получи необходимата подкрепа в парламента. Ако не се справи с тази задача, ще бъдат насрочени нови избори в средата на януари идната година.

Лидерът на консервативната Народна партия Алберто Нунес Фейхоо, чиято партия се класира на първо място на парламентарните избори на 23 юли, не успя да стане премиер, след като миналата седмица кандидатурата му бе отхвърлена от депутатите.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просто човек

    2 2 Отговор
    Да живее Испания! 🇪🇦🇪🇺
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пако

    4 3 Отговор
    На Педро пидирунгела от все сърце му пожелавам Неуспех.
  • 4 така така

    1 0 Отговор
    Той няма нужните гласове... друг ще е!

    Коментиран от #5

  • 5 Ха ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "така така":

    От теб нищо не зависи.
Новини по държави: