Last news in Fakti

4 Ноември, 2023 20:51 3 884 1

Следизборна суматоха в Мадрид! От него зависи дали Испания ще има работещо правителство

  • карлес пучдемон-
  • испания-
  • педро санчес-
  • вокс-
  • подемос-
  • каталуния

След като сключиха коалиционно споразумение с лявото обединение "Сумар", социалистите направиха в четвъртък следващата сериозна крачка напред към новия кабинет

Следизборна суматоха в Мадрид! От него зависи дали Испания ще има работещо правителство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Процесът по сформирането на ново испанско правителство все още не се е увенчал с успех. На предсрочните парламентарни избори през юли най-много гласове получи консервативната Народна партия, но тя и потенциалните ѝ коалиционни партньори от крайнодясната формация "Вокс" не успяха да спечелят мнозинство в долната камара на испанския парламент. Кандидатурата на лидера на Народната партия Алберто Нунес Фейхоо бе отхвърлена от депутатите. Така инициативата по съставянето на ново правителство премина към социалистите и техния лидер Педро Санчес, който е на власт от 2018 г. и продължава да оглавява правителството на Испания в качеството си на изпълняващ длъжността премиер.

След като сключиха коалиционно споразумение с лявото обединение "Сумар", социалистите направиха в четвъртък следващата сериозна крачка напред към новото правителство. Става дума за постигането на споразумение с Републиканската левица на Каталуния, по силата на което Санчес се сдоби с подкрепата на каталунската формация, която подкрепя независимостта на Каталуния. С това споразумение се предвижда поемане на ангажимент от страна на социалистите да бъде прокаран закон за амнистията на политиците, участвали в неуспешния опит за отделянето на Каталуния, както и опрощаването от Испания на каталунски дългове в размер от 15 милиарда евро. По този начин се стигна до ситуация, в която единственото, което не достига на Санчес и социалистите, за да си гарантират оставането на власт, е подкрепата на партията на Пучдемон "Заедно за Каталуния".

Оставането на власт на испанския премиер Педро Санчес зависи единствено от привърженика на независимостта на Каталуния Карлес Пучдемон, пише в свой аналитичен материал агенция Франс прес. Пучдемон обаче реши да накара премиера социалист да почака, за да му покаже, че няма да предостави подкрепата си прекалено лесно.

Пучдемон е базиран в Брюксел, тъй като е преследван от испанското правосъдие за неуспешния опит за отделянето на испанската автономна област Каталуния от Испания през 2017 г.

В четвъртък Пучдемон се срещна с представители на ръководството на партията си "Заедно за Каталуния" в хотел в белгийската столица. Надеждите, че той ще обяви, че ще подкрепи Санчес, бяха попарени, след като в края на деня подобно изявление не бе направено.

В замяна на подкрепата на седемте депутати от партията си, която е жизненоважно за Санчес, Пучдемон настоява за амнистията на участвалите в опита за отделянето на Каталуния - искане, което провокира бурни реакции в испанското общество и което социалистите се съгласиха да удовлетворят.

Ако мярката бъде прокарана, това ще означава, че Пучдемон ще може да се завърне в Испания, шест години след като избяга в Белгия. Предложената от социалистите концепция на законопроект за амнистията вече бе одобрена от Републиканската левица на Каталуния.

АФП цитира анализатора Антонио Баросо от консултантската къща "Тенео", според когото фактът, че Пучдемон не бърза да сключи споразумение със социалистите, се дължи и на борбата за власт в Каталуния, която води "Заедно за Каталуния" срещу Републиканската левица на Каталуния.

"Заедно за Каталуния", която е по-радикалната от двете формации, играе през последните години ролята на решителна опозиция на Педро Санчес, въпреки че през 2018 г. му помогна да дойде на власт.

Републиканската левица на Каталуния е по-умерена и е по-склонна на диалог с Мадрид. Тя често подкрепя инициативи на лявото правителство в испанския парламент.

"Заедно за Каталуния" води ожесточена борба с Републиканската левица на Каталуния за доминиращо положение в редиците на движението за независимост на Каталуния" и Пучдемон "не иска да изглежда като някой, който е предал своите", като приеме да оставането на власт на Санчес, обяснява Баросо.

Двете формации бяха съюзници при опита за отделянето на Каталуния, но миналата година помежду им се стигна до разрив, като "Заедно за Каталуния" обвини Републиканската левица на Каталуния, че е твърде мекушава по отношение на централното правителство. Понастоящем Републиканската левица на Каталуния сама управлява испанската автономна област.

В този контекст Пучдемон иска да наложи наратива за различно споразумение от това, с което се съгласи Републиканската левица на Каталуния, и да внуши, че последната дума ще е неговата, пише журналистът Енрик Джулиана в барселонския всекидневник "Вангуардия".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Името

    4 2 Отговор
    Пуч- па руски - преврат , смяна . А Демон , всички знаете
Новини по държави: