Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 04:47 883 2

Превратаджиите в Габон си назначиха парламент

  • габон-
  • парламент

Новосформираното Национално събрание е съставено от членове на опозицията и на управляващата партия на президента Али Бонго, който беше свален от власт на 30 август

Превратаджиите в Габон си назначиха парламент - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почти шест седмици след преврата в Габон новият военен лидер на централноафриканската страна Брис Олиги Нгема назначи ново Национално събрание и Сенат, предаде ДПА.

Имената на 98-те членове на долната камара на законодателния орган и 70-те сенатори, които ще изпълняват функциите на преходно правителство, бяха прочетени по държавната телевизия късно снощи.

Новосформираното Национално събрание е съставено от членове на опозицията и на управляващата партия на президента Али Бонго, който беше свален от власт на 30 август. Сенаторите са представители на гражданското общество, като синдикати и обществени организации.

Миналия месец Нгема назначи Рeймон Ндонг Сима, критик на Бонго, за министър-председател. Нгема, който преди това оглавяваше президентската охрана на Бонго, твърди, че иска да въведе повече демокрация в Габон след преврата. Въпреки това той не е посочил график за произвеждане на нови избори.

Семейство Бонго, което управлява страната повече от 50 години, отдавна е обвинявано в корупция. Въпреки петролното богатство на страната, нейните 2,3 милиона жители живеят предимно в бедност.

Малко преди преврата Бонго беше избран за трети мандат според официалните резултати. Съществуват обаче сериозни съмнения дали изборите са били свободни и честни, посочва ДПА. Много граждани на Габон приветстваха преврата като освобождение от клептокрацията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Лисан

    11 1 Отговор
    И в Габон вземат мерки против болестта "луда крава"
  • 2 Иван

    12 3 Отговор
    Техният парламент е по-цивилизован и по-демократичен от този на укро-наркоманите.