Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 17:33 2 012 45

Международната среща на върха на инициативата "Един пояс, един път" започва в Китай

  • китай-
  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • един пояс-
  • един път

Сред гостите е руският президент Владимир Путин, който днес пристигна със самолет в Пекин и утре трябва да се срещне с китайския лидер Си Дзинпин

Международната среща на върха на инициативата "Един пояс, един път" започва в Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай се опитва да даде тласък на мащабния си инфраструктурен проект, известен като инициативата "Един пояс, един път", в началото на срещата на върха в китайската столица Пекин, в която участват лидери на много страни, предаде ДПА.

Сред гостите е руският президент Владимир Путин, който днес пристигна със самолет в Пекин и утре трябва да се срещне с китайския лидер Си Дзинпин.

Китай е важен партньор на Русия, който досега оказваше в известна степен подкрепа на Москва във войната ѝ срещу Украйна чрез неутралната си позиция.

Срещу Путин е издадена международна заповед за арест от Международния наказателен съд във връзка с руските действия в Украйна, но Пекин може да пренебрегне заповедта, тъй като никога не се е присъединявал към така наречения Римски статут на МНС.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан се срещна днес с китайския президент, за да обсъдят ролята на неговата страна в инвестиционния и инфраструктурен проект на Китай.

"Смятаме ви за приятел", каза му Си Дзинпин. Той добави, че Унгария активно участва в изграждането на така наречения Нов път на коприната и китайско-унгарските отношения се развиват на високо ниво, независимо от променящата се международна обстановка.

Според китайски източници Орбан е изразил благодарност за подкрепата на Пекин при изграждането на приблизително 350-километровата железопътна връзка между Будапеща и Белград – проект, който е част от инициативата "Един пояс, един път".

Унгария е една от малкото страни от ЕС, които участват в инициативата. Германия, например, не е част от проекта, който бе лансиран от Си Дзинпин през 2013 година. Смята се, че Италия обмисля да го напусне.

Наименованието на така наречения Нов път на коприната е свързано с известния древен търговски път, който се е простирал от Китай до Европа.

Управляващата Китайска комунистическа партия инвестира в транспортни маршрути в Африка, Азия и Южна Америка, като строи железопътни линии и пътища или купува пристанища, като това в гръцкия град Пирея.

По данни на агенция Синхуа до 2023 г. Китай е сключил над 200 споразумения за сътрудничество с повече от 150 страни.

Според официални данни Китай е инвестирал почти 1 трилион долара в проекти по цял свят през последното десетилетие.

В срещата на върха в Пекин ще участват повече от 4000 делегати от над 140 държави и повече от 30 международни организации. Последната среща на върха на инициативата "Един пояс, един път" се проведе през 2019 г. преди пандемията от коронавирус.

Пекин изпраща предимно свои собствени строителни компании, а също така действа и като кредитор за финансиране на строителството. Това доведе до критики, че благодарение на инициативата "Един пояс, един път" страните стават силно зависими от Пекин, тъй като впоследствие задлъжняват към Китай.

Шри Ланка, например, дължи на Китай еквивалента на повече от 21 милиарда долара и изпадна в неплатежоспособност поради икономическа криза.

Преди началото на срещата на върха в коментар на агенция Синхуа се казва, че "скептиците" на Запад се опитват да очернят инициативата с твърдения, че тя е "капан за дългове".

Органът на Китайската комунистическа партия в. "Женмин жибао" изтъкна, че много страни преодоляват дългогодишни инфраструктурни затруднения в резултат на инициативата.

Някои наблюдатели на Запад твърдят, че флагманският проект на Си Дзинпин е в затруднение заради отслабващата икономика на Китай, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А пък

    30 3 Отговор
    WP: Саудитският принц Мохамед застави Блинкен да чака цяла нощ

    Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, по време на посещението си в Саудитска Арабия, е бил принуден да чака цяла нощ за среща с престолонаследника на кралството Мохамед бин Салман, съобщава Washington Post.
    Блинкен, който е на обиколка в Близкия изток, докато палестинско-израелският конфликт ескалира, се срещна с бин Салман, който управлява кралството, в неделя сутринта.
    „В Рияд саудитският владетел застави Блинкен да чака няколко часа за срещата, която трябваше да се състои вечерта (в събота), но принцът се появи едва на следващата сутрин“, пише вестникът.

    Коментиран от #42

  • 2 Русофил

    7 29 Отговор
    Батальонът на диктаторите се строява да се преклони пред върховния вожд Си.
  • 3 стоян георгиев

    28 6 Отговор
    Атлантиците искат в БРИКС

    Коментиран от #5, #32

  • 4 КОТарАК

    3 31 Отговор
    джуджа кво ще прави там? отрязаха го от пътя на коприната , и от силата сибирска 2

    Коментиран от #6, #11, #40

  • 5 КОТарАК

    3 20 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    и Сърбия и тя, само дето изпълнява точки за ЕС
  • 6 Русофил

    6 28 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Путю е там да целува бе, това ще прави.

    Коментиран от #10

  • 7 Бъдещето

    31 6 Отговор
    От198 държави присъстват 150. Само васалите от стара, оглупяла, грохнала блудница Европа ги няма.
  • 8 миме

    25 5 Отговор
    красота,най-накрая гнусният нечовешки неоколониален ред на гадните ненормали мразещи човеците англоговорящи капиталистически олигарси се унищожава .супер браво на альошите
  • 9 Това е, товае

    16 4 Отговор
    Аха, ако някой не знае, от мен да го знае - затова е тя тази цялата патаклама в Израел. Подготвяше се алтернативна пътечка на китайската и ей-на....... война!

    Коментиран от #12

  • 10 миме

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    яд те е,че може да бъдеш заклан заради ненормалната ти страст да целуваш резани главички
  • 11 Швейк

    3 10 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Не трябва да говориш така.
    Другарят Путин е велик човечец !

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хахахаха

    3 17 Отговор
    Един пояс, един път???? Не беше ли пусин който говореше за многополюсен свят? А сега говорят за един път? Ако ще вървим по един път, може би да не вървим по руския път?

    Коментиран от #17

  • 14 Нема лошо

    5 18 Отговор
    Абе то хубаво е да се мечтае..пояси..колани ..пътища..ама всичките са за никъде..щото богатия 1млрд отряза ваша Раша ..още малко и новата , този път стоманена завеса , се спуска...А това, което се случва в Газа,е от страх, че Индия, новия играч, ще прескочи и пътища, и пояси със се коприни и памуци...абе..всеки драпа да търгува със Запада..иначе как ше изкара за паничката с ориз..

    Коментиран от #19, #22

  • 15 Гледаме

    29 4 Отговор
    Над 150 държави участват-без САЩ и пуделите им в Европа...А Орбан вече се срещна с Путин-м/у другото...-Пекин обяви че Путин е главният гост на това събитие....Изводите си правете сами козяци.....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хахавия,

    18 3 Отговор

    До коментар #13 от "Хахахаха":

    Пак не схванал. Нито пояса, нито пътя е за теб. Ти си еднополюсния, те са много полюсните.
    Не те щат тебе, хахахахавия.

    Коментиран от #26

  • 18 Знаещия..

    2 15 Отговор
    Хахахаха..мечтиии..пътя на Копринката...ала-бала...дъвка за наивници...Китай твърдо и упорито влиза в рецесия от която може да не излезе и след 50 години..съвременната икономика е на принципа на скачените съдове..лесно се закачаш, ама трудно се откачваш..

    Коментиран от #20

  • 19 миме

    13 3 Отговор

    До коментар #14 от "Нема лошо":

    и от кво е богат тоя богат милиард,че краде от цел свет ли,или ,че ако не ползваш зелената му тоалетна хартия може я да те обесят я да те разпорат за радост на неколко сенилни дъртака сметащи се за гоУеми шефчета

    Коментиран от #30

  • 20 миме

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "Знаещия..":

    по твоята логика и наглетата могат да си спомнат Депресията

    Коментиран от #23

  • 21 Някой си...

    4 9 Отговор
    Пу не е глупав...много ясно разчете сигнала, който даде Си на Конгреса на КК с думите ( цитирам дословно) ..Очертават се два военно-икономически полюса за следващите 50 години- САЩ и Китай...та , понеже му биха шута и от САЩ иот ЕС, най-добрите световни пазари, реши да се присламчи към китайския дракон, който се оказа боа- анаконда...вече има табели на вйода и изхода на повечето Далекоизточни градове в Русияна китайски..абе щом и Захарова проговори на мандарин..нещата са ясни. Да пожелаем на дрогаря Пу успешно придвижване по китайския път..

    Коментиран от #24

  • 22 Пират

    11 2 Отговор

    До коментар #14 от "Нема лошо":

    Богат от лапане на чужди ресурси. Свърши тая. Че както и не произвежда нищо, а само с услуги, застраховки и шменти капели се занимава, ще клекне на колене пред Брикс.

    Коментиран от #25

  • 23 Да ти кажа..

    2 8 Отговор

    До коментар #20 от "миме":

    По време на депресията в Пролетарския свят е върлувал гладомора..така че да им имам депресията..
  • 24 О,боже

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "Някой си...":

    Ти май не си чел речта на СИ , а повтаряш на Мара др..сните.
    Нищо общо с това което казваш и думите на зкитаеца. Напротив. В прав текст каза, че са рамо до рамо с Русия.

    Коментиран от #28, #29

  • 25 Хи Хи Хи

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "Пират":

    Ще..ще...ще..говори в сегашно,не в бъдеще несбъднато..че аз тези приказки ги слушам вече 60 години и това ще е все така някъде там..в романите на братя Стругацки...нам дали ме разбираш ко ти гаворя..преди месец, га се срещаха БРИКС пак така,,големи локуми се теглеха, че и шербет и небет шекер ..и ко..накрая едно нищо..апнаха, пийнаха и си обещаха пак софра да си направят ..и така минаха вече 20 години в мераци и напразни надежди...
  • 26 Хахахаха

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "Хахавия,":

    То и ти не ги щеш, щот си в Европа и не заминаваш за русия. Хехавия.
  • 27 Пиян руснак

    4 4 Отговор
    Путин хич да се не връща от Китай !
  • 28 Някой си...

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "О,боже":

    Сънувал си..а че са рамо до рамо..и тук грешиш. Рамо във рамо са..от времето, когато Пу се качи на престола, до сега, е отстъпил над 260 000кв/км( повече от 2,5 Българии) руски територии на Пекин.. и това е факт неоспорим. В Хабаровск руски граждани не са допускани до земите си, дадени на китайци дългосрочно..ма за ко пискат..нали са братски народи..

    Коментиран от #31

  • 29 Да ти кажа..

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "О,боже":

    Ами не ,не съм я чел, слушах я...а ти можеше да си направиш труд да я прочетеш ..поне с гугъл транслейт....и тогава нямаше да се мяташ по гол корем на цимента..
  • 30 иваило

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "миме":

    Ех ..миме..мимее..май споделяш личен опит, а? Пориха ли те , пориха, та сега точиш сълзи..
  • 31 Швейк

    3 6 Отговор

    До коментар #28 от "Някой си...":

    Докато руската армия в Украйна търпи огромни загуби за няколко кв.м. Китай превзема огромни руски територии без никаква СВО.

    Коментиран от #34

  • 32 Ко туй нящо бре...

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    ...БРИКС.ко туй нящо бре? Аз от 20 години го слушам тоя БРИКС..и нищо наяве..абсолютно нищо..нада..0 пресечена... нямат никакво влияние над свеовната икономика,,нито на пазарите, освен че са суровинен придатък на мощните Западни икономики. Единствен Китай би могъл даси мери топките, ама и той нещо му се чумери на тоя БРИКС...Усеща, че такива навле ци като Русия, Бразилия, ЮАР или Аржентина ще донесат само проблеми за тях ..та когато заработо и истински това нящо..обади ми се по водомера..
  • 33 Трол

    2 5 Отговор
    Казвайте кога да купя брикс рубли и да се пенсионирам, че с тия копейки за никаде не стигат

    Коментиран от #36

  • 34 Да ти кажа..

    2 5 Отговор

    До коментар #31 от "Швейк":

    Нищо не превзема Китай..просто си ги иска и Пу ги дава, че даже чупка в кръста прави..

    Коментиран от #41

  • 35 !!!?

    7 0 Отговор
    Многополюсният модел на на КитРус - "Един пояс, един път" !!!?

  • 36 Да ти кажа..

    3 4 Отговор

    До коментар #33 от "Трол":

    Питай Лавров, той ги разбира работите..и щото ги разбира, онзи ден се вайкаше, че са се набълбукали яко с рупии и не знаят ко да ги правят, та решили да реинвестират в Индийската икономика... демек, зимайте си шумата че нема ко да я праим..абе Иванушки много по руската земля..

    Коментиран от #38

  • 37 Някой си...

    7 1 Отговор
    Ндааа..така се трасира новия китайски път през Сибир.../ каналът е руски и НЕ Е ЧУЖДЕСТРАНЕН АГЕНТ/

  • 38 Кой лавров

    3 4 Отговор

    До коментар #36 от "Да ти кажа..":

    Този с дъщеря си американска гражданка от Ню Йорк и другата му дъщеричка в Лондон ли? Този ли

    Коментиран от #39

  • 39 Да ти кажа..

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "Кой лавров":

    Същия,същия..
  • 40 Простакът се ражда

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    и умира простак
  • 41 Това че ти правиш

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Да ти кажа..":

    чупки в кръста не го прехвърляй на Путин.Той е Путин, с ти синП...ьо

    Коментиран от #43

  • 42 Калпазанин

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "А пък":

    Малко е чакал евреина, по принцип дори на Саудитска територия не се допускаха дори ако си евреин или си посещавал исраел. Представям си ако беше отишъл бай пън сигурно от чакане щеше да се гътне
  • 43 Швейк

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Това че ти правиш":

    Какво е синП...ьо ?

    Коментиран от #44

  • 44 Бабанка

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Швейк":

    синП...ьо е насинен пу.тьо, демек хем оправен хем насинен превантивно
  • 45 хр. грозев

    3 1 Отговор
    Кога човечеството ще се отърве от тая Англосаксонската сг...ан. Повече от 80 години човечеството робува на Зелената хартия и те печатат толкова колкото считат за необходимо и нищо че дългът им е надминал 33 Трилиона .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания