Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 16:10 3 721 37

Пентагонът с тежки обвинения към Китай

  • китай-
  • тайван-
  • южнокитайско море-
  • сащ-
  • пентагон

Министерството на отбраната на САЩ смята опасните маневри на китайски изтребители за прехващане на американски самолети и техните съюзници в Индийско-тихоокеанския регион като опити на Пекин да окаже натиск върху Вашингтон

Пентагонът с тежки обвинения към Китай  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Представители на Министерството на отбраната на САЩ смятат опасните маневри на китайски изтребители за прихващане на американски самолети и техните съюзници в Индийско-тихоокеанския регион като опити на Пекин да окаже натиск върху Вашингтон, посочват от пресслужбата на Пентагона.

Служители на Министерството на отбраната смятат, че опасното прехващане на американски и съюзнически самолети в международното въздушно пространство е "централизирана и съгласувана кампания" от страна на китайски служители с цел "принуждаване към промяна на законната оперативна дейност на САЩ", е заявила Ели Ратнър, помощник-министър на отбраната по въпросите на сигурността в Индийско-тихоокеанския регион.

Китайските прехващания не се ограничават само в небето в международното въздушно пространство. Ратнър е заявил, че това е само част от по-широк модел на поведение на Китайската народноосвободителна армия "в целия регион, в различни области и в различни географски райони".

Китайски кораби тормозят американски и съюзнически военни кораби във водите на Източнокитайско море в Южнокитайско море. "Виждаме го и на сушата срещу нашите индийски партньори", е допълнил той. "Това е част от много по-широка картина."

Ратнър изпревари някои информации от скоро публикувания доклад за китайската военна мощ, в който се посочва, че китайските изтребители все по-често се ангажират с принудително и рисковано оперативно поведение.

"От есента на 2021 г. насам сме станали свидетели на повече от 180 такива инцидента: През последните две години те са повече, отколкото през предходното десетилетие", е подчертал Ратнър. "Това са близо 200 случая, в които оператори на НОАК (Народноосвободителната армия на Китай) са извършили безразсъдни маневри, или са изстреляли сигнални ракети, или са се приближили твърде бързо или твърде близо до американски самолети."


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    90 10 Отговор
    Само дето не разбрах китайците до бреговете на обора ли са провили нЕкВи опасни маневри та краварите имат претенции.
  • 2 Вовка Пут

    8 81 Отговор
    Китай изпадна в шок от западната подкрепа за Украйна, която му показа, че и с Тайван ситуацията ще е подобна. Естествено, подобна перспектива, не се нрави на китайските комунета. Цялата тази дестабилизация в Света, е следствие от опитите на диктаторските режими в Китай, Русия, Северна Корея и Иран да преначертаят световният ред. Следващите, които ще бъдат "натирени" от Европа след руснаците, ще са китайците.

    Коментиран от #8, #36

  • 3 Буха ха

    56 3 Отговор
    В отговор, китайците хапнаха по една паничка ориз и дружно изпуснаха газ в посока Тайван. Метеоролозите предупредиха че идва буря.
  • 4 Рошав таралеж

    75 3 Отговор
    А, какво дирят краварите там? Майкя си???
  • 5 Български Русофил

    9 3 Отговор
    тези трябва да се потискат нали така.какво стана с кръстайч
  • 6 Си Дзинпин

    62 1 Отговор
    "Китайски кораби тормозят американски и съюзнически военни кораби във водите на Източнокитайско море в Южнокитайско море."

    No comment!!!
  • 7 Никой вече не го интересуват

    56 4 Отговор
    Глупостите и дивотиите на САЩ. Ние сме с Русия и Китай.... Иран и Ирак

    Коментиран от #29

  • 8 Читател

    29 3 Отговор

    До коментар #2 от "Вовка Пут":

    Я марш в детската градина. Ако можеш да се обличаш сам - първа група; ако не - в яслите;

    Коментиран от #23

  • 9 Пентагонът с тежки обвинения към Китай

    47 1 Отговор
    .....Мълчи се за Ирак, никакви новини....Ако ви прави впечатление Но там голямо чудо ще стане скоро и точно за това са Американските самолетоносачи май . ..Ирак обявиха че с оръжие и жива сила ще подпомогнат всяка война срещу Израел......милициите на Муктада Садр са с над 6 милиона члена изключително добре въоръжени включително и от Китай..... Ирак обяви че започва действия за освобождението на петролните си находища окупирани от САЩ в районите около Ербил. .......
    Турция и Китай също обявиха че САЩ трябва да напуснат петролните находища окупирани от тях в районите около Ербил !!!! .....
    САЩ почна да им се стяга около врата
    въжето около врата и за това БайДън отърча в Израел. Въобще не става дума само за Газа, тя беше клечката кибрит само.... Ирак търпя, търпя въоръжава се здраво и въобще на къде ще избие налягането не е ясно. Ясно е само че огромни терористични актове ще има и най добре ние да си затваряме човката и да не се месим в проблеми които не са наши за да не го отнесем на края...

    Коментиран от #28, #31

  • 10 123456

    34 1 Отговор
    С нетърпение чакам китайците да проверят дали американските кораби и самолети имат спасителни лоТки , с гребла , разбира се
  • 11 Българка

    40 1 Отговор
    Фащ и техните фенове да ми кажат, кой точно щат се намира там , че да има нужда от техни самолети и кораби? Чий го дирят световните агресори там?
  • 12 Мълчи се за Ирак, никакви новини.

    24 1 Отговор
    като бонус и кюрдите които бяха излъгани от САЩ==== Много фронтове им се отвориха верно на Американците..И Саудитците са против
    Американската контрабанда от районите на Ербил ! Ирак търпя, търпя въоръжава се здраво
    Тихо и активно..... и от Китай включително !!!! =========Кой в България да ти го каже обаче ?......Коя медия да го направи ?..........ето цитат : """""Петролните полета на Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC) в южната иракска провинция Майсан преодоляха референта от 300 000 барела дневно производство на суров петрол, което се равнява на около 45 000 тона, достигайки максимално ниво на добив, което демонстрира успеха на енергийното сътрудничество между Китай и Ирак=======Някъде да е публикувано ?....
  • 13 Симо

    39 1 Отговор
    Китай тормозел краварите в района на Източнокитайско море в Южнокитайско море!!?? Ами те самите имена на моретата насочват мисълта, кой не е на мястото си!!?? Какво прави кравария на другия край на света? И от какво точно се оплаква? Хората искат без убийства да ви вразумят и върнат по местата. Стига убийства, г-да кравари!
  • 14 Даааааа

    24 1 Отговор
    Никой вече не го интересуват глупостите и дивотиите на САЩ. Ние сме с Русия и Китай.... Иран и Ирак

    Коментиран от #17

  • 15 САЩ се провали не само с

    30 1 Отговор
    Украйна но и в целият Близък и далечен Изток.... Навсякъде ! Даже полегна на Венецуела ако не сте разбрали даже.

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Просто ми кажете хора

    21 1 Отговор
    В коя точно инициатива и политика и в кой регион по света САЩ не са се провалили и компрометирали ? Има ли поне една такава да ви питам ?

    Коментиран от #25

  • 19 Никой

    4 11 Отговор
    Българина не осъзнава ,че света се намира на прага на трета световна война. Благодарност към Путин , Си , аятоласите ,че защитават всички мюсюлмански ценности. Българския русофил мюсюлманин отдавна вече работи на терен.
  • 20 Даже полегна на Венецуела САЩ

    23 1 Отговор

    До коментар #15 от "САЩ се провали не само с":

    Абсолютно верно е !
  • 21 пешо

    12 1 Отговор
    китай си го местят
  • 22 Пентагонът

    23 1 Отговор
    вече не може да си разиграва "конете" където му скимне! За него ситуацията с всеки изминал ден ще се влошава и ще бъден принуден да прибере терористичните си флотилии на американска земя.
  • 23 пешо

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Читател":

    те го събличат
  • 24 И Да не забравяме най важното в момента

    28 1 Отговор
    Идват избори и умната хора ! Атлантическите партии в България трябва да се разглеждат от хората като една обща листа и въобще в имената и кандидатите им да не се задълбочава човек. Пишеш ги всички в графа "предатели и защитници на нацизма" и приключваш с тях кардинално. Клонирането на Атлантическите структури не трябва да заблуждава хората относно тяхната вредност. Няма по-вредни и още по-вредни, те са си принципно вредни и хората не трябва въобще в личността на излъчените кандидати да се заглежда даже ! Мислете хора и не гласувайте за атлантическите партии на войната !
  • 25 САЩ пари няма, и няма как да не се

    19 1 Отговор

    До коментар #18 от "Просто ми кажете хора":

    Провали . Фалира САЩ и Приключи !
  • 26 Чичо Дончо каза

    16 1 Отговор
    Опасно е да се доближаваш да американците,не е опасно те да се .доближават
  • 27 И не забравяйте хора

    13 1 Отговор
    Дори персонала на Дневник, четат Факти и плачат горчиво. Дневник успя да намали "успешно" аудиторията си със 71,03% само за година !!!!! хахахаха ! Евала Факти ви правя!

    Коментиран от #32

  • 28 Браво за

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пентагонът с тежки обвинения към Китай":

    Коментара ++++++ !
  • 29 Народа наистина е с

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Никой вече не го интересуват":

    Русия и Китай, Иран, Сирия, Венецуела, Ирак и така на татък. Но окупационното атлантическо нацистко правителство и парламент дошли с измама на власт не са ! Мислете хора как ще гласувате верно. Идват избори.
  • 30 Вирус

    8 0 Отговор
    Хахаха тези само плачат значи други държави не могат да правят изпитания
  • 31 Спрете моля с (+) овете хора

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пентагонът с тежки обвинения към Китай":

    Че съм обикновен човек и ще се възгордея .....

    Коментиран от #34

  • 32 В Дневник

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "И не забравяйте хора":

    Кой влиза бре?
  • 33 Артилерист

    15 0 Отговор
    Американците хленчат, че техни кораби са били тормозени от китайците в ИзтоноКИТАЙСКО море и ЮжноКИТАЙСКО море. Значи самите морета се наричат КИТАЙСКИ, тоест те са в непосре дствена близост до Китай и възниква въпроса какво търсят американците там и каква точно "оперативна" дейност имат да вършат? Интересно би било да разберем, как биха реагирали американците, ако китайски кораби и самолети отидат да вършат някаква оперативна, нали, дейност в Източноамерикански и Южноамерикански океани? Американците са разставили 1000 военни бази по света и като да са завладели планетата с оперативната си, нали, дейности. Не е ли време американците да се посвият около своята си територия и да престанат да притесняват другите държави в пограничните им райони, па били те и международни? Или щом са се толкав разширили да не мрънкат, че някой си е позволил да ги попритесни. Да свикват!
  • 34 обикновен човек

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Спрете моля с (+) овете хора":

    Друг път
  • 35 Дедо Z

    10 0 Отговор
    Ами и Ердоган попита, какъв го търсят американски самолетоносачи в Средиземно море! Също важи и за Южно китайския регион!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.