Last news in Fakti

15 Октомври, 2023 19:45 5 190 46

WSJ: Атаката на "Хамас" сложи край на близките отношения на Нетаняху и Путин

  • русия-
  • израел-
  • иран-
  • владимир путин-
  • бенямин нетаняху

Руският външен министър Сергей Лавров също обвини САЩ за монополизирането на проваления мир между израелци и палестинци

WSJ: Атаката на "Хамас" сложи край на близките отношения на Нетаняху и Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В продължение на години израелският министър-председател Бенямин Нетаняху поддържаше "сложни" отношения с Кремъл, като поддържаше сърдечни отношения с все по-изолирания руски президент Владимир Путин, пише Wall Street Journal.

Дори нахлуването на Русия в Украйна и затоплянето на отношенията ѝ със заклетия съперник на Израел Иран, не успяха да нарушат сътрудничеството. Лидерите поддържаха връзка по телефона, а Нетаняху обяви необвързващ подход към войната в Украйна, като отказа да предостави смъртоносна помощ или системи за противовъздушна отбрана на Киев, въпреки натиска на Запада.

Сега, след смъртоносната атака на подкрепяните от Иран бойци на "Хамас" срещу Израел, разговорите изглежда са преустановени. Путин е един от малкото големи световни лидери, които не са се обадили на Нетаняху, за да поднесат съболезнования за над 1300-те израелци, убити от "Хамас" при нападението.

Прекратяването на съглашението между Русия и Израел подчертава по-голямата тектонична промяна, която се извършва с ролята на Русия в Близкия изток, откакто Путин започна войната си в Украйна. Търсейки оръжия и съюзници, за да осъществи проваленото си нахлуване в Украйна, Русия промени някога внимателно балансираните си отношения с Иран, като същевременно засили връзките си с арабски държави като Египет, Ирак и Обединените арабски емирства.

Сега се смята, че Москва полага основите на стратегически отношения с Ислямската република, която достави хиляди дронове "Шахед", които Москва използва след нахлуването в Украйна, за да деградира и унищожи енергийната инфраструктура на съседката си, и която сега предоставя на Москва компоненти за сглобяване на дронове в Русия. На свой ред Русия е доставила учебни самолети Як-130 на иранските военновъздушни сили и обмисля сделка за продажба на Иран на изтребители Су-35, което може да промени баланса на въздушните сили в Близкия изток.

В продължение на години Русия и Иран поддържаха връзки помежду си, но отношенията им бяха пропити с недоверие, тъй като всяка от страните се заиграваше и с по-добри отношения със Запада. Сега и двете страни са изолирани от Запада и са притиснати в един и същи ъгъл, твърдят анализатори.

Русия търси партньор, който може да ѝ осигури оръжие, но прегръдката ѝ с Иран е продиктувана и от по-широки антизападни настроения.

Прегръдката обхваща и спонсорираната от Иран Хамас, която извърши клането на израелски цивилни граждани. През изминалата година поне две делегации на високо равнище отпътуваха за Москва за преговори.

Преди дни "Хамас" написа съобщение в своя канал в Telegram, в което похвали позицията на Путин по отношение на нарастващото насилие.

"Ние от Движението за ислямска съпротива ("Хамас") оценяваме позицията на руския президент Владимир Путин относно продължаващата ционистка агресия срещу нашия народ и отхвърлянето на обсадата на Газа", се посочва в изявлението.

Андрей Гурулев, депутат от Държавната дума и член на нейната комисия по отбрана, отбеляза ефективността на Хамас в преодоляването на израелската отбрана и написа в своя канал в Telegram, че руските сили могат да се поучат от техните методи и израелския отговор.

"Чий съюзник е Израел? Съединените американски щати", написа Гурулев. "Чий съюзник е Иран и заобикалящият го мюсюлмански свят? Нашият."

По-тесните връзки на Москва с Иран, както и усилията ѝ да изгради по-силни връзки с арабските съседи на Израел, в много отношения са повторение на позицията на Съветския съюз спрямо Израел от времето на Студената война.

Междувременно Кремъл има вътрешни причини да приветства война по-далеч от границите на Русия. Тъй като руските президентски избори са насрочени за март, Кремъл търси отклоняване от войната в Украйна. Путин често поддържа 23-годишното си управление над Русия, използвайки държавните медии, за да игнорира вътрешните проблеми, като същевременно се фокусира върху хаоса в чужбина.

Путин, в първите си коментари за атаките на "Хамас", нападна САЩ, наричайки атаките "ясен пример за провала на политиката на Съединените щати в Близкия изток“, която никога не е защитавала интересите на палестинците в мирни преговори. Малко по-късно заяви, че Израел има право да се защитава срещу атаките на "Хамас", но призова за мирни преговори, водещи до създаването на независима палестинска държава.

Руският външен министър Сергей Лавров също обвини САЩ за монополизирането на проваления мир между израелци и палестинци. Дни след клането той се срещна с ръководителя на Арабската лига Ахмед Абул Гейт и двамата призоваха за незабавно прекратяване на огъня и международно подкрепени преговори.

"В Израел живеят голям брой наши сънародници“, заяви Лавров след разговорите. "Загрижени сме за тяхната съдба в настоящата ситуация и правим всичко, за да разберем дали сред тях има хора, които се нуждаят от помощ.

Скоро след началото на боевете бившият руски президент Дмитрий Медведев ги нарече компенсация за САЩ за това, че харчат парите и вниманието си за подкопаване на Русия, вместо да посредничат за мир между израелци и палестинци. Москва обвини САЩ, че са предизвикали нахлуването им в Украйна чрез подкрепа и въоръжаване на "антируски нацистки режим в Киев".

"Вместо да работят активно за палестинско-израелско споразумение, тези идиоти се нахвърлиха върху нас и започнаха да помагат на неонацистите по всякакви начини, тласкайки нашите нации към конфликт“, написа Медведев часове след като "Хамас" започна атаката си.

Други видни коментатори на Кремъл злорадстваха, че битките в Израел означават, че сега двама съюзници на САЩ могат да бъдат лишени от защита. Кремълският пропагандист и телевизионен водещ Владимир Соловьов публикува отново новинарска статия за решението на САЩ през януари да извадят 300 000 американски 155-милиметрови артилерийски снаряда от оръжейни запаси в Израел и да ги предадат на украинската армия. В публикацията се посочва, че Израел вече е без "застрахователна полица“.

Държавните медии също така отразиха пропалестинските протести в Лондон и Ню Йорк, където избухнаха блъскания с полицията.

Томас Греъм , изтъкнат сътрудник в Съвета за международни отношения, е коментирал, че руските държавни медии вероятно ще се нахвърлят върху всяко хаотично развитие в Израел или другаде, което ще отвлече вниманието от вътрешните проблеми на Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    18 9 Отговор
    За атаката на Хисбула от Ливан кога? Или тва не е важно? По-важно е правилната настройка на калпавият матрял
  • 2 Мдаа..

    39 25 Отговор
    Путин трябва да угоди на всеки,иначе автоматично става "терорист и мракобесник".Той му е хванал цаката.Просто си играе играта и периодично си го премества..

    Коментиран от #12, #19

  • 3 Бесен-_ Язовец

    34 24 Отговор
    На Руския президент Владимир Путин не му пука за козара който дърпа конците на ФАЩ.

    Коментиран от #7

  • 4 Урюрвкос

    21 16 Отговор
    Заради огромната вълна от украински граждани идващи от ЕС в Русия от утре Кремъл затваря границите си и оставя една вратичка в Псковска област за леки коли и летище Шереметиево.
  • 5 ЦРУ

    27 8 Отговор
    Нетаняху колкото и да е неудобен за САЩ е демократичен лидер сравнение с радикалните десни и радикалните вярващи евреи които са срещу Русия Китай ИНдия Бразилия Индонезия Турция Мексико Аржентина Египет Саудитска Арабия Нигерия Алжир, ЮАР, ОАЕ, Пакистан
  • 6 Българин

    31 20 Отговор
    ХАМАС Са ТЕРОРИСТИ

    Коментиран от #31

  • 7 ЦРУ

    12 12 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен-_ Язовец":

    На наследника на Чингис Хан не му пука кой дърпа конците на САЩ като глобална сила само да се обедини Монголската империя в едно , Общността на необвързаните, Г 77, ОДКС, Юга, Ориента, БРИКС , ШОС, Арабската лига, Африканския съюз, Мюсюлманския свят, Латинския свят, Азия, Русия Китай Индия Бразилия Аржентина Мексико, Индонезия ЮАР, Нигерия АЛжир, Египет , Саудитска Арабия, Турция, Унгария, Сърбия, Босна, АСЕАН, това са все страни срещу ООН, срещу Запада, срещу Британския свят, срещу САЩ, срещу САЩ, срещу НАТО, срещу демокрациите, това е 1 към 8 където живеят само империалсти реваншисти, Остите на злото , ядрения химическия биолгически лазерен арсенал, геноцида е използван като оръжие срещу колективния Запад и неговия глобален хегемон САЩ
  • 8 Манипулативна статия

    27 17 Отговор
    Поръчкова!
  • 9 Шопен

    31 28 Отговор
    Путин си е добре , Нетаняху да се оправя с краварите .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Добро управление казаха

    38 39 Отговор
    Путин е глупав човек и жертва стратегическите интереси на Русия заради краткосрочните интереси на диктатурата..в момента ги вкарва в глухия коловоз в който беше паркирал СССР и знаем много добре как завърши цялата работа

    Коментиран от #14

  • 12 реру

    27 26 Отговор

    До коментар #2 от "Мдаа..":

    "Путин трябва да угоди на всеки,иначе автоматично става "терорист и мракобесник"..."


    Не е автоматично, а закономерно...

  • 13 Ха ха ха

    10 6 Отговор
    Да бе да
    Хазарски тъпаци
  • 14 Хъм

    4 7 Отговор

    До коментар #11 от "Добро управление казаха":

    явен тъпунгер който сравнява несравними условия и прочини

    Коментиран от #16

  • 15 Спрете да преписвате брадати лъжи!!!

    27 25 Отговор
    "Ислямската република, която достави хиляди дронове "Шахед". които Москва използва"

    Русия сама си произвежда дроновете и то с хиляди на месец. И са с пъти по-усъвършенствани и способни от Иранските "Шахед".
  • 16 Циба

    15 4 Отговор

    До коментар #14 от "Хъм":

    Аве изчей ве мой
    Същите драми бяха по времето на СССР
  • 17 Елементарна конспирация

    12 3 Отговор
    Плана на терористите е да създадат прецедент и напрежение при което да въоръжат Иран с атомно оръжие което всъщност е сделката от самото начало
  • 18 Спрете да преписвате брадати лъжи!!!

    29 11 Отговор
    "Нетаняху обяви необвързващ подход към войната в Украйна, като отказа да предостави смъртоносна помощ или системи за противовъздушна отбрана на Киев, въпреки натиска на Запада"

    И това не е вярно! Вярно е само че Израел не прати снарядите си дирекно на Украйна, а ги изпратиха на САЩ, които пък ги изпратиха на Украйна! Хитринка за измиване на ръцете! Само дето Русия го знае това!
  • 19 Хахахаха

    18 29 Отговор

    До коментар #2 от "Мдаа..":

    За това ли не излиза от бункера? Щот е много умен, нали?
  • 20 Джоко

    9 2 Отговор
    Според анализиращите, кой е пътника- Нетаняху или Путин!? Не бързайте. И двамата ще са си окей и къс- по- паса продължава!
  • 21 И кое не е вярно:

    20 3 Отговор
    ""Вместо да работят активно за палестинско-израелско споразумение, тези идиоти се нахвърлиха върху нас и започнаха да помагат на неонацистите по всякакви начини, тласкайки нашите нации към конфликт“, написа Медведев часове след като "Хамас" започна атаката си.""
  • 22 Гориил

    16 5 Отговор
    Нямаше и най-малък признак на охлаждане в отношенията между Путин и Нетаняху. Не и не се очаква. Размяната на поклони и реверанси не е признак на любов, а пропускането на телефонно обаждане не е признак на несъгласие. Това е текущото състояние на общественото мнение в двете страни и лидерите не могат да го пренебрегнат. Освен това нищо не гарантира сигурността на Израел повече от позицията на Сирия, която е ограничена от Москва. В Русия процъфтява богата и влиятелна еврейска диаспора, която дори не допуска мисъл за скъсване или прекратяване на отношенията. Не се опитвайте да предадете пропаганда за реалност.

    Коментиран от #26

  • 23 Гориил

    14 17 Отговор
    Само млатене за блатния ватник и продажната копейка!

    Коментиран от #34

  • 24 Сталин

    10 14 Отговор
    Страхливото с ботокса за стяга бохчата за Гааге.
  • 25 Иван

    11 1 Отговор
    Албанеца Еди Рама е поднесъл саболезнования.... от името на Албания, Косово, Тайван и Хуан Гуайдо.
  • 26 Охаа

    4 16 Отговор

    До коментар #22 от "Гориил":

    Сирия не съществува на картата кл@ун
    вземи я смени

    Коментиран от #29

  • 27 А50

    7 1 Отговор
    Нй-накрая. Християните нямат работа с антихристите.
  • 28 Путинофил

    11 16 Отговор
    И на Натаняху толкоз му е акъла да си говори с жужака.

    Коментиран от #30

  • 29 Гориил

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "Охаа":

    Бъдете реалисти и не позволявайте на другите да ви хипнотизират.
  • 30 Просто в партията на Путин, повечето

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Путинофил":

    губернатори, олигарси и всички на високи постове в РФ са евреи или или имат евреи в сенейството. Това беше израелската спирачка. Обаче сега накладките прегряха.
  • 31 Българин

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    ТО И АЗ СЪМ ТЕРОРИСТ, АМА ЗА ТОВА ПЪК ПРОДАЖЕН, БЕЗ РОДЕН, ЕВРОГЕЙСКИ И АТЛАНТИКО ЦЕНТАДЖИЙСКИ ДЕБИЛ.

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мумията от мавзолея

    5 9 Отговор
    Голяма грешка беше на Нетаняху, че не взе категорична позиция срещу руските фашисти и сега им сърба попарата. А израелците имат горчив опит с фашистите и не трябваше да го допускат.

    Коментиран от #37

  • 36 Реалист

    4 1 Отговор
    Всяко "чудо" е за мнооого финикийски знаци - парички! За да бъде заблуден Данъкоплатеца - обикновения трудещ се гражданин, че за Война срещу "световните терористи" са необходими свръх големи военни бюджети във вид на "помощи", от които печелят близки до управляващите кръгове фирми, които от своя страна "се отчитат" на политиците! Затворен - Порочен кръг! Кой ли създава и с какви милиони долари въоръжава и поддържа тези "световни терористи"???
  • 37 Гориил

    4 4 Отговор

    До коментар #35 от "Мумията от мавзолея":

    Нека ви напомня. че двадесет процента от израелците говорят руски и горещо обичат Русия.
  • 38 Анекдот

    4 1 Отговор
    На мобилизираните липсват гащи и храна! Събират се от доброволци!
    - Какво друго можете да очаквате от „крепостна“ Русия? Държавата не може да снабдява армията си.
    - Но това е в Израел!
    - Трудно е да си напълно подготвен за събития от такъв мащаб. Ето за какво помага гражданското общество!
  • 39 В.В.П.

    3 2 Отговор
    Евреите са обречени..рано или по късно..Изпратиха и оръжие и наемници ,инструктори в Окраина ..Путя не знае това ли ??.И тая атака на Хамас му я сготвиха от ЦРУ,на Биби ..
  • 40 В.В.П.

    2 4 Отговор
    Руските евреи се прибират в Рф...От Израил..
  • 41 В.В.П.

    5 2 Отговор
    Хамас е бизнес.Както е Киеф ..Пазар на оръжие ..за убиване .Ако няма войни няма да има ВПК .Не се задълбавайте толкоз .Като ви дойде до главите ще проумеете..Богоизбраните ще бъдат бити и пребивани ,по целия свят ..
  • 42 В.В.П.

    0 2 Отговор
    Топли отношения между Путин и Биби..??.Едва ли ..Чак топли
  • 43 В.В.П.

    5 2 Отговор
    Всички подкрепят Чафутите ,обаче никой не се бие за тях .Щото ги мразят ,де факто..Просто е.Саш потънаха вАфгзнистан ..Израил ще изяде дървото в Палестина ..
  • 44 В.В.П.

    4 2 Отговор
    Ционистите изпратиха през Полша ,много оръжие и персонал в Ззрсайна ..Вагнер изтрепаха много ивреи...Това е че Биби ,не му пука за никой ..парата е важна .В Хамас руснаци няма ..
  • 45 руските са създали Хамас

    3 0 Отговор
    Свърши вече заблудата за добрата росия! Росия е и поддържа на световния тероризъм!
  • 46 Фанфан

    1 0 Отговор
    Какви близки отношения? Путьо винаги е бил с палестинските терористи. Няма да се учудя ако ги е снабдявал и с оръжие. Израел и Русия на Путьо не могат да са в приятелски отношения. Путьо е приятел най-вече с оная чалма от Иран. Очаквам в скоро време Путьо да задължи рускините да ходят увити в чаршафи....като тия в Иран.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания