Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 16:23 1 832 14

Какво ще стане със заложниците в Газа?

  • ивицата газа-
  • газа-
  • израел-
  • хамас-
  • заложници-
  • бенямин нетаняху-
  • катар

Катар е основният посредник в преговорите

Какво ще стане със заложниците в Газа? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израел и "Хамас" продължават непреките преговори за освобождаване на цивилните заложници, взети от екстремистката групировка при атаката ѝ срещу Израел на 7 октомври, въпреки че израелската армия навлиза все по-дълбоко в обсадената ивица Газа, пише БТА.

Катарски служител каза, че преговорите, които се водят с посредничеството на Доха, продължават, но добави, че израелската сухопътна офанзива затруднява процеса. Катар е основният посредник в преговорите, тъй като е едновременно съюзник на САЩ и приютява на своя територия политическо бюро на "Хамас“, посочва в. "Файненшъл таймс“.

"Те все още говорят. Все още се изслушват един друг", заяви служител, информиран за хода на разговорите. "Разбира се, темпото не е такова, каквото беше в четвъртък и петък, но разговорите не са спрели". Служителят предупреди, че вече няма признаци за скорошен пробив.

Миналата седмица посредниците бяха оптимистично настроени, че са на прага на постигането на споразумение, според което "Хамас“, който контролира Газа от 2007 г., ще освободи всички цивилни заложници, заявиха трима служители, информирани за преговорите. Според тях решението на Израел да започне мащабна сухопътна операция срещу Газа в петък е попарило надеждите за скорошно постигане на споразумение, което би включвало съгласие на Израел да спре бомбардировките си над ивицата за пет дни и да позволи на анклава да получава гориво и друга хуманитарна помощ.

Мащабната сухопътна офанзива, която според израелски официални представители ще засили натиска върху "Хамас“ да освободи пленниците, обаче засили и опасенията на семействата на заложниците за съдбата на техните роднини. Сред заложниците има граждани на Израел, САЩ, европейски държави и Тайланд.

Досега след посредничеството на Египет и Катар са освободени само четири заложнички - американка и нейната дъщеря и две жени на около 80 години. Едната от тях, 85-годишната Йошевед Лифшиц, обясни, че е била държана в "обширна мрежа" от тунели под Газа. Вчера обаче беше потвърдена смъртта на Шани Лук, 22-годишна жена с двойно германско и израелско гражданство, отвлечена от "Хамас" на музикалния фестивал в пустинята Негев на 7 октомври и показана в Газа от палестинската групировка.

Радикалното палестинско движение "Хамас" публикува вчера видеозапис с три жени, за които каза, че са негови заложнички. Видеото е с продължителност от 76 секунди. То бе разпространено от медиите на "Хамас" със заглавие: "Известен брой задържани ционисти отправят послание към Нетаняху и неговото правителство". Във видеото едната от трите жени призовава израелския премиер да договори размяна на заложниците, държани от "Хамас" с палестинци, които се намират в израелски затвори.

"Биби Нетаняху, шалом. Ние сме заложници от 23 дни", казва жената. "Знаем, че трябва има прекратяване на огъня. Вие трябва да ни освободите, всички нас, вие поехте ангажимента да освободите всички ни", добавя тя, обръщайки се към Нетаняху.

"Вместо това вие носите бремето на вашите политически, военни и дипломатически пропуски и грешки и на вашите пропуски и грешки в областта на сигурността. Заради бъркотията, която сътворихте на 7 октомври, защото армията не беше там, никой не дойде, никой не ни защити, сега ние - невинните цивилни, гражданите, които плащаме данъци на израелската държава - сме заложници, при ужасяващи условия", допълни тя. Жената обвини Нетаняху, че е искал да убие всички заложници, визирайки израелските удари по Газа. След което казва: "Не бяха ли убити достатъчно израелски граждани вече?"; след това с остър тон отправя искане да се постигне сделка за освобождаването на заложниците на "Хамас" срещу освобождаването на палестинските затворници, държани в израелски затвори. "Да се върнем при нашите семейства! Сега!", казва жената в края на видеото.

Западен дипломат каза, че е "имало големи очаквания" за сключване на сделка в края на миналата седмица. "Параметрите бяха налице, но дяволът се криеше в детайлите, тъй като между “Хамас“ и Израел няма доверие", каза дипломатът, добавяйки, че ще бъде още по-трудно, докато се води сухопътната офанзива в Газа. “Хамас“ е предложил поетапно освобождаване на заложниците, заяви миналата седмица пред "Файненшъл таймс" високопоставен служител на ислямистката групировка: чужденците ще бъдат разменени срещу петдневно прекратяване на огъня, както и срещу контролирани от ООН доставки на храна, гориво и лекарства за болниците в Газа, но ще има и допълнителни условия за освобождаване на израелските цивилни.

Те ще включват пропускане на ранените за лечение в Египет през граничния пункт “Рафах“. Според здравното министерство в контролирания от "Хамас“ анклав, от началото на войната при израелските бомбардировки на Газа са загинали над 8 000 души, а повече от 20 000 са ранени. Освобождаването на палестинските жени и деца от израелските затвори също ще бъде условие. Израелските войници, държани в плен, обаче ще бъдат запазени от “Хамас“ за "размяна срещу затворници" на по-късен етап. Сред семействата на заложниците - които са създали "Форум на семействата на заложници и изчезналите лица", за да окажат натиск върху правителството да осигури освобождаването на техните роднини - военната ескалация на конфликта от страна на Израел предизвиква безпокойство.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна със семействата в събота и обеща да използва "всички възможности, за да ги върне у дома". След срещата организацията на семействата заяви, че са казали на Нетаняху, че тяхното "недвусмислено искане е военните действия да вземат предвид съдбата на заложниците и на изчезналите"."Това е много тежко за нас", каза Мейрав Лешем Гонен, който говори от името на организацията. "Изминаха три седмици, откакто не знаем какво е станало с нашите близки. Всички чухме за навлизането на танковете (в Газа) и всички сме разтревожени". Междувременно въоръжени с изкуствен интелект и иновативни програми, служители от изключително динамичния технологичен сектор на Израел работят за установяване на местонахождението на заложниците, държани в ивицата Газа след нападението на "Хамас“, посочва Франс прес.

От "командна зала" в Тел Авив някои от тези блестящи умове координират десетки други. Целта им е да отговорят на редица въпроси: Кои са заложниците? Къде са били видени за последен път? Ранени ли са? Възможно ли е да се установи къде се намират? Технологичният сектор е стълб на израелската икономика, който се възползва от техническата експертиза на компаниите, специализирани в киберсигурността. Това е експертиза, за която светът научи, когато избухна скандалът с шпионския софтуер "Пегас“, създаден от израелската компания Ен Ес О (NSO). Експертите, събрани в офисите на комуникационната компания "Гитма Би Ди О“ (Gitma BDO), започнаха да използват своите умения, за да идентифицират и търсят заложници, няколко дни след безпрецедентната атака на бойци на "Хамас“ срещу Израел, при която бяха убити над 1400 души, повечето от които цивилни.

Създадени са и други подобни платформи, разчитащи на доброволци, които са технически експерти. На пръв поглед гледката на млади технически специалисти, които отпиват от кафето си, докато пишат на лаптопите си, не се различава много от офисите на стартъп компаниите, каквито има в Сан Франциско или Лондон. Но работата, която те вършат, е уникална. Те сърфират в социалните мрежи, разглеждат снимки от нападенията и отвличанията. След това снимките се анализират с помощта на изкуствен интелект и софтуер за разпознаване на лица и се сравняват със снимки, предоставени от семействата на заложниците или на изчезналите лица.

С помощта на експерти по геолокация, програмисти и арабисти тази работа бързо предоставя на израелските власти по-точна картина за отвлечените лица и кога са били видени за последен път. Информацията бива предадена на звеното, създадено от израелската армия за справяне със заложническата криза. Според Рефаел Франко доброволците на "Гитма Би Ди О“ са идентифицирали около шестдесет заложници. "Ние сме цивилна командна зала. Основната ни цел е да спасяваме човешки животи", обяснява изпълнителният директор на "Код Блу“ (Code Blue) компания за управление на кризи, която е помогнала за създаването на екипа на "Гитма Би Ди О“.

На екраните са изобразени цифрови карти на ивицата Газа, на които са поставени цветни маркери, отнасящи се до конкретни данни за заложниците. "Хората тук са оставили работата си. Генерални директори, ръководители на Ай Ти отдели на компании, основатели на компании - те оставиха всичко настрана, за да дойдат тук и да помогнат", казва Идо Брош, 24-годишен програмист в компанията "Гитам Би Би Ди О“(Gitam BBDO), който казва, че има опит във военното разузнаване. В "Гитма Би Ди О“ задачата понякога придобива личен характер. Един от техническите специалисти, Омри Маркус, показва снимка на братовчедката на най-добрия си приятел на екрана и казва: "Сега тя е в Газа. Трябва да я върнем у дома“.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трябва

    6 1 Отговор
    Смърт !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Всички терористи

    6 6 Отговор
    хамасяни, на пръжки в големите тигани...
  • 5 Никой

    6 3 Отговор
    Никой няма да се съгласи да замени заложниците за 10 000 терористи намиращи се в израелски затвори. Така че сухопътната операция продължава.
  • 6 Какво ще стане

    3 5 Отговор
    Специалните части на Израел ще ги освободят.
  • 7 Кайво

    4 1 Отговор
    Какво ще стане със заложниците в Газа?

    ДюнерКебап
  • 8 Соваж бейби

    3 0 Отговор
    Абе имам идея ,да освободят всички хора а на тяхно място да се направи замяна с политици !Така нормалните хора ще са на свобода а с политиците да правят каквото си искат няма да плача за тях !
  • 9 редно е да стане това

    2 1 Отговор
    което става с хилядите безащитни палестински жени и деца.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ами

    0 1 Отговор
    цахал кара наред - терористи, цивилни, заложници .....
  • 12 тези със снимки на заложниците са

    2 0 Отговор
    жалки и лицемерни ,подкрепяики зверствата и убииствата на собствената си държава над хиляди жени и деца
  • 13 дядо бг

    1 0 Отговор
    или ги връщат, или няма да има газа! сигурно полуумни джихадисти си въобразяват, че това е Босна, Либия, Ирак , Сирияили си мислят,че е украина!???????? Ама няма да има и други на североизток......! Нострадамус за 2023 год!
  • 14 Тъжния

    1 1 Отговор
    Ами защо не гледахте интервюто с едната възрастна жена която я освободиха Хамас. Тя обясни как израелската армия ги е бомбандирала и от 8 бойци на хамас и 20 заложници са останали само тя и още една жена живи. Израел използват доктрината "Ханибал" във военните си операции което означава, че за тях е по-добре да убият заложниците, отколкото да бъдат използвани за разменна монета. Поинтересувайте се и ще се ужасите.