Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Ноември, 2023 17:05 4 961 28

Внимавай какво, колко и пред кого говориш!

  • джорджа мелони-
  • италия-
  • украйна-
  • вован-
  • вован и лексус

В телефонния разговор на Мелони с Вован и Лексус италианският премиер казва във връзка с Украйна, че има доста умора сред европейските лидери относно войната на Русия срещу тази страна, посочва "Политико"

Внимавай какво, колко и пред кого говориш! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Италианският премиер Джоржа Мелони "падна жертва" на руското комедийно дуо Вован и Лексус, съобщиха вчера световните агенции и италианските медии. Руските комици разпространиха вчера 13-минутен аудиозапис, в който те успяват да измамят Мелони по време на телефонен разговор, в който единият от тях се представя за председателя на Комисията на Африканския съюз и въвлича италианския премиер в откровен диалог относно войната в Украйна и миграцията. Разговорът се е състоял на 18 септември, в навечерието на общополитическите дебати на високо равнище в рамките на годишната сесия на Общото събрание на ООН, посочват медиите. На тези дебати Мелони участва за първи път като премиер и в речта си тя говори основно за плановете на Италия за глобално решение на проблема с незаконната миграция, но и за подкрепата за Украйна, на която италианският премиер e твърд поддръжник. После в редица интервюта и изказвания на срещата на Европейската политическа общност и на неформалната среща на върха на ЕС в Гранада, на срещата на групата на южноевропейските държави МЕД 9 в Малта и на Европейския съвет в Брюксел, Мелони неизменно засягаше отново тези две теми и повтаряше подкрепата си за Украйна и намеренията на Италия да бъде на челно място в намирането на общо и глобално решение на миграционния феномен. А междувременно в края на септември френският президент Еманюел Макрон заяви солидарност с Италия във връзка с миграционен наплив.

В телефонния разговор на Мелони с Вован и Лексус италианският премиер казва във връзка с Украйна, че има доста умора сред европейските лидери относно войната на Русия срещу тази страна, посочва "Политико". Това признание не е изненадващо. То идва в момент, в който самият украински президент Володимир Зеленски в интервю за "Тайм" констатира, че има изтощение от войната в Украйна, заливащо като вълни Европа и САЩ.

Още новини от Украйна

В разговора с Вован и Лексус обаче Мелони коментира също, че украинската контраофанзива бележи скромен напредък и не е променила фундаментално ситуацията в Украйна - откровение, което едва ли ще се понрави на Киев. Мелони казва още, че за да се намери изход от цялата тази ситуация, тя има идеи, но ще ги оповести в подходящия момент.

Италианският премиер се оплаква и от липсата на подкрепа за Италия, подложена на миграционен натиск. Тя споменава, че Макрон не ѝ вдигал телефона, когато му звъняла по този въпрос. “Те всички си мислят, че Италия трябва да реши този проблем сама. Това е един много глупав начин на мислене”, казва Мелони.

Вован и Лексус заявиха, че Мелони е била доста откровена с тях за разлика от други лидери, които те са въвличали в този род шеги. Привърженици на Мелони казват, че тя е казала всичко, което действително мисли и казва и по време на редица интервюта за италиански и западни медии, или в нейни речи в парламента и на международни форуми.

От канцеларията на Мелони публикуваха изявление вчера, в което не скриха разочарованието си от това, че тя е била измамена от самозванец, представил се за председател на Комисията на Африканския си съюз и свързал се с нея в момент, в който тя работела усилено за укрепване на връзките с африканските лидери, с които тя проведе важна среща в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН, посочват италианските агенции АНСА и “АДН Кронос”. Въпреки опита да бъде накарана Мелони да изрече неудобни фрази, в разговора с Вован и Лексус тя е повторила същината на позицията на италианското правителство и въпреки провокациите тя е потвърдила пълната подкрепа на Рим за Украйна и формулирала основните линии на италианската политика за справяне с незаконната миграция, посочиха представители на канцеларията на дипломатическия съветник на Мелони, допълват АНСА и “АДНКронос”.

Джованбатиста Фацолари, близък сътрудник на Мелони, пък отбеляза, че капанът, който ѝ е бил устроен, е илюстрация на изнервеността и отчаянието на Москва относно хода на войната в Украйна, съобщава италианското аналитично издание “Декодe 39”. Мелони не e паднала в капана на руските пропагандисти и е потвърдила италианската линия на подкрепа за Украйна и за спазването на международните закони, допълни Фацолари. Политикът от антисистемното “Движение 5 звезди” Лука Трамини коментира, че чрез шегата на Вован и Лексус Италия се е превърнала в посмешище за света. Той определи случилото се като абсурдно и упрекна Мелони, че пред двамата руски шегаджии е съобщила поверителни информации. Италианският анализатор Матео Бранди пък коментира, че е била достатъчна една телефонна шега, за да бъде накаран един европейски лидер да признае провала на НАТО в Украйна. Според Никола Ювинале, юрист и геополитичеки анализатор, случилото се показва нивото на интелигентност на италианското разузнаване, допуснало двамата руски комици да проведат дълъг телефонен разговор с Мелони под чужда самоличност.

Вован и Лексус, двамата комици, подиграли се този път с италианския премиер, са Владимир Александрович Кузнецов и Алексей Владимирович Столяров, припомнят италианските медии АНСА, “Скай ти джи ком 24”, “Фан пейдж” и “Фато куотидиано”. Кузнецов е роден през 1986 г. в Новоросийск, а Столяров е роден година по-късно в Екатеринбург. И двамата са бивши журналисти. От 2016 г. дуетът води програмата “Звонок” по руската телевизия Ен Ти Ви, допълва “Фато куотидиано”. Дуото е специализирано в телефонни шеги с известни личности. В миналото двойката е успяла да изпързаля и Михаил Горбачов, Ангела Меркел, Реджеп Тайип Ердоган, Елтън Джон, Кристин Лагард, Джон Маккейн, принц Хари, Джоан Роулинг, Хуан Гуайдо, Джером Пауъл, Бен Уолъс, Виталий Кличко, Александър Лукашенко, Доналд Тръмп, Анжей Дуда, Педро Санчес, Хенри Кисинджър, припомнят италианските издания. В родината си те също са нанасяли шегаджийски удари, устройвайки клопки на опозиционни фигури и личности, оспорващи руската външна политика. За двамата комици се говори, че са свързани с руските тайни служби и че са пропагандисти на руската политическа линия, но те отричат това в интервю за италианския “Република” още през 2016 г. Тогава те се обрисуват като патриоти и питат какво лошо има да проявяват по този начин патриотизма си. Същата година дуото казва, че никога не би скроило телефонна шега на Владимир Путин.

Сред личностите, за които тандемът се е представял, са били Петро Порошенко, Грета Тунберг, Володимир Зеленски, Владимир Путин, Денис Шмигал, Дмитрий Песков, Еманюел Макрон и много други. Двойката разчита не толкова на добрата имитация на известни личности, за да измами други известни личности, а на ефекта от изненадата. По време на телефонните разговори известни фигури се чувстват поласкани, че други известни личности ги търсят и говорят пред тях откровено, отбелязва “Фато куотидиано”.

Сред най-известните шеги на Вован и Лексус е тази, която тандемът устройва на британския певец Елтън Джон през 2015 г., след като той критикува ситуацията с правата на ЛГБТ общността в Русия. Тогава двойката комици се представят за Путин и Песков пред певеца, а той се хвали с проведения разговор с тях в социалната мрежа Инстаграм, като разказва, че е говорил с руския президент и с говорителя на Кремъл за правата на хомосексуалистите в Русия. След това Вован и Лексус разкриват какъв майтап си направили с него. През 2022 г. тандемът подвел тогавашния британски министър на обраната Бен Уолъс, че говори с украинския премиер Денис Шмигал относно амбициите на Киев да се сдобие отново с ядрени оръжия, припомнят “Фато Куотидиано” и “Фан пейдж”. Вован и Лексус са лъгали в миналото Тръмп и принц Хари, че говорят с Грета Тунберг, Ердоган и Меркел, че говорят с Порошенко, Дуда, че говори с Макрон, Кристин Лагард и Джоан Роулинг, че говорят със Зеленски, посочва АНСА.

Миналия месец Вован и Лексус са се свързали с испанския премиер Педро Сачес, чиято страна сега е ротационен председател на Съвета на ЕС. Пред него един от двамата комици се представил за лидер на африканска държава, който лобира за връщане на руските банки в системата Суифт, но Санчес се показал категорично твърд по този въпрос и отказал да съдейства по какъвто и да е начин за това. Той освен това подчертал, че е неприемливо да се оставя Русия да играе главна роля в размирния африкански район Сахел и е настоял, че трябва да се върне конституционния ред в Нигер. Санчес разговарял с мнимия африкански лидер и за последствията от излизането на Русия от черноморската зърнена сделка, посочва АНСА.

Фалшивият телефонен разговор на Мелони с Вован и Лексус не е първата фалшива ситуация, в която бе замесена италианската премиерка в последно време. Преди броени дни стана ясно, че тя е завела дело в италианския град Сасари срещу баща и син, които са създали фалшиво порновидео с нейно участие, съобщиха италианските медии. Сумата от 100 000 евро, които Мелони поискала като обезщетение от двамата, ще бъдат предоставени после от нея за каузата за борба с домашното насилие.

След раздялата си с италианския журналист Андреа Джамбруно, в основата на която стояха скандални негови изказвания, документирани извън ефир, ликът на Мелони бе въвлечен в пародийна имитация на популярната реклама на италианската верига супермаркети “Еселунга”, в която главни действащи лица са разведени родители и тяхното дете.

Преди това италианската журналистка Сабрина Гуцанти пък по италианската телевизия “Ла Сете” разказа за фалшив пародиен телефонен разговор с Мелони, от който ставало ясно, че италианската премиерка харесвала повече компанията на представители на левицата, защото те били много по-възпитани и образовани за разлика от съпартийците ѝ от дясната партия “Италиански братя” и именно заради това журналистът Джамбруно се представял за привърженик на левоцентристите първоначално, когато се опитвал да спечели любовта ѝ.

Пак по телевизия “Ла Сете” режисьорът Алесио Марцали направи фалшиво интервю с Мелони, в което я пита как се чувства и ѝ казва, че я намира за помръкнала след една натоварена седмица, в която всички говореха за раздялата ѝ с партньора ѝ. В отговор на което във фалшивото интервю Мелони казва, че се чувства така сякаш е загубила 30 години от живота си.

А по телевизия “Нове” в програмата “Ке темпо ке фа” италианската актриса Лучана Литицето, която води редовна сатирична рубрика, прочете фалшиво писмо, адресирано до Мелони и до Джамбруно. В него на Мелони тя казва: “Направи добре, че го разкара (Джамбруно)”. После допълва “Дори не бяхте едно традиционно семейство, така че си спестихте развода”. А после заявява “На всеки се е случвало да се влюби в глупак, като казвам “глупак”, за да не бъда неучтива”. В същото писмо Литицето казва на Джамбруно, че понеже журналистът носи три мъжки имена – Андреа, Джан и Бруно, това обяснява и излишъка на тестостерон, който той демонстрирал в скандалните записи извън ефир, довели до края на връзката му с Мелони. После допълва, че да бъдеш партньор на една жена, която не гали хората с перце и която предпочита да говорят за нея като за премиер, а не като за премиерка, също не е било лесно за Джамбруно, но това не оправдава думите му, изречени във въпросните записи, защото те отразяват какво става в главата му.

В медийното пространство се появиха и модифицирани официални снимки от срещи на Мелони с Джо Байдън и Володимир Зеленски, на които тя казва на двамата “Как не те срещнах по-рано”, като тези думи са точно думите, използвани от бившия ѝ партньор към журналистка в скандалните записи извън ефир, които бяха разтълкувани като съжаление от негова страна, че е обвързан с италианския премиер.

А още преди няколко години италианската актриса и певица Друзила Фоер (алтерегото на актьора и певец Джанлука Гори) публикувала в социалните мрежи пародийно видео, в което уж дава съвети по телефона на Мелони как да бъде по-привлекателна за хората, с които общува.

Как ще реагира сега Мелони на измамата на Вован и Лексус? Обикновено италианският премиер не обръща внимание на пародиите по неин адрес. Но тя заведе дело срещу италианския писател и журналист Роберто Савиано за клевета заради обиди, които той изрече в ефир по неин адрес, когато говореше преди няколко години за твърдата антимиграционна политика на италианската десница. Мелони неотдавна заведе дело и срещу вокалиста на британската група “Пласибо” Брайън Молко, когато той я нарече фашистка и расистка по време на фестивал край Торино това лято.

Критици на Мелони сега коментират във връзка с шегата, устроена ѝ от Вован и Лексус, че тя най-после е разбрала какво е изпитал Андреа Джамбруно неотдавна. Мнимият телефонен разговор бе разпространен месец и половина по-късно от датата на провеждането му, в удобен момент, в който заради скандала с Джамбруно, италианският премиер се озова в неудобно положение в Италия в допълнение на критиките, отправяни срещу нея по повод първата година от идването ѝ на власт и относно проектобюджета на правителството ѝ за идната година.

Същото се случи и с журналиста Джамбруно миналия месец. Тези дни в интервю за “Кориере дела сера” Антонио Ричи, създателят на телевизионната емисия “Стриша ла нотиция”, която излъчи по италианската телевизия “Рете 4” (част от медийната империя на клана Берлускони “Медиасет”) извънефирните вербални гафове на Джамбруно, призна, че въпросните записи датирали от юни. Ричи очаквал, че Джамбруно ще направи след това още подобни гафове, които да бъдат записани. Но това не се случило. Джамбруно направи през този период гафове в ефир, за които обаче той на намери за необходимо да се извинява, а напротив заговори за неправилно тълкуване на думите му и за свобода на словото и на медиите. След което италианското издание “Ки” публикува интервю с Джамбруно, която приличала повече на беатификация на журналиста, заяви Антонио Ричи. В тази публикация между впрочем Джамбруно казва, че не получава никакви заповеди от Мелони във връзка с журналистическата си работа и намеква, че двамата може би са се оженили тайно. Никъде той не изразява съжаление за допуснатите гафове в ефир. Това именно накарало Ричи да извади наяве записите с изказвания на журналиста извън ефир, които са низ от груби шеги, мачистко поведение, опити за настойчиво ухажване на колежка, намеци за извънбрачна афера, оферти за секстройка или четворка, обиди към онези, които критикуват гъстата му коса, защото му завиждат за нея и за работата му на журналист като цяло. Ричи отрича кланът Берлускони да е знаел за намеренията му да нанесе удар срещу Джамбруно в подходящия момент и казва, че сам взима решенията какво ще се излъчва в програмата му.

След появата на записите с Джамбруно се появи също фалшиво медийно съдържание, свързано с него. Първо в интернет се завъртя видео, създадено с помощта на изкуствен интелект, в което фалшив Джамбруно казва, че изобщо не е тъжен от раздялата с Мелони. Създателят на видеото – потребител на социалните мрежи на име Елвис Туша, разказа, че по този начин е искал да предупреди колко опасни са фалшивите новини, създавани с изкуствен интелект, ако той бъде използван по неправилен начин. Появи се и фейк снимка, в която бившият италиански премиер Силвио Берлускони (починал през юни) нарича Джамбруно “Синът, който съм си мечтал да имам”.

Сега измамата, която Лексус и Вовак са устроили на Мелони, също насочва вниманието към темата за фалшивото съдържание в медиите и за това как този род фейк би могъл да навреди на репутацията на даден политик. Разговорът на Мелони с фалшив политически лидер би могъл да има отзвук върху двустранните отношения на Италия с Украйна, на Европа с Украйна, на Запада с Украйна, както и върху отношенията между страните членки на ЕС по миграционния въпрос, в частност на тези между Италия и Франция.

От друга страна записът на разговора на Мелони с Вован и Лексус, публикуван в медиите, както записите с извън ефирните гафове на бившия партньор на Мелони, пораждат дебати за вредата, която такъв род записи, за които главното действащо лице в тях не подозира, че се правят на негов гръб, биха могли после да се отразят върху репутацията на този нищо неподозиращ човек. В случая с Джамбруно скандалните записи му костваха кариерата на телевизионен водещ, въпреки че той остава част от редакционния екип на предаването, което водеше. Но тези записи отчасти опетниха и името на негова колежка, на която отправя двусмислени шеги и коментари.

Когато на 27 октомври италианският актьор и режисьор Роберто Бенини навърши 71 години, мнозина си спомниха думите му: “Хората виждат, чуват и говорят. Но виждат зле, чуват малко и говорят много”. Тези думи мнозина възприеха като приложими към онзи момент за скандала с журналиста Джамбруно, но ден след клопката на руските актьори, устроена на Мелони, последната част от думите на Бенини може да се разтълкува и като предупреждение “Внимавай какво, колко и пред кого говориш!”, адресирано към политиците.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 е колко му е

    24 2 Отговор
    да излъжеш прост и дебилен човек.
  • 3 И смех и грех

    32 1 Отговор
    То да беше само тази-и британският министър на отбраната...и бившият президент на Украйна Порошенко...и американската сенаторка която стана сензация когато тия пичове я избазикаха че Путин е нападнал и държавата Лимпо По-а тая обеща да помогне на Лимпо По като изпрати самолетоносачи...Абе ако ги намерите в нета си струва да видите нивото на лидерите на"цивилизованият свят"...,,..
  • 4 Урюрвкос

    35 4 Отговор
    по време на война истината умира първа и тези руски журналисти се опитват да покажат истинското лице на демокрацията.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сеньора

    16 2 Отговор
    оди си гледай домакинската работа,щото за друго хич не ставаш.
  • 8 тея женските ко че ги

    24 2 Отговор
    праим.Шеф на ЕК и бивш министър на отбраната на Германия леля ни Урсула е една гинеколожка която никога не е практикувала професията си.

    Коментиран от #10

  • 9 Украйна с прашки и шамари

    7 15 Отговор
    Втората луда я направи
    Голям позор е туй другари

    Коментиран от #16, #20

  • 10 българин 777

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "тея женските ко че ги":

    и открадна толкова много че може да купи цял квартал в софия
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГУМЕН КРАДЕВ

    4 19 Отговор
    Големи герои ! Що не се кръстиха ЗАЗ и Москвич ??

    Коментиран от #14

  • 13 не зная какво не й харесвате,

    15 0 Отговор

    До коментар #11 от "Джорджа Мелони":

    но в случая е ПРАВА. И е по-умна от про100киро и кокорчо, взети заедно.
  • 14 стойностният ни президент

    20 3 Отговор

    До коментар #12 от "ГУМЕН КРАДЕВ":

    няма място в тази статия. Освен да си неграмотен и веротно си, след като търсиш място, голю улав! Едина свястна институция имаме в момента и това е президенството.
  • 15 факуса

    11 1 Отговор
    ами така ще е като са лицемери и се крият и се договарят на 4очи вместо да го правят открито
  • 16 факуса

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "Украйна с прашки и шамари":

    недей така да обиждаш натовското оръжие,абрамси атаксми лепарди ириси патриоти сенки и другите подобни да ги наричаш прашки,руснаците са само с лопатки,джентълмени направо
  • 17 Пилотът Гошу

    10 1 Отговор
    Всъщност всички са на това мнение, но никой не смее да си среже конците, с които го дърпат...
  • 18 хахаха

    10 1 Отговор
    ма да не би някой да си мисли , че Джорджа Мелони е върха на интелекта? Всичките западни политици са толкова посредствени, че един бай Гошу от село долно Нанагорнище с третокласно образование е по-умен от тях. :))))

    Коментиран от #25

  • 19 Пласилаки

    4 1 Отговор
    Жена със стил.
  • 20 ами

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Украйна с прашки и шамари":

    оди се пери
  • 21 123456

    5 0 Отговор
    Бати аматьорката , бате !
  • 22 мноУ яснУ

    5 0 Отговор
    e па за никого не е тайна , че евро-лидерите в момента са MHOго прости
  • 23 Българин

    4 0 Отговор
    То да беше само тя. Цялата западна имитираща елит човекоподобна ......... е разговаряла с руските шегаджии, пред които са си изливали "душите" като пред свещеник и всичко си казваха както си му е реда, има доста от записите, които не са пуснати, защото службите са решили да се знае по-малко, за да има действие по малоумието Западно.
  • 24 хаха

    2 0 Отговор
    А бе нали не гледат руски телевизии на Запад! Или за едни може, а за говедата не, те трябва да слушат само господарските и бавно , но сигурно да вървят към кланицата, където са им обещали да получат просвещение и много... пари, нали на Запада единствената им ценност вече са парите.
  • 25 любител политик

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "хахаха":

    Не си прав! Даваха Мелони по руската и преди да стане Премиер или преди няколко години, речите и нямат нищо общо с това, което прави сега за Италия. Все пак военните помощи за Украина които настървено дава идват от факта, че е участвала в нацистки групи като млада и нацизма е в кръвта... Дучето ѝ е идол!
  • 26 Добър съвет от медиите

    1 1 Отговор
    "Внимавай какво, колко и пред кого говориш!"

    Не добре да казваш истината на сулю и пулю та да се разчуе. На тях само подходящо манипулирана информация.
    Златно журналистическо правило, ако искаш да не ти спрат кранчето!
    Дано Мелони си вземе бележка!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 любител

    1 0 Отговор
    хахаха тая е по проста и от нашия ръководител денкоФ.
Новини по държави: