Last news in Fakti

5 Ноември, 2023 12:16 3 847 3

Потопът в Тоскана - нови скандали между опозицията и управляващите в Италия

  • италия-
  • тоскана-
  • флоренция-
  • наводнение-
  • джорджа мелони

От страните в Западна и Централна Европа Италия се открои с най-големия брой загинали

Потопът в Тоскана - нови скандали между опозицията и управляващите в Италия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бурята “Киърън” постави Италия на колене, отбелязват италиански медии, след като според последни данни стихията е отнела живота на седем души в италианската област Тоскана и на един човек в област Венето.

Жертви на бурята, макар и по-малко, имаше и в други европейски страни, сред които Португалия, Франция, Белгия, Нидерландия, Испания, Германия. От страните в Западна и Централна Европа обаче Италия се открои с най-големия брой загинали.

Бурята “Киърън” е третата природна стихия с много жертви, връхлетяла Италия за по-малко от година. В края на ноември миналата година 12 души загинаха при свлачища на остров Иския, причинени от проливни дъждове. Сред жертвите тогава имаше и българка.

През май тази година 17 души загинаха в италианската област Емилия-Романя след проливни дъждове, причинили катастрофални наводнения. В провинция Равена се стигна до смъртта на осем души на възраст над 60 години - т.е. жертвите бяха възрастни, уязвими и трудноподвижни хора. Две жертви имаше в провинция Болоня, а седем души загинаха в провинция Форли-Чезена. Щетите от наводненията бяха огромни най-вече за отрасъла на селското стопанство. Властите отпуснаха спешно финансиране за пострадалите райони, които бяха посетени и от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която обеща европейски средства за Италия.

Жертвите на бурята “Киърън”, връхлетяла Италия вечерта на 2 ноември, също бяха предимно възрастни хора от Тоскана. До смъртни случаи се стигна в общините Кампи Бизенцио, Монтемурло, Розиняно, Прато, Винчи. Сред жертвите е семейна двойка, която пътувала с кола във Винчи и била пометена от поток от вода и кал. Двете тела бяха намерени на 3 км от мястото, на което е била намерен автомобилът, с който е пътувала двойката.

Лошото време засегна не само областите Тоскана и Венето, но и областите Ломбардия, Фриули-Венеция-Джулия, Умбрия, Абруцо, Сардиния, Лигурия, Калабрия, Пулия, Базиликата и Тренто. В Тоскана, която пострада тежко, много реки излязоха от коритата си. Хиляди хора останаха без ток, над 1200 души бяха евакуирани превантивно, а достъпът до 14 000 души на различни места в областта се оказа възможен единствено с лодки, обобщават италианската новинарска агенция АНСА и новинарският канал “Тискали Нотицие”.

В петък правителството на Италия обяви извънредно положение за Тоскана и че отпуска първоначална помощ в размер от 5 милиона евро за справяне с последиците от стихията. Пред “Радио 24” лидерката на левоцентристката опозиционна Демократическа партия Ели Шлайн заяви, че “в правителството има някои хора, които продължават да отричат климатичните промени, блокират възобновяемите енергии и все още не инвестират достатъчно в превенцията на бедствията”, предаде АНСА. Тази нападка не се понрави на привържениците на управляващата коалиция в Италия.

Италианският премиер Джорджа Мелони заяви в пост във профила си във "Фейсбук": “Опозицията има пълното право да критикува работата на изпълнителната власт, но да се възползва от бедствията и трагедиите, за да отправя инструментализирани и необосновани политически нападки, е едно поведение, което аз намирам за безразсъдно”. След което Мелони публикува и снимка на пожарникар, спасяващ новородено от засегната от наводнения зона в Тоскана и коментира, че този кадър има по-голямо значение от хиляди думи по темата. Премиерът изрази благодарност и признателност на пожарникаря и на всички, които участват в спасителните операции в Тоскана.

За климатични промени в Италия се заговори и през май след наводненията в Емилия-Романя. Тогава експерти казаха, че климатът в Италия се африканизира, че периодите на валежи може и да не са се увеличили като цяло, но пък са се увеличили случаите на интензивни валежи и бури, които обаче изобщо не облекчават все по-тежките случаи на продължителна суша в страната. След свлачището на остров Капри се заговори, че там пожарите и безразборното и незаконно строителство са направили терена нестабилен, което е допринесло за тамошната трагедия.

Италиански медии припомнят, че на 24 август Общественият консорциум за наблюдение на околната среда в Тоскана, създаден съвместно с Националния съвет за научни изследвания, предупреди, че от 1955 г. насам климатът в Тоскана се е променил и има повишение на температурите средно с 1,6 градуса по Целзий в областта. Скоростта, с която настъпва това увеличение на температурите, привлича вниманието. На планетарно ниво средните температури са се покачили с 1,1 градуса по Целзий за 140 години, докато в Тоскана покачването е по-голямо и за по-кратко време, отбелязва издание “Грийнрипорт”. Затоплянето в тази област е по-силно изразено през лятото - с 2,9 градуса по Целзий спрямо температурите през 50-те години. През есента и пролетта покачването е с 1,5 градуса по Целзий спрямо температурите през 50-те години. Увеличението на температурите е по-малко в равнинните зони (плюс 0,8 градуса по Целзий) спрямо планинските (плюс 1,8 градуса по Целзий).

През последните 20 години в Тоскана са се увеличили трикратно горещите вълни спрямо предходните десетилетия, а изключително топлите дни извън летния сезон са се удвоили от 1955 г. насам в същата област, констатира още “Грийнрипорт”, като се позовава на данните на експерти, публикувани на 24 август. За сметка на това валежите са намалели средно с 8 процента от 1955 г., като най-голямо намаление има през лятото (с 26 процента), а най-малко през есента (с 3 процента), посочва още изданието.

С увеличаване на температурите се асоциира и зачестяването на екстремните метеорологични събития – от горещи вълни и суши до т.нар. “водни бомби”, които са проливни валежи за кратко време, изсипващи се над даден район и причиняващи опустошителни наводнения, посочва “Грийнрипорт”.

Изданието “Фолио” обаче припомня, че в Тоскана проливните дъждове и наводненията от векове са класика през есента. Подобни бедствия е имало през 1966 г., 1844 г., 1758 г., 1740 г. , 1589 г., 1557 г., 1547 г., 1333 г., 1269 г., 1117 г., като това са случаите на наводнения във Флоренция и околностите. При наводненията от 1557 г. при преливането на река Арно, преминаваща през града, водата е достигнала 5 метра на мястото на настоящата улица “Верди”. Наводнението от 1547 г. пък е отнело живота на над 100 души, припомня изданието. “Поне в някои от тези предходни случаи няма как лидерката на опозицията Шлайн да твърди, че за тях са допринесли двигателите с вътрешно горене”, отбелязва “Фолио”.

По зла ирония на съдбата бедствието в Тоскана сега почти съвпадна с годишнина от подобно бедствие, припомня “Скай Ти Джи 24”. На 4 ноември 1966 г. след няколко дни на валежи река Арно прелива и наводнява Флоренция и други райони. Жертвите са 35, като само във Флоренция те са 17. Водата нахлува в църкви, учреждения, жилища, магазини, музеи. Причинени са огромни щети на културното и историческото наследство, сред които картини и други произведения на изкуството, ръкописи, книги. Водата навлиза на Стария мост, в “Палацо Векио”, в катедралата, в хранилищата на музея “Уфици”. Придвижването в града става само с лодки. Четири хиляди семейства остават без покрив над главите си, а общият брой на хората, засегнати от наводненията, е 20 000. Водоснабдяването и електроснабдяването са прекъснати, а правителството в Рим научава часове по-късно какво се случва във Флоренция. Първоначално се смята, че жертвите са много повече, тъй като придошлата вода повлича по улиците на града манекени от витрините на магазини, които мнозина объркват с човешки трупове. На табела, запазена и до днес в квартала край базиликата “Санта Кроче”, пише, че при това наводнение нивото на водата там е достигнало 4 метра и 92 сантиметра. Доброволци от цяла Италия пристигат във Флоренция, за да се включат в спасяването, почистването и изсушаването на произведенията на изкуството, пострадали по време на наводненията - и до днес тези хора са известни като “Ангелите на калта”.

Що се касае до другата област, в която според в. "Кориере дела сера" бурята “Киърън” е отнела живота на един човек – областта Венето, тя също отбеляза на 4 ноември мрачна годишнина. На тази дата също през 1966 г. беше регистрирано най-високото ниво на прилив във Венецианската лагуна, като тогава т.нар. “висока вода” достигна 194 сантиметра, припомнят местни издания.

Друго сериозно природно бедствие, сполетяло Венето в миналото, е мощното торнадо, отнело на 11 септември 1970 г. живота на 36 души. В квартала “Санта Елена” на Венеция стихията преобърна едно от корабчетата на градския транспорт, при което загинаха 21 души. Днес в района на спирката на корабчетата там има паметна плоча за загиналите при бедствието.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 К о з я ш к а. и з м е т

    6 4 Отговор
    Защо не п и ш е т е. за с к а н д а л а. с Джорджа Мелони.Двама ру ски комедианта В о в а н. и. Л е КС у с си направиха шега с нея,обадиха и се и се представиха за африкански лидери.О в ц а т а се върза и се оплака от Зе ли то,неспособността да се справи с африканските емигранти и още к у п нелицеприятни истини .
  • 3 цербер

    1 0 Отговор
    Италианската премиерка Джорджия Мелони заяви в пост в профила си във "Фейсбук"
Новини по държави: