Last news in Fakti

2 Декември, 2013 16:22 1 200 2

Хиляди блокираха сградата на правителството в Киев

  • украйна-
  • протести-
  • киев

Все още не се обмисля налагането на извънредно положение в страната

Хиляди блокираха сградата на правителството в Киев - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Протестите и размириците по улиците на украинската столица не стихват. Около 10 000 души изпълниха площад „Независимост” в центъра на Киев днес по обяд, съобщават руските информационни агенции.

Привържениците на европейската интеграция на страната са обградили сградата на правителството в Киев. Блокирани са всички входове в нея и е спряно движението на транспорта край сградата.

На пътното платно пред главния вход са се наредили над 10 леки автомобила със знамената на Украйна и Европейския съюз, съобщава ИТАР-ТАСС.

Зданието е отцепено с кордон от милиция. Участниците в демонстрациите препоръчват на служителите "да си ходят в къщи", защото е обявена национална стачка срещу политиката на властта.

Европейската комисия не закъсня с позицията си за случващото се в страната. Тя осъди опозиционните действия в украинската столица. Официалният представител на комисия Пиа Аренкилде Хансен заяви, че ЕС "осъжда окупацията на обществени сгради в Киев" от опозиционните сили и се противопоставя на всяко използване на сила.

Заради ескалиралото напрежение в столицата бяха докарани допълнителни сили за сигурност. „Във връзка с мащабните протести и за да се гарантира обществения ред в Киев вътрешните войски на Украйна ще привлекат допълнителни сили за осигуряване на обществения ред, се казва в правителствено съобщение. Украинските медии съобщиха, че днес от Кременчуг /Полтава/ до Киев са тръгнали 5 автобуса с войници от вътрешни войски.

От пресцентъра на полицията пък заявиха, че се води разследване по 11 наказателни производства във връзка с инцидентите, които се случиха в украинската столица по време на проевропейските демонстрации в неделя, съобщи Интерфакс. По данни на полицията има 9 задържани.

Прессекретарят на украинския премиер Виталий Лукяненко заяви, че въпросът за налагането на извънредно положение в страната все още не е бил повдигнат.

Председателят на Върховната Рада Володимир Рибак заяви, че въпросът за оставката на правителството на Украйна ще бъде представен на заседанието на парламента във вторник.

"Въпросът, който се повдига (за доверието в правителството), ще бъде представен за разглеждане от Върховната Рада. Има правила, има закони, утре на правителственото заседание ще обсъдим ситуацията, която днес ескалира в страната – каза Рибак на брифинг в Киев след днешното заседание. Той заяви още, че е поканил лидерите на различни групи и партии, включително и на опозицията, за да продължат диалога относно това как най-добре да се излезе от сегашната ситуация. Въпреки всичко правителството категорично няма да подаде оставка. "Страната се намира в сериозна ситуация, при която ние нямаме право доброволно да подадем оставката си", заяви първият заместник на министър-председателя Сергей Арбузов след среща в парламента.

По време на срещата, на която представители на опозицията не се появиха, партийните лидери настояха да бъде обсъден въпросът за наказване на виновниците за побоя над демонстранти в Киев преди два дни, каза Рибак. По думите му участниците в съвещанието са говорили и за искането на демонстранти за оставка на кабинета, след като властите отказаха да подпишат споразумение за асоцииране на Украйна с ЕС. Оставка на кабинета не може да се разглежда без становище на ресорната комисия, напомни той.

Лидерите на трите парламентарно представените опозиционни партии в Украйна Арсений Яценюк, Виталий Кличко и Олег Тягнибок поставиха ултиматум на председателя на украинския парламент Владимир Рибак и поискаха незабавна оставката на правителството. 

Украинският президент Виктор Янукович заяви, че ще подкрепи решението за оставка на правителството, ако парламентът гласува съответната резолюция, предаде Лiга Новости, цитирайки говорителя на украинската Върховна рада.

„Говорих с президента. Той подкрепи диалога, който трябва да се води между представителите на политическите сили и обществеността”, заяви Рибак, като подчерта, че Янукович ще подкрепи решението, което вземе Върховната Рада относно оставката на украинския премиер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Гледайте и се учете!

    Коментиран от #2

  • 2 nakata88bg .

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Иван":

    ..... как да се наг...зиш по удобно на ЕС
Новини по държави: