Last news in Fakti

6 Декември, 2013 13:14 979 0

Украинската опозиция ще преговаря, но при определени условия

  • украйна-
  • протеси-
  • киев-
  • юлия тимошенко-
  • виталий кличко

Хиляди отново по улиците на Киев в протест срещу правителството

Украинската опозиция ще преговаря, но при определени условия - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Протестите в Украйна, които започнаха след като властите спряха подготовката за подписване на споразумение с ЕС, не стихват вече над 2 седмици. Повечето масови протести са в близост до Върховната рада. Според официални представители по сигурността, днес там са се събрали около 7000 души, съобщава РИА "Новости".

Като цяло протестите преминават спокойно, съобщава Министерството на вътрешните работи на Украйна.

От ведомството изнесоха информация, че от началото на вълненията досега лекарска помощ са потърсили 412 души. Само през изминалото денонощие около 30 души са посетили болници заради наранявания или контузии, съобщават властите в Киев.

Лидерът на украинската партия „Удар“ Виталий Кличко заяви, че 14 души остават безследно изчезнали след силовото разпръскване на проевропейския протест на 30 ноември, съобщава агенция УНН.

В събота министерството на вътрешните работи изпрати в помощ на полицията специалните военни подразделения "Беркут", за да разгонят демонстрантите в центъра на Киев. Тази военна акция предизвика още по-голям обществен протест. Още на следващия ден недоволните граждани окупираха сградата на общинска администрация в Киев.

След силовото разпръскване на проевропейски демонстранти опозиционерката Юлия Тимошенко сравни президента Виктор Янукович със Сталин. Тя го обвини, че превръща Украйна в Северна Корея, и прикани опозицията да го свали.

"Виждаме как в Украйна се появява един нов Сталин. Ако не го спрем сега съвместно с демократичния свят, ще станем втора Северна Корея", заявява Тимошенко в обръщение, прочетено от дъщеря й Евгения, която е и неин адвокат, пред хилядите украинци, протестиращи срещу репресиите и замразяването на украинската интеграция в Европа.

"Народът на Украйна трябва незабавно да вземе властта, без да води кротки преговори с диктатора –  призовава още опозиционерката. – Или ще спечелим сега, или се гответе за дългогодишна диктатура. Вярвам във вас! Съжалявам, че не съм с вас и от все сърце ви желая победа".

Тимошенко съобщи, че е изпратила на опозиционните лидери в страната „предложения по конкретен план за действия", съобщава ИТАР-ТАСС, като цитира пресслужбата на нейната партия "Отечество“. Тимошенко бе хвърлена в затвора през 2011 г. по обвинения за злоупотреба с власт. Опозицията обаче е на мнение, че става дума за политическо отмъщение.

Освобождаването на Тимошенко или изпращането й на лечение в чужбина бе ключово условие на ЕС, за да подпише споразумение за асоцииране с Украйна, от което Киев се отказа в последния момент.

В същото време украинската опозиция обяви при какви условия би започнала преговори с правителството. Основното искане е незабавно да бъдат наказани виновниците за насилието срещу мирните демонстранти.

Виталий Кличко заяви: „Ние знаем, че нашият дом е Европа, където никой не е над закона и където виновниците за подобни престъпления получават справедливо възмездие. Украйна е за Европа. Да живее Украйна!“

Украинската опозиция настоява за оставка на правителството и предсрочни президентски и парламентарни избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: