Last news in Fakti

14 Декември, 2023 11:40 6 483 82

В Русия: "Вече нямат сили да се бият на фронта"

  • русия-
  • войници-
  • украйна-
  • владимир путин

Роднините на мобилизирани руснаци, изпратени да се бият във войната на Кремъл срещу Украйна, все по-често се бунтуват

В Русия: "Вече нямат сили да се бият на фронта" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

С различни акции и призиви жените на мобилизирани руснаци призовават за завръщането на съпрузите им от фронта в Украйна - въпреки прилаганите от властите тактики за сплашване. Има ли движението някакъв шанс?

Роднините на мобилизирани руснаци, изпратени да се бият във войната на Русия срещу Украйна, все по-често се бунтуват. Те настояват за връщането на мъжете и синовете им от фронта, организират бдения и флашмобове и се обръщат към руския президент Владимир Путин. Държавата се опитва да спре действията им, опасявайки се, че протестите ще се разпространят.

В същото време властите признават, че мобилизацията в Русия ще остане в сила, докато не бъде отменена от президента. Поради това наборните войници могат да бъдат държани на фронтовата линия неограничено време и не се предвижда ротация.

В очакване на ежегодната пресконференция на Путин

Голямото събитие, при което руският президент Владимир Путин отговаря на въпроси - “Директна линия”, ще се проведе на 14 декември. Поради това отчаяните роднини на мобилизираните руснаци изпращат множество въпроси.

"Съпругът ми и брат ми са на фронта, мобилизирани бяха още в началото и вече девет месеца нямат никакъв отпуск - трябва да останат в зоната на бойните действия. Синът ми ме пита защо само баща му трябва да се бие на фронта, а тези на връстниците му - не", казва Татяна (името е променено по нейна молба). По нейните думи на съпруга ѝ и на брат ѝ е било предложено да подпишат договори с руската армия. "Но това не променя нищо. Всички са уморени, изтощени, нямат нито сили, нито мотивация", казва Татяна. Всичките ѝ молби до властите са пренебрегнати.

Междувременно, според съобщения в медиите, руските главнокомандващи се опитват да постигнат успех на фронта преди голямата телевизионна конференция на Путин.

Бдения, флашмобове и сплашване

През септември 2023 г., една година след началото на мобилизацията, роднините на военнослужещите в много региони на Русия започват все по-често да привличат вниманието на властите. Те критикуват факта, че мобилизацията на практика е безсрочна, и настояват за ротация. Властите в Красноярск, Новосибирск, Санкт Петербург и Москва забраняват митингите на жените, а в Челябинск и Нижневартовск обещават да предадат исканията им на федералните власти.

Без да чакат разрешение, няколко жени организираха индивидуални бдения в Москва. На 7 ноември те използваха традиционния митинг на комунистическата партия пред паметника на Карл Маркс. Снимките на жените с плакати бързо се разпространиха в социалните мрежи.

По-късно жени в Уляновск организираха флашмоб и облепиха колите си с плакати, с които изразяваха недоволството си и настояваха за връщането на съпрузите, синовете и зетьовете си. Тези снимки също предизвикаха оживени дискусии в социалните мрежи. Властите предотвратиха по-нататъшните действия на жените. Някои от тях бяха извикани от местните власти и им беше наредено да премахнат снимките. Четири други жени бяха посетени от полицията, която посочи, че "дискредитирането на армията" е престъпление. Това обаче не спира общото движение за демобилизация.

След това интернет форуми с чатове, като “Путь домой” (от руски: пътят към дома) бяха масово атакувани от лоялни на Кремъл блогъри, които твърдяха, че мобилизираните групи от жени и майки са създадени от служители на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на опозиционера Алексей Навални с цел предизвикване на протести в Русия. Така например кремълският пропагандист Владимир Соловьов публикува списък с чат канали, за които се твърди, че са управлявани от "чуждестранни разузнавателни служби". Каналът в Телеграм “Путь домой" в крайна сметка беше обозначен като "фалшив", но от социалната мрежа мълчат за причините.

В Новосибирск обаче роднините на мобилизираните мъже успяха да постигнат споразумение с властите и да проведат среща в местния културен център, макар и без участието на независими журналисти. Въпреки това беше разрешено снимането с мобилни телефони. Една от жените се обърна към Владимир Соловьов във видеоклип с думите: "Ние не сме врагове на народа, ние сме народът. Нашите синове и мъже на фронта също са народ".

Какъв шанс има антивоенното движение?

Руският опозиционен активист Леонид Госман смята, че протестът е деликатен въпрос за Кремъл и може да доведе до политически промени в страната. Той обаче не очаква властите да отстъпят пред исканията на жените, тъй като това би се изтълкувало като "слабост на държавната власт". "Ако държавата се съобрази с тях, други жени също ще поискат връщането на съпрузите си. Ако не се съобразят, няма да има масови протести, но репутацията на правителството ще продължи да страда", казва Госман.

За много от мобилизираните втората зима на фронта вече започва. Това ще засили още повече недоволството, смята адвокатът и блогър Николай Бобрински. Той вижда в действията на жените възможност да се популяризира антивоенното движение в Русия. Експертът обръща внимание и на предстоящите през пролетта президентски избори в Русия. "Важно е да не се пропускат изборите, които могат да се превърнат във време на социален подем, дори ако официалният резултат е предопределен”.

Олга Каз, администратор на друг канал в Телеграм - “Да си върнем момчетата”, който има 30 000 потребители, съобщи през ноември за "крехък диалог с властите". Тя е искала да убеди държавните служители и членовете на парламента, че службата на мобилизираните лица трябва да е ограничена във времето. Последната ѝ публикация обаче е от 20 ноември. Тогава 25-годишният брат на Олга - Александър, е убит на фронта.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЗ СЪМ В ХОТЕЛ В НЮ ЙОРК

    65 20 Отговор
    зИленски съм

    Коментиран от #14

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    44 84 Отговор
    Украйна ще Победи

    Коментиран от #9, #11, #55

  • 3 Руслан

    65 34 Отговор
    Да живее окраина в РФ!!!!
  • 4 Нах

    21 36 Отговор
    Ама точно в Русия няма хора .
  • 5 Ха Ха ХА

    53 11 Отговор
    шалвар-нюз !
  • 6 Няма по-големи

    49 23 Отговор
    Какво падение е да цитираш канали с 30000 потребители при условие, че само мобилизираните са 300000, а в армията служат 3000000.
  • 7 Дойче зеле

    82 24 Отговор
    Подменете думите Русия с Украйна. Това е реалността. Четете между редовете. Благодарим на интелигентните. Другите сте пълнеж.
  • 8 Механик

    82 24 Отговор
    Пфахаха. Добре, че нямат сили, че като гледам как олупаха колективното НАТО, направо не ми се мисли ако пък имаха сили, кво щеше да бъде.
    п.п.
    То добре, че и ракетите им свършиха лани.
    п.п.п.
    Извинете, ама как върви пролетната контра? Някой знае ли дли укрите вече са пред портите на Кремъл?
    Питам за един приятел, че него го е срам.

    Коментиран от #12, #16, #26, #68, #80

  • 9 Ха Ха ХА

    44 6 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    радиацията изпускана от гечева-могила ......не прощава ....облъчва истински козлонадуйци ! :)
  • 10 Българка

    43 68 Отговор
    Траен мир може да настъпи само, когато и последният руски окупатор се изтегли от Украйна. А това може да го реши единствено Кремъл. Руският народ сам си е избрал съдбата на жертва на кръвожадни руски олигарси и военни, близки до Путин. Украйна не напада РФ, а се отбранява. Украинците водят своята Отечествана война срещу руския фашизъм

    Коментиран от #19, #52, #58

  • 11 Б.Б

    46 15 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Все едно България да победи САЩ ! Нещастник!
  • 12 Сметах,сметах.

    14 29 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Вече трябваше да са подминали Вашингтон.

    Коментиран от #35

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тъй и тъй си там

    33 6 Отговор

    До коментар #1 от "АЗ СЪМ В ХОТЕЛ В НЮ ЙОРК":

    Мини през пето авеню и купи армаган на жената от картието за три четири милиона.бай издън нали пусна некой далар
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 19 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Който Сее Ветрове ще Жъне Бури

    Коментиран от #37

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 дгдбб

    16 24 Отговор
    Ма тея кво се оплакват нямало ротация. Има как ша няма, ся че в едната посока са живи а в другата груз 200 в черен чувал, тва са подробности
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Точен

    21 4 Отговор
    Нашите печелят, велето подсмърча.
  • 24 АРЕС

    29 5 Отговор
    Дойче сееееее .еееееееееее хаххаааааааааа
  • 25 Гост

    30 10 Отговор
    Пак ли со ро соидна пропаганда?
  • 26 дгдбб

    14 26 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Олупаха НАТО с гол г.з по макарите
  • 27 Китай

    15 34 Отговор
    Украинската нация най-великата нация на земята украинците новите богове, новите титани, съвременните атланти украинците богове и богини унищожават ра-шистите като тахтаби. 809 000 мъртви руснака и 1 412 000 осакатени за винаги до днес. Китай зове за нахлуване в Сибир от страх че Казахстан ще ги изпревари. Огромно парче територия ще бъде отхапано от московията днес 6 пъти колкото Украйна. Украинците богове и богини Украинците героиииииии.

    Коментиран от #38, #40, #48

  • 28 Що се

    37 12 Отговор
    Хабите да се занимавате с глупости. Има ли още някой да вярва, че украйна ще победи. Нали една грешна стъпка и ще стане като в палестина

    Коментиран от #47

  • 29 Абсурдистан

    16 1 Отговор
    Ако си овца, ще бъдеш стриган, доен и ...
  • 30 Мъка мисирска

    29 8 Отговор
    Я по-добре пишете за меки китки и актриси от филми за възрастни. Някакси по-голям смисъл и достоверност имат онези писания.
  • 31 последния орк

    17 19 Отговор
    абе къде е моча ? 🤣
  • 32 Копейка

    7 17 Отговор
    На нас ни казаха,че ще ни турят в Белене! За прасетата.
  • 33 Ха ха ха

    18 20 Отговор
    Може ли русофили и копейки да идат на фронта и да сменят руските солдати и мужики....за да докажат своята преданост към матушка....
  • 34 Наташа

    8 18 Отговор
    Ами сърби ни ,върнете ни мъжете ,може да пият и да ни бият ама другата работа вършат от време на време
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Факти

    23 5 Отговор
    Знаем това ,мерси за информацията!А Урките имат ли???Дайте ни инфо!Или цялата редакция на безсмислената ви пропаганда да отива на франта ,да ни информирате от там!😂😂😂
  • 37 Проблема Вальо е

    18 1 Отговор

    До коментар #16 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Че във всеки сайт след 3 месеца си се изчерпал и се започва едно повтаряне на едни и същи изречения, които единственото впечатление което правят носи печата "ДРАЗНЯ". Дано си разбрал, въпреки че се съмнявам! Приятен ден.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Р.К.И.

    3 3 Отговор
    Докогато селото ви се казва "Уляновск", ще правят с вас каквото си искат. Нарича се детерминация ; причинно-следствена връзка.
  • 40 Абе

    12 1 Отговор

    До коментар #27 от "Китай":

    Братле ти луд ли си бе. Кви работи пишеш 🙂
  • 41 Ццц

    22 4 Отговор
    Извинете, но точно същата статия излезе в западната преса. Мисля, че беше Вашингтон пост, но може да греша. Разликата е, че там информацията е на украински войник за ситуацита в Украйна. Но почти не се забелязва. Трябва да свикваме да мислим за Украйна като Русия. 🤣
  • 42 Поклон

    24 4 Отговор
    Истински се възхищавам на евроатлантиците въпреки пердаха който ядат от руснаците намират сила да съчинят такава боза че и най големия фантазйор да им завиди
  • 43 Бай Дън

    21 3 Отговор
    Стига сте надъхвали украинците че наистина мяма да остане ни един.
  • 44 Иго

    16 5 Отговор
    Ало ,не злорадствайте ,отворете руски канал и чуйте и вижте как е Русия ,на сглобката предлагам да излязат от партийният дом и го гръмнат ,те това могат!! Крият се малоумниците от журналистите,а вижте залата в Кремъл ,там са американски и еврофашистки такива!! Поучете се засрамете се ,не говорете и пишете лъжи !!!
  • 45 пешо

    15 4 Отговор
    дойче зеле , в русия имат , но в осрайна нямат
  • 46 Хммм

    15 4 Отговор
    Подобна статия четох преди седмица две ,май пак тук, ама че украинците били уморени. Вие какво мързи ви да пишете? Една и съща статия сменяте само имената .
  • 47 Р.К.И.

    6 14 Отговор

    До коментар #28 от "Що се":

    От 216 държави в света САМО една не признава суверенна Украйна! Една-единствена от 216 държави. Ти какво се опитваш да ми обясниш?

    Коментиран от #76

  • 48 Ццц

    18 3 Отговор

    До коментар #27 от "Китай":

    Киргизстан е най-лошият кошмар за САЩ - 6 000 000 мюсюлмани, с китайски лица, говорещи на руски. 🤣

    Коментиран от #69

  • 49 Умирам от смях

    19 1 Отговор
    ДВ, как е положението в Германистан? Интегрират ли се немците в мултикултурното общество?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 666

    16 1 Отговор
    ха ха ха Deutsche Welle от създаване нито една добра дума за Руссия мислете сами каква медия е това
  • 52 Бай Ставри

    18 2 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Айде пак изплиска легена.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 да умират на фронта а пък на зелето

    8 3 Отговор
    Американският портал DCWeekly публикува резултатите от зашеметяващо разследване на известната американска репортерка Джесика Девлин. От текста следва, че Зеленски буквално спешно стяга багажа си, за да емигрира в САЩ. Или по-скоро Вашингтон открито, а не шепнешком го кани да побърза и да вземе окончателно решение за преместване в САЩ за постоянно пребиваване. И това не е шега.
  • 57 Име

    4 7 Отговор
    Е, ще стане по-лошо, все пак - трябва да разберат и фронтоваците. Не е нормално да - избиваш свои събратя - но това е положението - до което ни доведоха - за да оживееш ти - трябва да умре някой от украинците.

    Украйна искаше само едно - да разположи ядрени оръжия в непосредствена близост, като вземе - мангизи за тази работа и - това беше цялата работа.

    После дават на Путин - 24 часа ултиматум, той се съветва с ядрените експерти и - става ясно - че - Русия ще бъде унищожена напълно - а - САЩ - частично и такава е била идеята.

    Колко е луда идеята за ядрената война - го разкрива филмът "Опенхаймер".

    Коментиран от #60

  • 58 оня

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Ама мнооооо си проZта мааааа:))
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 бягай да си пиеш хормоните

    3 1 Отговор

    До коментар #57 от "Име":

    нещо не ти е ок не си ти
  • 61 какво не ни казват филма свърши

    6 6 Отговор
    Командването на украинската гвардия в Авдифка уплашено докладва на Киев, че вече не е възможно да снабдява силите си в града с оръжия и боеприпаси.

    Руснаците докараха рояци FPV дронове с термонощни камери, за да запушат "дупките", докато последната пътна ос на Авдифка, минаваща през Очеретино и Орловка, бъде напълно заета.

    Коментиран от #70

  • 62 !!!?

    7 4 Отговор
    Директна линия !!!?

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 днec гледаx класация

    9 7 Отговор
    На 2--те най-бедни държави е Европа ,на 12то място Румъния , 11.Русия , 10.България- с проzия ще цъфнат и вържат родните копейки
    хахахахаха
  • 66 Павел пенев

    6 4 Отговор
    Русия останала без сили,какво ще прави сега? Да излезе от договора за обединение на Германия и да си връща ГДР и НАТО на изходна позиция на Берлинската стена. Това заслужават германските неонацисти.
  • 67 Павел пенев

    7 5 Отговор
    Путин ще е голям глупак ако остави Украйна извън федерацията. Това ще бъде повод за нова СВО тъй като НАТО ще продължи експанзията на изток.

    Коментиран от #74

  • 68 За един приятел питам

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Срам го е че ти е приятел?
  • 69 стоян

    1 3 Отговор

    До коментар #48 от "Ццц":

    До 48 ком - много си умен другарю- това че знаят руски - твърдиш че няма киргиски език ли
  • 70 стоян

    4 6 Отговор

    До коментар #61 от "какво не ни казват филма свърши":

    До 61 ком - от гледане на руската явно не си чул че украинците имат електронни заглушители за дронове с които ги свалят до земята
  • 71 Тц тц тц

    4 3 Отговор
    Пак сте объркали укрите с руснаците в статията.Верно си.приличат ама чак толкова да се бъркате не е добре!Следващият път като пишете статии проверявайте за кой точно пишете!

    Коментиран от #73

  • 72 Груз200

    6 4 Отговор
    Майки и сестри, мъжете и синовете ви ще се върнат от фронта, рано или късно, по един или друг начин
  • 73 Цъцъцъ

    4 3 Отговор

    До коментар #71 от "Тц тц тц":

    И по 3 кила пилешки крака на вски върнал се пълен чувал, че палта и ладички не останаха
  • 74 Крим ваш Сибир наш

    7 3 Отговор

    До коментар #67 от "Павел пенев":

    НАТО ще граничи с Китай
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Ами

    2 4 Отговор

    До коментар #47 от "Р.К.И.":

    Аз като те гледам няма кво да ти обяснявам. 216 държави,,, И кво.... всички гледат като пуяци.... Ми да скачат на Раша бе или им треперят гащите
  • 77 Някой

    0 1 Отговор
    Няма да имат. Защото не е нормално!
  • 78 ИНЖ

    3 1 Отговор
    Звучи изтъркано, но гражданското общество в РФ трябва да се мобилизира и да се бори за изтегляне от Украйна.
  • 79 ЦРУ

    1 1 Отговор
    Какъв фронт пък тези нали е специална операция, а тази в Сирия е просто за охрана, затова ли от охранителни и специални дейности просто ей така взеха та изченаха почти 400 000 русски войници недай си боже истинска война и то с цяло НАТО с цяло ООН и с целия Запад и Американската армия дори взети заедно бриксаджийските войски няма да прокопсват
  • 80 Батман

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Нали знаеш, че си от лошите и накрая на филма ще бъдеш ...! ... народен предател
  • 81 американците да подкрепят пресата си

    0 1 Отговор
    На дойче веле цру ще им даде ли новогодишни бонуси?
  • 82 Адм Того

    0 0 Отговор
    За Русия е най-добре да положи оръжие. Тази война няма да свърши на фронта. Санкциите ще продължат докато Русия плати и последната счупена тухла от своите ракети. За сегашното поколение руснаци живота приключи. Остава им студена и гладна жизнь.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания