Last news in Fakti

30 Декември, 2013 15:12 3 079 0

Вулкан изригна и хвърли в паника хиляди хора в Ел Салвадор

  • ел салвадор-
  • вулкан-
  • евакуация

Чапаристике е смятан за един от най-активните вулкани в страната

Вулкан изригна и хвърли в паника хиляди хора в Ел Салвадор - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Хиляди хора бяха евакуирани от домовете си в Ел Салвадор заради изригването на вулкан. Тъмен облак от пепел се издигна високо в небето и принуди редица авиокомпании да отменят полетите си над латиноамериканската страна, съобщава Си Ен Ен.

Властите предупредиха жителите да не се приближават до района в близост до вулкана, който се намира в източната част на Ел Салвадор.

"Не сме сигурни дали няма да има нови изригвания, но не можем да изключим тази възможност", заяви президентът Маурисио Фунес в телевизионно обръщение. Той призова  жителите в района на вулкана Чапарастике да напуснат домовете си и да се насочат към евакуационни лагери и убежища.

Засега няма данни за жертви и разрушения. В района около вулкана живеят около 5 000 души, пише Ройтерс.

По данни на Министерството на околната среда, изригването е започнало в 10:30 ч. местно време в неделя и е произвело стълб от газ и пепел на около 5 километра височина. Евакуирани са всички, които живеят в радиус от 3 километра от него. Хората са настанени във временни жилища.

Международното летище в столицата Сан Салвадор пренасочи някои полети към други летища, включително в Гватемала , за да се избегне пепелта.

Властите следят вулкана от две седмици, когато бе засечена повишената му активност. В района на вулкана са изпратени експерти, които да следят за изригване на лава.

Вулканът Чапаристике е висок 2129 метра. Той се намира на 145 километра от столицата Сан Салвадор. Предишното му голямо изригване бе през 1976 г. Агенциите припомнят, че в Салвадор има 23 активни вулкана, а Чапаристике е смятан за един от най-активните с 26 изригвания в последните 500 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА