Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Януари, 2024 10:47 6 649 98

Обърнатият свят на Кремъл: Турция анексира Одеса, НАТО тласка света към война

  • euvsdisinfo-
  • руска дезинформация-
  • руски терористи-
  • русия-
  • украйна-
  • турция-
  • нато-
  • война-
  • одеса-
  • владимир путин-
  • дезинформация-
  • кремъл

Руската пропаганда продължава да разпространява лъжи, докато армията на Путин бомбардира Украйна и извършва военни престъпления

Обърнатият свят на Кремъл: Турция анексира Одеса, НАТО тласка света към война - 1
Снимка: EUvsDisinfo

Обърнатият свят на Кремъл през 2024 г. (The Kremlin’s upside-down world in 2024)

Руското общество изпада във все по-голяма безизходица заради жестоката война, която Путин води срещу Украйна. Съветизацията на икономиката и авторитарното управление формират фона, а държавните медии и пропагандни канали усърдно захаросват суровата реалност с набор от класически манипулативни наративи, сервирани по всички доминиращи платформи.

Още новини от Украйна

Следва актуално обобщение на основните направления, в които действа прокремълската дезинформация. Разбира се, всичките сме ги чували и преди (при това толкова много пъти!), но има и някои новости.

Западът е войнствен

Според този наратив Западът тласка Украйна, която е неонацистка, а лидерите ѝ се вдъхновяват от Степан Бандера, да продължава войната за сметка на украинското население. Западът също докарва Украйна до състояние на провалена държава, в която е приет националсоциализмът. Русия трябва да се защитава, но се застъпва за мир, поне според прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков, който винаги е готов да подкрепи това твърдение с алтернативни факти. Това напомня на светогледа на Оруел от 1984 г. – Русия през 2024 г. поразително се доближава до Оруелската реалност с царящите в страната следене, цензура и контрол на съзнанието.

Украйна е обречена, а Полша, Унгария, Румъния и Турция се готвят да я разделят

Този класически наратив на Кремъл отрича държавността, историята и идентичността на Украйна. Сега обаче в манипулацията има нов елемент: че Турция искала да грабне черноморското пристанище Одеса. Нека да повторим: не се заблуждавайте. Нито Полша, нито Унгария, нито Румъния, нито Турция имат териториални претенции към Украйна. Има само една държава – Русия – която се опитва да отклони вниманието от опитите си да заграби украинска земя. И за да бъде пределно ясно положението: в обръщение по време на Световния икономически форум на 16 януари, президентът Зеленски демонстрира здрав разум като обяви плановете си за организиране на световна среща на върха в Швейцария, която да настоява за мир. Дано такъв форум да се проведе.

Русия е атакувана

Привидно „атаката“ е на много фронтове, включително върху обществения морал, а самозащитата изглежда така – въпреки многото руски ракети и бомбардировки над Украйна, бързо нарастващи по мащаб през последните седмици и поразяващи цивилни според новия доклад на ООН от 16 януари, на руската общественост и на публиката по света, към която е насочен наративът на Москва, многократно се повтаря: Русия бомбардира само военни цели. Тази лъжа става все по-позорна с всеки нов ден на бомбардировки.

На второ място, Русия май ще трябва да брани обществения морал сред своите граждани – Москва твърди, че САЩ се опитват да осуетят предстоящите президентски избори в Русия през март. Основният кандидат е (изненада)… Путин. Самозащитата изглежда така: отстраняване на неудобните кандидати, арести на малкото смели политически активисти, хвърляне на определени личности в далечни затвори за дълго време и цензуриране и заливане с пропаганда на информационното пространство. Всичко това шокира и вцепенява обществото.

Трета световна война

Според ТАСС, водещата руска държавна информационна агенция, Западът тласка света към трета световна война. Хм, а кой всъщност започна настоящата война в Европа? ТАСС изопачава смисъла на неотдавнашните изявления на германския министър на отбраната за необходимостта Германия (и други страни) да укрепят отбраната си. По-рано естонският премиер говори за източния фланг на НАТО в светлината на агресивното поведение на Русия. ТАСС се придържа към руския модел да се отправят военни и даже ядрени заплахи, с които да се посее страх сред европейската общественост и тя в крайна сметка да попадне под влиянието на Москва.

Украинските градове всъщност са руски, но под неонацистко управление

Според контролираните от Кремъл медии, повечето големи градове в Украйна – като Киев, Харков, Одеса, Днепър и Николаев – са руски и са само временно под окупация. Това е може би най-ясната илюстрация на обърнатия с краката нагоре светоглед на Русия, който дори не се нуждае от коментар.

Руският БВП расте, но танковете не стават за ядене

През последните седмици Москва вдигна медиен шум с твърденията за ръст на руската икономика, която въпреки санкциите изпреварвала другите икономики. Независими експерти поставят под въпрос официалната статистика и качеството на икономическия растеж. Дори приет по номинална стойност, официално отчетеният ръст от 3% през 2023 г. се дължи главно на държавните финансови стимули за секторите, свързани с войната, и по-високите приходи от износ поради девалвацията на рублата. Инфлацията расте.

В условията на военновременна икономика, когато значителна част от публичните разходи се пазят в тайна, около 40 или може би дори 50% от държавните разходи са насочени към военните и към надуване на производството на оръжия. Това повдига въпроса дали растежът води до устойчива икономическа ситуация и до полза за населението. Имайки предвид значителните бойни загуби, можем да се запитаме: танковете, особено поразените, не стават за ядене, нали?

Сърбия и Централна Азия: Западът инспирира цветни революции

Сърбия и страните от Централна Азия активно попадат в полезрението на Москва. Тя разглежда всяко политическо развитие в тези държави през параноична призма и обяснява политическата динамика на терен с тайна подривна дейност на САЩ, ЕС и(ли) Запада като цяло. Налице е почти пълно непризнаване, че процесите може просто да отразяват стремежите и желанията на самите местни хора. В този смисъл публичните демонстрации след изборите в Сърбия през декември 2023 г. биват наричани „американска/европейска атака под формата на цветна революция/Майдан“ и сравнявани със събитията в Грузия от 2003 г., в Украйна от 2004 г. и в Беларус от 2010 г.

Дезинформацията е международно призната като глобален риск

Наред с всичко това, тази седмица в швейцарския курорт Давос се провежда ежегодният Световен икономически форум. Годишният му доклад за глобалните рискове за 2024 г. класира мисинформацията и дезинформацията като най-големите краткосрочни рискове, а екстремният климат и критичните промени в природните системи са определени като най-големи рискове в дългосрочен план. Разбирането на риска е първата стъпка в преодоляването му. „EUvsDisinfo“ ще продължи своя мониторинг на дезинформацията и ще продължи да допринася за повишаване на обществената устойчивост към нея.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 82 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    37 61 Отговор
    руска работа
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Днес е петък,

    71 14 Отговор
    пускат пациенти от Карлуково
  • 4 Българин

    54 33 Отговор
    Путин първи -велик и многоходов пълководец

    Коментиран от #50

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Отецъ 🇺🇦🤝🇧🇬

    41 59 Отговор
    Две руски поговорки прекрасно описват войната на Москалия срещу братска Украйна : "Там където ни няма се живее по-добре", "Искахме да го направим по най-добрият начин, но стана както винаги". Поговорки : ФАКТИ!

    Коментиран от #37

  • 7 Чочо

    99 38 Отговор
    Не съм русофил.
    И те имат трески за дялане....ама да прави.
    НАТО трупа войски по границите и.
    Пак давам за пример годините,когато СССР докара ракети в Куба.
    САЩ бяха готови да започнат война заради това.
    Сега те правят същото спрямо Русия......и пак са готови да започнат война.
    Та се питам...кой е военолюбец?

    Коментиран от #88

  • 8 AMAH OT ИДИOTИ

    60 12 Отговор
    ГЛЕДАМ, ЧЕ ПСИХО-СЕКТАНТИТЕ ЯКО СА СЕ АКТИВИРАЛИ И ЩЕ СЕ ЗАДАВЯТ ОТ ЗЛОБА. Я ПО СПОКОЙНО БЕ, НЕВНЯТНИ. ТОВА ЧЕ НЕ ВИЖДАШ ИСТИНАТА, НЕ ЗНАЧИ ЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА.
    ТОВА ЧЕ ОБИЧАШ ДА СИ НABEДEН, ДА СИ POБ, ДА СИ MEHTАЛНО CKOПЕH, НЕ ЗНАЧИ ЧЕ ВСИЧКИ ГО ЖЕЛАЯТ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 В.В.П.

    49 31 Отговор
    Путя се гаври с НАТО и подлогите ..Не мога да кажа нищо повече ..ОДЕССА ,Харков , Днепропетровск,Николаев . ,И още 100 града в скоро време ще стана отново РОССИЯ..с референдум ,законно...Както стана ,Окраина ,през 1991,октомври .

    Коментиран от #36, #42

  • 11 Урюрвкос

    38 12 Отговор
    в украинския град Каменецк-Подолск табелите със имената на улиците са написани на полски и украински а над кметството се вее полското знаме, На тубата има клипче как администрацията на западно-украинско градче започва заседанието на общинските съветници прави пеят унгарския химн.......не се заблуждавайте. Нито Полша, нито Унгария, нито Румъния, нито Турция имат териториални претенции към Украйна
  • 12 Изкукуригал

    37 13 Отговор
    Яяяя денизчо се появи значи работата върви на зле та трябва подкрепа.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Верно ли

    35 11 Отговор
    Оооо, Джамбаз, много е хубаво да ни запознаеш с комсомолско-фашкия наратив на EUvsDisinfo :)))) Трепнем в очакване на новия комсомол - ти със сигурност ще си комсомолски секретар :)))))
  • 15 Урюрвкос

    34 12 Отговор
    всичко от лявата част на река Днепър е руско и това са го знаели през времето на СССРето и затова от 11 града със население над 500 хил души 8 са на левия бряг. Там са и заводите и фабриките а в Западна Украйна (парче от Австро-унгарската империя няма нищо освен беднотия до шия.)
  • 16 В.В.П.

    37 14 Отговор
    Полша ,Венгрия,Румъния ,Словакия си чакат обещаното от Путин...Зелю ,провали Окрайна..Сащ го разбраха че е много зле шарана ..и го засилиха по урвата ..За доброто на Окраина е да бъде поделена между тия съседи..
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Руска

    15 23 Отговор
    С г а н

    Коментиран от #64

  • 19 В.В.П.

    33 12 Отговор
    Що му трябваше на Зеленскийи ,да става президент на една пропаднала територия ..За два долара ги изтрепаха ..Ахахаха...
  • 20 Комунисти

    14 18 Отговор
    Те не са хора
  • 21 Иля Муромец

    37 13 Отговор
    Северните поля вече замръзват и разпутицата си отива. Укрите вече колабират, защото няма оръжие, няма хора и пари няма. А руската армия се готви за настъпление. Слава на Владимир, слава на императора.
  • 22 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    33 12 Отговор
    Украйна губи и загива, а тук продължават с отвеяните измишльотини...
  • 23 В.В.П.

    35 14 Отговор
    Да припомним че, десен сектор ,върли русофоби и хомофоби ,направиха въоръжен преврат в Киеф...Избиха 1000 човека ,предимно руски..Последва гражданска война ,.бяха избити още 30000...Това с пълното съдействие на демократичните демократи от Сащ... Зеленскийи ,обеща мир ,обаче докара НАТО и война ....Много е мек Путин към тия ,боклуци ..Обаче пък е садистично методичен...

    Коментиран от #30

  • 24 Абе

    25 7 Отговор
    Още в заглавието има граматическа грешка.. Та толкова относно нивото на журналистика
  • 25 ИНЖ

    15 29 Отговор
    РФ затъва в собствените си лъжи. Като СССР и Соц-лагера. Не са си научили урока.
  • 26 Последния Софиянец

    34 2 Отговор
    Ако Турция си вземе Одеса, преди това ще си е върнала Бургас, Варна и Костанца
  • 27 Хмхмхмхмхм

    19 30 Отговор
    Всичко, написано в тази статия, е обективната истина. Има и един друг аспект, русия ПЪРВА обяви И БЪЛГАРИЯ за неприятелска държава. В задачката се пита, защо българите в такъв случай трябва да вярваме на ВРАГЪТ НИ РУСИЯ, вместо на военният съюз, в който членуваме, за да ни ПАЗИ от имперските мераци на ВРАГЪТ НИ НАЦИСТКА РУСИЯ...Затова руската пропаганда играе на тънката струна на коминтерна, кпсс, бкп, обаче...тези,които са били техни членове в България, вече са измрели, та...преливат от пусто в празно;0

    Коментиран от #38, #68, #91

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Иван

    10 4 Отговор
    А равините чакат третополовия Мешия.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Иван

    15 4 Отговор
    Не се заблуждавайте, САЩ и НАТО-ОТАН никога няма да бомбардират Либия.

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Арнолд Шварценегер

    11 14 Отговор
    В Турция се оплакват от двуличното отношение на Русия в Сирия. Русия е затворила въздушното пространство над Сирия и когато Турция реши да извърши въздушна операция там иска разрешение от руска страна и обикновено отговорът е бил НЕ! Но уж затвореното от Русия въздушно пространство над Сирия е свободно за прелитане на самолети на Израел които могат да си бомбардират дори летището в столицата Дамаск. И какво прави Русия? Заявява, че това което върши Израел е неправилно и толкова. Сега пък Русия трупала войски на Голанските Възвишения с цел да защити Израел при ескалация в региона. Много двойствена политика от страна на Русия но всъщност това е нормално защото я управляват евреи. Шаломов - Путин. Медведев - Мендел. Захарова - с Давидовата звезда на гърдите допреди няколко години.. Ционистката хунта там е сложила агнет на КГБ - контрабандист на цигари за Глава на църквата - Поп Киро. А нашите копейки тук им се кефят. Два православни народа се избиват под ръководството на Зеленски - евреин който си призна че е такъв и Шаломов който се преструва на Руснак.

    Коментиран от #93

  • 36 референдум

    13 11 Отговор

    До коментар #10 от "В.В.П.":

    Референдум с автоматчици в изборните секции и "учтиво" подканящи с пистолети на кръста "изборни комисии"???
    Абе кой нормален човек гледайки тия "референдуми" може да поиска така да се провеждат и в неговата държава,освен ако разбира военния преврат като референдум?!
  • 37 Байдераст

    13 5 Отговор

    До коментар #6 от "Отецъ 🇺🇦🤝🇧🇬":

    Кво и е братското на покрайна? Все едно да кажеш братски Тексас, а другите щати са ти неква тъмна Индия.

    Коментиран от #75

  • 38 6-6-6

    17 2 Отговор

    До коментар #27 от "Хмхмхмхмхм":

    Старите членовете на кпсс и бкп днес са сдс-герб, дб,дпс. Новите либерали евроатлантици. Примерите са ,,Бате Бойко" ,Росен Плевнелиев, Ген.Атанасов и др

    Коментиран от #44

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Симеон Хасан Банкянски

    14 2 Отговор
    Искам да получавам заплата като хората от ЕС, съчинили този текст.
    Мисля, че мога много повече от това.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Българин

    15 8 Отговор

    До коментар #30 от "Хмхмхмхмхм":

    Първа викаш? Това след Паси, Плевнелиев дето единият беше външен министър, а другият президент и лаеха където им падне против Русия.
    Провалените съвместни проекти - АЕЦ Белене, Южен Поток, това пак ли беше по руска инициатива?
    Проблемите с визите и всичко останало Русия ли го започна?
    Даже много ни търпяха простотиите заради сантиментите им към нас. Дори и сега много обикновени руснаци имат добри чувства към нас. Но държавата не си прави илюзии и вече не ни цепят басма за нищо.
    Сами си го направихме и нищо не спечелихме от това. Да имаш ядрена супер сила за враг колко е добре за сигурността ти? НАТО ли ще те пази, като направи щаб във Варна и разположи ПРО в Балчик и военен контингент в Камчия? Ще ти изрисува единствено кръстче на челото, където ще паднат ответните руски ракети.
    Какво стана, когато СССР разположи ядрено оръжие в Куба помниш ли? Айде сега си отговори какво ще стане в обратния случай, при условие, че още 2008 година Путин го каза съвсем ясно, а НАТО не спря настъплението си по границите на Русия.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ама ти я прочете?!

    2 8 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    щот на мене не ми се четеше тъпотии.все нешо ши измислат руснаците/в случаа пута.одеса?тва е стара разменна монета.хитлер я даваше на полша през 39-та срещу данциг.англишаните им разбъркаха ума на тия поляци и...знайш кво стана.германците ги атакуваха.след два дни и англия влезе във война и почна втората световна.одеса беше дадена на руманците(нали и те с германците атакуваха).ама временно,нали?щот руснаците си я взеха след време.са глеам по заглавието на турция се давала.глупости.казах глупости,понеже руснаците не могат да я отмъкнат-няма как да стигнат до там(десантните им параходи ги топят в морето,а по суша-тва не е донецк и още нещо-даже и в харков не успяха да влезат).

    Коментиран от #53

  • 47 Другари

    8 6 Отговор
    Ако Путин не беше подхванал Украйна. Днес щяхме да се храним с вкусни ларви!!!
  • 48 В.В.П.

    8 4 Отговор
    От край време ,светът воюва ...Защо да не воюва и сега ???Проблем ли е ?.Има млади хора ,като мен,искат да отиват да се бият ..Старите ще пълнят пушките и ще тъпчат патрони .Тайгаренко да прави батальон за Донбас ..Отивам .Без пари ,за чест и слава ..За Окраина..За Европа ,за Сащ !!.За Сорос ,и Давос ..

    Коментиран от #55, #66

  • 49 Дедо ви....

    5 1 Отговор
    Съвсем изтрещяхте
  • 50 Стьопа

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Ако ни пусне тока и парното,направо златен.
  • 51 оня

    12 5 Отговор

    До коментар #34 от "Хмхмхмхмхм":

    (07.04.2014 Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун направи изумително изявление, чието разпространение е забранено в украинските медии и в интернет. На заседанието на Съвета за сигурност на ООН беше повдигнат конфликтът между двете държави. От него беше направен следният извод : Украйна не е регистрирала границите си от 25.12.1991 г. Регистрацията на границите на Украйна като суверенна държава не е извършена в ООН.
    Следователно може да се предположи, че Русия не извършва никакви нарушения по отношение на Украйна. Според договора за ОНД територията на Украйна е административен район на СССР. Следователно никой не може да бъде виновен за сепаратизъм и насилствена промяна на границите на Украйна.)

    Коментиран от #58, #61, #63, #92

  • 52 Мнение

    10 4 Отговор
    Този пак пише глупотевини! Руското общество не е изпаднало в задънена улица! В задънена улица е изпаднал дивият запад, защото опитите му да победи русия,се оказаха толкова успешни, колкото тези на Наполеон и Хитлер! Така е когато не се взема поука от миналото!
  • 53 Байдераст

    7 3 Отговор

    До коментар #46 от "ама ти я прочете?!":

    Скоро ще влязат и в Лвов, изборите ще покажат. Тръмп убедително води, освен ако не го спре някой снайперист, както Кенеди. Памперсменът е пътник, след това ще се отдръпне и нацимена Шолц и джобният шрек остава сам срещу руснаците и вътрешните бунтове.

    Коментиран от #84

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ти Чикита

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "В.В.П.":

    Автомат държал ли си.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Иванушка🇺🇲

    5 10 Отговор
    Истината е само една. Фашистката държава може да бъде смазана само с трета световна. Света срещу руските фашисти. Само така ще се отървем завинаги от рускии мир.
  • 60 Марк Твен

    11 1 Отговор
    Ние принадлежим към англосаксонската раса, а когато на англосаксонеца нещо му е потребно, той просто отива и си го взима. Преведена на прост английски, тази декларация звучи така - ние, англичаните и американците, сме крадци, разбойници и пирати,с което се и гордеем.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 СССР

    5 8 Отговор
    С психопата путин може да се говори само от позицията на силата. Без бой няма да се размине. Русия е заплаха номер едно за света.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 сведетел

    1 1 Отговор
    Обърнатият свят на ДД .....

    Коментиран от #80

  • 66 😅😂😆.....

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "В.В.П.":

    Еееее, пуснаха ли те от клиниката най-накрая😂
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 сведетел

    11 2 Отговор
    Русия обяви българия за неприятелска държава едва след като тя започна да се държи като неприятел, а не преди това ! не я е обявила за вражеска ,,все още .......

    Коментиран от #71, #81

  • 70 Ясно

    6 0 Отговор
    Щом тая мушица е автор на съчинението, значи всичко е обърнато
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Някой

    5 1 Отговор
    Объркания свят на Дажмбаза. То и разбиранията му за вход и изход са объркани, та се чуди що го боли там отзад.
  • 73 Хинин

    5 1 Отговор
    Облъчването продължава. Кой ли му вягрва
  • 74 Бонев

    4 4 Отговор
    Обърнатият свят на Кремъл: Вярно Руснаците изживяват тежки времена в спасяването на Донецка, Луганска и другите Руски републики по тяхна молба от фошизма и геноцида, на който са подложени.

    При пряк контакт с Украински граждани в България ми отговориха: САЩ плащат да се избиваме: Пада ракета в Донецка област, но не се взривява. Руснаците проверяват и виждат, ракетата е обезопасена и с боя пише на нея: "Братя правим каквото можем"

    НАТО тласка света към война
  • 75 Отецъ 🇺🇦🤝🇧🇬

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Байдераст":

    Това, че си исторически неграмотен и не знаеш за Киевска Рус, не ти дава право да си изнасяш боклучавалото мнение.

    Коментиран от #79, #82

  • 76 СтраХилавия

    0 0 Отговор
    Страх ме е и мен
  • 77 Бай Дън

    4 1 Отговор
    Дезинформацията е тук в България. Защо не показвате случващото се в Европа стачките въ всички сектори в повечето държави. Забранихте руските медии с нашите отделят време само за Украйна и някое бездомно куче.
  • 78 Съдията Дред

    4 1 Отговор
    Апропо, в полското общество са силни нагласите за връщане на Лвов, румънците са зинали да лапнат цяла Молдова и украинската Бесарабия/където основното население е българско, но ние дори не си помисляме да ги защитим/, Унгария претендира за населения с унгарци район в Карпатите. дано не е вярно , че Турция иска Одеса, защото покрай това ще лапне и цялото ни Черноморие и не само. А кой вдига цветните революции е ясно, кой се меси в чужди избори - също.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Хахах

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "сведетел":

    "Обърнатият свят на ДД ....."
    Ти ДД не го мисли - той знае как да си докарва парички от две места.
    Марчето и тя опитва, ама тепърва ще се доказва пред посолството..
    Докато ДД си е надвил на масрафа :-)
  • 81 Бонев

    6 2 Отговор

    До коментар #69 от "сведетел":

    Даже когато България повика и позволи на американският есминец Доналд КУК с пълно въоръжение и ядрени ракети да навлезе в териториални води на Русия при Крим - Русия не ни нарече "Неприятелска държава", въпреки че атаката идва от колонията на САЩ (според Скот Ритър) България.

    Какво се случи тогава? Въоръжен американски есминец ДОНАЛД КУК нахлува в Руски води при Крим.
    От Брега към него се насочва стар Руски изтребител СУ24 видимо невъоръжен и в този момент всички системи за насочване, навигация и двигателите на американското военно чудо на техниката огасват.
    Есминеца се клати като кора от диня в черно море.
    Руският СУ го подминава на 50 -тина метра нд палубата захожда и имитира ракетна атака...
    Американците боядисват цялата палуба в кафяво
    и виждат как Руски изтребител прелита на метри от тях без да могат нищо да направят.
    След малко Руснака прави заход и отново се насочва към ДОНАЛД КУК...
    Американците не успели да си сменят гащите отново са посрани... и така 12 пъти: в чест на 12 април денят на съветската космонавтика.
    След което Руският изтребител поклаща крила за поздрав пред същисаните американци и се прибира в базата.
    Веднага светват екраните на компютрите за навигация и показват чисто и ясно небе. Палят вдвигателите и се прибират в най-близкото Румънско пристанище.
    Там 27 американски офицера още не сменили долните си гащи подават оставка и напускат флота.
    Негрите чистят палубите и прибират кораба в САЩ.
  • 82 Байдераст

    3 2 Отговор

    До коментар #75 от "Отецъ 🇺🇦🤝🇧🇬":

    Укри и руси имат един и същ ген. Пък ти си вярвай на посредснвените гьобелски изцепки на Г. от посолството.
  • 83 Дедовият

    3 3 Отговор
    Тагаренко да не си мисли,че ще прати български войници на Източният фронт.Може да идат лично той и онзи глиги,ако им стиска и като санитари.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Буров

    4 3 Отговор
    МАЙКОПРОДАВЦИ, ВСЕКИ САНТИМЕТЪР ОКОЛО ДНЕПЪР, ЦЯЛА УКРАЙНА, МОЛДОВА, РУСИЯ, РУМЪНИЯ...., КРИМ, ВСИЧКО ТОВА Е ЗЕМЯТА НА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ!!!!!!! ЗЕМЯТА НА КХАН КУБРАТ !
    ПРЕТЕНЦИИ МОЖЕ ДА ИМА САМО БЪЛГАРИЯ !
    РУШЛЯТА СА ВАРЯЖКИ ПРИМИТИВНИ ПЛЕМЕНА, КАТО ПАЛЕСТИНЦИТЕ, ДЕТО НИКОЙ НЕ ГИ ИСКА В МЮСУЛМАНСКИЯ СВЯТ!
  • 86 Байдераст

    4 3 Отговор

    До коментар #84 от "така ти се иска,а?":

    Ти па отде знаеш , кво искам? Щом те дразнят моите констатации си е твой проблем. Ходи пали свещ за 60 избити франсета в Харков или напиши сърцераздирателно на тангаренко да те прати на фронта, щом си спец и ти се мре за каузата на смъркач и на наакан памперс.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Тахумба

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Чочо":

    Не може то така, момче. Според подивелите евроатлантици ( каквото и да значи това ), всеки който не споделя вижданията им, е едновременно комунист, русофил, путинист. Не зная какво общо има Путин с комунизма. Това е положението. Избери си страна.
  • 89 Мразя до гроб Русия безплатно

    1 4 Отговор
    Рушляците заслужават всяка гадост заради нацистката си политика!

    Коментиран от #96

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Единственото

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хмхмхмхмхм":

    Вярно в статията е, че е на български език.
    Упс, има още нещо Очевидно, пропуснал си приема на едни фармацевтични изделия, влияещи на менталното ти здраве.
    Не подкрепям войната и това безумие, трябва незабавно да спре.
    А сега факти за теб и другите идиоти с промити мозъци:
    - Цветните революции- Ирак, Либия, Сирия и т.н. всички бяха под "опеката" на СССР- Кой искаше да промени този факт!!!!
    - Ирак- Колин Паул пред сената на онзи с памперса, каза, че въпреки огромните усилия, НЕ са открили химическо оръжие. НО фамилията на един бивш краварски президент (ръководел войната в залива) си върна едни нефтени кладенци, национализирани от Садам- резултати за държавата- от сравнително висок жизнен стандарт, СЕГА разруха, мини войни и бедност.
    - Либия- Кадафи- спонсор на един френски президент, който е осъден на първа инстанция; Направи постъпки за замяна на "петродолара" с либийски петродолар- Резултат Либия е като в Ирак.
    - Украйна- една Вики- активна участничка в Майдана- пред сената, ЯСНО казва, какви техни медицински разработки, направени в несъществуващи лаборатории в Украйна- в НИКАКЪВ случай, НЕ трябва да попадат в руски ръце; едни записи на един памперс относно смяната на Янукович и тамошния глав., прокурор.
    НАЙ- важното Минските споразумения.
    Толкова за сега, че на вас умнокрасивите идиоти и джамбаза, мозъците ще блокират.

    Коментиран от #95

  • 92 небрежнев

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "оня":

    Какви глуотевици пишеш! Никакви граници никога не са се регистрирали в ООН. Държавните граници се признават международно, а такова признаване е направено за Украйна, включително от Русия.
    ООН съществува от 1945 г. Как ли си е "регистрирал" границите СССР през 1917г.? А къде е регистрацията на границата на РФ сега? Ако има такава, то тя е обща за съседна Украйна. Ама няма и никога не е имало регистрация на границата на Русия в ООН, иначе отдавна да са я показали и да искат в ООН да се защити. Точно обратното стана в ООН - осъдиха инвазията на Русия, като против бяха Еритрея, Беларус, Венецуела, с. Корея и Русия.
  • 93 Германски експерт

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Арнолд Шварценегер":

    Ти защо още не си си поправил фамилията, бе?
    Какъв е тоя "че рен не гъ р" в нея?
    Не може така! Не е либерастко!
  • 94 Джа мби фей кнюзкорпорейшън

    1 1 Отговор
    Цяла седмица смуках, смуках пръстите и на двете ръце и виж кво излезе...
    Е като и гл у пост да е, все ще падне някой цент...
  • 95 Допълнение

    2 1 Отговор

    До коментар #91 от "Единственото":

    продължение-
    -Полша, няма претенции към Украйна. Мммдааа, това може да го мислят и твърдят само жълтопаветните промити мозъци и техния глашатай денисчо джамбаз.
    Факт 1- След началото на войната е сключено ОФИЦИАЛНО споразумение, между двете държави за- 10000 поляци, да бъдат разположени в северо- западна Украйна, с цел опазване на имуществото и живата на местното население. Като след войната, този контингент да бъде основа за изграждането на общински и държавни институции.
    Факт 2- Юли 2023 г., Единодушно приета Декларация от долната камара на Полския сейм- Украйна да се извини за избитите от привържениците на НЕнациста Бандера- 100000 хиляди невъоръжени поляци, основно жени, деца и стари хора.
    Грижете се за менталното здраве.
  • 96 Бравос

    1 2 Отговор

    До коментар #89 от "Мразя до гроб Русия безплатно":

    Майна, ти мразиш себе си, в следствие на което, мразиш всички, които не ти промиват мозъка
  • 97 Mорфей

    2 2 Отговор
    Само за началото на конфликта не ви се пише! "Дойче Зеле" - платените либерали на Сорос. Да ви напомня другари: конфликта почна когато САЩ превзеха Украйна отвътре, и организираха Майдана, на който техни платени убийци стреляха хем по протестиращите, хем по полицаите! САЩ са като раков тумор, световни терористи!
  • 98 ттт

    1 2 Отговор
    Украйна уби ли по варварски начин 48 етнически руснаци в Профсъюзния дом в Одеса? Товае по официални данни. По неифициални са повече от 100. ЕС се направи на сляп и глух! ЕС се направи на сляп и глух и за убиването на повече от 14000 руснаци в Донбас. Въобще, Западът искаше да покаже на света, че безпричинното убиване на руснаци си е напълно занонно! В самия Евросъюз се извършва възродителен процес. На руснаците в Литва, Латвия и Естония им се забранява да говорят на руски и да се определят като руснаци.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания