Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Март, 2024 07:04 3 952 77

Колко години война

  • euvsdisinfo-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • беларус-
  • нато-
  • руски терористи-
  • владимир путин-
  • путин-
  • кремъл-
  • дезинформация

Войната се превърна в обичаен ритъм на живот в Русия. Реториката на Москва има за цел да изплаши западната публика и да я постави в състояние на пасивност

Колко години война - 1
Снимка: EUvsDisinfo

Колко години война (ориг. заглавие: Years of war)

24 февруари бе мрачна дата, отбелязваща две години от пълномащабната агресивна война на Русия срещу Украйна. Освен на фронта, тази война се води и в киберпространството като хибридното ѝ изражение е пропито с дезинформация и манипулация.

Десет години отричане и избирателно мълчание

В интерес на истината годините действително не са само две. Москва започна да води тази кампания преди десет години, още в края на февруари 2014 г. Тогава „малки зелени човечета“, облечени в униформи без опознавателни знаци кацнаха по въздух и нахлуха по море на полуостров Крим. Анексията в диктаторски стил беше бърза: местни „избори“, проведени под дулата на оръжията, пленен „парламент“ в Севастопол, зовящ за обединение с Русия, и парламент в Москва, който бързо узакони цялата бъркотия. Такъв мащабен конституционен процес, извършен за по-малко от 20 дни… Идеолозите и глашатаите на Кремъл упорито и енергично налагат твърдението, че анексирането е добре обмислен и прекрасно протекъл демократичен процес.

След това през пролетта на 2014 г. последваха военните сблъсъци в Донбас като до лятото на всички стана ясно, че войната се дирижира от Русия. А играта на Москва се състоеше в отричане и избирателно мълчание.

Случилото се в събота, 24 февруари, бе отражение на тези минали събития. Руските държавни медии поднесоха на зрителите репортажи от посещения на министъра на отбраната Сергей Шойгу при войниците, съчетани със снимки на украински военнопленници на показ, една смърт на съдия от руския Върховен съд и – разбира се – широко отразяване на демонстрациите на земеделски производители във Франция с настойчивото внушение, че Париж е обречен. Руските държавни медии създават паралелна реалност, подобна на балон, която показва безкрайни псевдо-успехи, а собствените военни загуби на Русия като например самолети, остават неспоменати. То си e направо престъпление да се съобщава за руски загуби във войната.

Смъртта на Алексей Навални илюстрира същия модел. Появяват се оскъдни или много кратки репортажи, а след това наративът бива отравян чрез конспирации за произведени на Запад ваксини срещу „Ковид“, които уж били причинили смъртта на Навални.

Идат избори: репресии срещу правозащитниците

На 17 март Путин ще бъде коронясан за още един мандат като „президент“. Руските власти правят всичко възможно, за да контролират информационния пейзаж и да представят тази коронация като успех. Заглушаването на критичните гласове и свободните медии и репресиите срещу защитниците на човешките права е рутинна практика – като тази седмица станахме свидетели на поредния сериозен инцидент в това отношение: Олег Орлов, президент на правозащитната организация „Мемориал“, беше осъден в Москва на две и половина години затвор в политически пристрастен процес. Неговото скалъпено „престъпление“ е „многократно дискредитиране“ на руската армия, а реалното му престъпление е фактът, че дръзва да критикува Кремъл и водената от него война.

„Мемориал“ е най-старата правозащитна организация в Русия, създадена в края на 80-те години на миналия век по време на залеза на Съветския съюз. През 2022 г. получи Нобелова награда за мир. В съда Орлов произнесе въздействаща реч, която изобличи лицемерието и положението в днешна Русия, което е като по Кафка.

Случаят с Орлов идва в обстановка на нарастващи репресии, които според някои показатели надминават тези, които се случваха в съветско време. Разследващите журналисти от „Project Media” наскоро документираха, че броят на лицата, осъдени сега за „екстремизъм“ или критика на властта, е по-висок от този на осъдените за „антисъветска“ дейност по времето на Хрушчов и Брежнев. Днес броят на осъдените е 5613, а по времето на Хрушчов – 4883.

Седмица след смъртта на Навални това смразяващо сравнение изпраща недвусмислен сигнал, че несъгласие със системата не се толерира по никакъв начин в ерата на Путин. В тази система нямат място дискусиите, компромисите и преговорите.

А в Беларус: парламентарни „избори“

В Беларус се случват сходни репресии. Покрай 25 февруари, когато се проведоха парламентарните „избори“, беларуските власти оклеветиха всичко и всички, които не са съгласни с официален Минск. Примерите включват твърдения, че беларуската опозиция планира да превземе част от страната с помощта на НАТО и че Западът се готви за военна операция срещу Беларус. Лукашенко също разтръби, че САЩ и Полша готвят мащабна провокация, подобна на тази на Хитлер през 1939 г.

НАТО нахлува...

Митът „Русия е обкръжена“ е важен инструмент, използван от Кремъл за мобилизиране на руското общество срещу Запада. Този силно манипулативен наратив етикетира противниците като „нацисти“ и прилича на своеобразна навита пружина, готова да изскочи при най-малкия повод. Митът разкрива огромна свръхчувствителност, подхранвана от идеологическата концепция, че Украйна и други части от старата Руска империя принадлежат на Русия и днес.

Поддръжниците на тази концепция се фиксират върху недопускане дори само на идеята, че чужди войски могат по някакъв начин да подпомагат самоотбраната на Украйна. За тях такова твърдение е равно на тотална война срещу Русия. През последните дни реакцията на Кремъл отново беше предизвикана, след като френският президент Еманюел Макрон каза, че „нищо не е изключено“ на конференция в Париж, посветена на мобилизирането на подкрепа за Украйна.

И пак ядрените оръжия

Кремъл е обсебен от идеята, че провежда не просто „специална операция“ в Украйна, но че Русия е в по-мащабна война със Запада. Песков поведе атаката като обяви, че перспективата войските на [НАТО] да бъдат разположени в Украйна ще доведе до „неизбежността на конфликт“ между Русия и НАТО. След това последва хор от прокремълски експерти в почти всички платформи, които повтаряха посланието с рядко срещана интензивност.

Тук стигаме до същината на въпроса: реториката на Москва има за цел да изплаши западната публика и да я постави в състояние на пасивност и пораженство по същия начин, както бомбастичните предупреждения на Путин от утрото на 24 февруари 2022 г. Смисълът беше ясен: не стойте на пътя ни или ще използваме ядрени оръжия. Финансовата и военна подкрепа обаче продължи да нараства с появата на нови и нови доказателства за извършените от Русия жестокости.

Други теми в прегледа от EUvsDisinfo:

Киев е руски град. Не, не е. Това вече трябва да е съвсем очевидно. Но не и за Дмитрий Медведев, бивш президент на Русия, а сега заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, който е известен поддръжник на заплахите с ядрено оръжие. Медведев заяви, че Киев е центърът на злото, управляван отвън (имайки предвид Вашингтон и другите англосаксонци) и че Киев представлява „екзистенциална заплаха“ за Русия. Сама по себе си войната се е превърнала в необходимост за Русия. Добре дошли на масата за преговори за един честен и открит диалог…!

Столтенберг потвърди, че НАТО се стреми към конфронтация с Русия. Много прокремълски издания разтръбиха това послание с нездрава радост, сякаш внезапно им е станало цел в живота. Обаче отново трябва да ги разочароваме. НАТО е отбранителен пакт на суверенни държави, сега 31, скоро ще станат 32 с присъединяването на Швеция, и в продължение на десетилетия допринася за мира и стабилността. Ние любезно молим здравомислещите анализатори в Москва да проследят същината на дебата за европейската сигурност и да ни посочат къде точно виждат армадата от дивизии, готови да ударят във вътрешността на Русия от територията на европейски държави.

Киев планира военни провокации срещу Приднестровието. Параноята е неизменен елемент от дезинформацията и манипулацията. Подхранването на страх привлича публика, особено с истории за предстоящи химически атаки. Твърдението, че лидерите на Украйна и Молдова по някакъв начин са заинтересовани от друг конфликт, противоречи както на логиката, така и на разума и реалността. По-скоро това е дезинформационен шум, предназначен да привлече вниманието около така наречения Конгрес в Приднестровието, около който Москва се опитва да подклажда проблеми. В Тираспол съществуват лекомислени кръгове, които искат „обединение с Русия“ и мечтаят за помощ от служители на ФСБ и ГРУ. Групата сепаратисти съвсем наскоро поиска от Русия „защита“ – именно с тази омекотена формулировка. Този сценарий май вече сме го виждали – да си спомним за Крим, Луганск и Донецк.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хи хи хи

    46 5 Отговор
    Джам Базина с ново, актуално инфо от eudisinfo.
  • 2 Българин

    14 47 Отговор
    Путин обърка страната

    Коментиран от #12, #60

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Демократ

    62 10 Отговор
    Понякога се чуда защо влизам тука изобщо да чета новини. Все едно гледам пропагандата на бтв и нова

    Коментиран от #24

  • 5 Българин

    18 44 Отговор
    руската армия се оказа особено смешна

    Коментиран от #62

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    12 35 Отговор
    за 2 години-2 села......

    Коментиран от #65

  • 8 да де

    54 12 Отговор
    Не е лошо авторчето на пасквила да си пасе козичките в помаклъка.
  • 9 Ксаниба

    41 4 Отговор
    Хюмниз вече не само кълне и проклина, инсинуира и ципсо-сва, но и пише в скоби на ангкиццки... За некой цент.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Реплика

    20 2 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    А помните ли как?
  • 12 Слава на Великият Путин

    32 16 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Слава на руската армия Освободителка!

    Коментиран от #42, #49

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Булпсихопатъ

    46 6 Отговор
    Пролет е. Европа цъфти и връзва. Фермерите правят паради по улиците на европейските столици. Няма инфлация. Стоките са на супер ниски цени а ел.енергията е въобще без пари. Горивата се раздават по бензиностанциите като бонус. А който си купи електрически автомобил получава безплатен бензин за 10 години напред.
  • 15 Гориил

    35 6 Отговор
    Основният бенефициент от войната (НАТО срещу Русия) са САЩ. Следователно няма да има промени до избора на американски президент. Мъките на европейците ще продължат до 5 ноември 2024 г. Русия е готова да води война десетилетия.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Илиян

    30 2 Отговор
    Така.... всичко тук е хубаво написано......но що така избягвате темата за закона за коренните народи...и темата за пронацистките формирования които се подкрепят от властта там....денонощния обстрел на мирни жители...палене на живи хора.....
  • 19 Не сте прав, не сте прав!

    28 3 Отговор

    До коментар #17 от "калугин":

    Получават ги със сутрешната поща от Козяк!
  • 20 ИДЬоТОДЕНиСЪМ

    16 0 Отговор
    И ВИ ЗАНИМАВАМ ОТ РАНО С МОЙТЕ ИДИЙЬОТЩИНИ
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 САТЪРА НА ХАНА

    18 1 Отговор
    КОЛКО ГОДИНИ ?
    .... ДОКАТО КАНДИСАТЕ НА БОЙ И СВАЛИТЕ
    ГАЩИТЕ ФАШЯГИ :))
  • 23 Електра

    12 0 Отговор
    Войната е Кървав Бизнес
  • 24 Някой

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Демократ":

    Заради някои доста разумни коментари. И за следене на обществените нагласи чрез одобренията им. Въпреки манипулациите, които се забелязват от време на време.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 това лесно може да се разбере

    16 2 Отговор
    отваряте осторията и виждате кога е измислена америка и после проверка от колко години не е спирала да воюва по света и веднага ще си дойде всичко на мястото…има сащ има войни няма сащ няма войни !!!
  • 27 Колкото повече, толкова повече

    20 0 Отговор
    В бивша Югославия беше десет години, в Ирак и Афганистан - също. А жамбаса му трябва психиатрична помощ, до живот.

    Коментиран от #28

  • 28 ГРЕШИШ

    13 0 Отговор

    До коментар #27 от "Колкото повече, толкова повече":

    Краварите 20г стреляха афганистански козари и бомбандираха селата им.
  • 29 Кончо

    14 2 Отговор
    НАТО никога не е бил отбранителен съюз,стига с тези смешки. Когато се разпадна Съветския съюз, Елцин и Клинтън се срещнаха и подписаха,че НАТО няма повече да разширява границите си,но НАТО не спази това. Направиш го е с цел да ни отбранява? Също отбраняваше може би Сърбия като ги бомбардира ? Или отбраняваше може би Ирак, Сирия, Афганистан? Военните бази и те ли са за отбрана ? НАТО е инструмент за водене на война и САЩ решава къде и кога да се размътят нещата и уж да се намеси в "защита" на местното население

    Коментиран от #35

  • 30 Магелан

    3 12 Отговор
    Прекрасен анализ.Накратко в тази държава Русия това е начин на живот от 1917гд.Октоврийската болшевишка революция.В развитието на тази държава се прескача цял социален строй буржоазния.Руснацире винаги са живяли до сега в диктатури,масови милионни избити руснаци впо време на Сталин.Демокрацията като понятие при тях е непонятно.На тях такъв живот им харесва.Мазохизъм
  • 31 име

    13 3 Отговор
    А колко години запада си затваря омите за престъпленията на нео-нацистите в Донбас? Колко години им наливахте оръжия и имитирахте мирни преговори за да си обучат и въоръжат. Меркел си призна че всичко е било за да печелят време? 24.02.2022г. е паметна дата, началото на денацификацията на Украйна!

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Смърч за Джуджето

    2 7 Отговор
    Джуджето трябва в най-скоро време да yмuPга.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Едни и същи

    4 12 Отговор

    До коментар #29 от "Кончо":

    мантри. Едни и същи глупости до безкрай. НАТО винаги е бил отбранителен съюз. Къде НАТО е започнал война с цел да наложи тирания? Никъде! Къде Путин е започнал война с цел да наложи авторитарно-репресивния си диктаторски модел? Навсякъде! Този промит мозък, просмукан от нарцисизъм и мания за величие е готов да избие милиони, за да наложи волята си. И кончината му ще е трагична и позорна!

    Коментиран от #44, #71, #77

  • 36 а 2 май !!!

    14 4 Отговор
    Бележка на "Гласове": На 2-ри май ще се навършват 10 години от клането в Одеса, извършено от украински националисти под одобрителните погледи на полицията и силите за сигурност. Всичко започва с протеста на майдановците в Одеса, които се сблъскват с антимайдановците. В един момент Домът на профсъюзите започва да гори, а в огнения капан вътре се оказват затворени десетки. Картината е страшна, защото повечето от тях просто нямат шанс да се спасят. Други са застреляни вътре в сградата или докато се опитат да дишат през отворените прозорци, трети направо скачат от тях. Жертвите са мирни граждани, чийто единствен грях е, че не мразят Русия, не са въодушевени от украинския Майдан и това, което той донесе в страната. По-късно медиите разпространяват телефонните обаждания на жертвите, които търсят отчаяно помощ или пък звънят на близките си, за да се простят с тях. Кадрите, разпространени от първоначалните огледи, след като пожарът е потушен, са страшни и трудно разбираеми за човешкото съзнание. В резултат на цялата тази непоносима жестокост загиват 48 души, сред тях са седем жени и едно дете.
  • 37 не сме забравили

    17 6 Отговор
    1. Българинът инж. Иван Милев – жив изгорен в Одеса на 2 май 2014 деец на българската общност

    2 Българинът Александър Николов – мирен протестиращ разстрелян в Одеса на 2 май 2014

    3. Опожареният Български културен дом в Одеса на 2 май 2014

    4. Разкъсаните 15 български знамена в Киев на 7 юли 2015 пред посещението на Българския Президент

    5. Оскверненият пред 3 март Паметник на българските опълченци 1877-1878 в Болград – поруганите им имена омазани с украинска жълна и синя боя на 29 февруари 2017 и написаната на него закана към местните българи „чемодан – вокзал – София“

    6. Българинът Василий Кащи – публично жестоко пребит при залата на общинския съвет и зялят в очите с антисептична течност в Белгород на 30 мвй 2017

    7. Първият акт на преварата в 2014г. – отмяната на законите гарантиращи права на българския език.

    8. Прекрояването на Болградските общини в 2020 за да изгубят българите мнозинстното си в тях, международно осъдено с Декларация на Народното събрание на България от 20 май 2020 г.

    9. „Закона за коренните народи“ от 1 юли 2021 г. грубо дискириминиращ живеещите от векове там българи.

    Коментиран от #39, #43

  • 38 Електра

    7 0 Отговор
    Войните са БИЗНЕС

    Коментиран от #56

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Точно така

    1 5 Отговор
    Правилно са се ориентирали ушанките.. Западна Русия ще бъде изолирана от останалата част на света и ще се снабдява само през транссибирската железопътна линия от Владивосток
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Вунаги за Русия но не и за всяко чучело

    0 5 Отговор

    До коментар #12 от "Слава на Великият Путин":

    Нищо велико няма в тоя ид.т но подкрепям коментара ти под "ника" .
    Най грешащия човек , при това че част от грешките са признати вече от самия него !? А грешки ли са ?
  • 43 Ръшистки трол4ета

    1 10 Отговор

    До коментар #37 от "не сме забравили":

    Ако обичате спрете да повтаряте кухите си, изопачени мантри. Как една нелепа трагедия, като тази в която поради човешка глупост са отнети животи в мирно време, може да оправдае пълномащабен военен конфликт, в който до момента има над половин милион жертви и разрушения и съсипани милиони съдби. Джуджето - психопат в умопомрачението си, презрението на свободните общества и манията си за величие е станало маша на сатанинско зло да убива и разрушава, каквото преди него историята познава само в лицето на Хитлер и Сталин.

    Коментиран от #46, #47, #54

  • 44 койчо от койнаре

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Едни и същи":

    Навсякъде !
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 до сикилмиш@

    6 1 Отговор

    До коментар #43 от "Ръшистки трол4ета":

    Ти гледай да свариш да се метнеш в самолета че много поднаха от колесника .... Намам какво повече да добавя !
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Благой

    7 0 Отговор
    Тия пишман анализи които ги правят
    АНАЛИЗАТОРИТЕ ЩЕ ОТИДАТ ЛИ ИЛИ ТЕХНИ БЛИЗКИ ЩЕ ОТИДАТ ДА СЕ БИЯТ С МЕЧКАТА ИЛИ ЩЕ ПРАТЯТ НАРОДИТЕ ИМ ЗА ПУШЕЧНО МЕСО
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Путин гол до кръста на кон

    1 6 Отговор
    Ще се бия със Запада до последния руzнак!
  • 54 Путин гол до кръста на кон

    2 6 Отговор

    До коментар #43 от "Ръшистки трол4ета":

    Аз всъщнист не исках да нападам Украйна, но опозицията много искаше да ми седне на престола, затова трябваше да дам на народа външен враг, за да изтребя вътрешния такъв!
  • 55 Алън Пугачов

    1 6 Отговор

    До коментар #41 от "атеш айдар марийка дамбаза":

    И изобщо няма значение колко рашистки единици са утилизирани! Важно е да броим украинските жертви. Пък, че нашите били три пъти повече...ние сме свикнали да даваме жертви. У нас животът не струва почти нищо!
  • 56 костя капейкин:

    0 8 Отговор

    До коментар #38 от "Електра":

    Войната е бизнес ...и батя путлер ви го показа как го може най-добре - цялата икономика на Руzzия вече е военна! Е това е бизнесмен!

    Коментиран от #75

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Май ка ти да е, ба

    8 1 Отговор
    смърФ за всички евроатлантички в Белене по цвички.
  • 59 Хм...

    7 2 Отговор
    Кой ще го чете това? Аз едвам издържах до името на автора...

    Коментиран от #61

  • 60 Бай Митко

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Ти ако си наистина българин виж кажи две-три думи как е объркана България! Как от 9+ млн. за 33 години останахме на 5+ млн.! Типична козешка изтривалка реве за 00крайна и злобно плюе по Русия, а в същото време никакъв интерес към Българското окаяно дередже!
  • 61 Ха ха

    1 6 Отговор

    До коментар #59 от "Хм...":

    Ама ти можеш да четеш????Обикновено русороба е полуграмотен.
  • 62 Бай Митко

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Ти виж нашата армия каква клоунада представлява!!! Да ти напомня само: около 10 000 човечета, 1/3 от които не могат да си закопчеят гащите от преливащите шкембета, 1/3 женоря - половината в майчинство и последната 1/3 са генералите - повече от войниците! За техниката да не говорим - няма самолети, няма подводници, няма бронетранспортьори, няма ..., няма ..., яма ...!!!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Бай Митко

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Ти наистина си голямата работа от малките работи! "за 2 години-2 села......"
    Виж нашите села бе менте българин! Над 600 села в България са ОБЕЗЛЮДЕИ!!! Средно по 20 села на година хлопват кепенците бе "умник"!!!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Демократ

    1 7 Отговор
    Пак веднага ми изтриха коментара, но той е верен. Путин изпълнява своя девиз " Терористи от всички страни,съединявайте се". С терористи не се преговаря, защото не са хора, а злодеи. Нападат невинни хора без повод, вземат невинни заложници, отвличат деца, унищожават цивилни сгради и жизненоважна инфраструктура, използват като оръжие продоволствието, енергетиката и всичко необходимо за живота. Русия, Иран, Северна Корея- оста на злото с център Кремъл. Стартът беше даден на 24.02.2022 г.с нахлуването на Русия без повод ,през нощта в Украйна. Сега гори и ивицата Газа и Червено море, световния транспортен коридор.
  • 68 реру

    6 0 Отговор
    //OffTopic

    Интересна издателска политика... Авторите може да качват подобни колажи, но читателите - не.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 като казах Мара

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "той":

    първата ми котка се казваше Мария.Маца на галено.Мария е най-популярните женско име в света Сега пак имам котка ,пак с казва Маца , въпреки , че според нея е норвежка горска.Не е свързано с темата,ама реших да го напиша к

    Коментиран от #72, #73

  • 71 Булба67

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "Едни и същи":

    Искаш да кажеш че нато се ,,отбранявяло" Югославия, Ирак, Либия.....? А защо Франция ги изгони през 1966 и близо 40 години стоя ,,вън"! И къде отидоха ,,натовците" ? При фашиста-,, евроатлантика" Франко
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Харон

    2 2 Отговор
    "Колко години война". Докато руският народ търпи или Путин жив.
  • 75 Съгласен

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "костя капейкин:":

    Наистина войната е бизнес .
    Дава възможност да продадеш старо
    оръжие , скрап напр БТР от 24 г или
    да го продадеш на 2 страни - нашите Ф16.
    Покрай това газ и пшеница .
  • 76 сноу

    2 0 Отговор
    Укроалабализмите и те носят центове ..важното е да ги поднесеш завити в амерска лъскава хартия...Е..ще трябва и жамби да намериш свободен,че той все зает казват...Вчера го търсят ,а той скрит в мазето на тъмно и гледа тоя пасквил на Марк Бартелмай -премълчаната война/ukraine-verschweigene krieg..
  • 77 НАТО не е отбранителен съюз

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Едни и същи":

    ...въпреки, че се декларира като такъв. Всички страни имат отбранителни военни доктрини, нито една не декларира намерения да атакува в официалните си документи, но независимо от това войни се водят. Така и със съюзите. В договора на НАТО, в член 5 пише, че ако една страна-членка бъде атакувана, другите ще я защитят. Чисто отбранителни намерения, нали? Ама член 5 никога не е бил активиран, а НАТО е водило войни. Опа. Извинявам се - операции. Алиансът е създаден скоро след края на Втората световна война и очевидно е насочен срещу СССР, страна била доскоро съюзник. Очевидно, защото на Съветския съюз е отказано членство скоро след създаване на НАТО. (В отговор се създава Варшавският договор.) Каквото членство не е отказано на Германия, потопила света в най-кръвопролитната война. Русия кандидатства втори път в НАТО след края на Студената война и отново получава отказ. Ако НАТО наистина беше отбранителен съюз, щеше да приеме СССР в края на 40те години или Русия през 90те, добавяйки отбранителни способности и превръщайки потенциален враг в съюзник...
Новини по държави: