Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 20:55 8 669 68

Шефът на Фронтекс призна: Спирането на миграцията към Европа е мисия невъзможна

  • фронтекс-
  • мигранти-
  • африка-
  • средиземно море-
  • ханс лайтенс

Антиимиграционната реторика нарасна в целия ЕС, откакто повече от един милион души - предимно сирийски бежанци - пристигнаха през Средиземно море през 2015 г., заварвайки блока неподготвен

Шефът на Фронтекс призна: Спирането на миграцията към Европа е мисия невъзможна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нелегалната имиграция в ЕС от Западна Африка се е увеличила повече от десет пъти на годишна база през януари, според граничната агенция на блока "Фронтекс", която очаква общият брой на пристигащите да нарасне през 2024 г. и казва, че спирането на движението на хора е невъзможно, предава Ройтерс.

Ръководителят на "Фронтекс" Ханс Лайтенс говори в офиса си във Варшава преди председателя на Европейската комисия и испанския премиер в четвъртък до Мавритания, която наскоро се превърна в основна отправна точка за Европа.

Запитан за изборите за европейски парламент през юни, в които миграцията е основен въпрос, бившият нидерландски граничен служител каза пред Ройтерс, че пълното спиране на незаконните мигранти не е реалистично.

"Миграцията е глобален феномен. Трябва да управляваме миграцията, защото не можем да се справим с неуправляваната миграция към Европа", каза той. "Но да я спрем - за мен това изглежда много трудно, да не кажа невъзможно."

Лайтенс каза, че организираното управление на външните граници на блока е важна част от по-широко "европейско портфолио", необходимо за справяне с предизвикателството, и подчерта необходимостта от развитие на европейската и друга помощ за трети страни.

Миналата година "Фронтекс" регистрира 380 000 незаконни преминавания на граници, най-високото ниво от 2016 г. Това бележи още една поредна година на растеж след най-ниските нива по време на пандемията от COVID-19 през 2020 г., тенденция, която Лайтенс вижда да се задържа през 2024 г.

"Не мисля, че ще има нова тенденция по към намаляване", каза той, очаквайки повече хора от Субсахарска Африка да се стремят да стигнат до Европа, а положението на палестинците, бягащи от Газа, е несигурно.

"Не искам да звуча много тревожно, но мисля, че това е предположение, което може да се окаже правилно."

Тези, които бягат от войни, имат право на убежище в ЕС, който е приютил милиони украинци, бягащи от инвазията на Русия от 2022 г. насам. Африканците се възприемат предимно като трудови мигранти и блокът иска да остане затворен за такива пристигащи.

Ройтерс видя данните на "Фронтекс" за януари преди официалното публикуване. Той показа, че атлантическият маршрут е най-натовареният път на незаконна миграция към ЕС, представляващ почти половината от общо близо 14 000 пристигнали миналия месец.

Като цяло нередовните пристигания са намалели незначително на годишна база и с една трета от декември, показват данните, като през зимните месеци обикновено се наблюдава нисък брой мигранти.

За лятото е обратното. Данните на ООН показват, че повече от 3700 мигранти са загинали по пътя към Европа миналата година, като някои от най-смъртоносните бедствия са се случили край крайбрежния град Стекато ди Кутро в Италия и гръцкия остров Пилос.

Антиимиграционната реторика нарасна в целия ЕС, откакто повече от един милион души - предимно сирийски бежанци - пристигнаха през Средиземно море през 2015 г., заварвайки блока неподготвен.

Испанските Канарски острови отчетоха рекорден брой нелегални миналата година, пример за продължаващи предизвикателства, които играят важна роля в предизборните кампании с обещания за намаляване на имиграцията.

Лайтенс каза, че увеличаването на броя на ефективните връщания на хора, на които е отказано убежище е от ключово значение за възстановяването на доверието на европейците.

"Една надеждна система за връщане е много важна, за да се покаже както на жителите на Европа, така и на мигрантите - ако не се нуждаете от нашата защита... ще бъдете върнати."

Той приветства новия Пакт за миграцията на ЕС - преразглеждане на несъществуващите правила на блока за миграция и убежище - но подчерта, че 27-те държави-членки имат още работа, за да са ефективни връщанията на мигранти до страните им на произход.

Той каза, че "Фронтекс" няма мандат да се намесва в Албания във връзка с новото споразумение с Италия за изграждане на центрове за мигранти там - част от усилията на Рим за намаляване на имиграцията.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    72 6 Отговор
    Като служех в Черния полк на турската граница пиле не можеше да прехвръкне през границата.

    Коментиран от #44, #52

  • 2 Жен Дър чета

    86 3 Отговор
    граница се пази с оръжие и мигрантите спират моментално
  • 3 Комуниста

    89 3 Отговор
    Граница се пази с картечници и пехотни мини не се пази с джедар предписания.
  • 4 Фикри

    75 3 Отговор
    По време на комунизма ги спирахме , много успешно.
  • 5 Елементарно!

    69 2 Отговор
    Мигрантите както са дошли, така по живи по здраво да се депортират обратно.
  • 6 Лост

    39 2 Отговор
    Имаше един Муамър Кадафи. При него беше възможна.

    Коментиран от #17

  • 7 Граничар

    55 3 Отговор
    160 км се охраняват с 5000 души по 10 души на километър добре въоръжени и заек няма да може да мине, обаче соросите не искат да пазят бг границата нали са слуги на посолството. На три смени се работи по 24 часа
  • 8 Алекс

    52 2 Отговор
    Конкретно за България може ако се върнем с 35 години назад когато границите се пазеха и охраняваха от Гранични войски!!!
    По нарушителите на граничната зона бразда се стреляше на месо!!
  • 9 СоциалЛанд

    42 3 Отговор
    Германия беше една от най–чистите спрямо съседите си Холандия, Белгия, Франция...за Многобританското халифатство не коментирам, но Танте Меркел ги посрещна с отворени обятия и сега са плъзнали като мухи !
    Страхотна гледка е да ги гледа човек в обществените басейни и сауни, как влизат с чаршафите, а немците които до преди няколко години ги пълнеха, са вече на боб зърно!
  • 10 МИТ

    23 3 Отговор
    С либерализъм граница не се варди нито може Украйна да Русия без реална подкрепа на Запада срещу Източния блок, навремето се разиграваха ядрени заплахи от реално естество, битки като в Виетнам , безстрашие на Запада, а сега се казва че имигрантите могат да няхлуват сякаш са си в тях, страх да се изпарти западна войска в Украйна, страх да се тръгне на война с Северна Корея, Русия, Китай , Иран и други, страх от терористи от третия и чеврътия свът, страх от ядрлена война биологични катастрофи, тогава на времето този страх го нямаше с много жертви Запада реално в първата и вотората световна приключиха историите на поне пет империи а се империализма се възкачва без проблем в целия БРИКС и ШОС а Запада се държипо слабо от слабоста на Северно Македонската държава, а реално Изтока обичат да ги бият безмилостно докато след години само се възхвалява постиженията на Запада а сега Запада толквоа е загнил че вече е трудно да се живее в богат град с либерално мислене
  • 11 Фронтекс има

    37 4 Отговор
    задача, да наводни европа с мигранти и да се подмени европейското население!
    За това им се плаща от печатарите на хартията. Европа трябвало да няма европейци.
    Какво тогава да ни каже Фронтекс?
    Има начин: Да си пазим границите, както по времето на бай Тошо. Ама някой тръгнал през шубраците - стрелба на месо. А на КПП-та без документи (и ВИЗА) НЕ се влиза. "Бежанец" от война, само ако е от пряка съседна страна, АКО там има война: Румъния, Сърбия, Турция, Гърция, Македония и Черно море (страните от другата страна на морето, ако са във война)!
  • 12 Муамар Кадафи

    31 2 Отговор
    Казвах ви аз, че сте луди, забравих обаче тогава да ви ажа, че сте и пр@сти!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 истина ти казвам

    22 2 Отговор
    А,не възможна???!!! Много е възможна даже! Ма на некои така им отърва!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Не Кадафи

    24 2 Отговор

    До коментар #6 от "Лост":

    пазеше границите на соц. лагера и почти нямаше преминали. Това е глупаво като твърдение при условие, че имаш Средиземно море като естествена граница. Просто тия от Фронтекс не ги спират даже им помагат, а ти Ханс като не можеш да ги организираш подай си оставката.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Това го пиша от 2015г.

    28 3 Отговор
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.

    Коментиран от #47

  • 20 ЕС сам си е виновен.

    35 3 Отговор
    Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.

    Коментиран от #38

  • 21 Ами добре им беше

    23 2 Отговор
    в уредените европейски държави - джамията, дюнерджийнцата, кафенето, магазините, алкохол, жени, социал, квартира, мед. обслужване, безплатни кухни...айде отивайте в Саудитска Арабия, джамии, имами бол.

    Коментиран от #45

  • 22 ⚜️Просветен⚜️

    25 3 Отговор
    А , невъзможно ? Картечни гнезда на всеки километър , три дни отпуска и троен надник за всеки свален нарушител! Проверено и работи! Жените и децата ги жалим! Пуцаме само мъже в активна възраст! Те само такива идват!

    Коментиран от #33

  • 23 Ами не

    10 1 Отговор
    Има едни метални изделия...!
  • 24 Евроджендър Мъж

    15 3 Отговор
    5-10% от тия се интегрират. Останалото месо рано или късно ще трябва да се изхвърли. Топло или студено.

    Коментиран от #27

  • 25 Без коментар

    21 1 Отговор
    Казваш Willkommen на ниво Федерален канцлер. И след няколко години: "Шефът на Фронтекс призна: Спирането на миграцията към Европа е мисия невъзможна". Къде е бил Ханс Лайтенс тогава и защо Фронтекс не са дали необходимата информация за възможните последствия от такива изявляния?
  • 26 Евроджендър Мъж

    11 19 Отговор
    Забавно е как някакви разправят,че са пазили някога границата от емигранти. Те до ден днешен не си дават сметка. Че са пазели българите да не избяхат от тоя комунистически рай.

    Коментиран от #29

  • 27 Въобще не се

    18 2 Отговор

    До коментар #24 от "Евроджендър Мъж":

    интегрират, може би си намират работа, но си остават мюсюлмани с всичките им там претенции. Показателен е случаят в Германия когато вместо пари на ръка им дали дебитни карти - отказали ги защото щели да бъдат следени и напускали масово Германия.
  • 28 Хохо Бохо

    15 4 Отговор
    Ако "Спирането на миграцията към Европа е мисия невъзможна", какви мотиви има Австрия да ни спра да влезнем в Шенген?...

    Коментиран от #31

  • 29 Това дори е по-трудно

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Евроджендър Мъж":

    защото все пак са българи, може да попаднеш на познати или роднини.
  • 30 Граничар

    22 3 Отговор
    Дайте ми оръжие и право да стрелям и миграцията ще спре.

    Коментиран от #42

  • 31 Другарят Ханс

    19 2 Отговор

    До коментар #28 от "Хохо Бохо":

    намеква, че не можеш да ги спреш на границата защото когато я минат биват посрещани като дългоочаквани гости със всичките му екстри - дават им жилище, пари, мед. обслужване. На всичко отгоре тия навлеци тръгват по кръчми, бардаци, взимат наркотици, насилват жени, убиват, правят атентати, искат джамии, халал, възмущават се от нашия начин на живот.
  • 32 Хохо Бохо

    19 2 Отговор
    Има решения:
    1/ Който прекоси границата, го броим за диверсант и го пращаме в затвора;
    2/ Който прекоси границата му предлагаме мотика и лопата и го питаме:
    къде искаш да бачкаш - на село или в града и ако не иска, го пращаме в затвора.
  • 33 Това няма как

    11 3 Отговор

    До коментар #22 от "⚜️Просветен⚜️":

    да стане, те не смеят да ги изгонят от масата и хрантутят цял живот, та да ги стрелят по границата.
  • 34 Чао

    21 2 Отговор
    Как не е възможно? Спирате социалните помощи, ако са дошли нелегално.

    Спиране на спасяването им по море.
  • 35 Бай Ганьо

    16 2 Отговор
    Спрете им помощите и почнете да ги стреляте по границите и ще секнат. Тия в Брюксел нямат акъл на две магарета слама да разделят. Какво търсим в тоя Комсомол? Един читав няма там.
    Без тях ще ни е пъти по-добре.
  • 36 айде бе, невъзможно?!?

    17 1 Отговор
    Много си е възможно, ама не е за меки китки да го свършат

    Коментиран от #41

  • 37 Какво лицемерие

    23 3 Отговор
    Мигрантите могат да бъдат спрени много лесно, достатъчно е да им се спрат помощите и стандарта на живот, който им гарантира ЕС. Те идват тук за да живеят на гърба на европейските данъкоплатци,а не да работят. Защо не ходят в държави като Израел или богатите арабски държави, много просто там никой не дава помощи.
  • 38 Забрави да споменеш, че тия войни

    10 2 Отговор

    До коментар #20 от "ЕС сам си е виновен.":

    все Западът ги разпалва.
    Ирак, Либия, Сирия, всичко се пише на тях.
    Само че тия западняци не могат поне малко да помислят и да разберат откъде им идва всичко това.

    Коментиран от #53

  • 39 незнайко

    13 1 Отговор
    Мисията е невъзможна защото има измислена ДЕМОКРАЦИЯ ! Това ли искат КАПИТАЛИСТИТЕ ? Да това искат - НОВА проста ръботна ръка !!!

    Коментиран от #56

  • 40 Шопе

    10 2 Отговор
    Бг уфце разбрахте ли? Туй Шенген е капан, а фронтех са вносители и регистратори на башибозука. Сглобката ще ви вкара в такова блато ,че ромите ще ви се видят като се ангелчета.
  • 41 Запознат

    12 1 Отговор

    До коментар #36 от "айде бе, невъзможно?!?":

    Имаш право, лесно е, слагат табели с надписи на няколко езика. Стреля се без предупреждения и мача свърши! Нема да помислят да минат през БГ.
  • 42 Запознат

    12 1 Отговор

    До коментар #30 от "Граничар":

    Имаш право да стреляш по закона за опазване на държавната граница,питаш,,Стой кой си парола,ако е нощ ,освети лицето си,ако не се подчинява на предупреждение, контролен изтрел и стреляш на месо. Това е по устав.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Комбат

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Само (2 минути живот.
  • 45 там

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Ами добре им беше":

    режат г-ви няма тва онва
  • 46 Как невъзможна

    8 0 Отговор
    Връщате обратно кой от къде е дошъл
  • 47 керкенез

    8 2 Отговор

    До коментар #19 от "Това го пиша от 2015г.":

    Може да се появи нов австриец и да реши проблема този път завинаги.
  • 48 Сашо

    5 1 Отговор
    Излизане от Европа и НАТО!Армията ни границата!Такива ,като тези гадове разградиха и Америка.
  • 49 Безпартиен

    3 1 Отговор
    Чения полк е полка в Марица от бившата обезоръжена демократич но 2 МСД и там е гръцката граница
  • 50 Може,

    5 1 Отговор
    може-справка Тексас. Хей хора, без съпротива ще си умираме мърцина.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Роко

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    То тогава границата се пазеше ние да не избягаме от соц.рая
  • 53 Да обаче не

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Забрави да споменеш, че тия войни":

    отиват в миролюбива Русия, а все към военолюбивите ЕС и САЩ бягат.
  • 54 Будител

    5 0 Отговор
    Спешно трябва да се засили контрола на западните ни граници....скоро се очаква бежанска вълна от западна Европа към България....ще се юрнат немци, холандци, белгийци, скандинавци...дори и австрийци, да дирят по добър живот в просперираща България
  • 55 Наблюдател

    12 0 Отговор
    Възможно, като ти изнасилят жената и дъщерята, друго ще мислиш. Тия мързеливци са пратени от богатите емирства чрез популация да превземат Европа. Не допускат мигрантите в своите държави. Толкова е елементарно, че трябва да си много прост да не го схванеш. Ходжите като активират за назидание някоя, конспиративна ислямска клетка и стане леш в центъра на Европа, ще има да мигате и оправдаване. Некадърници.

    Коментиран от #59

  • 56 Анонимен

    9 0 Отговор

    До коментар #39 от "незнайко":

    Арабите те стават за работна ръка, мързеливи са. Дай им да вдигат порите на жените и правят само деца. Погледни ги палестинките, раждат като зайци по пет, шест деца. За нищо не стават и увиснали та хжвощите от белият свят. Арабина му дай алъш. вериш, магазинче, с разпространение на наркотици се занимават, женска плът стока и т.н. абе отврат.

    Коментиран от #57

  • 57 Анонимен

    12 0 Отговор

    До коментар #56 от "Анонимен":

    Поправка : Арабите не стават за работна ръка, мързеливи са. Дай им да вдигат полите на жените и правят само деца. Погледни ги палестинките, раждат като зайци по пет, шест деца. За нищо не стават и увиснали на помощите от ООН и белият свят. Арабина му дай алъш. вериш, магазинче, разпространение на наркотици се занимават, женска плът стока и т.н, абе отврат.
  • 58 Валтер Шеленберг

    9 0 Отговор
    Тоя не става за шеф на Фронтекс. Най вероятно са го подкупили. Срам.
  • 59 Будител

    7 0 Отговор

    До коментар #55 от "Наблюдател":

    В Австрия имаше случай на басейн, един бежанец иракчанин, изнасили 9 годишно момче....съдът в Австрия му даде условна присъда, с оправданието , че бил 6 месеца далече от семейството си и бил имал нужди....в Германия децата спряха да ходят на басейни, понеже на бежанците им предоставиха безплатни кари за басейни, назначиха учители по плуване ...всичко с цел интеграция....а те киснат цяла зима по басейните и наблюдават момиченцата и жените с жадни погледи....а цената за ученици за басейн 2018 беше 6, 50 евро на ден. ..а за арабите безплатно.....преди хората се разхождаха при хубаво време и след 22 часа....сега след 18-19 часа е пусто нормалните хора са обзети от страх....възрастните за себе си....родителите за децата си....а политиците не мислят за хората и правят грешка след грешка....

    Коментиран от #62

  • 60 Тодор

    2 1 Отговор
    Няма да говорим нищо хубаво за соца,тогава беше зле сега е добре,моля не спорете с промитите джендърски мозъци!!
  • 61 Будител

    4 0 Отговор
    Вижте какво става в Тексас.....мигрантите нахлуват през границата....в момента в Тексас , се прави народна милиция и идват от още 18 щата ...самовооражават се и отиват да пазят Тексас и границата....забележете ....точно така наричат хората които тръгват да пазят държавата си....народна милиция....И това го прави губернатора на Тексас - Абът...той задейства член първи от конституцията на САЩ...
  • 62 Наблюдател

    8 0 Отговор

    До коментар #59 от "Будител":

    Тези продажници са подкупени. Не дойде ли пак някой водач с мустачки и подгони тази мигрантска паплач, тежко и горко на европейците. Работите все по зле ще станат. Посете мигрантският център в Харманли.1500 мигранти падини от 44 служителя. Там всеки ден е ад за околните. Ужас. Но на Габриел и Денков не им пука.

    Коментиран от #64

  • 63 Командир на застава

    10 0 Отговор
    Връщане на гранични войски и заставите. Граничарите и граничарските кучета. Възстановяване на телените заграждения и пускане на напрежение 220 волта по нея. Поставяне на видео и акустични системи за наблюдение. Пиле няма да може да прехвръкне, а мигрант е невъзможно да мине през границата. Това е. Другото е приказки и чешене на езиците.
  • 64 Будител

    4 0 Отговор

    До коментар #62 от "Наблюдател":

    Ние като народ, също трябва да взимаме правилните решения....според мен народа , сиреч ние, трябва да грабнем тоягата и да изчистим собствената си държава от грабителите ни....стига сме клякали и коленичили пред НАТО...ЕС...Сорос и някаква нелигитимна Разглобка избрана с 20-30 % от българите....1990 год. казвахме- 45 години стигат...времето е наше.....сега имаме банани , но нямаме читави лидери вече 34 години....и пак народа трябва да каже - СТИГА....
  • 65 ами,

    3 0 Отговор
    Фронтекс ПОДПОМАГА нелегалната миграция.Това е факт и всякакви излияния от тяхна страна са фарс.

    Коментиран от #66

  • 66 Граничар

    5 0 Отговор

    До коментар #65 от "ами,":

    Като е така, искайте връщане на заставите и граничарите, които да спрат мигрантите. Ако не го направите, чакат ви нови големи миграционни центрове, като този в Харманли с 1500 ай-ти инженери от Афганистан и доктори от Сирия.
  • 67 ганю

    1 0 Отговор
    Тепърва ще видите
    Ванга ще познае
  • 68 цирк Байди

    0 0 Отговор
    Те някакви си мигранти голи по без гащи немогат да спрат тръгнали Русия да ми борят.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания