Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 09:58 880 0

Юнионистите сложиха край на политическата криза в Северна Ирландия, но дали ще се примирят с новите реалности

  • северна ирландия-
  • великобритания-
  • ира-
  • брекзит-
  • шин фейн

Когато католическа Ирландия, която дълго време е била част от Великобритания, става независима държава, шест графства на север, населени предимно с протестанти, решават да останат част от Обединеното кралство

Юнионистите сложиха край на политическата криза в Северна Ирландия, но дали ще се примирят с новите реалности - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Британските юнионисти сложиха край на продължилата две години политическа криза в Северна Ирландия, след като вчера обявиха, че прекратяват бойкота на участието си в управлението, започнат от тях заради договорките между Лондон и Брюксел около Брекзит. Но излизането на Великобритания от ЕС може да е само формална причина, прикриваща реакцията им на по-дълбинни политически процеси в някога размирния регион, които ги поставят в съвършено нова ситуация.

Вчера най-голямата юнионистка партия в Северна Ирландия се съгласи да прекрати бойкот, оставил британската провинция без правителство в продължение на две години, предаде Асошиейтед прес. Така още в следващите дни в Белфаст може да има ново, работещо управление, формирано на принципа на подялбата на властта между католици и протестанти.

След среднощно заседание лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Джефри Доналдсън обяви, че изпълнителният орган на ДЮП е подкрепил предложеното завръщане на партията в управлението. По думите му постигнатите с британското правителство в Лондон договорености представляват "основа за излъчване от ДЮП на свои членове в изпълнителната власт на Северна Ирландия, което да доведе до възстановяване на нормалната работа на регионалното правителство".

До пробива се стигна, след като миналата седмица британското правителство даде на северноирландските политици срок до 8 февруари да се договорят за възстановяване на общото управление или да организират нови избори.

"Всички условия за възстановяване на работата на северноирландския регионален парламент са налице", каза британският министър по въпросите на Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис. "Представителите на партиите, които ще съставят новото правителство, ще се срещнат, за да обсъдят тези въпроси и се надявам окончателното споразумение за излъчването на новото правителство да стане факт час по-скоро."

ДЮП напусна властта през февруари 2022 г. заради спор около правилата за търговията между Великобритания и ЕС след Брекзит. Оттогава юнионистите отказват да се върнат в общото управление с ирландската националистическа партия "Шин Фейн". Съгласно споразуменията за подялба на властта в Северна Ирландия, формулирани като част от мирния процес в размирната в миналото област, правителството трябва да включва както британските юнионисти, така и ирландските националисти.

Политическата криза остави 1,9-милионното население на Северна Ирландия без работеща администрация, която да може да вземе мерки за решаването на важни за обществото въпроси като справянето с рязкото поскъпване на живота и с натрупаните проблеми в системата на здравеопазването.

По-рано този месец учители, медицински сестри и други държавни служители организираха 24-часова стачка с искане политиците да се върнат в управлението и да им предоставят отдавна обещаното увеличение на заплатите. Британското правителство от своя страна се съгласи да увеличи бюджета на регионалните власти с 3 милиарда лири за публични разходи, но само ако в Белфаст има работещо правителство.

ЗАЩО СЕ СТИГНА ДО КРИЗАТА

Едно от основните условия, залегнали в така нареченото Споразумение от Разпети петък, сключено през 1998 г. и сложило край на насилието между католици и протестанти, е границата между Северна Ирландия и Република Ирландия да остане отворена, което беше възможно благодарение на членството на Великобритания и Ейре в Евросъюза, отбелязва Франс прес.

Но Брекзит сложи край на това положение, защото единният европейски пазар и митнически съюз трябваше да бъдат защитени, тъй като с излизането на Великобритания от ЕС се създаде възможност Северна Ирландия да се превърне във врата за продължаване на свободното движение на стоки, въпреки че Обединеното кралство вече не членува в Евросъюза.

В крайна сметка след Брекзит беше намерено решение границата между ЕС и Великобритания да преминава през Ирландско море, а не между двете Ирландии, което на практика означава, че Северна Ирландия остава частично в Евросъюза, въпреки че на референдума през 2016 г. британската провинция гласува в подкрепа на Брекзит. Създаде се и парадоксално положение, при което въпреки че е част от Великобритания, поради частичното ѝ оставане в ЕС стоките ѝ да се подлагат на проверки от британските митнически власти.

Юнионистите се опасяват, че оставането на Северна Ирландия от другата страна на границата с ЕС крие опасност да се създаде бариера между нея и останалите провинции на Великобритания – Англия, Шотландия и Уелс – и да се подготови почвата за обединение на Северна Ирландия с Република Ирландия, на което те категорично се противопоставят.

По време на продължителните преговори с Лондон ДЮП се опита да спечели намаляване на митническите проверки при превоза на стоки от Северна Ирландия към останалата част на Великобритания. Според Доналдсън вече е договорено те да отпаднат напълно, което е направило възможно прекратяването на бойкота на юнионистите.

ПРИЧИНИТЕ ЗА БОЙКОТА МОЖЕ ДА СА ПО-ДЪЛБОКИ

Истинските причини, от които юнионистите от ДЮП бяха водени за бойкота си, може да са по-дълбоки.

Ситуацията в Северна Ирландия вече не е такава, каквато беше при сключването на Споразумението от Разпети петък, а това се дължи на променения политически пейзаж в провинцията, отбелязва Асошиейтед прес. От създаването на регионалния парламент на Северна Ирландия като институция по силата на Споразумението от Разпети петък през 1998 г. до 2022 г. юнионистите неизменно бяха първа политическа сила в законодателния орган.

Но преди две години това положение се промени, когато "Шин Фейн" за пръв път спечели мнозинство в него.

Победата дава на тази партия, която цели да извади Северна Ирландия от състава на Великобритания и да я обедини с Република Ирландия, правото да излъчи новия първи министър (регионален премиер) на провинцията, а ДЮП ще трябва да се задоволи с вицепремиерския пост – което мнозина юнионисти трудно биха преглътнали, отбелязва Асошиейтед прес.

Председателят на "Шин Фейн" Мери Лу Макдоналд заяви, че излъчването за пръв път на лидера на Северна Ирландия от националистите е "момент от голямо значение", който приближава двете Ирландии до обединението им.

Миналата седмица Доналдсън призна, че е получил заплахи заради опитите си да постигне компромис за връщане на партията в управлението. По време на заседанието на изпълнителния орган на ДЮП в нощта на понеделник срещу вторник имаше и протест пред партийната централа на десетки недоволни юнионисти, които призоваваха ДЮП "да не продава" Северна Ирландия

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СПОРАЗУМЕНИЕТО ОТ РАЗПЕТИ ПЕТЪК

Когато католическа Ирландия, която дълго време е била част от Великобритания, става независима държава, шест графства на север, населени предимно с протестанти, решават да останат част от Обединеното кралство, посочва Асошиейтед прес. Оттогава Северна Ирландия е разделена политически на две големи общности – националистите, които са преобладаващо католици и искат да се обединят с Република Ирландия, и юнионистите, които са преобладаващо протестанти и искат да останат под британско управление.

След образуването на новата британска провинция Северна Ирландия в резултат на отделянето на Ейре, католическото малцинство в преобладаващо протестантската провинция е подложено на дискриминация, включително при търсенето на работа и жилище. През 60-те години движението за граждански права на католиците предявява искания за промяна, но среща силов отговор от страна на властите и полицията.

Нажежената обстановка прераства в конфликт между радикалните ирландски републиканци, паравоенните сили на лоялистите и британската армия. Вълна от бомбени атентати и нападения с огнестрелно оръжие довежда до смъртта на около 3600 души, като по-голямата част от тях са извършени на територията на Северна Ирландия, но републиканците успяват да задействат взривни устройства и в същинска Великобритания.

Към началото на 90-те години става ясно, че конфликтът е навлязъл в патова ситуация, затова през 1994 г. Ирландската републиканска армия (ИРА) обявява примирие и позволява на политическото си крило "Шин Фейн" да участва в мирни преговори под егидата на британското и ирландското правителство с юнионистите.

Така на 10 април 1998 г. – Разпети петък – след маратонски разговори, които многократно са прекъсвани, е сключено споразумението, сложило край на конфликта. Изключително важна роля за договарянето му като посредник изиграват и САЩ.

Споразумението дава право на жителите на Северна Ирландия да се самоопределят, както желаят – като британци, ирландци или и двете. То слага край на прякото британско управление на областта и ѝ позволява да има свои автономни властови органи – регионален парламент и правителство – като властта задължително се поделя между юнионистките и националистическите партии, тоест двата лагера винаги трябва да бъдат представени в нея.

ИРА и лоялистките паравоенни групировки се съгласяват да се разоръжат, а британската армия се изтегля от областта. Споразумението потвърждава статута на Северна Ирландия на част от Великобритания, но предвижда възможност за обединение на Ирландия, ако мнозинството от гражданите на север и юг от границата подкрепят това.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА