Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 12:33 1 075 0

Политическото наследство на бившата първа министърка на Шотландия повече вреди, отколкото помага на партията ѝ

  • никола стърджън-
  • шотландия-
  • брекзит-
  • великобритания

Никола Стърджън също така отрече, че в шотландското правителство има култура на секретност и че тя се е възползвала от пандемията, за да подпомогне каузата за независимост на Шотландия

Политическото наследство на бившата първа министърка на Шотландия повече вреди, отколкото помага на партията ѝ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившата първа министърка на Шотландия Никола Стърджън даде показания миналата седмица в Единбург пред комисия, която разследва как тя се е справила с управлението на пандемията от ковид. На Стърджън се наложи да отговаря на настоятелни въпроси относно това как екипът ѝ е използвал приложението за съобщения "УотсАп" (WhatsApp) и относно лидерския ѝ стил, съобщи британският в. "Таймс".

След заседанието на комисията стана ясно, че Стърджън е изтрила от телефона си съобщенията си в "УотсАп". Тя обаче заяви, че използването на неофициални съобщения от нейна страна е било изключително ограничено и не е било свързано с въпроси, които са изисквали вземане на съществени решения.

Стърджън също така отрече, че в шотландското правителство има култура на секретност и че тя се е възползвала от пандемията, за да подпомогне каузата за независимост на Шотландия.

Бившата първа министърка заяви пред комисията за обществено разследване на пандемията във Великобритания, че понякога се е чувствала "смазана от мащаба на това, с което се занимавахме", особено в началото на пандемията през първата половина на 2020 година. Въпреки че Шотландия е част от Обединеното кралство, нейното правителство има правомощия по въпроси, свързани с общественото здраве, посочва Асошиейтед прес.

Стърджън получи множество похвали за начина, по който правителството ѝ се справи с пандемията. Широко разпространено бе мнението, че тя е била на висота и ясна в публичните си изявления, особено в сравнение с бившия премиер на Великобритания Борис Джонсън, който ръководеше политиката в Англия и който също даде показания пред разследваща комисия в края на миналата година.

През последните няколко месеца обаче репутацията на Стърджън пострада, особено след ареста ѝ през юни миналата година във връзка с полицейско разследване на финансите на управляващата Шотландска национална партия (ШНП). Към момента срещу нея не са повдигнати обвинения и тя настоява, че не е извършила нищо нередно. Авторитетът на Стърджън беше допълнително подкопан от неотдавнашното разкритие, че съобщенията в приложението "УотсАп" на нейния телефон са били изтрити, което доведе до въпроси относно нейната надеждност.

Последното разкритие може да се окаже катастрофално за Стърджън, която още през 2021 г. тържествено (и публично) обеща, че ще предаде всички съответни съобщения и документи на очертаващото се разследване, коментира сп. "Политико".

Амер Анвар, адвокатът, представляващ семействата, загубили близки в следствие на пандемията от ковид в Шотландия, заяви пред журналисти, че изтриването на съобщенията "може да се опише само като цинично и предварително обмислено решение" и че Стърджън и други официални представители "трябва да отговорят за мотивите си".

Скандалът около изчезналите съобщения е поредният удар върху репутацията и политическото наследство на Стърджън и може да има тежки последици за подкрепящата независимостта ШНП. Според неотдавнашно социологическо проучване на "Норстат" (Norstat), което бе публикувано на видно място във вестник "Сънди таймс" (Sunday Times), мнозинството от шотландците вече нямат доверие на Стърджън, включително всеки четвърти поддръжник на ШНП.

Ясно е, че бившата първа министърка вече е загубила магическия си чар, благодарение на който някога се радваше на широка подкрепа сред шотландските избиратели.

"Малцина политици са губили толкова рязко общественото доверие, колкото Никола Стърджън", казва Джеймс Мичъл, професор по политика в Единбургския университет и популярен автор на статии за ШНП.

В началото на 2020 г., след шест години начело на ШНП, Стърджън бе обожавана от привържениците на партията си. Нейната привлекателност се простираше дори отвъд политическите линии в Шотландия. Спокойният ѝ, но предпазлив подход към пандемията бе в рязък контраст с хаотичното поведение на Джонсън в Уестминстър, а с напредването на кризата нейният и без това висок рейтинг в Шотландия скочи до небесата.

Социологът Марк Дифли посочва, че във фокус групите, които е наблюдавал по време на пандемията, гласоподавателите, които не са били поддръжници нито на ШНП, нито на независимостта, все пак са смятали, че Стърджън се справя "наистина добре" с управлението на кризата.

Самата Стърджън признава, че сравнението с хаотичния стил на управление на Джонсън ѝ е помогнало. В частни съобщения в "УотсАп" до нейната главна съветничка по време на пандемията Лиз Лойд - запазени от Лойд, а не от Стърджън - бившият първи министър дори се оплаква, че нейното правителство "не получава достатъчно признание за това колко по-добри сме от [правителството в Уестминстър]".

Въпросите, свързани с изтритите съобщения, обаче могат да се окажат фатални за положителното обществено възприятие на начина, по който бившата шотландска първа се справи с пандемията, отбелязва в. "Гардиън".

Стърджън и нейните служители се оправдаха с насоки, въведени от нейното правителство през ноември 2021 г. и които гласят, че ако приложения за изпращане на съобщения се използват за водене на правителствени дела, информацията трябва да бъде записана на друго място, а самите съобщения впоследствие трябва да бъдат изтрити.

Оправданието на Стърджън обаче остава под въпрос, като се имат предвид публичните ѝ уверения за прозрачност и фактът, че други високопоставени министри от нейното правителство - включително съюзникът ѝ и неин наследник Хамза Юсаф, както и бившият финансов министър Кейт Форбс - са запазили всички свои съобщения, за да ги споделят с разследването.

Нейните колеги от ШНП с право са обезпокоени, посочва "Политико". Драматичното изпадане в немилост на Стърджън е катастрофа за нейната партия и конкретно за Юсаф, който я наследи на поста първи министър. Първоначално той с охота се представяше като кандидат на приемствеността след нейното напускане. Това обаче се превърна във воденичен камък за новия лидер, тъй като Юсаф често е принуден да отговаря за скандалите около предшественичката си. Рейтингът на Юсаф е дори по-лош от този на Стърджън и спада, откакто той пое лидерския пост.

Всяко по-нататъшно накърняване на репутацията на партията само ще затрудни битката срещу възраждащата се Шотландска лейбъристка партия, която е напът да спечели в много от традиционно силните за ШНП избирателни райони на предстоящите парламентарни избори във Великобритания.

"Разбираемо е, че [Юсаф] иска да се опре на нейното наследство", казва Дифли. "Но всеки път, когато се опита да го изведе на преден план, изведнъж се появява нещо от миналото, независимо дали става дума за финансовите въпроси, политически въпроси, а сега и разследването за справянето с ковид", коментира експертът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: