Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Февруари, 2024 22:55 4 080 80

Под дипломатически натиск! Как Европейският съюз принуди Виктор Орбан да приеме помощта за Киев

  • русия-
  • украйна-
  • европейски съюз-
  • унгария-
  • виктор орбан

Виктор Орбан просто отстъпи пред единството и натиска на останалите 26 лидери на ЕС, пише Politico

Под дипломатически натиск! Как Европейският съюз принуди Виктор Орбан да приеме помощта за Киев - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Как европейските лидери убедиха Виктор Орбан да приеме помощта за Украйна

Унгарският министър-председател Виктор Орбан не е получил нищо в замяна на гласуването си за 50 млрд. евро (98.94 млдр. лева) помощ от Европейския съюз в подкрепа на военните усилия на Украйна срещу руската инвазия, пишат европейската редакция на Politico и The Guardian, като се позовават на политически източници в Брюксел.

"Орбан просто се е поддал на натиска на 26 други европейски лидери", допълват източниците. Единствените направени отстъпки са незначителни и позволяват на Орбан да представи поражението си у дома като победа. Финансовата помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро е приета единодушно, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в края на заседанието, продължило само 10 минути.

"Всички 27 лидери постигнаха съгласие за допълнителен пакет от 50 млрд. евро за подкрепа на Украйна в рамките на бюджета на ЕС".

Това означава, че всички европейски лидери са гласували "за", включително унгарският министър-председател Виктор Орбан, и че не се е наложило той да бъде помолен да напусне залата и да се гласува в негово отсъствие, както се случи по време на гласуването за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Украйна и Република Молдова.

Политически източници, цитирани от The Guardian, твърдят, че Виктор Орбан не е получил нищо в замяна на своя глас.

"Той не получи нищо", твърди делегатът на една от страните, участващи в преговорите, в четвъртък сутринта, според The Guardian. "Той просто не видя никакви възможности", е заявил друг източник.

Отстъпки за Орбан

"Виктор Орбан просто отстъпи пред единството и натиска на останалите 26 лидери на ЕС", пише Politico.

Запитан дали някой от лидерите на ЕС е заплашвал Орбан с последствия, имайки предвид разговорите за отнемане на правото му на глас или за налагане на санкции на унгарската икономика, източникът е отговорил на Guardian: "Не мисля, че трябваше да се отправят големи заплахи, но последните няколко седмици показаха голямо единство сред 26-те. Така че не мисля, че най-голямата заплаха, отправена през уикенда (саботиране на унгарската икономика), имаше смисъл. Но тя очевидно беше много самостоятелна".

Отстъпката, направена от европейските лидери, е, че в случая с помощта за Украйна в размер на 50 млрд. евро ще има годишен доклад от Европейската комисия за изпълнението на пакета за помощ и ще се проведе дебат на равнище лидери относно изпълнението на пакета.

Ако прецени, че е необходимо, след две години Европейският съвет ще поиска от Европейската комисия да предложи преразглеждане на новия бюджет, според последната версия на проекта за заключения на Европейския съвет, видяна от Politico.

Лидерите на ЕС добавиха ред, позоваващ се на по-ранни заключения от декември 2020 г., за да гарантират, че начинът, по който върховенството на закона в Унгария се оценява от Европейската комисия, се извършва по справедлив и обективен начин.

Това е музика за ушите на Орбан, тъй като текстът от 2020 г. има последици за 6,3 милиарда евро от кохезионните фондове на ЕС, които бяха замразени за Унгария поради недостатъци в върховенството на закона.

През 2020 г. лидерите се споразумяха да създадат нов механизъм, който да позволи на блока да спре финансирането от ЕС за дадена държава членка, ако нарушаването на принципите на правовата държава сериозно засяга или има опасност сериозно да засегне доброто финансово управление на бюджета на ЕС или защитата на финансовите интереси на блока.

В последствие механизмът е задействан, за да бъде спряно част от финансирането от ЕС за Унгария. Тогава от ЕК заявиха, че "прилагането на механизма за поставяне на условия съгласно регламента ще бъде обективно, справедливо, безпристрастно и основано на факти, като се гарантира надлежна процедура, недискриминация и равно третиране на държавите членки".

"Той не беше ядосан, той вече знаеше"

Улесненията се смятат за незначителни в Брюксел, тъй като лидерите избегнаха сценарий, при който Орбан щеше да има възможност да упражнява годишно вето върху финансовата помощ за Украйна. Но по този начин Орбан може да претендира за победа у дома, като каже, че Унгария е получила преразглеждане, допълват от Politico.

Днешното историческо споразумение идва след поредица от срещи на европейски лидери в по-малки групи с Виктор Орбан. Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заедно с лидерите на Франция, Германия и Италия проведе среща при закрити врата с унгарския министър-председател. След това срещата беше разширена и за други лидери, сред които министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте, министър-председателят на Полша Доналд Туск и министър-председателят на Белгия Александър Де Кроо. Няколко политически източника са заявили пред The Guardian, че са останали с впечатлението, че Виктор Орбан е знаел, че играта е приключила още тази сутрин. "Той не беше ядосан или нещо подобно, но вече знаеше", твърди един от политическите източници.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    87 32 Отговор
    Денков подписа да плащаме заплатите и пенсиите на Украйна за четири години.България ще плаща 150 млрд евро за 35 години.И внуците ви ще плащат.

    Коментиран от #4, #11, #16, #75, #80

  • 2 Как

    85 23 Отговор
    С мутрински натиск, заплахи и изнудване. Демократи ,сър.

    Коментиран от #9, #24

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 От сигнала пратен към Путин

    47 13 Отговор
    Той разбра колко са про сти. 50 пудела с акъл на едно новородено.
  • 6 Аз съм веган

    28 51 Отговор
    Сега копейките страдат,за орбан, демокрацията и разпадането на ес. Смех
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пич

    50 17 Отговор
    Глупаците мислят , че сте по глупави от тях , и се опитват да ви продават лисели краставици , за пресни !!! Орбан постигна своето , ние още чакаме разпадащият се Шенген !!!
  • 9 Аз съм веган

    10 17 Отговор

    До коментар #2 от "Как":

    Няма сър. Другар се казва

    Коментиран от #33

  • 10 Агент Николай

    29 9 Отговор
    ЕВАЛА ВИКТОРЕ! ЕВАЛА ОРБАНЕ!
  • 11 Тегаво,ли е

    15 22 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    вата?а?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Джон Креймър

    72 27 Отговор
    Глутницата Мърши сломи и може би унищожава един истински Държавник! Да бяхме да се радваме на такъв Човек като Вектор Орбан! Всичките "наши" са долни продажници! Разпад на ЕС!

    Коментиран от #15, #74

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Джон Креймър

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Джон Креймър":

    "Виктор" за поправка!

    Коментиран от #20

  • 16 Гост

    18 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Всяка дима от това което си написал е манипулативна лъжа, както всеки твой коментар!

    Коментиран от #17

  • 17 Последния Софиянец

    18 11 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Това го казаха по телевизията.Гледай новини.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тегаво,ли е

    8 14 Отговор

    До коментар #17 от "Последния Софиянец":

    вата?а?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хохо Бохо

    41 14 Отговор
    Съюз а? Ама като съветския е. Свобода? Демокрация? Но пък го принудили и се хвалят. ЕССсР жалко копие на оригинала ама и той ще приключи

    Коментиран от #22

  • 22 Да обобщим

    17 28 Отговор

    До коментар #21 от "Хохо Бохо":

    На маджара му трябват евраци.Рубляците не му вършат работа.Нали другари?!

    Коментиран от #56

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ловец на боклуци

    24 8 Отговор

    До коментар #23 от "Много лоша новина за всички европейци!":

    Точен и верен коментар!
  • 26 Ко ти пука

    10 14 Отговор

    До коментар #23 от "Много лоша новина за всички европейци!":

    Нали туснаците цъвтят и връзват....

    Коментиран от #29

  • 27 вятъра на промяната

    19 41 Отговор
    Имаше частично забавяне заради Орбан, но всичко си дойде на място. Скоро и кремълската мишка ще разбере, че не може да се опълчи срещу всички демократични държави. Жалкото е, че съсипа руския народ за десетилетия напред. В историята няма военна победа за страна тръгнала на война срещу всички. Много путинофили ще останат с разбити мечти.

    Коментиран от #31, #34

  • 28 Не на народа си, а на руският народ.

    15 23 Отговор

    До коментар #23 от "Много лоша новина за всички европейци!":

    Унгарците седят с блокирани траншове от десетки милиарди, за да може тоя да прай Фupкu на Путин.
  • 29 Стрелец

    6 4 Отговор

    До коментар #26 от "Ко ти пука":

    Точен и верен коментар!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хехе

    19 7 Отговор

    До коментар #27 от "вятъра на промяната":

    Демокрация, путинофили и бръмбари в празната ти кратуна.
  • 32 Тц тц тц

    34 9 Отговор
    В ЕССР хубаво са си го решили,притиснали са Орбан,но защо забравиха да попитат собствените си народи?Има протести,а те са се загрижили за държава,която даже не е член.Хората рано или късно ще им поискат отговорност за действията.
  • 33 Другар може да казваш

    10 5 Отговор

    До коментар #9 от "Аз съм веган":

    на иракския ядрен инженер, с когото споделяш леглото.
  • 34 Ти къде видя държави?

    37 11 Отговор

    До коментар #27 от "вятъра на промяната":

    Има една клика в тоя ЕС, която прокарва американските интереси и това е.
    Ако някой се опълчи го смачкват.
    Ти в държава ли живееш след като ти казват отвън колко емигранти да приемеш, коя централа да затвориш и какво ли още не.
    Живееш в нещо като СССР, само че по-зле.
  • 35 Агент Николай

    4 4 Отговор

    До коментар #20 от "Те го оправиха":

    Евала вЕкторе!Евала Орбане!
  • 36 Грат кузлодой

    3 1 Отговор
    Ебенеберемед...
  • 37 Група руски учени

    5 1 Отговор
    Мь|й увидим... Так не может продолжать...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Да, БЕДА

    26 5 Отговор
    Дипломацията няма нищо общо. Орбан и Фицо клекнаха едновременно, когато Украйна обяви, че спира транзита на газ. Чисто изнудване, защото алтернативата не работи, не и без наше участие. Значи България е замесена и трупа негативи, а ръководител е САЩ. Следете събитията!

    Коментиран от #79

  • 40 Всичко върви по план . ;)

    5 16 Отговор
    Плъховете напускат потъващия кораб Москва.

    Успешните атаки на дронове на СБУ (Службата за сигурност на Украйна) срещу големи петролни рафинерии намалиха руския износ на петролни продукти с почти една трета - износът на бензин е спаднал с 37% през януари , а дизела - с 23%.
    През януари украинските служби удариха терминал в Уст-Луз и в петролната рафинерия в Туапсе.

    Коментиран от #43

  • 41 Политико може да си пише

    20 5 Отговор
    всякакви успокоителни глупости.

    Лакомите психопати от Брюксел клекнаха пред Орбан, но искат да го представят като победа.
    Орбан искаше ежегодишна проверка и доклад, за какво отива годишния транш през тези 4 години. И го получи. И след втората година да се преразгледа договора според резултатите и да се анулира ако трябва.

    Коментиран от #45

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Голям умник, ей!

    16 2 Отговор

    До коментар #40 от "Всичко върви по план . ;)":

    Голям план, да няма горива в Европа. Русия има клиенти и в Азия и в Африка, а близките до Украйна рафинерии работят за Европа. Виж ти и украинците, работите за САЩ, защото сте шарени задни табели.
  • 44 РУСИЯ НЯМА ДА ДАДЕ УКРАЙНА НА ОРБАН

    2 6 Отговор
    РУСИЯ ИСКА ЦЯЛА УКРАЙНА И ЦЯЛА ЕВРОПА И ЦЯЛ СВЯТ И НЕ САМО ЧЕ ПЛАШИ - ДЯВОЛЪТ Е БЕЗСИЛЕН СРЕЩУ ПО ГОЛЕМИЯТ СИ ЯДРЕН БРАТ - ОТ ДРУГ СВЯТ

    Коментиран от #46

  • 45 Медите просто тренират сегз

    13 2 Отговор

    До коментар #41 от "Политико може да си пише":

    как да представят и поражението на господарите си в Украйна, за "победа". И да избудалкат народите от ЕС че ограбените и "усвоени" пари от данъкоплатците не са отишли напразно.
    Ама когато Орбан им поиска отчетност, заплашиха да съсипят икономиката на Украйна. В САЩ също отказаха отчетност къде отиват парите на данъкоплатците им.
    Но нищо не се забравя! Ще има видов ден. За бизнеса и геноцида с ваксите- също!
  • 46 АЗ ДНЕС НЕ УМРЯХ -3 ФАЗЕН ТОК МЕ ДУМНА

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "РУСИЯ НЯМА ДА ДАДЕ УКРАЙНА НА ОРБАН":

    И САМО ПУШЕКА ВИДЯХ И НЕ СЕ НАСРАХ
  • 47 Уса

    15 4 Отговор
    Орбан спечели играта,защото медии в сащ съобщиха новината,която разтърси света а именно,че международния съд е отхвърлил иска на Украйна да признае Русия за агресор.Също така съда е отказал да признае донецката и луганска съпротива за терористи.Съда смята,че има пълните основания за това.Край
  • 48 Ама всич не ме интересува

    20 5 Отговор
    Как Европейският съюз е принудил или рекетирал Виктор Орбан да приеме помощта за Киев......за мен е важно че 1% от тези 50 милиарда евро за три години ги плащаме ние Българите и никой мен, моите синове, дъщери, и внуци не е питал искаме ли всеки един от нас по 100 евро от данъците ни да отидат подарък за Украйна ..... за мен е важно че този 1% от тези 50 милиарда е за сметка на моите пари, моето здраве и това на децата ми и внуците ми и никой не ме е питал съгласен ли съм с това и трябва ли според мен един кретен случайно станал пример да решава подобен въпрос без въобще обсъждане дори в парламента да е имало нито пък заседание на МС с нужната стенограма...

    Коментиран от #72

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Въобще не е въпроса

    21 6 Отговор
    Как Европейският съюз е принудил Виктор Орбан....... Въпроса е че ЕС не е Демокрация а Диктатура а ЕК диктатор за който никой не е гласувал на практика. Една гнусна сган от набедени за лидери нищожества повярвали си че са значими и безгрешни а на практика са незначителни продажни и корумпирани кретени в очите на хората с които се гаврят.

    Коментиран от #59

  • 52 Абсурдистан

    5 7 Отговор
    Пак познах. Тоя се прави на интересен и после кляка.
  • 53 бай Иван

    12 2 Отговор
    "Виктор Орбан просто отстъпи пред единството и натиска на останалите 26 лидери на ЕС, пише Politico"

    Само да питам нашият съсел за лидер ли го имате ? Лидер на Европа ? Боже, боже този луд , луд свят!!!!! Какво доживяхме ?
  • 54 Хитрата Сврака

    0 2 Отговор
    С двата крака 😂😂😂
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Ти си

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Да обобщим":

    Всякакви пари вършат работа в зависимост от количеството а не от произхода им .......
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Гражданин

    11 4 Отговор
    Толкова по жалко за европейския съюз. Парите на данъкоплатците се хвърля на въздуха.
  • 59 Човек

    7 13 Отговор

    До коментар #51 от "Въобще не е въпроса":

    ЕС е диктатура? Всеки е свободен да го напусне, когато пожелае. Англичаните го направиха и сега си скубят косите. ЕС е най-великият съюз в човешката история, защото обединява десетки народи с различни култури и езици на абсолютно доброволен принцип в името на общото благо. ЕС расте по естествен начин, защото държавите сами се натискат да влязат в него. Никой не е нападнал, никой не е анексирал. Доброволният, демократичен принцип, го прави изключително устойчив. Единственият случай на напуснал само служи за лош пример на всички останали. Знаеш ли какво ще се случи, ако някоя република поиска да напусне Руската Федерация? Ето това е диктатурата, която търсиш.

    Коментиран от #70

  • 60 Антипутлераст

    5 11 Отговор

    До коментар #57 от "Артилерист":

    Никой не е станал член насила. При влизането се подписва договор за присъединяване с ясни клаузи след дълъг процес на преговори. Никой не е държан вътре насила. Това да не тие СССР или СФРЮ, където насилието правеше сглобката!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Като глупаци...

    3 7 Отговор
    Орбанеее пак се у,ака.. комунделската тиква и подложка на Путин вън от Европа. Ма ела да вземеш о нашия предател ,лиьотчик, Радев.
    И заедно към Москва да ви линчуват за неизпълнение на служебните си задължения към кремал .
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Харон

    3 0 Отговор
    "Как Европейският съюз принуди Виктор Орбан да приеме помощта за Киев"
    С ПАРИ.
  • 67 приказка

    9 2 Отговор
    за нивници! Това единство си го имаше и преди, ама Орбан не отстъпи. Очевидно нещо е договорено, така че Унгария да гарантира собственото си благополучие в разрастващата се война.
    Не вярвах, че съюз, създаден да носи просперитет на своите членове, ще го докара до такъв провал. Обаче, колониите са така - нямат право на глас, тяхното съществуване е да служат на колонизатора.
    Честито прислужване на о..ткачените управници в САЩ. Скоро ще ни накарат и ние ритуално да се ръкуваме с духове, та да не бие на очи състоянието на хегемона
  • 68 дипломатически натиск?

    6 1 Отговор
    Направо си е политически камшик.

    Коментиран от #78

  • 69 не може да бъде

    5 4 Отговор
    На фона на това което става в Конгреса на САЩ,както и вна всичко което става в момента в САЩ,това решение на лидерите на ЕС може да се приеме само като следствие от умствено разстройство!?
  • 70 странно

    5 1 Отговор

    До коментар #59 от "Човек":

    че има още наивници дето си мислят, че ЕС е демократична структура!
    Е, значи ще те боли още по-силно, когато истината лъсне.
  • 71 ЕС единни против руския фашизъм

    3 6 Отговор
    Руският путинист орбан клекна! Няма как само да смучеш евра от ЕС!

    Коментиран от #76

  • 72 егоист путинист

    4 5 Отговор

    До коментар #48 от "Ама всич не ме интересува":

    ЕС е велик демократичен съюз! Не може да се съобразява с всеки егоистичен профашистки индивид!
  • 73 Ваня

    3 1 Отговор
    "Днешното историческо споразумение"....ще доведе до заличаване на ЕС ....това е изнудване !

    Коментиран от #77

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Точно гака #71

    1 4 Отговор

    До коментар #71 от "ЕС единни против руския фашизъм":

    Само дето мното се дуеше Ор бан, но като видя, че ще му спрат паричките и легна:))Жарък фук лъо, тенапразно му викат в Буда пеща втория Пу тин...
  • 77 Ванчето смешница

    1 4 Отговор

    До коментар #73 от "Ваня":

    Само простотии бълвате ко пейките тук! НЮюе ви ри пшсна..Орбан е един хитрец и под лога на П.,селяните го шзбраха в Унгария, столицота искат демокрация, а не това националистическо гов едо, което се изживява като втори Пу.тин, жалък е, но си нидя колко му стиска- като видя дебелия край- спиране на парите от ЕС и веднага клекна.. Дори Георги Марк.ов дантяеения му приател, спра да го хвали, защото Унгария през последните 2 години много изостава от Полша и Чехия...
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 39ти смешен

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Да, БЕДА":

    Глупости! Орбан клекна, защото има замразени 6 млрд от юИС и му козаха, че ще ги спрат, няма да ти получи..Не може да цуцаш мириорди, а да спиращ решение на 26 държави, хитрец, за да егоди на П..Жалка история, изложи се яко..
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: