Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 17:55 2 664 33

Висша дипломация! Виктор Орбан е под тежък натиск

  • унгария-
  • украйна-
  • нато-
  • виктор орбан-
  • швеция

Унгарският премиер Орбан заяви днес в интервю за унгарското държавно радио, че е направил всичко възможно, преди да одобри споразумението за отпускане на 50 милиарда евро за Киев

Висша дипломация! Виктор Орбан е под тежък натиск - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Натискът върху Унгария да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО се засилва, след като Будапеща най-после се съгласи с останалите страни от ЕС за предоставянето на нова помощ за Украйна, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Премиерът Виктор Орбан днес заяви в интервю за унгарското държавно радио, че е "направил всичко възможно", преди да одобри споразумението за отпускане на 50 милиарда евро за Киев.

Унгария е единствената държава от 27-членния блок, която се противопостави на новата помощ за Украйна на срещата на върха в Брюксел през декември, припомня британската информационна агенция. Тя е и единствената натовска страна, която все още не е ратифицирала присъединяването на Стокхолм към Алианса.

Орбан има по-добри връзки с Русия в сравнение с други държави от ЕС и с повечето членове на НАТО. Той казва, че правителството му подкрепя присъединяването на Швеция към военния пакт. Сега обаче унгарският лидер е поставен под натиск от чужбина да ускори процеса.

Депутати от опозицията призоваха за свикването на извънредна сесия на парламента, в чиито дневен ред да бъде включен въпросът за ратифицирането на шведското присъединяване към Организацията на северноатлантическия договор. Но законодатели от управляващата партия ФИДЕС вчера заявиха пред Ройтерс, че ще "изчакат" и финалното гласуване ще се състои, след като Орбан се срещне с шведския си колега Улф Кристершон.

Орбан разполага с внушително мнозинство в парламента и често го използва за прокарването на закони, като в определени случаи това става и за една нощ.

Натискът върху Орбан за ускоряването на процеса по ратификацията на шведската кандидатура се засили, след като високопоставени американски конгресмени заявиха, че искат присъединяването на Стокхолм към НАТО да бъде одобрено незабавно. По този начин те намекнаха, че ако не се задейства, Будапеща рискува трайно да развали отношенията си с Вашингтон, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ветеринарен психолог

    11 8 Отговор
    Поддаде. Или се продаде. Все лошо.
  • 2 Последния Софиянец

    33 15 Отговор
    Догодина когато САЩ се изтеглят от Европа хора като Орбан и Радев ще струват теглото си в злато защото те ще преговарят с Русия.

    Коментиран от #30

  • 3 КОТарАК

    7 27 Отговор
    как го притискат бе? нали е големият държавник...плашат го с убийство ли?
  • 4 Нацистите подлагат

    28 8 Отговор
    Орбан под тежък натиск ! Това е ясно на всички
  • 5 Последния Софиянец

    30 11 Отговор
    Ама тези дебили в Брюксел наистина ли мислят че Украйна има сили да воюва още ЧЕТИРИ ГОДИНИ?!

    Коментиран от #11, #16

  • 6 Никой с

    14 5 Отговор
    Евро паразитите не може да се справи ! Поне до евроизборите...
  • 7 Виктор Обран

    7 0 Отговор
    Няма да ратифицираме последни, няма, няма, аааа май останахме последни.
  • 8 горски

    11 0 Отговор
    Поддаде ли веднъж,спиране няма....ще го изядът жив....
  • 9 Объркано Атлантиче

    18 5 Отговор
    Защо има демонстрации и протести в Европа:
    Това е показателно-оглушителна победа на американците над европейския континент.
    Какъв компромат или какви сметки са предявили американците на европейските лидери, че въпреки митингите и заливането на столиците им с оборски тор, те продължават да спазват американската линия.
    За 50 милиарда, които са отпуснати за украйна:
    Общоевропейският бюджет - 80 милиарда, т.е. 50 са вече изтеглени от там. Това са пари за всичко. Сега селското стопанство не получава субсидии, 300 хиляди деца няма да получават обезщетения за сложни заболявания.

    Процесът ще се влоши и, най-вероятно, ще доведе до добяване на нови категории: виждаме, че има стачки на железничари, ръководители на полети. Но американците направиха всичко много компетентно: от парите, които се отделят за украйна, около 10 милиарда ще отидат за плащане на заеми, които американците вече са дали на украйна.
    Американците, осъзнавайки, че украинският конфликт отива неясно къде, не започнаха да преструктурират дълговете си - те принудиха Европа да плаща. Насочиха тези пари към украйна и сега ще си ги прибират.
    През септември 2021 г.германците обединиха командването на Бундесвера и армията, осъзнавайки, че новите действия ще доведат до огромни демонстрации — те се подготвиха предварително за това. Те се страхуват, че опозицията ще започне да я финансира големият бизнес, който сега губи пари. Опасяват се, че големите корпорации и заводи ще финансират тези, относ

    Коментиран от #10, #13

  • 10 Объркано Атлантиче

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Объркано Атлантиче":

    ..Опасяват се, че големите корпорации и заводи ще финансират тези, относително казано, агресивни млади момчета с оръжие, които неконтролируемо са пристигнали от Украйна, и те ще се опитат да свалят властта.
  • 11 КОТарАК

    7 7 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    ами шом и дават 50млрд, значи може! мислиш си , че си по-информиран от тях ли?
  • 12 Мдаа

    7 8 Отговор
    Руската марионетка пак лъже.

    Всичко възможно включва и предложение в Унгария за излизане от ЕС. Не е като да няма пример, тъй че Орбанчо просто си прави сметки, нищо повече. Не му се бЕга от "прогнилия Запад", знае какво е извън него.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Агент Николай

    7 3 Отговор
    ЕВАЛА ОРБАНЕ!ЕВАЛА ВИКТОРЕ!
  • 15 Ттттт

    4 5 Отговор
    У нас мнозина искат Орбан , но гласуват за Рюте.
  • 16 гост

    6 15 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Украйна със сигурност може не 4 , ами пет пъти по 4 с тия съюзници , ама бункерния полуръст няма да изкара и 2 още !! Щото на Китай почва да му писва ,на Индия още повече , а украинците вече стигат до Петербург ! Ако американците не ги спираха досега всички терминали в Балтийско и Черно море за износ на петрол да са за скрап ! А това значи 70% от износа на петрол , без който Раша не може да изкара и 3 месеца !! Просто САЩ в момента преговарят със Саудитска Арабия да вдигне рязко производството , за да компенсира спирането на руския и ще отрежат клона на Раша преди Путлер да е разбрал откъде му е дошло !!
  • 17 Швейк

    9 7 Отговор
    Тръгнал като Орбан пък се върнал като пocpaн.

    Коментиран от #20

  • 18 НАБЛЮДАТЕЛ

    4 8 Отговор
    Във времена когато някой се мъчи да мъти войната, други дето се мислят за по хитри решават да ловят едри шарани. Сталин заграби 20% от унгарска територия и я присъедини към СССР / сега тия земи са в Украйна/ и Путин смело ги обеща, нищо че е далече от тях. Унгария получава, като вътрешна държава на Съюза, руски нефт и газ и по договорка с Путин ги плаща с ЕДНА година отложено. Те лихвите се трупат и Орбан се гърчи в ситуацията. Напред не може а назад не му дават. Та приказката ми е за оня дето седял на два стола
  • 19 Ае,копейките

    7 2 Отговор
    Дайте нещо умно за Тексас.
  • 20 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "Швейк":

    Те всичките пишман сатрапи така се връщат , решават че са някакви си , шото тия около тях им лижат д-то , ама като идат при истински важните вдяват , че са едно нищо и могат да ги смачкат за една нощ !! Просто не искат да си цапат ръцете с тях и ги оставят сами да се омажат в собствените си отпадъци , културно казано !!
  • 21 6666

    4 6 Отговор
    Какъв е тоя,че да си придава такава важност?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Това не е

    8 4 Отговор
    Нито дипломация,нито натиск, а най-обикновенно изнудване и основата са няколко милиони евра, които ЕС спря на Унгария

    Коментиран от #26

  • 24 Р.К.И.

    4 5 Отговор
    На Унгария като не и харесва ЕС, да върне всичките пари които получила от ЕС и да излиза от съюза.
  • 25 Остап Бендер

    3 4 Отговор
    Орбан не успя да "орбанизира" ЕС
  • 26 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #23 от "Това не е":

    Първо не са няколко милиона , а над 30 милиарда , 20 процента от икономиката на Унгария !! Но това изобщо не е най- важното !! А то е , че 90 % от икономиката на Унгария зависи от Германия , Австрия и ЕС най- общо казано !! Ако ЕС реши да спре целия внос и износ от Унгария , Орбан ще го влачат по улиците като Чаушеско собствените му дружки !! И това не някога , а най- много до месец !!
  • 27 Сандо

    7 2 Отговор
    На това ли политкоректната преса казва "висша дипломация"?А според мен определено е нещо много по-различно.Но е един прекрасен пример за дълго скриваната истинска същност на ЕС,САЩ и изобщо Западния "свободен и демократичен" свят.Добре дошли в капана в който си плащаш и за сиренцето!
  • 28 Българин

    3 2 Отговор
    Да живее Орбан,можем само да мечтаем за такива политици.Да живее и тъпия ЕС и "демокрацията".
  • 29 Иван

    3 1 Отговор
    Все едно да кажете, че евреите в концлагерите е висша дипломация.

    Коментиран от #31

  • 30 Емил

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Брей, толкова ли ще поскъпне свинското!? Чак не ми се вярва!
  • 31 Голям праз

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Иван":

    Стига с тия евреи, в концлагерите, истината е, че в тях са били малцинство. За демокрацията в Елада няма да пиша ,черна на вас бройлерите ще вие трудно , .да разберете
  • 32 Ха ха ха

    0 0 Отговор
    Орбан ще духа супата
  • 33 Стратега

    1 0 Отговор
    ЕС е маша на НАТО и САЩ!
    Генералният секретар на НАТО: Подкрепата на Украйна и въоръжаването на Европа е добра сделка за Америка.
    Основната цел на няколкодневното посещение на Йенс Столтенберг във Вашингтон е той дава да се разбере: подкрепата за Украйна и превъоръжаването на НАТО са преплетени, помагат на САЩ в тихоокеанския регион и създават работни места в американците.
    Слуги и роби сме в 21 век на САЩ.
Новини по държави: