Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Февруари, 2024 09:20 2 529 45

Сергей Лагодински: "Германия не е готова за война с Русия"

  • нато-
  • сергей лагодински-
  • русия-
  • украйна-
  • германия-
  • война-
  • владимир путин

За много хора в Германия войната е нещо, което се случва другаде, казва евродепутатът Сергей Лагодински

Сергей Лагодински: "Германия не е готова за война с Русия" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

ДВ: В различните европейски държави напоследък се чуват немалко гласове, които предвещават голяма европейска война с Путинова Русия. Германия готова ли е за такава война?

С. Лагодински: Не съм сигурен, че Германия е готова за война и това би трябвало да се промени. Все пак е по-добре да се говори за готовност за защита, а не за война - за възможността да се защитиш или да защитиш тези, които са нападнати. В момента това буксува, въпреки изливането на 100 милиарда евро, защото дългосрочна военна политика не може да се построи на сто милиарда. И времето е друго, и цените. Освен това липсва разбирането, че реалността в Европа се е променила. За хората от моето поколение войната винаги е била нещо, което се случва другаде. И никога не е ставало дума за собствената отбрана. В Германия това все още не се е променило, защото тя не се е сблъскала с непосредствена опасност - за разлика от Полша.

Още новини от Украйна

ДВ: Дали Германия ще се притече на помощ на Полша или на балтийските страни, ако бъдат нападнати от Путин?

С. Лагодински: Надявам се, но този въпрос се състои от две части. Дали Германия изобщо ще може да помогне, разполага ли с необходимите ресурси? От медиите знаем, че махалото на мобилизационната икономика буксува, производството на необходимите оръжия и боеприпаси още не е организирано. Второто нещо е разбирането, че имаме морален дълг да помогнем на съседите си. Според мен това още не е осъзнато и трябва да се работи по въпроса. Става дума за разбирането на концепцията за сигурност, която трябва да включва не само военните аспекти, но и психологическите, и икономическите, и санкциите.

ДВ: През това време Путин продължава да произвежда оръжие, да унищожава градове, да избива украинци. Санкциите функционират ли?

С. Лагодински: Една от целите на санкциите беше изолацията на Русия, а те не я постигнаха. Руската страна няма нужда от изключително точни оръжия, понеже тяхната цел не е да стрелят точно, а просто да разрушават, за което нямат нужда от западни чипове. Все пак санкциите дадоха ефект - благодарение на тях стана ясно, че е ненормално да се работи с този режим. Другото нещо е, че Русия просто спря да бъде част от западния цивилизован технологичен свят.

ДВ: Затова сега дружи с Бразилия, Индия и Китай. Но всичко изглежда наред.

С. Лагодински: Щом това удовлетворява руското общество, значи това е траекторията на по-нататъшното развитие. Всяко общество самó избира съдбата си, но на обществото трябва да му се покаже, че това си има съответната цена. Русия като държава загуби уважението на света, което е много тъжно за онези, които биха искали да гледат на нея по друг начин. Но всичко това е последствие не само от избора на Путин, а и на повечето граждани на Руската федерация. Смятам, че трябва да продължим със санкциите и да ги увеличаваме, за да помогнем на откритото гражданско общество в Русия, на тези, които са избягали или искат да напуснат страната, на опозицията, която се бори. Друг изход нямаме.

ДВ: Мнозина на Запад говорят за умора от войната. Според Вас възможно ли е скоро да започнат преговори между Москва и Киев?

С. Лагодински: Засега не виждам сигнали нито от страна на украинското общество, нито от страна на украинското правителство, че са готови за такива преговори. В такъв случай единствената опция, която ни остава, е да поддържаме Украйна в нейната отбранителна война срещу Русия и да увеличаваме подкрепата. ЕС и Брюксел се занимават именно с това, въпреки Орбан и подобните нему, които са изпратени при нас с благословията на Кремъл.

2024-а година ще бъде сложна, защото в Европейския парламент е вероятно да се стигне до завой надясно, определени тенденции има и в САЩ. Опасявам се, че дори Тръмп да не спечели тези избори, на Байдън ще му се наложи да намали помощта. Но това е мотивация за нас - за ЕС и за Германия. Неведнъж съм казвал, че щафетата трябва да се поеме. Ако ЕС гледа на себе си като на световен играч, смятам, че това е единствената ни съдба в мултиполярния свят.

ДВ: А какво да се прави с Русия, след като Путин си отиде? Как могат да се възстановят отношенията?

С. Лагодински: Зависи от това кой ще е следващият след Путин. Има значение дали „династията на имперството" ще продължи, или ще дойде някой демократ. Новите лица винаги са шанс за обновление. Ако Русия започне да уважава своите съседи, а не да ги напада, мисля, че Западът ще може да започне да води преговори.

ДВ: Но дори Русия да не напада никого, а диктаторският режим си остане, това ще устрои ли Запада?

С. Лагодински: Не мога да говоря от името на ЕС, но както знаем - световната общност често намира общ език с тираните. Самият аз никога не бих подкрепил това, но за мен непосредствената цел на тези месеци на борба е възстановяването на Украйна, на нейната цялост. Демократичното състояние на Руската федерация е втори приоритет. Първият е да бъде спряна тази убийствена война срещу украинския народ.

Автор: Константин Егерт


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак болният човек на Европа

    6 27 Отговор
    Меркел даде на Путин 7 трилиона евро за тази война.
  • 2 ЕВРОНЮЗ

    53 1 Отговор
    ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ, Русия е далече. Кажете първо кой ви гръмна ГЪЗопровода 😂
  • 3 Бг тъпунгер

    4 48 Отговор
    Русофилите не разбират, че Русия затъва в дългосрочен план.
    Северна Корея 2.0

    Коментиран от #9

  • 4 Иван Тагаров

    42 3 Отговор
    Според договора за капитулация на нацистка Германия, съюзниците имат право да унищожат страната в бъдеще когато и както преценят.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Меркел имигрантката!

    42 1 Отговор
    Шолц фашист ли е или наследник на фашист?
  • 7 скоро целия пЕС на сащ ще се мобилизира

    30 0 Отговор
    е да ама пък америка им говори друго и ги надъхва … все повече познати от германия казват че се говори за нападение края на лятото също така и от испания един познат ми каза същото

    Коментиран от #24

  • 8 И какво нецензурно

    18 0 Отговор
    видяхте?
  • 9 браво!!!

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бг тъпунгер":

    много добре си се определил пасва ти точно…

    Коментиран от #17

  • 10 Но според Тагарев

    29 1 Отговор
    в САЩ интервю, България е готова за война срещу Русия. Какво знаят германците. "с 200 сме ги минали". И според Денков, Габриел, Петков, Борисов, Беевски, Ристю Иванов, няма лабово, готови сме.

    Коментиран от #22

  • 11 Миии

    34 2 Отговор
    предишният път когато бяха готови руснаците ги ошамариха до Берлин, май са забравили!
  • 12 Запознат

    34 1 Отговор
    Сегашна Германия няма нищо общо с Германия преди ВСВ - тя все още е окупирана държава и това дали щяла да се притече на някого не зависи от нея (поне докато американски марионетки са на власт) но и да иска не може защото е толкова обезсилена че на нея трябва да им се притичват на помощ.
  • 13 БСП за България и Радев

    27 3 Отговор
    Нацистка Германия, не само, че не е готова за война с Русия, но ще бъде брутално прегазена от рояци Т-14 Армата за 3 седмици и то без да се налага опитните ГЕРОИ от Авдеевка да се включат в инвазията на Германия
  • 14 ФАКТИ,НЯМАТА ЛИ СРАМА!

    26 5 Отговор
    И НИТО ДУМИЧКА ЗА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА-ЛЕВСКИ!!!!!!
  • 15 Путинофил

    5 19 Отговор
    4 милиона руски роба бачкат в германските заводи. Още 1 милион рускини блъскат в германските бардаци.

    Коментиран от #21

  • 16 Пилотът Гошу

    23 0 Отговор
    "За много хора в Германия войната е нещо, което се случва другаде" - всъщност за всички, освен тези, на които им е на главата.
  • 17 Бг тъпунгер

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "браво!!!":

    По минусите ще видя колко са тъпунгерите.
    Интернета е велик!
  • 18 Въпросче

    19 1 Отговор
    Не съм чул Москва да иска да напада Германия . А защо Германия иска да напада Русия и изпраща оръжия на украинската хунта ?
  • 19 Кокайна

    19 1 Отговор
    Факт, че анлокаубоите за пореден път набутват Германия във война с Русия!
  • 20 Никой не е готов за война с Русия

    3 19 Отговор
    По простата причина, че никой не се е готвил за война, а е развивал мирната си икономика и просперитета на населението си.Единствената държава, която целенасочено се е готвила за война и е желала такава е Русия.Западната икономика бавно се разгръща, има тежки бюрократични спънки, но развърне ли се веднъж няма сила която да й противостои.Дори и Русия.Така, че каквото и да говорят разни "експерти" Русия ще загуби много повече от колкото ще спечели в Украйна!
  • 21 БАРС

    17 2 Отговор

    До коментар #15 от "Путинофил":

    В БАРДАЦИТЕ ИМА УКРАИНКИ ,БЪЛГАРКИ ,РУМЪНКИ ,ПОЛЯКИНИ МОЛДАВЯНКИ И ДР.РУСКИНИ СЛУЧАЙНО МОЖЕ ДА ИМА НО ТЕСА ПОТЕКЛО НА НЕМЦИТЕ ОТ РУСИЯ КАКТО И ТИЯ ДЕТО СИ ГИ ОПИСАЛ 4 МИЛИОНА ЧЕ РАБОТЯТ В ГЕРМАНИЯ.САМО ЕДНО ЩЕ ТИ КАЖА ЖИВЯЛ СЪМ В 6 ДЪРЖАВИ ГАСТЪРБАЙТЕРИ ОТ РАША ПОЧТИ НЯМА ПОЧТИ МНОГО МАЛКО ,А УКРАИНКИ И УКРАИНЦУ ПЪЛНО ОЩЕ МНОГО ОТДАВНА В ЧЕХИЯ ,ПОЛША,ИТАЛИЯ,ИСПАНИЯ,ДАЖЕ ДАНИЯ И ТО ОЩЕ ПРЕДИ 2014 ГОД.ПО ТОВА МОЖЕ ДА СЪДИ КЪДЕ Е ИМАЛО РАЗВИТА ИКОНОМИКА ОТ ИСТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ.

    Коментиран от #45

  • 22 ТИР

    18 3 Отговор

    До коментар #10 от "Но според Тагарев":

    Най интересното е кой българин ще тръгне срещу руснак... Защото тези дето лаят едните се оглеждат за острови а другите са виждали оръжие само при Рамбо...

    Коментиран от #32, #43

  • 23 Уса

    20 0 Отговор
    Кои германци са готови да воюват срещу Русия?Повечето са арабски племена,които са там за пари а не да загиват за лозунги.Когато белите германци заминат на фронта тези от племената ще превземат Германия
  • 24 Уса

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "скоро целия пЕС на сащ ще се мобилизира":

    Ами това е целта на краварите - още една световна или поне европейска война която да е далече от тях и да не ги засегне и по възможност да не е ядрена - двете световни войни ги направиха световна сила и от тях много спечелиха - преди това САЩ никой го нямаше за нищо - дивия запад.
  • 25 Жендеросите и арийските фесове

    14 0 Отговор
    Никога няма да са готови това да нее като преди 80г нещо сте се объркали Германия се превръща малко по малко в азиато-африканска колония в сърцето на европа
  • 26 Такива

    11 2 Отговор
    "Германия не е готова за война с Русия"

    Нито Русия планира или иска да напада която и да е страна от НАТО.

    Има само провокационни изказвания от Западна Европа.

    Коментиран от #44

  • 27 Механик

    14 1 Отговор
    Германия вече не е готова за никаква война. Няма и да стане готова. Гостите на Меркел няма да воюват, щото са "бежанци". Местните немци няма да воюват, защото предпочитат на прайда.
    Същото се отнася за целокупния запад. Джендър пушка не държи.Джендъра има други ценности.
    Не знам какво си мислеха глобалистите, натрапвайки разпадане на традиционните ценности. Ценности като родолюбие, храброст, мъжественост, отговорност и пр. Мислеха, че целия свят ще се поджендъри и ще си го вземат без бой??? Ми не.
  • 28 БАРС

    6 1 Отговор
    В БАРДАЦИТЕ ИМА УКРАИНКИ ,БЪЛГАРКИ ,РУМЪНКИ ,ПОЛЯКИНИ МОЛДАВЯНКИ И ДР.РУСКИНИ СЛУЧАЙНО МОЖЕ ДА ИМА НО ТЕСА ПОТЕКЛО НА НЕМЦИТЕ ОТ РУСИЯ КАКТО И ТИЯ ДЕТО СИ ГИ ОПИСАЛ 4 МИЛИОНА ЧЕ РАБОТЯТ В ГЕРМАНИЯ.САМО ЕДНО ЩЕ ТИ КАЖА ЖИВЯЛ СЪМ В 6 ДЪРЖАВИ ГАСТЪРБАЙТЕРИ ОТ РАША ПОЧТИ НЯМА ПОЧТИ МНОГО МАЛКО ,А УКРАИНКИ И УКРАИНЦУ ПЪЛНО ОЩЕ МНОГО ОТДАВНА В ЧЕХИЯ ,ПОЛША,ИТАЛИЯ,ИСПАНИЯ,ДАЖЕ ДАНИЯ И ТО ОЩЕ ПРЕДИ 2014 ГОД.ПО ТОВА МОЖЕ ДА СЪДИ КЪДЕ Е ИМАЛО РАЗВИТА ИКОНОМИКА ОТ ИСТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ.
  • 29 👏👏👏

    5 0 Отговор
    Браво, брависумо 👏👏👏👏
    Давайте пари и пийте студена вода
    😆😆😆😆😆
  • 30 Мдааа

    8 1 Отговор
    Живеем в 21 век, а говорим само за войни. И това е най-умното същество на земята наричащо се човек. Що за животно е човека.

    Коментиран от #36

  • 31 пиночет

    2 8 Отговор
    Палячовската гомнорусия, ще стане Москалия!
  • 32 Пантагрюел

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "ТИР":

    Те затова се бавят нашите еФки.Щото специално ги оборудват със седалки и допълнителни дръжки по колесника.
  • 33 Виж сега

    6 2 Отговор
    По принцип в европа няма кой да воюва. Тя е морално и вече икономически изпаднала. Това е истината Европа върви към разпад, благодарение на партниорите им за океана.
  • 34 Как да не е?

    7 1 Отговор
    Много си е готова даже! Тука вече има милиони джихадисти от Ирак, Сирия, Либия, Афганистан и от цяла Африка... Те са от 15 до 45 г и са без жени и деца. За сега са само на хранилка, но стане ли войната, ще ги хвърлят да защитават "многообразието на дъгата" на "великия съюз"! Добре, че не знаят немски, ако знаеха, какво защитават, едва ли биха воювали за такива "безценности"!
  • 35 Прометей

    6 1 Отговор
    Това е припев от песента ,, Оле, Боже,Русия ще ни напада".
    Нужно е сериозно първосигнално плашило,защото обикновеният алеманец ще започне да пита : Защо изпадаме в криза,като всичко,което правим ,е правилно? Сега го готвят за отговора: Те,руснаците, ще ни нападнат всеки момент,ти за някаква криза си се загрижил.
  • 36 Калоян

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Мдааа":

    Защото има само военни министри,а няма дипломати.
  • 37 Дернев

    2 1 Отговор
    Голяма европейска война ще има, ако не изградим единна Европа за европейците. И тази война няма да е с Русия.
  • 38 Ахил

    1 7 Отговор
    Германия още не е готова във военно отношение да се бие срещу нацистка Русия. Канцлера Шорц които е социалист е пълна скръб и нищо не правещ човек които го командори жена му. Искам да напомня на някой зомбирани другари, че освен съветска Русия войната бе спечелена и от САЩ и Англия. Само България бе окупирана от руските войски през 1944 г и си поставиха марионетното правителство на българските комунисти, а после заедно комунисти и руснаци избиха по най жесток начин към 100 хиляди невинни българи, цвета на нацията. Да припомня думите на големия немски политик Ханс Дитрих Геншер. По добре американци да те окупират отколкото руснаци да те освободят.
  • 39 Мим

    2 2 Отговор
    За да бъде спряна ,,тази война,,укрите трябва да я спрат....
  • 40 Я сум

    1 4 Отговор
    РуZия да се готви за война със себе си.
  • 41 Владимир

    2 0 Отговор
    "Германия не е готова за война с Русия" - Като се подготви, да се обади.
  • 42 Бай Този

    0 5 Отговор
    Нема ли кой да гръмне Путя бе?
  • 43 Тираджия

    0 4 Отговор

    До коментар #22 от "ТИР":

    То и генерал Колев е бил русофил, ама е млатил руската конница като мече у дувар! Руснаците сме ги били и пак ще ги бием!
  • 44 За малко да познаеш

    0 3 Отговор

    До коментар #26 от "Такива":

    Тя Русията нямаше да напада и Украйна, ама нещо размисли. Та и за НАТО ще е така.
  • 45 Така де

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "БАРС":

    Хубаво е, че си запознат с европейските бардаци, ама вземи научи малко български.
Новини по държави: