Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Февруари, 2024 15:01 3 993 87

В Русия: "Върнете ни мъжете"

  • русия-
  • жени-
  • съпруги-
  • украйна-
  • война-
  • мобилизация-
  • владимир путин-
  • протест-
  • кремъл-
  • руска армия-
  • москва

Протести вече има и извън Москва. Заплаха ли са тези жени за режима?

В Русия: "Върнете ни мъжете" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Движението на роднините на мобилизираните в Русия привлича все повече внимание. Акциите се провеждат край стените на Кремъл - жените полагат цветя на гроба на Незнайния воин и искат да се върнат техните близки, които воюват в Украйна. Аналогични протести започнаха да се провеждат и в други региони на Русия. Руските опозиционни сили се договориха да поддържат това движение с убеждението, че мобилизационните повиквателни са Ахилесовата пета на Кремъл. Но политиците и роднините на мобилизираните гледат на войната по различен начин - едните я осъждат и искат изтегляне на руските войски, другите са за ротация на военните и за продължаване на военните действия.

Кой участва в акциите и как преминават те?

Още новини от Украйна

Една от най-известните активистки е Олга Кац, чийто брат е загинал на фронта. За ДВ тя казва следното: „Митингите са много сложна тема. Разбира се, най-лесният и очевиден начин да изразиш своето недоволство е да излезеш на Червения площад и недоволно да тропнеш с крак". Според нея на този вид публични прояви могат да дойдат провокатори, а „диалогът с властта" ще приключи. Самата Олга е поддържала войната в Украйна, смятайки я за „противостоене на Запада и опит да бъде спрян разпадът на Русия".

Кац бойкотирала митингите по време на първата акция на жени на мобилизираните в центъра на Москва в началото на ноември 2023 година - тогава пет жени организираха самостоятелни протести с искания близките им да се върнат у дома, при положение, че престоят на мобилизираните на фронта не е ограничен от срокове. Снимките от протеста незабавно се разпространиха из социалните мрежи и привлякоха вниманието на медиите. Полицията не се реши да задържи участничките, но след акцията в домовете на някои от тех дошли полицаи - уговаряли жените да прекратят публичната си дейност. След това роднините на мобилизираните пренесоха акциите си край стените на Кремъл, където жените всяка седмица полагат цветя на гроба на Незнайния воин.

Акциите стават масови, вече има арести

Първите акции преминаха предимно мирно - приличаха повече на публични диспути между поддръжници и противници на руското нахлуване в Украйна. За двата месеца, откакто се провеждат, броят на участничките е нараснал от осем до 50 души. Междувременно протести се организират и извън Москва - като например в Екатеринбург, където обаче полицията задържа петима от участниците. На жените били съставени административни протоколи за нарушение на правилата за участие в публични прояви, а един от мъжете, подкрепящи исканията на жените, бил арестуван за осем денонощия.

Към акцията в Москва започват да се присъединяват и още хора. Олга (името е променено от редакцията), чийто мъж бил мобилизиран, се включила за първи път през февруари. Тя писала обръщения до всички възможни държавни инстанции с молба мъжът ѝ да бъде върнат. Както на другите жени, и на нея ѝ отговаряли, че трябва да чака заповедта на президента за приключване на мобилизацията. В Генералния щаб официално заявили на роднините на мобилизираните, че е невъзможно да бъдат ограничени сроковете на службата, тъй като за целта ще е необходима „коренна промяна в системата за подготовка на военнослужещите". Жената се възмутила и разбрала: „Трябва да показваме, че ни има".

Кой поддържа жените на мобилизираните?

Жените на мобилизираните се опитали да си осигурят политическа подкрепа и я получили - от Екатерина Дунцова и Борис Надеждин в хода на предизборната кампания. След като те не бяха допуснати до участие в президентските избори, жените от протестното движение се обърнали за поддръжка към кандидата за президент Владислав Даванков, изпратили обръщение и до щаба на Владимир Путин, но нито един от двамата политици не реагирал.

За двете години от началото на войната срещу Украйна Путин почти не засяга въпроса за мобилизираните. На единствената си среща с роднини на загинали във войната той само каза цинично, че „ние всички все в някакъв момент ще си отидем от този свят". Държавните медии в Русия се опитват да убедят руснаците в същото - проблемите на мобилизацията отдавна не били на дневен ред.

Максим Кац, който е известен руски либерален политик и блогър, екипът на Алексей Навални, Михаил Ходорковски и други руски опозиционери решиха да привлекат вниманието към тези протести. Властта обичайно отстъпва на исканията на митингуващите, пише Кац в своя канал в Телеграм, но в случая става дума за патова ситуация. Властите не могат да върнат от фронта роднините на протестиращите, тъй като и другите ще поискат същото. С всеки следващ ден руснаците разбират, че въпросът за връщането им е въпрос на живот и смърт. Властите не могат да открият удобен изход за себе си, затова реакцията им на протеста е „размита", смята Кац. Той предложи на своите поддръжници да подкрепят жените в информационен план - в Телеграм.

Автор: Алексей Стрелников


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    59 54 Отговор
    Само като видиш дойче веле и значи 100% пропаганда и лъжа

    Коментиран от #20, #22, #25, #33

  • 2 честен ционист

    28 41 Отговор
    Не ги мислете солдатите. До Берлин има кой да ги отмаря. Както през 45-та над 2,5 млн немкини поеха това бреме.

    Коментиран от #7, #11, #58

  • 3 Тов. Членин

    14 16 Отговор
    Таваришчи , надежда всяка , тука оставете ...🤭😁
  • 4 КОТарАК

    42 39 Отговор
    връщат ви ги бе...в чували..нямал е спирачки тоя ген.Колев с Белият Ескадрон..гонил е рашките чак до Крим , наврял ги е там , при татарите..оттогава Крим станал руски...който не уважава ген. Колев , да ми удари минус

    Коментиран от #26, #27, #65, #84

  • 5 А украинките

    35 11 Отговор
    Какво викат: "Вземете ни мъжете". Смешни сте.
    Чак д0..ни

    Коментиран от #50

  • 6 ВВП

    13 18 Отговор
    Е па за кво са ви? Ако топкова ви требват, ше ви докарам от новите руснаци, от тия, дето силно контрастират на снега..
  • 7 Ахааа ,

    21 13 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Както е тръгнало , през 3345-та пак на Берлине ..🤭😁

    Коментиран от #12

  • 8 Да де ама

    34 13 Отговор
    Пак ли Д Веле се опитва да ни лъже...-трябва да се отклони вниманието от провалите на укро нацистите....
  • 9 ВЪЗМУТЕН !

    32 11 Отговор
    СТИГА ПРОПАГАНДА!
    ЦЯЛ ДЕН ЧАКАМЕ ДА НАПИШЕТЕ ДВА РЕДА ЗА ЛЕВСКИ...!

    Коментиран от #37

  • 10 Мда

    15 6 Отговор
    Руснаците арестуват жени на военни и ги пращат на фронта.
  • 11 Хи Хи Хи

    17 7 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    С тва темпо не ще скоро да гледат Берлин..очертава се къмто края на века, и то ако им дадат туристически визи..
  • 12 Успокоявай се

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ахааа ,":

    Друго не остава.
  • 13 честен ционист

    17 13 Отговор
    Но от втарая остана само леш и скрап, Зеленски ги унищожи.
  • 14 Последния Софиянец

    21 25 Отговор
    64 километровата рашистка военна колона тръгнала на парад в Киев и парада й все пак се състоя...Хиляди изгорени рашистки танкове и бронирани машини бяха докарани на буксир в Киев и дефилираха под овациите на жителите на столицата ,ето статията в този сайт от тогава -Случи се - Военния парад на Руската армия в Киев все пак се състоя..Руските окупатори искаха да проведат военен парад в центъра на украинската столица Киев. И най-накрая той се състоя.
    Активистът Серхий Стерненко публикува кадри от централната улица „Крешчатик“, на която е площад Майдан Незалежности, на който се състоя Революцията на достойнството през 2013 г. На булеварда бяха изложени руски военни машини, унищожени от украинската армия след 24 февруари, когато Русия започна пълномащабна непредизвикана война.
    Киев експо“ представя на гражданите и гостите на Киев „безаналоговите“ руски военни машини, но в не много приличен вид. Армията от военнопрестъпници на Владимир Путин беше разгромена в първите седмици на войната, въпреки че планираше да превземе Киев за 3 дни. Военните стратези в Кремъл не изчислиха правилно своите възможности и волята за съпротива на украинския народ. Така тридневната операция по превземане на Киев вече продължава 180 дни.
    Руските нашественици извършиха ужасяващи престъпления срещу цивилното население на Украйна, които никога няма да бъдат забравени. Унищожените танкове и бронирани машини са напомняне за диктатора Владимир Путин, че не може да спечели тази война.
  • 15 3.14К

    17 17 Отговор
    За разлика от Украйна, където мобилизацията се извършва чрез буквално отвличане, в Русия войниците на фронта са основно от доброволци. Организатор на протестите на стотина жени в цяла Русия, е жена от екипа на Навални, която даже не живее в Русия, а в Израел.

    Коментиран от #31

  • 16 Атина Палада

    11 9 Отговор
    Но трябва да се знае все пак, че най важното е гнус 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и онова страхливото с
    токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред!
    А копейките да си стенат в тинята цял живот с пошлата си челяд, както най си обичат!
  • 17 Селянин

    13 13 Отговор
    Когато DW ви каже даже "Добро утро" гледайте къде е слънцето, дали не залязва вече, а може и полунощ да е.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Въобще не искат мъжете си

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Голата истина":

    Алкохолици да отиват🤦
  • 21 ТаУмВзе

    14 6 Отговор
    Безогледно жесток терорист без никакво притеснение каза,че няма да има Украйна, това е целта му. Нашите изроди като проф.историчка от СУ дарина григорова каза путин след като приключи с денацификацията на Украйна трябва да дойде да денацифицира България. Такова гнусно национално предателство може да се разреши само в България безнаказано. Това същество учи нашите деца, съвсем ли са обезумяли всички отговорни органи за национална сигурност? Този изрод трябва да бъде изгонена от България и депортирана в москва при любимия и убиец.

    Коментиран от #87

  • 22 Хи Хи Хи

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Голата истина":

    Тъй де тъй.. и аз така викам. Русия е велика, Валодка е безсмъртен а в окопите каква е веселба само..
  • 23 Мдаа

    14 8 Отговор
    Джуджето ако го изкарат на червения площад без охрана, жив няма да си тръгне от там хихихи.
  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    11 9 Отговор
    Кармата на пycлеpoвич е да доведе руската империя на злото до нов разпад ❗ ❗
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден ❗ ❗
    пycлеp, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби ❗ ❗
    Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят ❗ ❗
    Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес❗❗
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная❗❗
  • 25 мдаааа

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Голата истина":

    Да разбираме ли , че е пропаганда , рускинчетата да си искат мъжете , които и без това нищо не вършат ?!
  • 26 реру

    24 4 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    "...гонил е рашките чак до Крим , наврял ги е там , при татарите..."


    Други пък взел в плен...

  • 27 Писанчо,

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    От тогава е лафът -Влахът се дави на края на Дунав.Генерал Колев първо е насмел ушанките и румънците (тогава те заедно ни нападат) в реката,изчаквал е да стигнат почти до другият бряг и тогава ги зачатквали с дъжд от куршуми.
  • 28 Кичка от москва

    7 5 Отговор
    Търся спонсор нямям Муж
  • 29 Тома

    4 13 Отговор
    Ще почакат още малко.Сега гонят укронацистите бандеровци на фронта с 200 и не могат да се спрат
  • 30 Хмхмхмхмхм

    10 5 Отговор
    Tова са може би ЕДИНСТВЕНИТЕ по-нормални рускини в русия- най- накрая да се види, че и те имат нормални човешки емоции и че за единици от тях, животът на мъжете им е по-ценен от получаването като кръвнина за смъртта на мъжете им по една бяла лада, едно крадено от украинките плато от естествен косъм и изяплащането на всички кредити на семейството. И все пак- те не прорестират срещу водената от путлер завоевателна война в Украйна, а искат само едно- техните мъже да бъдат върнати у дома живи и здрави. А за това, че мъжете им в качеството им на руски окупационни войници, УБИВАТ в Украйна невинно цивилно украинско население, включително и жени, БЕБЕТА и ДЕЦА, си мълчат...
  • 31 Да ти кажа..

    8 6 Отговор

    До коментар #15 от "3.14К":

    Веднага намерих граматическа грешка в написаното от теб.. Не са доброволци, а доброзорци.Което за Русия е почти едно и също..
  • 32 Бедните Хорица Умират

    20 6 Отговор
    Заради Икуфял старец на трона на Кремъл
  • 33 Ха ха ха

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "Голата истина":

    А аз като видя русофил и ме поздрави с добър ден, на момента знам, че е някъде 22:30 часа.

    Коментиран от #83

  • 34 Наташа

    9 3 Отговор
    Върнете МИ мъжете !
  • 35 Котка

    14 5 Отговор
    Навремето ген. Владимир Вазов е попилял англичаните при Дойран. Който не уважава ген. Вазов да ми удари минус. Който не уважава англичаните да ми удари плюс.

    Коментиран от #39, #44, #62, #69

  • 36 Госあ

    9 8 Отговор
    Правилно настоява Германия. Европа се прояви като беззъба с меки китки. Добре, че е Америка да стегне редиците. Защото както България е просмукана с отровата на КГБ агентура на всички нива, подобно е положението в цяла Европа. Агентурата на Русия е на всички нива в правителства, Евро-структури и най-лошото в големи банки като NHBS и пр. Именно затова, Австрия ни спира за Шенген, понеже продължават да получават Руски газ, понеже част от горния им етаж е свързан с кликата на Путин, а Русия неистово подскача при всяка интеграция на страни към Европа. И Русия е тази, която подклажда взаимна вражда между Македония и България. И аман от тия пакети санкции. Още от деня на нападението, трябваше да се взривят ВСИЧКИ газопроводи, да се изгонят всички Руски дипломати и да се прекрати всяка търговска дейност. Да оставят един консулат на Русия в Париж и да им закрият посолствата. Ето това трябваше да се направи веднага, а не да протакат и дават време на Путин да реагира.
  • 37 Отиди и поднеси един букет цветя

    16 9 Отговор

    До коментар #9 от "ВЪЗМУТЕН !":

    на паметника на Апостола!Убит с помощта на руснаците.

    Коментиран от #45

  • 38 Аз съм веган

    10 3 Отговор
    Мъже нема, а кадировците предпочитат козички
  • 39 Шшшибам

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Котка":

    Котки!
    Удрям си плюс
  • 40 1001

    6 10 Отговор
    Руснаци пред Берлин. Немци предайте се!!! От другата страна: Къде да ги намерим тия немци....
  • 41 руски апокрифен хумор

    7 2 Отговор
    - нищо не може да ме накара да отида на фронта
    - ипотеката?
    - ... освен ипотеката!
  • 42 ЕВРОНЮЗ

    8 9 Отговор
    ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ, 20 000 в украинските затвори които са против войната няма ли да ги посетите. Те не са ли хора.???

    Коментиран от #55

  • 43 Селски елен

    3 10 Отговор
    Цяла Европа е притеснена за близките на жертвите от руска страна. Съчувстваме и даваме пари на Украйна да може да продължи войната срещу агресора. Това какъв свят е? Какво се случва? Защо Украйна се настрои така срещу Русия и направи всичко това от майдана насам та се стигна до там ?
    Някой има ли обяснение?

    Коментиран от #52

  • 44 Историк

    10 2 Отговор

    До коментар #35 от "Котка":

    Н. Хартвиг заявява: „Българофилството на руското общество е един непрестанал още сантиментализъм - и то пакостен сантиментализъм.
    Аз признавам само реалната политика, т.е политиката, която е насочена към служенето на националните интереси. А от тази гледна точка,какво може да ни даде усилването на България? - Само неприятности и усложнения. Силна една България ще бъде непременно наш противник. Тя ще се стреми старателно и настойчиво да завладее Цариград и Дарданелите, и в това свое стремление, тя ще се спре на един съюз с враждебната нам Австрия. Да се разберем с една силна България, ние не можем, защото нашите интереси ще бъдат непримниримо противоположни с нейните. Съвсем друга е работата със Сърбия. Тя е нашият естествен съюзник. Интересите на Русия и на Сърбия никъде не се стълкновяват - напротив, те навсякъде съвършено съвпадат…“..поинтересувай се койе тоя Н.Хартвиг..
  • 45 Бях вече там!

    4 5 Отговор

    До коментар #37 от "Отиди и поднеси един букет цветя":

    А ти заядливецо,ходи ли на паметника на Левски,или оплакваш Навални...?!

    Коментиран от #48

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Навални, Ходроковски, Стрелников DW.!

    3 6 Отговор
    5та Колона работеща против РФ!! ИМАХА В ЕЧ Е Горбачов и Елцин, тоя Театър не се играе вече!!
  • 48 Бацо Гацов

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "Бях вече там!":

    Па я що те не видех като си бил тамо.????
  • 49 Наташа си иска мужика жив.

    12 1 Отговор
    Но по принцип подкрепя СВО.
    Сбъркана нация.
  • 50 Даже

    9 9 Отговор

    До коментар #5 от "А украинките":

    Показваха една украинка която беше бясна че мъжа и не е загинал а се предал в плен. Хахаха

    Коментиран от #71

  • 51 ЕВРОНЮЗ

    3 9 Отговор
    ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ, изгубихме войната на фронта обаче в информационната неможем да имаме конкуренция 🥇🥇🥇🥇
  • 52 Тук не можеш да питаш.

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "Селски елен":

    Питай в ТАСС.
  • 53 ЕВРОНЮЗ

    9 6 Отговор
    За две години,почти, Специална военна операция " загинаха над 530 000 кабзончици, а три пъти повече бяха ранени, някои от тях осакатени. Естествено че Путин ще набира нови и нови военнослужещи за войната срещу Украйна, защото ако загуби тази война, ще загуби и абсолютната си власт и живота си. Все пак Русия, която винаги е изоставала във военните технологии от ,,Запада", разчита на човешкия фактор. С кръв ще удавим германците, е тактиката на маршал Жуков. За това от 50 милиона жертви на ВСВ, 27 милиона са от СССР. Германците дават 6 милиона жертви общо , срещу СССР, Великобритания, Франция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Югославия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Демек Германия воюва от 1939- та година срещу,,Колективния запад", а от 1941- ва година воюва и срещу СССР. Е как тогава, Русия ще претендира че е победила ,,Запада" , след като е победила една страна от ,,Запада" с помощта на всички останали страни на,,Запада" ?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 5 Отговор

    До коментар #42 от "ЕВРОНЮЗ":

    1 200 000 красная армеа, 400 000 могилизирани септември 2022, още 450 000 доброволци се похвали ботокса и церозния дима каза преди 3 месеца, че на ден има нови 1500-2000 доброволци, готвача прибра в чувала 200 000 затворника, ти ги смятай! А тепърва след изборите идва пълната могилизация, само каабев на дворците и яхтите да са ок, а ти лежи у тинята и чакай копейки от оная пияната!
  • 56 РуZOV джендер

    2 0 Отговор
    Последния дали е отишъл да ги утешава?
  • 57 3.14К

    12 3 Отговор
    Германия, а и целият Запад може съвсем добре да се справя без НИЩО от рабсия. Западът по никой начин няма да зависи нито от рабсия, нито от когото и да било. Защото има ЗНАНИЕ. Оттам - три-четвърти от постиженията на фундаменталните науки и като следствие - почти всички технологии. Полезни изкопами и петрол има по цялата земя в изобилие. Отделно от това, само едните перки по света тотализират 300 Гв мощ (колкото 300 Козлодуя), а като включим соларните енергийни системи, които в много страни имат ръст от 30 -50 та до 70% годишно, рабсия не може да мечтае за енергиен монопол. Фиброптичните кабели се нуждаят от кварцов пясък за да се направят - има го навсякъде. Хората синтезират метан (природен газ) от водород (електролиза на вода) и СО2 отпадъка от металургия и циментопроизводство с излишъка от енергията на соларните панели (Германия). Западът може без рабсия, но рабсия не може без Запада (или ще си стоят в крепостните колхози и калта).

    Коментиран от #61

  • 58 реру

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    "Не ги мислете солдатите. До Берлин има кой да ги отмаря..."


    Готови са за тръгване... Само последна проверка за пожарогасител, аптечка и триъгълник...

  • 59 Хохо Бохо

    2 8 Отговор
    Украйна все още не е част от Русия, така, че заглавието трябва да се коригира." В Украйна върнете ни мъжете"
  • 60 Връщат ви ги.

    10 0 Отговор
    Някои и в чували.
  • 61 Това е безспорен

    1 1 Отговор

    До коментар #57 от "3.14К":

    Факт.
  • 62 Котьооо ,

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Котка":

    Шти ударя една паДка ...🤭
  • 63 Тра-ла-ла

    0 9 Отговор
    Ако това е заплаха за кой да е режим, то Зеля вече щеше в най-добрия случай да е с променена самоличност и във вилата си Калифорния.
  • 64 Мдааа...

    12 0 Отговор
    Кочината се пробужда........
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Уве Зелер

    7 12 Отговор
    В Русия няма режим! В Русия има демократично избран, обичан от народа си лидер, който изкара хората от землянките, възкреси страната от руините на Съветския съюз, и я превърна в просперираща, могъща икономически и напълно уредена държава! Само илитерати биха могли да твърдят, че в Русия има режим!
  • 67 Диктатурата

    11 3 Отговор
    В блатная е безмилостна. Хи хи хи
  • 68 Хахаха

    1 1 Отговор
    Максим Кац хаха какво хубаво еврейско име. Опозиционер муаххаха
  • 69 Хи Хи Хи

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Котка":

    Я се поинтересувай каква е съдбата нна Руския експедиционен корпус на Солунския фронт по него време.. източни ци - бол, колкото щеш..
  • 70 Пълни глупости

    3 9 Отговор
    Тези, които не са на фронта събират пари постоянно за бойните формирования. С тях си купуват продоволствия и оборудване каски, жилетки ,обувки, термо прицели и всичко което сметнат за необходимо . Над 90% от руснаците подкрепят армията си . Винаги има някой недоволен . Към този момент руския народ е единен за разлика от българския.

    Коментиран от #75

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Тити

    6 0 Отговор
    Като си ги изкопаят ще си ги върнат!
  • 73 Мара Затварячка..

    10 1 Отговор
    Че те останаха ли рускини в Русия ве.. сичките са по пилоните в Европа, Турция и къде ли не.. от тяхне можем да се доредим на пилона да се качим ве..
  • 74 Няма шанс

    4 9 Отговор
    Жените, чиито мъже са на фронтовата линия ги подкрепят. Мъжете имат жени и деца и гръб и дом, където да се върнат. Протестиращите кукувици няма шанс да имат такива мъже, джендърки и викачки за интересите на нп0-та, да ги арестуват до една и да покажат истинското им лице.
  • 75 реру

    13 0 Отговор

    До коментар #70 от "Пълни глупости":

    "... които не са на фронта събират пари постоянно за бойните формирования..."


    Дори провеждат благотворителни акции, мероприятия и т.н...

  • 76 ИНЖ1

    11 3 Отговор
    Кой каквото сам си направи, никой не може да му го направи. Руснаците, с мания за величие и богоизбраност, сами си създадоха чудовището Путлер. А сега - олеле!!!
  • 77 Рускиня с черна забрадка

    2 4 Отговор
    Подкрепям Путя,че ме отърва от мъжа ми- алкохолик.
  • 78 В Украйна- Не си искаме

    2 6 Отговор
    мъжете!

    Автор: Олексей Стрелников
  • 79 Умирам от смях

    1 5 Отговор
    Това "движение" съществува само във мокрите сънища на евро-атлантидите вярващи на Дойче Зеле
  • 80 Хайнрих

    10 1 Отговор
    Кулата от карти на Путянката почва да се клати, предстои кървавия край на кремълския режим.
  • 81 хаха

    1 6 Отговор
    След позорното отстъпление на урките и нато е време за малко пропаганда. Хубавото е ,че на пропагандата си вярвате само вие от фейки.
  • 82 ссср

    1 7 Отговор
    Факти , слабо много слаба пропаганда , излагате се нещо.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Факт

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Генерал Колев е Велик! Накарал е даже Иван Вазов да намрази руснаците...
  • 85 кална вена

    0 0 Отговор
    ми то на украинките няма ко да им се върне....само в могилки и метални съндъци...., че някой не ги и намират
  • 86 Крепостници

    1 0 Отговор
    Те и хладилници ще спрат да ви дават
  • 87 Илиана

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "ТаУмВзе":

    Мръсница!Предател и грозна доносница! Стана за смях, хората я ненавиждат!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания