Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Февруари, 2024 18:17 2 386 71

НАТО без САЩ? Това ще пречупи гръбнака на европейците

  • нато-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • европа-
  • русия-
  • сигурност-
  • война-
  • отбрана

Тръмп поставя под въпрос задължението за оказване на военна взаимопомощ в НАТО

НАТО без САЩ? Това ще пречупи гръбнака на европейците - 1
Снимка: NATO

Може ли Тръмп, ако наистина бъде отново избран за президент на САЩ,да остави другите страни от НАТО без подкрепа, в случай че бъдат нападнати от Русия? Да, може – смята Клаудия Майор от германската фондация „Наука и политика“. Пред германската обществено-правна медия ARD експертката по въпросите на сигурността казва, че в договора за НАТО не е посочено изрично, че задължението за взаимопомощ непременно се отнася до военна помощ.

Неясната формулировка на член пети може да включва всичко - "от телеграма за изразяване на съчувствие до изпращане на бронирана дивизия", по думите на Майор. Няма задължение за военна интервенция, допълва тя пред изданието. "Въоръжено нападение срещу една или повече страни в Европа или Северна Америка се счита за нападение срещу всички тях", гласи член 5 от Договора за НАТО. В съответствие с това държавите членки "незабавно оказват собствена помощ и в сътрудничество с другите страни", включително чрез използване на въоръжена сила, се казва във въпросния текст.

Още новини от Украйна

Тръмп не може да бъде задължен да окаже помощ

Проблемът обаче се крие в това, че помощта трябва да се оказва в рамките на онова, което се сметне за необходимо, така че да се възстанови и поддържа сигурността на територията на Северноатлантическия съюз". Каква точно помощ тряба да бъде оказана – не е точно дефинирано, потвърждава Щефани Бабст, която също е експерт по въпросите на сигурността.

От това излиза, че по силата на този договор Тръмп не може да бъде задължен да окаже военна помощ в случай на интервенция срещу страна от НАТО. Въпреки това през годините се е наложило разбирането, че под задължението за взаимопомощ се разбира тъкмо военна помощ, уточнява ARD. С това, че Тръмп сега поставя под въпрос това положение, той подкопава силата на Алианса и отслабва неговата възпиращата мощ, казва в тази връзка Клаудия Майор. Защото силата на военния съюз от 31 държави се крие именно във взаимното доверие между тях, добавя тя. С това е съгласна и Щефани Бабст, която над 20 години е работила на различни позиции в структурите на НАТО. „Ако Тръмп посее съмнение по този въпрос и намекне, че САЩ не са готови да изпълнят задължението си да окажат помощ при извънредна ситуация, той накърнява сериозно доверието – и в политическия, и във военния смисъл на това понятие“, казва тя.

Това може да отслаби НАТО

По-нататък ARD припомня, че Тръмп не би могъл така лесно да изведе САЩ от НАТО, тъй като администрацията на Байдън се е подсигурила срещу такъв сценарий със специален закон. Той изисква Сенатът и Камарата на представителите да бъдат информирани за такава стъпка 180 дни преди желаното напускане на военния съюз. След това искането трябва да бъде одобрено от двете камари на Конгреса, като в Сената това трябва да стане дори с мнозинство от две трети от гласовете, разяснява ARD. Но Тръмп би могъл да „отслаби фундаментално“ НАТО и без да извежда САЩ от отбранителния съюз, казва Майор. Тръмп би могъл например да изтегли американските войници, участващи в мисии на НАТО, от балтийските държави или направо да оттегли поетите от САЩ ангажименти. „Дали САЩ ще продължат да присъстват в Европа със 100 000 военнослужещи не решава НАТО. Това е суверенно решение на САЩ“, отбелязва по този повод Щефани Бабст.

НАТО е зависим от САЩ

С подобни решения Тръмп може да отслаби НАТО - политически и военно. Това е така, защото САЩ де факто осигуряват ключови способности в много от специфичните отбранителни планове на Алианса – от войски и логистика до събиране и предоставяне на разузнавателна информация, за да може отбранителният съюз въобще да функционира, припомня Майор. А САЩ и Германия са сред най-големите платци в НАТО. Други потенциални проблеми са свързани с основните способности на САЩ, които са незаменими за командните структури на НАТО - например за организиране на военната подкрепа за Украйна, припомня Бабст, цитирана от ARD.

В състояние ли е Европа да се защитава сама?

Ръководителката на берлинския офис на Европейския съвет за външна политика Яна Пулиерин вижда опасност американците да замразят участието си в Европа. Тя визира обсъждан документ, предвиждащ конвенционалната отбрана на Европа да бъде гарантирана от самите европейци. „Това може да счупи гръбнака на европейската отбрана“, предупреждава тя и уточнява: американските войници ще бъдат изтеглени от Европа, а заедно с тях и дейности като разузнаване, въздушен транспорт и възможност за бързо разгръщане на бойни части. В общи линии „това е всичко, което в момента липсва на повечето европейски въоръжени сили", казва още Пулиерин пред ARD.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    44 4 Отговор
    Хм, а може би просто ще ги освободи от оковите на САЩ? Помислете.

    Коментиран от #8

  • 2 честен ционист

    20 12 Отговор
    НАТО е изпята песен. Русия вкара Троянския кон България в НАТО и от тогава само надолу.
  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    34 3 Отговор
    ХАХАХА, ТО И СЕГА ЗАПАДНАЛА ЕВРОПА
    Е В СТОЙКА "Г" О
    ПРЕД ЧИФУТИТЕ В САЩ :))
  • 4 КОТарАК

    6 20 Отговор
    де да знам...ген.Колев е наврял рашките в Крим ,при татарите! оттогава Крим бил руски
  • 5 az #СВО

    28 3 Отговор
    Малееееее СТРАХ!
  • 6 Българин 🇧🇬

    28 5 Отговор
    Дружбата със САЩ застрашава на сигурност.
  • 7 Реалист

    31 3 Отговор
    Американските фашисти винаги изоставят съюзниците си изоставиха немските нацисти през ВСВ сега изиставиха и окраинските фашисти.

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ЗАВЕТА

    28 1 Отговор
    По далече от Ротшидска Америка иначе могат да ни забъркат в трета световна война.
  • 10 Реалист

    9 26 Отговор
    Ако тъПутин беше нормален човек и отговорен политик със съвест нямаше да прави от студен конфликт с 20000 жертви за 7 години (3000 на година) ПЪЛНОМАЩАБНА ВОЙНА със стотици хиляди жертви и милиони имигранти само че той НЕ е човек а е (морално)джудже психопат !!

    Коментиран от #13

  • 11 АНТИФАШИСТ

    26 3 Отговор
    Европа е окупирана от американските фашисти.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Паулито Куельо

    21 2 Отговор

    До коментар #10 от "Реалист":

    Ако Путин беше ,,нормален" политик щеше да го командва Галя,ама не е.
    Те там е големият плач.

    Коментиран от #26

  • 14 Последния Софиянец

    23 4 Отговор
    Козяк се изнася и почваме Народния съд.

    Коментиран от #17, #57

  • 15 Истината му е майката

    24 2 Отговор
    Без краварите всяка държава ще си отдъхне, ще има съседство между държавите и няма да се харчат излишни пари за оръжие и за разни стари страйкъри като нас например.

    Коментиран от #19, #23

  • 16 Бесен-_ Язовец

    19 2 Отговор
    В Полша има 6- броя Миг 29 къде са, няма ли кой да попита шпионина Татарев къде са и дацли ги е подарил тайно на окраинските фашистки?
  • 17 Халва

    4 12 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    Само това ви е в червените кратуни.
  • 18 Байчо

    18 3 Отговор
    Накрая от много акъл ще се окажем с отеглила се Америка на първа линия с въоръжена до зъби Русия, освирепяла и с огромен боен опит на 3 смени работещи заводи, зад гърба и Китай, Иран и мн други. И бай ти Ганя първа линия начело с Тагарев и Денков. Направо е зла шега на съдбата и доста смешна.

    Коментиран от #21, #32, #58

  • 19 Халва

    5 7 Отговор

    До коментар #15 от "Истината му е майката":

    Без щатите всички ще се хванат за гушите.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Халва

    3 8 Отговор

    До коментар #18 от "Байчо":

    "Зад гърба и Китай" звучи много двусмислено. И е истина, във втория смисъл.

    Коментиран от #27, #59

  • 22 Тъп Гласоподавател

    16 2 Отговор
    И що се бием в гърдите, като сме толкова зависими. Цяла Европа е под ботуша на САЩ, но иначе сме велики. Крайно време е да се обърне политиката в полза на силна Европа и да спрем да сме носна кърпичка.
  • 23 Мда

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Истината му е майката":

    Както 19 век ли?
  • 24 горски

    9 1 Отговор
    Не познавате Тръмп..
    Ще уплаши геьоподобните в ЕС,и ще им продаде ...сигурност..на тройна цена.Той е бизнесмен...
    А ако стане истинска война,пак може да не я осигури...Америка преди всичко...
    А когато ние не знаем кои сме и за къде сме тръгнали,обезателно ще минем през пангара...и даже ще си плащаме за клатачката.

    Коментиран от #29

  • 25 Мишел

    10 2 Отговор
    Който и да бъде следващият президент на САЩ , САЩ ще излязат от пакта. Защото в съвременните условия САЩ не могат да защитят себе си от ядрена атака дори от Северна Корея, камо ли да защитят с ядрен чадър неядрените европейски членки на НатО. САЩ не желаят да влязат в гибелна за тях ядрена война с Русия заради някакви си европейци.
    САЩ могат да останат в НатО, ако решат да разположат свои ядрени оръжия във всички натовски държави и в Австралия, Япония, Нова Гвинея. Но това освен че ще предизвика огромно световно негодувание срещу САЩ,, ще предизвика и поява на руски , китайски, северокорейски ядрени оръжия в Централна и Южна Америка, в Африка и навсякъде по света. Което ще приближи края на човешката цивилизация

    Коментиран от #33, #39

  • 26 Атина Палада

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Паулито Куельо":

    Разсмя ме :))) То си е така де, който не се подчинява той е диктатор. , но се смях със сълзи:)))

    Коментиран от #62

  • 27 Байчо

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Халва":

    Ама мен повече ме притеснява съдбата на България. Русия и Китай не ги мисли.
  • 28 Мнение

    8 1 Отговор
    А може би САЩ целят да разорят Евросъюза. Взривения Северен поток, мигрантите, наливането на милиарди в бездънната яма Украина...

    Коментиран от #60

  • 29 истина ти казвам

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "горски":

    Че те вече ни изклатиха със фърчилата! До 2040г.дано ги достават,ако въобще ги достават!
  • 30 Механик

    6 2 Отговор
    Корабът НАТО взе да потъва и САЩ, както винаги тръгват да го напускат.
    Ако НАТО спре да бъде собственост на САЩ и бухалка в ръцете им, то САЩ никак няма да се бавят и ще го напуснат.
    НО (за съжаление), не мисля, че това ще е скоро.
    Но и знам ли знае ли се?
  • 31 Бамбука

    5 0 Отговор
    САЩ и Европа ( НАТО ) са скачени съдове. Погледнете стокообмена между страните, финансовите/икономическите/ геополитическите интереси.

    Коментиран от #63

  • 32 Последния Софиянец

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "Байчо":

    Тагаренко обяви война на 140 000 000 руснаци,30 000 000 Хуси,100 000 000 персийци,500 000 000 араби,2 000 000 000 мюсюлмани.Герой!

    Коментиран от #35

  • 33 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    1 6 Отговор

    До коментар #25 от "Мишел":

    Това къде го прочете? В "Избрани речи на Медведев" - раздел Руска фантастика, подраздел - мокрия сън на копейката? Я си налягай парцалите да бачкаш и остави глобалните анализи - не ти се отдават!
  • 34 Тото

    5 3 Отговор
    Пълни глупости!!!!!!!!!!!!! Без сащ !!??😂😂 ЕС ще дава по два процента от вътрешният си брутен продукт за отбрана и след 5 години ще е най голямата военна сила на планетата!!!!! А сащ ще си хапват бали във обора !!????

    Коментиран от #38

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Страх

    6 0 Отговор
    САЩ са майстори на шантажа. Евала. Русия ще дойде да ви превземе дайте пари за отбрана. Я марш с вашите приказки под шипковия храст. Европа си беше добре и без да ви купува прескъпите пушкала. Ако искате да правите смислен бизнес, молим, ако се опитвате да ни изнудвате с вашите стари еврейски номера, ще си намерим други партньори. паразити.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    1 7 Отговор

    До коментар #34 от "Тото":

    Не бе пич - Свръх, Супер и Ултра Могучите Ръшъни дето от една година превземат 16.3% от мегаполиса Авдеевка ще "прекършат гръбнака на Европа". Смех! Както казах - раздел Руска Фантастика - Мокрия сън на Медведя!

    Коментиран от #48

  • 39 Атина Палада

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Мишел":

    Спомням си, миналата година САЩ, Англия, Австралия направиха военен пакт.. Сиреч Нато от тези три държави...

    Коментиран от #46, #64

  • 40 Бен Гурлион

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Долна еврейска свлече.

    Коментиран от #43

  • 41 Защо ни занимават с глупости!

    6 1 Отговор
    Сащ е нато,и нато е сащ! Ако сащ решат да няма нато,няма да има нато!НО,това няма да стане,защото сащ обичат други да вадят кестените от огъня! След проксито укра,следва полша+ румъния,българия и балтийските джуджета! Сащ няма да спрат, докато не бъдат спрени от Русия!Колкото и да не му се иска на Путин,войната със сащ е неизбежна!Освен ако краварите не се уплашат,и дадат заден ход!
  • 42 По-добре да си го спестим

    2 2 Отговор
    Тръмп с малките ръчички е от тия зубъри в училище дето след един шамар ти дават закуската си..голям проблем ще бъде да отговаря за американската армия при условие че за него НАТО е голф клуб и въобще цялата политическа причина да съществува му е дълбоко неясна

    Коментиран от #44

  • 43 Последния Софиянец Бен Гурлион

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Бен Гурлион":

    Е как ме разпозна?!
  • 44 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    1 2 Отговор

    До коментар #42 от "По-добре да си го спестим":

    А най добре викаш, да се гушнем с ПуSSин!

    Коментиран от #45

  • 45 Атина Палада

    4 4 Отговор

    До коментар #44 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Аз съм жена, приближавам 40-те,и ако трябва да избирам с кой от двамата (Байдън или Путин) да се гушкам, бих избрала Путин..
    За теб не знам... Но изглежда избираш Байдън..

    Коментиран от #47

  • 46 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    3 3 Отговор

    До коментар #39 от "Атина Палада":

    И сега - големия въпрос за 100 евро! Защо му е на САЩ да тласне Европа в руски ръце? САЩ мигар не разбира, че руските ресурси и европейския научен и технически потенциал на едно ще родят смъртоносна заплаха? Що му е на САЩ да си направи ритуално сепуко? А, вярнооо - удобно е за руските внушения! Целта е доста прозрачна - на Европа да се внуши чувство за обреченост и безсилие!

    Коментиран от #51

  • 47 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Атина Палада":

    Да де, ама той предпочита Ролдугин! Но ти се пробвай! Било преди, било след Кабаева! Аз какво предпочитам, не ти е работа. А ти сега какво си всъщност - Атина Палада или По добре да си го спестим?! Нещо се обърка. Или и двете, а може би - още 10 други?
  • 48 Тото

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Ти изобщо на себе си ли си??!! Да не си пушил нещо?? Тук изобщо не говорим за Русия и за това как 200 милиарда долара , целият ЕС и НАТО немогат да спрат настъпление във Украйна което Русия извършва със 1,% процент от мобилизационният си капацитет и със оръжия и техника от миналият век!!!!!

    Коментиран от #50

  • 49 Българските турци

    8 0 Отговор
    Лицемерието в"играта за стратегическо съюзничество" между Турция и "локомотива" на НАТО САЩ и самото НАТО е в своята кулминация ! Пукнатината, която съществува между първите две конвенционални военни мощности в пакта, вече отдавна се забелязва с просто око ! Тъкмо когато всички членове на алианса се бяха обнадеждили ,че Украинската война изкарва НАТО от комоциума в който беше изпаднал..видяха, че има още много травми, които са били замаскирани по някакъв начин досега.Турското вето беше само импулса който предизвика да излязът наяве всичките симптоми на болестта в НАТО..Противниците на "най престижния военен пакт на планетата" вече един по един заемат стратегическа позиция "ЛЕШОЯД"! ! !.Отровата на арогантноста и чувството за превъзходство обхванало и обладало НАТО след краха на Варшавския договор и през годините прекарани без съществен опонент...само химери като "Ал Каида"," ИДИЛ" и измислицата "Радикален ислям" ги е заслепило до такава степен, че вече не чувстват нужда дори да се камуфлират зад универсалното клише "ДЕМОКРАЦИЯ"!Сега САЩ си мислят че успяха да "сатанизират" Путин и Русия и че си имат ново "кречетало" за подплашване на "дивеча" в Европейската "гора"...но полека лека ще започнат да усещат, че всъщност са настървили безтуй раздразнената "Руска мечка"!...Ако Русия и заелите позиция "Чакал и лешояд"успеят да отцепят Турция от НАТО,тогава ще настъпи обрат на събитията в "Световната джунгла" !...

    Коментиран от #53

  • 50 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    1 3 Отговор

    До коментар #48 от "Тото":

    То па едно настъпление - горе долу като познанията ти! Ако Америка и Европа бяха дали на украинците смислени оръжия - подобаваща авиация и поне средно далекобойни ракети - войната отдавна щеше да се води на руска територия.

    Коментиран от #52

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Тото

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Каквото и да се даде на Украйна те немогат да нанесат военно поражение на Русия във никакъв случай!!!!!! Всички други варианти са научна фантастика от Холивуд !!!!
  • 53 Историк

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "Българските турци":

    Брилянтен и на топ ниво - както винаги👍!
  • 54 Биолог

    0 1 Отговор
    Не може да счупи това което не съществува. ЕС е плужек, гръбнак няма, не търсете.
  • 55 Герги

    2 0 Отговор
    Един път завинаги Сащ трябва да се махнат от НАТО и Европа сама да помисли за своята сигурност...Кой започва конфликтите по света...САЩ и Русия..ЕС е търговско обединение...няма проблеми с никой...И с Русия нямаше да има проблеми ако не е натиска от САЩ..така че всеки по пътя си...сега и ще плашат че няма да защитават...май...им...
  • 56 От страни

    1 1 Отговор
    Свиквайте. Няма да е лесно ама кой ви е обещал лесно. Нима си мислите че щом САЩ са направили крачка по унищожаването на германската и френската икономика те ще се спрат за други работи? На всичко отгоре и ще източат парите за вноските и ще го напуснат. Да видиш чудото тогава. Германия която си набута оръжията в Украйна няма, ама НЯМА да може да си ги произведе и ще ги купува от САЩ. Така че чао Леопардите, добре дошли Ейбрамси.....Тоя Шолци съсипа държавата......
  • 57 От страни

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    Ми кво ще праим нашите подлоги - това дали е способно на превъзпитание? Или направо на мръшарника?
  • 58 От страни

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Байчо":

    То нашата е такава - винаги от към булката...
  • 59 От страни

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Халва":

    Ей подлоги джендърски във всичко намирате баш тоя смисъл - само за това ли мислите? Споко - може да отцепвате за Европа и да се "жените" за ония брадатите, на ония им е все едно дали е магарето дали сте вие....Бухаха...Жалки...Фройд така беше казал че такива като вас се издават по такива дребни неща. Човека си е писал за нормалния смисъл ама ти как си го прочел? Като по Фройд.

    Коментиран от #61

  • 60 От страни

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Мнение":

    Не може би а това е плана. Писали са го в доклада на Ренд че за сметка на Европа ще спасяват Америка. Имаго черно на бяло. То Европа пак ще си е зависима от САЩ. Ще купува всичко американско (за Бога не купувайте....) но няма да има никви задължения към никой. АУКУС е новото НАТО на САЩ и там са си само комбинката.
  • 61 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "От страни":

    Голям философ излезе...чак за Фройд знаеш...бре...това от Телеграм ли го научи...

    Коментиран от #65

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 От страни

    1 3 Отговор

    До коментар #31 от "Бамбука":

    Не са скачени съдове щото нивата не са баш еднакви. Напротив нивото на ЕС спада щото ония от оная страна преливат в своята бъчва виното. ЕС е винаги бил проект на САЩ. Как ние си гледаме прасенца за коледа така и САЩ създаде ЕС. Е да досега и ядене и вода е давал ама Коледа наближава и они точат ножа, яде им се суджук.
  • 64 От страни

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Атина Палада":

    Точно така АУКУС-а е новото НАТО.
  • 65 От страни

    0 1 Отговор

    До коментар #61 от "Гост":

    Само това ли четеш? Телеграм? Не се съмнявам.

    Коментиран от #67

  • 66 Край

    2 0 Отговор
    Точно обратното е европейците ще имат гръбнак когато сами могат да се пазят от всички.
  • 67 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "От страни":

    Нещо си зле с очите...Телеграм е твоята слабост поне по постовете ти е така...
  • 68 ХАРОН

    0 0 Отговор
    Европа е разпилян двор! По този повод Британската Империя се разграничи от континентална Европа. Руската Империя също вече е в дистанция за радост на печелившия- американския империализъм. Исконна тяхна мечта- добрата стара Европа да се гърчи в обятията на северноамериканския скотовъдец.
  • 69 Канцлер акт

    0 0 Отговор
    Европейците имат ли гръбнак? Дойче зеле, четете си КАНЦЛЕР пакта и за радвайте на живота, докато можете!
  • 70 Русия за америка

    0 0 Отговор
    Рубли за всички
  • 71 Китай за америка

    0 0 Отговор
    Юани за всички натовци