Last news in Fakti

22 Януари, 2014 08:44 2 452 0

Петима убити, десетки задържани при протестите в Киев - Обновена

  • украйна-
  • киев-
  • протести

Свидетели съобщават, че силите на реда без да бъдат провокирани са използвали и палки срещу демонстрантите

Петима убити, десетки задържани при протестите в Киев - Обновена - 1
Снимка: AP/БTA

Най-малко петима души са загинали при продължаващите в Киев протести. Би Би Си съобщи за един застрелян от полицията, а друг е издъхнал в болница след като е паднал от висока колона.

Официалните власти потвърдиха, че в момента разследват обстоятелствата как е станало това.

„Следим отблизо събитията. Преценяваме евентуални действия от стрна на Европейския съюз и последствията за двустранните ни отношения с Украйна”, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.  

Близо 1500 демонстранти са потърсили медицинска помощ след таз нощните сблъсъци около стадиона на Динамо в Киев, съобщава РБК.

Според източници от опозицията пострадалите не са се обърнали към държавни болници, защото се страхуват, че ще влязат в полезрението на милицията и специалните служби.

Напрежението в Киев не стихва. Демонстрантите замерваха силите на реда с коктейли Молотов. Милицията отговори с димни и шумови гранати.

Част от демонстрантите носеха шлемове на главите си, а други - противогази. Свидетели съобщават, че силите на реда без да бъдат провокирани са използвали и палки срещу демонстрантите.

Украинската милиция започна тази сутрин да изтласква протестиращите от столичната улица „Грушевски“, която се намира близо до сградата на правителството, предаде ИТАР-ТАСС.

Малко след 6 часа по Гринуич войници от специалните сили „Беркут“ започнаха да разтурват барикадите, уточнава Би Би Си. В отговор демонстранти започнаха да хвърлят по стражите на реда камъни и бутилки със запалителна смес, с което ги накараха за кратко да отстъпят.

Протестиращите се опитват да възстановят повредените барикади и да издигнат нови, посочва агенцията. Според АП милицията е задържала неколцина от протестния лагер в Киев.

И град Лвов беше обхванат от протестите. Местни привърженици на опозицията блокираха с автомобилите си казарма на специалните части, за да им попречат да тръгнат към Киев.

Във вторник руският външен министър Сергей Лавров предупреди европейските правителства да престанат да се бъркат в политическата криза. Външният министър на Кремъл заяви, че събитията в страната могат да излязат извън контрол.

Сблъсъците избухнаха в неделя след голям митинг на опозицията. Продължаващите вече четвърти ден безредици поставят под въпрос възможността правителството и опозицията да постигнат компромис.

Украйна няма да обявява извънредно положение. Това заявиха от администрацията на президента Виктор Янукович.

Директорът на Съвета за сигурност и отбрана Андрей Клюев заяви, че правителството не смята да обявява извънредно положение. От няколко дни центърът на Киев прилича на бойно поле. Опожарени автомобили, изпочупени прозорци и витрини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: