Last news in Fakti

4 Юни, 2024 19:07 2 373 15

Дамаск: Ердоган първо да изтегли войските, после може да говорим

  • сирия-
  • турция-
  • кюрди-
  • реджеп ердоган-
  • башар асад-
  • фейсал мекдад

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Анкара няма да се поколебае да предприеме действия срещу ръководените от кюрди групи в Северна Сирия

Дамаск: Ердоган първо да изтегли войските, после може да говорим - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сирийският министър на външните работи заяви днес, че диалог между Сирия и Турция трябва да има едва след като Анкара обяви, че ще изтегли войските си от всички сирийски територии, които контролира, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Фейсал Мекдад каза това по време на съвместна пресконференция с изпълняващия длъжността външен министър на Иран Али Багери, след като през последните дни Турция заплаши да предприеме действия срещу ръководените от кюрдите власти в североизточната част на Сирия, които се подготвят за провеждането на общински избори следващата седмица.

От 2016 г. насам Турция предприе три големи трансгранични операции в Сирия и контролира някои територии в северната част на страната. Анкара е основен поддръжник на сирийските опозиционни бойци, които се опитват да свалят от власт сирийския президент Башар Асад от началото на конфликта през март 2011 г.

Опитите за помирение между Сирия и Турция не успяват да постигнат напредък от началото на 2023 г. въпреки срещите в Москва между външните министри и министрите на отбраната на страните.

"Основното условие за какъвто и да е сирийско-турски диалог е Анкара да обяви готовността си да се изтегли от нашите земи, които окупира", заяви Мекдад. "Ние не преговаряме с тези, които окупират земите ни", добави той.

Багери заяви, че Техеран винаги е подкрепял териториалната цялост на всички държави от региона, особено на Сирия.

"Подкрепяме и ще продължим да подкрепяме Сирия в борбата ѝ срещу тероризма", каза той, имайки предвид сирийските бунтовнически групировки, които Дамаск и Техеран смятат за терористични организации.

Иран и Русия, основни поддръжници на Асад, участвали в конфликта в Сирия, който отне живота на половин милион души, са се опитвали да посредничат между Турция и Сирия в миналото. С тяхна помощ през годините сирийските правителствени сили поеха контрола над повечето части на Сирия, напомня агенцията.

Относно подкрепата на Турция за сирийските бунтовнически групировки в северната част на страната, Мекдад заяви: "Не е допустимо турската окупация на сирийски земи да продължава да подкрепя терористични организации в Северна Сирия".

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Анкара няма да се поколебае да предприеме действия срещу ръководените от кюрди групи в Северна Сирия, които обвинява във връзки със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), ако те продължат с плановете си за провеждане на местни избори в района на 11 юни.

Проправителствени сирийски медии съобщиха, че Багери се е срещнал по-рано днес в иранското посолство в Дамаск с лидери на базирани в Сирия палестински фракции.

В Ливан "Хизбула" обяви, че нейният лидер Хасан Насрала се е срещнал с Али Багери и са обсъдили ситуацията в Газа и по ливанско-израелската граница. Багери беше в Ливан, преди да замине за Сирия.

Пред репортери иранският и.д. министър посочи, че е в Сирия, за да обсъди "незабавно прекратяване на престъпленията на ционистите в (южния град) Рафах и доставянето на спешна, незабавна и безусловна помощ на потиснатите жители на Газа".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пуйчо

    9 10 Отговор
    само с бой започва да слуша
  • 2 Даааа

    22 15 Отговор
    Чакай ще изтегли на куково лято,кво управляваш ти бе иранско и руско чучело,даде половин Сирия на руснаците а другата половина на Америкокюрдите,след 11 юни чакайте интересни неща в Северна Сирия

    Коментиран от #3

  • 3 чекаме

    6 30 Отговор

    До коментар #2 от "Даааа":

    кога Константинопол ще влезе в състава на Руската фрдерация

    Коментиран от #9, #15

  • 4 реру

    18 4 Отговор
    "Дамаск: Ердоган първо да изтегли войските, после може да говорим"


    Всеки си има мнение, приоритети и т.н...

  • 5 Калпазанин

    23 13 Отговор
    Дамаск и Турция и Иран ако се разберат, исраел ще бъде заличен за ден, не разбралите разбраха ли защо говедата подкрепят и искат да разделят Ирак и да създадат още една държава кюрдистсн и защо им помагат

    Коментиран от #7, #14

  • 6 Порно

    4 12 Отговор
    Тя и зелената еуглена иска да преговаря след изтеглянето на окупационните войски, тия имат същите шансове като него.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Швейк

    3 9 Отговор
    Скарали се две чалми.
  • 9 1944

    11 9 Отговор

    До коментар #3 от "чекаме":

    никога нема да влезе. виж ердоганя може на нареже за скраб с400 след вчерашните украински удари.
  • 10 Нико

    3 12 Отговор
    Ердоган в Хага
  • 11 ЗОРО

    11 6 Отговор
    Подкрепата на Ердоган в американо-израелско-саудитския опит за сваляне на Башар Асад, спонсорирането и въоръжаването на ислямистки терористични групи за постигане на тази цел, са най-голямата грешка на Ердоган в цялата му политическа кариера! Направо не е за вярване, че той не взе предвид, че при разпад на Сирия, кюрдите от Североизточна Сирия, ще направят опит за създаване на собствена държава, което е в пряк ущърб на интереса на Турция....а можи би подцениха Асад. Въпреки всичко, сирийската армия и държава оцеляха!
  • 12 Да паднеш от смях

    6 4 Отговор
    Сякаш някой иска да говори с тях🤣🤣🤣
  • 13 шекер-баклава

    0 2 Отговор
    Ашколсун бре....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Даа

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "чекаме":

    Ще има да чаакаш
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания