15 Юли, 2024 11:38 2 869 44

Време разделно за Башар Асад! Сирийците избират нов парламент

  • сирия-
  • дамаск-
  • башар асад-
  • баас

Партията на Асад БААС спечели 166 места в парламента на изборите през 2020 г., което е мнозинство от около две трети, а съюзените с нея партии получиха 17 места

Време разделно за Башар Асад! Сирийците избират нов парламент - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сирийците избират днес членовете на новия си парламент във вот, който може да поднесе някои изненади, но може и да проправи пътя за конституционна поправка, която да удължи мандата на сирийския президент Башар Асад, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тези избори са пети поред в Сирия, откакто масовите антиправителствени протести и жестокото им потушаване през 2011 г. отприщиха продължаваща и досега гражданска война.

За 250-местния Народен съвет се състезават 1516 одобрени от правителството кандидати. Броят на лицата имащи право на глас обаче не беше обявен. На парламентарните избори за разлика от президентските милионите сирийци, намиращи се извън страната, нямат право на глас. В контролираните от правителството райони са отворени 8151 избирателни секции.

В провинция Суейда, населена предимно от религиозното малцинство друзи, където от почти година продължават антиправителствени протести, мнозина призоваха за бойкот на изборите.

На други места предизборната кампания премина вяло, а кандидатите издигнаха сходни лозунги като национално единство и просперитет.

Партията на Асад БААС спечели 166 места в парламента на изборите през 2020 г., което е мнозинство от около две трети, а съюзените с нея партии получиха 17 места. Още 67 места отидоха тогава за независими кандидати, припомня АП.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Укр@инската посланичка

    20 1 Отговор
    Аууу, колко недемократично - избори провеждат. Остава и сами да си изберат отново Асад...
    Тамошното ,,посолство,, нещо курабийки???
    ЕС няма ли да обяви санкции???

    Коментиран от #30

  • 2 Русофилчо

    5 23 Отговор
    Сирийците избират колкото избират руснаците или северно корейците.

    Коментиран от #3, #6, #8, #26, #38

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русофилчо":

    А в US.райна дори забраниха изборите - КОЛКО ДЕМОКРАТИЧНО, НАЛИ‼️
  • 4 Зевс

    26 1 Отговор
    Диктатора Асад прави избори, а демократа Зеленски ще става доживотен фюрер :)
  • 5 Зеленски

    17 0 Отговор
    Трябва да взимат пример от мен,никакви избори и ако трябва войни за да стоят до живот .Това е демокрация ,а не като в Русия да има избори .

    Коментиран от #37

  • 6 Смотльо,

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русофилчо":

    Щото в Украйна се избира или във Франция или в България .
  • 7 И там "изборите" са като в маскал

    1 13 Отговор
    И С.Корея! Вовка Путкина - Ханъм и гаджето и Башо Ма- урестия избиха ( и продължават)... опозицията под предлог война със ИДИЛ!

    Коментиран от #13

  • 8 Хахаха

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русофилчо":

    Абе и ти избираш избраните от посолството.
  • 9 Не бих се учудил

    0 8 Отговор
    Ако изберат Ердоган....или дори Путин😂😂😂
  • 10 Факти

    1 10 Отговор
    Защо диктатурите се преструват на демокрации? От какво ги е страх? От народната любов ли? Това е много подло и лицемерно.

    Коментиран от #18

  • 11 Артилерист

    18 0 Отговор
    "Диктатора" Асад с помощта на Русия спаси страната си, а "демократа" Зеленски по команда на САЩ и с помощта на западняците затрива Украйна...

    Коментиран от #16

  • 12 Помнещ

    18 0 Отговор
    "откакто масовите антиправителствени протести и жестокото им потушаване през 2011 г. отприщиха продължаваща и досега гражданска война"

    откакто краварите се опитаха да направят "цветна революция" в Сирия и да свалят законно избрания президент със финансирани и въоръжавани от тях главорези от ИДИЛ които продължават гражданската война за да могат краварите да продължават да точат петрола на Сирия - не е лошо нещата да се казват с истинските им имена.

    И до сега краварите не успяха да посочат кои са тези които наричат "умерена опозиция" но това не им попречи да си направят военна база на територията на суверенна държава без да са канени и да завладеят петролните полета - обаче според праведната пропаганда само Русия и Путин с нищо непредизвикано и агресивно нападнаха Украйна - нали така господа козячета.

    Коментиран от #34

  • 13 Антитрол

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "И там "изборите" са като в маскал":

    Е друго си е да забраниш изборите като в "демократична" Украйна и да се пишеш доживотен президент като нарушиш конституцията нали. Друго си е да утрепеш опонента си че има вероятност да спечели както в "демократичните" САЩ - малко стана издънка и не се получи но може да пробват пак.

    Така е в "демокрацията" по американски - със съд по измислени обвинения не им се получи и решиха да го гръмнат ама и сега не им се получи пък "диктатора" Асад ще прави избори - това не е демократично и не съответства на "евроатлантическите" ценности.

    Коментиран от #17

  • 14 стоян георгиев

    4 11 Отговор
    Това да не първоаприлска шега? Сирииците отдавна в болшинството си не живеят при асад а тези дето са при него нямат право да дишат без да го питат.избирали президент в сирия...хахахах къс но смешен виц.
  • 15 !!?

    1 9 Отговор
    Крайно време е да го изхвърлят този руски пудел.

    Коментиран от #35

  • 16 Петьо

    2 10 Отговор

    До коментар #11 от "Артилерист":

    Какво е спасил Асад? Той е изгубил 1/3 от Сирия, докато Путин е окупирал 1/5 от Украйна. Аман от празнодумци.
  • 17 стоян георгиев

    3 6 Отговор

    До коментар #13 от "Антитрол":

    Кво разбираш.ти от демокрация? Единственото дето разбирате е кка да избягате в лондон или да пратите детето в сащ.после пак слава путино ама от лондон...изборите в сащ.или ес и тези в русия и сирия нямат нищо общо.жалко че не си видял разликата ама не е ясно щото няма бг квартал в москва а в чикаго и лондон има

    Коментиран от #22

  • 18 Читател

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Факти":

    "Защо диктатурите се преструват на демокрации?"

    Ами и аз това се питам - защо краварите и пуделите им от Европа се преструват на "демокрации" - все пак да отстрелваш опонентите си ми се струва че не е баш демократично. Да отменяш изборите и да се пишеш доживотен президент също ми се струва не баш демократично но според пропагандата (на която вярвам) Америка и колониите им са "демокрации" а всички останали са "диктатури".

    Та вече се обърках кое е "демокрация" и кое "диктатура".

    Коментиран от #19, #28

  • 19 Факти

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Читател":

    Ти си сбъркан по рождение. Нормално е да не знаеш кое е демокрация и кое - не.

    Коментиран от #29

  • 20 Запознат

    0 11 Отговор
    Познавам сириец, избягал от Сирия. Не можете да си представите какво ми е разказвал за Асад. Путин е като агънце пред него. Ние си мислим, че Русия е най-лошата, но ислямските диктатури са много по-зле. Благодаря на Бога, че съм се родил в България. Ние тук не можем да оценим какво имаме.

    Коментиран от #23, #27, #33

  • 21 Сандо

    5 1 Отговор
    И в Сирия има избори,а в Укрия - няма.Може би защото на окраината са сложили кръст?
  • 22 Антитрол

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    "изборите в сащ.или ес и тези в русия и сирия нямат нищо общо"

    Ами така е и аз това казвам. В Русия и Сирия не си отстрелват опонентите, Асад не се е писал доживотен "президент" нищо че се води война и там и да отмени изборите, нама ала-бала на изборите че ги следят от "демократичния запад" изкъсо, не им назначават началници на служби от посолството - абе все недемократични работи.

    "жалко че не си видял разликата" - ами аз съм от провинцията и нямам достъп до посолството да ми покажат зелената разлика - иначе и аз можеше да я "видя".

    Коментиран от #41

  • 23 По Запознат

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Запознат":

    "Познавам сириец, избягал от Сирия. Не можете да си представите какво ми е разказвал за Асад"

    Този той познат сириец да не е от онези брадатите "майки с деца" от ИДИЛ които избягаха от там след като се намесиха руснаците - та за тях Асад и руснаците са много лоши да знаеш - не са като американците които ужким се бореха с тях.

    И не е хубаво да крадеш никове нищо че от посолството ви учат така.
  • 24 Сириец

    1 7 Отговор
    Време изгони руски окупант от Сириа щото много сириец доде у Бугариа вече 53 000

    Коментиран от #36

  • 25 факуса

    7 0 Отговор
    ха ха при диктатурата избори а в демократична осрйна няма
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Краварска диктатура

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Запознат":

    "ислямските диктатури са много по-зле"

    Аха обаче Ислямска държава е много добре нали - те за това господарите ти я въоръжаваха и финансираха и им помагаха да се бият срещу "диктатора" Асад - преди да се намесят руснаците бяха завзели 95% от Сирия. Виж какви хубави отрочета създават господарите ти като талибаните които бяха "братята ни талибаните" преди време ама нещо бързо забравихте - Осама бин Ладен също беше "борец за свобода" обучен от ЦРУ и Хилъри Клинтън го посрещаше като държавен глава.
  • 28 факуса

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Читател":

    демокрация е когато е удобно на сащ,всичко друго е диктатура

    Коментиран от #31

  • 29 Читател

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Факти":

    Значи да разбирам че ако отмениш изборите и се пишеш доживотен президент е "демократично"- така ли.
    Да се мъчиш да убиеш опонента си защото вероятно той ще спечели също е "върхът на демокрацията" - така ли.

    До колкото разбирам тези които плащат каквото и да направят са "демократи" а останалите са "диктатори" - правилно ли съм разбрал.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Читател

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "факуса":

    Абе явно което е удобно но не на целия САЩ а на малка част от него която наричат "дълбоката държава" защото иначе нямаше да се мъчат да отстрелят кандидата когото харесват повечето американци или пък да убият президент избран с голямо мнозинство като Кенеди.
  • 32 Въпросче

    5 0 Отговор
    "Тези избори са пети поред" , а войната на Саш + Идил срещу Сирия продължи над десет години . А натовците турци и Яни още не са се изтеглили от Сирия . Въпреки това , пети избори . А колко избори направиха келеметата от украинската хунта , дето са с отдавна изтекли мандати ?!
  • 33 За размисъл

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Запознат":

    Мм, дааа, какво искате да Ви разкаже - колко е хубаво? Как иначе ще му вярвате защо му е хубаво да в "бежанец" в България или някъде в Европа?
    Страната е разрушена от мераците не на Асад. Защото от 2000г до 2010г. - точно по време на управлението на Асад син , Сирия стана страна с НУЛЕВ външен и вътрешен дълг и преговаряше за страна - партньор на ЕИО. Сирийците без проблем пътуваха по целия свят, паспорта им бе по-добър от българския. Ама на едни техни съседи не им хареса всичко това.
    Запитайте се колко сирийци християни познавате в България. Щото християните в по-голямата си част останаха в Сирия.
    Ама иначе Вие си коментирайте, нищо ,че не познавате лично страната.

    Коментиран от #40

  • 34 За размисъл

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Помнещ":

    Май не са много осведомените, та да помнят. И нека благодарим на коментиращите със съвест.
  • 35 За размисъл

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "!!?":

    Кой сте Вие , та да нареждате на сирийците какво да правят?????
    Кой сте Вие, та да изхвърляте някого????
    Наглост безмерна!!!!
  • 36 Ами ...

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Сириец":

    пращай ги в САЩ - щото американските незаконни бази в Сирия смучат сирийския петрол.
  • 37 Някой

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "Зеленски":

    В Русия няма избори бре, професор. Там е ясно доживотното царуване на Путлер...

    Коментиран от #39

  • 38 любител

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русофилчо":

    смени си името на краварофилчо. хахаха
  • 39 любител

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Някой":

    така и трябва защо са им боклуци предатели за управляващи като нашите.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Антитрол":

    Селски асад изби поне 300000 защото не искаше да иде на честно избори изгони половината население на страната и викаш в сащ било зле а? Що не си в сирия бе сельо? И няма нужда да обясняваш че си от провинцията то е повече от ясно.заскужавате верно да ви съберат по села и паланки и да ви пратят в сирийския или руския рай.

    Коментиран от #42

  • 42 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    СТОенчо, Асад издаде Кадафи, защото САЩиянците му обещаха да не влизат в Сирия ❗Ама както винаги САЩиянците не си удължава на думата ‼️

    Коментиран от #43, #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И защо премахнаха
    ...НЕ СИ УДЪРЖАХА.....
    🤔🤔🤔
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания