26 Юни, 2024 18:14 991 6

Бившият президент на Хондурас ще получи тежка присъда за наркотрафик и подкупи

  • президент-
  • хондурас-
  • присъда-
  • наркотрафик-
  • подкупи

55-годишният Ернандес е изправен пред задължителна минимална присъда от 40 години затвор

Бившият президент на Хондурас ще получи тежка присъда за наркотрафик и подкупи - 1
Реймънд Колон, адвокат на бившия президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес/ Снимка: БГНЕС

Хуан Орландо Ернандес, бивш президент на Хондурас, е на път да получи тежка присъда затвор в Съединените щати. По-късно днес американски съдия ще определи съдбата му, като очакванията са към няколко десетилетия зад решетките. Ернандес е изправен пред сериозни обвинения, свързани с трафик на наркотици и престъпления с огнестрелни оръжия, предава Ройтерс и БТА.

55-годишният Ернандес е изправен пред задължителна минимална присъда от 40 години затвор, след като съдебно жури в Манхатън установи, че е приел подкупи в размер на милиони долари, за да защити свързаните със САЩ пратки с кокаин, принадлежащи на трафиканти, с които някога публично се е борил.

Федералната прокуратура призова съдия Кевин Кастел от Окръжния съд на южния окръг на Ню Йорк да осъди Ернандес на доживотен затвор, за да изпрати послание към други трафиканти и техните съучастници в правителството.

"Без корумпирани политици като обвиняемия е трудно, ако не и невъзможно, да се осъществи широкомащабният международен трафик на наркотици, за който става дума в този случай, и последващото го необуздано насилие, свързано с наркотиците", написаха от прокуратурата в понеделник.

Ернандес бе президент на Хондурас, съюзник на Вашингтон в Централна Америка, от 2014 до 2022 г., отбелязва Ройтерс.

Адвокатът на Ернандес Ренато Стабил настоява Кастел да му наложи не повече от 40 години лишаване от свобода, наричайки това на практика доживотна присъда, и заяви, че Ернандес ще продължи да обжалва присъдата си. "Г-н Ернандес е направил повече за борбата с наркотрафика в Хондурас от всеки друг хондураски президент преди или след това", заяви той.

Ернандес се намира сега в затвор в Бруклин. Той е там от април 2022 г., когато бе екстрадиран от столицата на Хондурас Тегусигалпа.

По време на двуседмичен съдебен процес прокурорите твърдяха, че Ернандес е използвал пари от наркотици, за да подкупва длъжностни лица и да манипулира резултатите от гласуването по време на президентските избори в Хондурас през 2013 г. и 2017 г. Няколко осъдени наркотрафиканти свидетелстваха, че са давали подкупи на Ернандес - твърдения, които бившият президент отрича изцяло, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гюл-Трендафил

    7 0 Отговор
    А Боеко кога? Пееф, Доганя, кога?
  • 2 Смърфиета

    5 0 Отговор
    Ако не са забранени, няма да има и необуздано насилие, свързано с тях. Но така е, животът е абсурден.
  • 3 горкият

    5 2 Отговор
    Виж, ако имаха нашата прокуратура - отдавна да са му затворили делото, поради липса на доказателства. Но, ако са налице някакви доказателства, пак щеше да му се размине, защото прокуратурата нямаше да гледа фактите, а как са получени. Било то снимки, аудио записи или даже филмчета не играят, защото не са събирани по надлежния ред, никой не е оторизирал някого да снима или записва, абе въобще щяха всичко да сведат до разговор до автентичност на доказателствата. Ама дори да докажат, че нищо не е манипулирано и всичко е автентично, то ще се окаце, че е изтекъл срока за разследване и Ернандес щеше да си е на свобода и ако иска пак да бъде избран.
    Виж, ако са го погнали своите от САЩ - дори и нашата проуратура нямаше да може да му помогне. По-лошо, щеще да му скалъпи и доказателства, за които горкият дори не е знаел, но докато ги обори, и хоп лежи в пандизаю.
    Та, не знам как е в Хондурас, ама или са по-близо от нас до върховенството на закона, или са по-старателни и от нас в служението си към който трябва.
  • 4 Смърфиета

    3 0 Отговор
    Да не се казваш Хуан Орландо Ернандес Орландес на днещно време.
  • 5 ТрампЛин

    1 0 Отговор
    Много скоро и Боливийския Президент! Аз загатвам, а вие отгатвайте…..
  • 6 д-р Саян, известен бургаски психиатър

    1 0 Отговор
    "Без корумпирани политици като обвиняемия е трудно, ако не и невъзможно, да се осъществи широкомащабният международен трафик на наркотици". Такаааа.. Какво ни казват нашите задокеански "партньори и приятели": Не бачкаш с най-големият наркотрафикант в света, арестуват те (за каквото се сетиш), екстрадират те където трябва и те осъждат (в случая, че си взел пари от конкуренцията). Кофти тръпка, много кофти.. Глобализацията изисква да има само един наркотрафикант в света и всички да купуват само от него. Самосиндикалните действия е всеизвестно как свършват - справка Ескобар, Ел Чапо, а сега и Хуан Орландо Ернандес, както и други знайни и незнайни герои..