27 Август, 2024 19:53 2 056 66

След клането в Солинген! Миграцията отново стана тема №1 в Германия

  • германия-
  • олаф шолц-
  • мигранти-
  • солинген-
  • алтернатива за германия

През последните месеци в страната се наблюдава нарастване на нападенията с нож, което предизвика национален дебат относно засиления контрол за сигурност и за обособяване на зони без оръжие

След клането в Солинген! Миграцията отново стана тема №1 в Германия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След смъртоносното нападение с нож в германския град Солинген федералният канцлер Олаф Шолц обяви, че ще направи бързи изводи във връзка с това престъплението. "Всичко, което е по силите ни, в рамките на нашите възможности, трябва да бъде направено“, заяви Шолц по време на посещение на мястото на нападението в центъра на Солинген. Обаче правителството и опозицията в Германия имат различни идеи за това какво трябва да се направи, отбелязва "Зюддойче цайтунг".

От една страна, правилата за притежание на оръжие трябва да станат още по-строги, обясни Шолц. Това се отнася преди всичко за употребата на ножове и това затягане "сега ще се случи много бързо“. От друга страна, "ще трябва да се направи всичко възможно, за да се гарантира, че тези, които не могат и не бива да останат тук, в Германия, ще бъдат репатрирани и депортирани“, като тук канцлерът само намекна за възможни промени в миграционната политика.

Шолц изтъкна, че управляващата коалиция вече е улеснила депортирането. През януари Бундестагът взе решение, наред с другото, за по-дълго задържане на мигранти в очакване на депортация и за разширени правомощия на полицията по време на този процес. Според Шолц оттогава броят на депортираните е нараснал с 30 %, а след въвеждането на граничен контрол е намаляла и незаконната миграция. Това обаче "в никакъв случай не е причина да седнем и да се отпуснем“ и трябва да има допълнителни правни промени, "ако е необходимо“, смята той.

Федералната министърка на вътрешните работи Нанси Фезер и федералният министър на правосъдието Марко Бушман също заявиха, че правителството ще обсъди нови мерки в борбата срещу ислямизма, по-бързи депортации в други страни от ЕС и по-строги закони за оръжията.

"Това е триадата, върху която работим в момента“, заяви Бушман в понеделник.

Канцлерът Шолц каза в Солинген, че е "ядосан и разгневен“ от нападението: "Това е тероризъм, тероризъм срещу всички нас“. В петък вечерта по време на празника по случай 650-годишнина от основаването на Солинген нападател уби с нож двама мъже и една жена и рани осем души, някои от които много тежко. За атака беше задържан в неделя вечерта 26-годишен сириец. Заподозреният е пристигнал в Германия на Коледа 2022 г. Той беше идентифициран като Исса ал-Х., който според федералната прокуратура споделял идеологията на терористичната организация "Ислямска държава“. След като пристигнал в Германия, той поискал убежище там. Опитът да бъде върнат от Германия в България - страната от ЕС, в която сириецът първо е влязъл на територията на блока и която според Дъблинските правила отговаря за обработване на молбата му за убежище, се е провалил през юни 2023 г. Тогава мъжът не могъл да бъде открит. Той се появил отново едва след изтичането на крайния срок за депортирането му - още един елемент от престъплението, който сега подхранва дебата за това как да се постъпва с бежанците.

"Ако нещо не е наред, то трябва да бъде ясно заявено“, заяви в Солинген премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия Хендрик Вюст. Той призова федералното правителство да затегне политиката си за предоставяне на убежище: "Само изявления няма да са достатъчни“. Въпросът е "дали хората, които нямат постоянно право да бъдат тук, трябва да могат по-лесно да напускат тази страна или за предпочитане е изобщо да не идват“. Трябва да е възможно да се депортират и хора в части от Сирия и Афганистан, каза политикът от ХДС. Това би изисквало нова оценка на ситуацията от страна на федералното министерство на външните работи.

По този начин той повтори искането, което лидерът на ХДС Фридрих Мерц вече беше отправил.

Лидерът на парламентарната група на ХДС/ХСС Торстен Фрей подчерта, че по отношение на миграционната политика "сега се нуждаем от голяма крачка напред, по същество от фундаментален обрат в сравнение с предишните политики“.

Мерц призова Шолц да понесе последствията от атаката в Солинген. ХДС и ХСС не искат да участват в правителството, но са готови да подкрепят "разумни“ закони, ако канцлерът Шолц, който е от ГСДП не намери мнозинство в коалицията, заяви Мерц на проява в Дрезден в понеделник вечерта. Той нарече планираното затягане на законите за оръжията "пълна глупост“, която няма да доведе до нищо.

През ноември миналата година срещата, на която Шолц и Мерц обсъдиха темата за миграцията, не доведе до никакви резултати. Сега германското правителство също даде ясно да се разбере, че отхвърля основни части от списъка с искания, представен от Мерц. Така например председателят на ХДС поиска да не се приемат повече хора от Сирия и Афганистан. В понеделник говорителят на правителството Щефен Хебещрайт отхвърли това искане. Подобна забрана за прием би нарушила Основния закон и Конвенцията на ЕС за правата на човека. Това е нещо, към което "никой не иска да подходи сериозно“, каза Хебещрайт.

Реториката по отношение на даването на убежище в Германия се изостри още повече след случилото се в Солинген. След нападението в Солинген, лидерката на новата партия, носеща нейното име, Сара Вагенкнехт призовава за радикална промяна по отношение на досегашната политика за убежище и миграция в Германия. "Трябва да бъде изпратен ясен сигнал към света“, каза Вагенкнехт пред "Велт". "Всеки, който позволява неконтролирана миграция, ще получи неконтролируемо насилие“, допълни тя.

Лидерът на ХДС Фридрих Мерц призова Германия да спре приемането на бежанци от Сирия и Афганистан. Цет Де Еф цитира позицията му, изложена в неговия бюлетин "MerzMail": "След терористичния акт в Солинген, сега трябва да е окончателно ясно: проблемът не е в ножовете, а в хората, които се разхождат с тях." А телевизия А Ер Де цитира изразената от Мерц надеждата, че трагедията в Солинген ще доведе до голяма промяна в политиката на сегашното федерално правителство по въпросите за предоставяне на убежище и миграция.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" отбелязва, че налице са опасения, че нападението в Солинген ще засили подкрепата за "Алтернатива за Германия". Причините за това няма да коренят в привлекателността на крайно дясното, посочва вестникът. Това ще бъде просто отвръщане от политика, чиито действия и чието бездействие вече не могат да бъдат обяснени и оправдани.

Нападението с нож поднови разгорещения дебат за миграцията в Германия преди изборите в три провинции, на които се очаква крайнодясната антиимиграционна партия "Алтернатива за Германия" (AзГ) да реализира сериозни положителни за нея резултати, отбелязва "Политико".

Шолц обеща да увеличи депортациите, да запази граничните проверки, въведени по време на Европейското първенство по футбол и да затегне правилата за употреба на оръжие, особено що се отнася до "употребата на ножове".

Но тези обещания едва ли ще помогнат да се потуши ожесточеният дебат за имиграцията, който се разрази след нападението. Миграцията е основен проблем сред избирателите в навечерието на трите провинциални вота в Източна Германия през септември. Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", която се обявява против имиграцията, води или е близо до лидерството в социологическите проучвания и в тези три провинции.

"С оглед на ежедневните съобщения за насилие от страна на чужденци, вече не е възможно да се каже, че подобни събития са непредвидими и изненадващи“, написа в социалната мрежа "Екс" Бьорн Хьоке, водещият кандидат на AзГ в провинция Тюрингия, където изборите са на 1 септември. "Ето защо правителствата са съучастници. Обстоятелствата ще се променят само когато отговорните най-накрая бъдат отстранени от поста!“, добави Хьоке.

Дали заради прояви на насилие от страна на чужденци, или пък заради други фактори, но допитванията в навечерието на изборите Тюрингия, а също и в Саксония, които ще се проведат тази неделя, показват, че и трите партии в управляващата сега в Германия коалиция се борят да спечелят достатъчно гласове, за да преодолеят 5-процентния праг, необходим за влизане в провинциалните парламенти, посочва "Политико".

През последните месеци в Германия се наблюдава нарастване на нападенията с нож, което предизвика национален дебат относно засиления контрол за сигурност и за обособяване на зони без ножове. Около 430 такива атаки са извършени през първата половина на 2024 г., показват данни на федералната полиция.

Доколко опасенията за възход на крайнодясната АзГ са реални ще проличи на предстоящите избори. Освен вота на 1 септември в Саксония и Тюрингия, а на 22 септември ще гласуват жителите на Бранденбург. Реалните действия на правителството в Берлин може да допринесат обаче за разсейване на тези опасения.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТЕЖКА РЕАЛНОСТ

    45 1 Отговор
    Инженерите се оказаха неграмотни. Германската икономика реално -20%.
  • 2 Дръжте се българи

    50 1 Отговор
    Тук ще ни ги пратят, нас да изколят. Когато ни свършат, просто ще дойдат да ги очистят и да си заселят техните избраници по нашата Родина.

    Коментиран от #9

  • 3 ТаУмВзе

    36 2 Отговор
    Германчето се наигра във Халифата! Да почват да учат арабски и тва е.
  • 4 Офанзивен дефанзиф

    39 1 Отговор
    А танте Меркел смята да покани още мигранти, има къде да ги приеме. Ама не знам кой ще приеме германските мигранти в следващите години... Че скоро там няма да може да се живее нормално май..
  • 5 Наведените

    43 1 Отговор
    Сега швабецините ще ни залеят с цялата помия, която им се стовари там, а нашите Наведени ще приемат всеки терорист и джихадист, с оправданието, че го правят заради въздушно-капковия шенген

    Коментиран от #10

  • 6 Нашите медии си мълчат!

    29 0 Отговор
    Терористът е дошъл от България в Германия!
  • 7 Последния Софиянец

    42 3 Отговор
    Когато с полковник Марков бяхме на летище София и идваха самолети с оковани убийци от правителството казваха че не е вярно а сега Германия ги издаде че с тези групи е трябвало да бъде върнат и убиецът от Солинген но се скрил.

    Коментиран от #11, #12

  • 8 Комсомолката баба Изперкел

    25 0 Отговор
    им каза: " Добре ще ми дошли"!
  • 9 Последния Софиянец

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дръжте се българи":

    След като ги разкрихме на летище София пренасочват самолети с оковани убийци към затворено летище в Пловдив.
  • 10 Последния Софиянец

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Наведените":

    Правят го от години.По 20 000 евро на човек вземат.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сюлейман парчето

    21 2 Отговор
    Догодина като въведем шериата в Германия и Франция и ще се оправят нещата.
  • 15 Гъдьо Гъдев

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Уфффффф":

    Какво не ти ли омръзна??? Немската телевизия не спира да говори по случая денонощно! По всички новинарски програми. Така се прави политика!!
  • 16 Аман бе

    14 0 Отговор
    Не карайте боклук към Бг
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Демократ

    18 3 Отговор
    Германия ърябва да свиква с реалността че да си германец не означава да си рус висок и синеок.
  • 19 Пресата, къде сте?

    23 2 Отговор
    Колко такива недоволни радикали са върнати в България и къде са настанени?
    Те ви въздушно-капков Шанген, голямото пепедебейдко постижение.
    Защо мълчат газетарите и не задават правилните въпроси на пишман политиците ни: Колко престъпници са разселени и къде?
    Знаят ли гражданите с кого съжителстват и как да предотвратяват касапници?
    Колко още непоканени ще ни върнат и колко пари ни струват?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Луд

    20 0 Отговор
    Пак празни приказки , пет дена плямпане по телевизиите и пак същото. Цалта на евроатлантическата дружинка е унищожаване на европейската раса и пълното и поробване. Безгласни букви , собствено мнение е категорично забранено , иначе си креинодесен расист инакомислещ и сепаратист. Това са думи на Шолц не мй.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 щели да ги депортират

    10 0 Отговор
    ама къде?
    пак тука ли да шетат по пазара и центъра? или при ттталллибаните
  • 24 Дедо

    22 0 Отговор
    Още 2017 г. съм говорил с германци охранители по заведенията в Германия и те казваха ,че са изумени как тия араби вадят ножовете и при най малкия скандал. Викам си братлета питате ли ни нас как живяхме с ислямисти 500 години.
  • 25 Вкараха

    16 0 Отговор
    си таралеж в гащите сега реват, че им боде.
  • 26 ежко

    23 0 Отговор
    Който търгува свобода срещу сигурност, губи и двете!А ни убеждавахте,че т.н. "бежанци" са кротки хорица ,бягащи от сатрапа Асад, но се оказа,че поне половината са деиствително бягащи от Асад,но защото са терористи!Ох, колко убедителни и сигурни бяхте в твърденията си......
  • 27 факт

    4 0 Отговор
    а вилиците
  • 28 Баце

    5 1 Отговор
    Стана, грънци, "направиха я" иначе щяха да дават обяснения защо пада стандарта на Ханс, а укри и араби ползват всичко, а не плащат нищо и защо Мерцедес изнася производството си, а химическата и стъкларската промишленост е вече затворила заводите?!?
  • 29 УН С 60

    6 0 Отговор
    Две къртечни гнезда зенитки.
  • 30 Гедер

    19 0 Отговор
    Е кво толкова , заклал пет шест германеца. Явно е бил напрегнат , така че не спирайте германки да му изпращате бели плюшени мечета.
  • 31 Нека да

    9 1 Отговор
    отворим курорта слънчев бряг в ловеч и да ги пратим там да им покажем на немците как се действа.
  • 32 Миграцията е дреболия

    3 0 Отговор
    Важното е Германия да се въоръжава и да е готова за бой.
  • 33 Лост

    11 0 Отговор
    Ще си спомнят за М.Кадафи,ама вече е късно.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Aнонимен

    7 0 Отговор
    Народът на Германия не ги иска.Хора бдете.
  • 61 Сух

    12 0 Отговор
    "Федералната министърка на вътрешните работи Нанси Фезер и федералният министър на правосъдието Марко Бушман също заявиха, че правителството ще обсъди нови мерки в борбата срещу ислямизма, по-бързи депортации в други страни от ЕС и по-строги закони за оръжията." щом е така, време ни е да излизаме от ЕС. ТУК ЩЕ ДОКАРАТ САМО ДЖАХИДИСТИ, КАТО ТОЗИ. ДЕНКОВ ТРЯБВА ДА МУ СЕ ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВА, КОЕТО ПОДПИСА!!! ТОЙ СИ Е ЗА ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР, АКО НЕ И ПОВЕЧЕ
  • 62 Цурюк

    7 0 Отговор
    Вън на всички бежанци от Европа , такъв манталитет е несъвместим със европейската " толерантност"!
  • 63 Хахаха

    1 1 Отговор
    Тези мигранти имат пъзел в главата...обаче има оправия.Показвате им една ромка и като мигне с изкуствените мигли започват да припадат.За тях са много красиви.После бягат към Германия да събират пари за сватба.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ганев

    1 0 Отговор
    СПОКОЙНО......ЕМИГРАНТИТЕ...ЩЕ ОЧИСТЯТ....ТОЛЕРАСТИЯТА
Новини по държави: