2 Септември, 2024 08:38 3 149 56

Големи победи за "Алтернатива за Германия" на регионалните избори! Канцлерът Олаф Шолц е притеснен

  • германия-
  • олаф шолц-
  • алтернатива за германия-
  • саксония-
  • тюрингия

След като остава една година до националните избори в Германия, резултатите от неделя наказаха раздробената коалиция на Шолц, което може да влоши вътрешните борби

Големи победи за "Алтернатива за Германия" на регионалните избори! Канцлерът Олаф Шолц е притеснен - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Олаф Шолц призна разочарованието си от резултатите от изборите в две провинции на страната, които отбелязаха големи победи за крайнодясната "Алтернативата за Германия" (АзГ).

Той определи загубите за неговата коалиция като "горчиви" и призова основните партии да формират правителства без "десни екстремисти".

Припомняме, че АзГ стана първата крайнодясна партия, която печели парламентарни избори в Германия след Втората световна война с резултата си на гласуването през уикенда в Тюрингия. Тя се нареди на второ място след консерваторите в Саксония, показаха прогнозите късно в неделя.

Резулатите бяха очаквани, тъй като това предвиждаха и проведените преди вота социологически допитвания.

Но AзГ, смятана за "дясно екстремистка" от служителите по сигурността в двете източногермански провинции, е малко вероятно да успее да управлява, тъй като други партии досега са отказвали да си сътрудничат с нея, за да формират мнозинство.

Все пак може да получи достатъчно места, за да блокира решения, изискващи мнозинство от две трети, като назначаването на съдии или висши служители по сигурността, което ѝ дава безпрецедентна власт.

"Резултатите в Саксония и Тюрингия са тревожни", каза Шолц в изявление за Ройтерс. Той поясни, че говори като депутат от своята лявоцентристка Социалдемократическа партия. Страната ни не може и не трябва да свиква с това. АзГ вреди на Германия. Отслабва икономиката, разделя обществото и съсипва репутацията на страната ни."

След като остава една година до националните избори в Германия, резултатите от неделя наказаха раздробената коалиция на Шолц, което може да влоши вътрешните борби.

И трите управляващи партии загубиха гласове, като само неговата ГСДП успешно преодоля прага от 5%, необходим за оставане в парламентите на двете държави.

"Резултатите от изборите в неделя са горчиви - и за нас", каза Шолц. Но той отбеляза, че по-страшните прогнози, че ГСДП може да изпадне от парламента, не са се сбъднали.

Младшите коалиционни партньори отпаднаха от държавното събрание на Тюрингия.

Резултатите от неделя може също така да окажат натиск върху правителството да бъде по-твърдо по отношение на имиграцията и да засилят дебата относно подкрепата за Украйна, въпроси, които доминираха в кампанията.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сорос

    4 63 Отговор
    Моята Алтернатива
  • 2 Айде на бунището

    112 4 Отговор
    Улаф.
    По-голем клоун и от Зеуения си.
  • 3 Дърт даскал

    127 3 Отговор
    Когато една страна е в тежка икономическа и политическа криза и законността и реда са празни приказки това тласка хората към радикални политически проекти! В такъв момент те са готови да жертват част от правата си за да гарантират живота и сигурността си! Т.н. "либерали" сготвиха тази горчива за германците манджа и сега се вайкат! Между другота това важи и за целия "свободен свят" !

    Коментиран от #32, #42

  • 4 честен ционис

    82 4 Отговор
    Докато Европа се фашизира и настроениятра срещу мигрантите натрапници взимат връх, България прави поредна етническа партия, тоя път с афинитет към незаконните мигранти - бъдещи избиратели.

    Коментиран от #23

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    56 0 Отговор
    Страх го е от ДЕСНИТЕ,
    сякаш управляващите са ЛЕВИ
    🤔🤔🤔
    / по абревиатура СА леви,
    ама и там "леви управляват с десни методи"/
  • 6 Сега

    57 4 Отговор
    и Алтернатива за България !!!
  • 7 Някой

    89 2 Отговор
    Хехе! Притеснен бил канцлера... Ами да си подава оставката - тези избори бяха нещо като вот на недоверие към него и партиите от коалицията. Германците почнаха да се събуждат. От изток започва тоя процес, защото там хората са живели и в друг строй. Също като българите, и те имат нюх кога ги лъжат и нямат доверие на политиците си. А последните ги хлъзгат постоянно, и оситата разбраха, че Запада нее точно това, за което се представя.

    Коментиран от #17

  • 8 долу ЕС

    73 5 Отговор
    работите срещу държавата си и населението, е какво очаквате...
  • 9 Сталин

    76 2 Отговор
    Значи Шолци е притеснен от демокрацията
  • 10 долу ЕС

    66 0 Отговор
    от 50 г пълнят германия с из мет! какво очакват да стане
  • 11 Ха ха ха

    81 4 Отговор
    Загубилият катастрофално и вече без никакъв авторитет нито в Германия, нито по света призовал да не се образува правителство с десни екстремисти, а с леви либералекстремисти, довели страната до това дередже.Наглост!
  • 12 1020

    68 2 Отговор
    Ние пък се притесняваме че Шолци и кака му урсула са начело на Европа.
  • 13 Механик

    72 5 Отговор
    Шолци бил притеснен, моля ви се.
    Не е Шолци притеснен. Глобалистите са притеснени, защото си мислеха, че ще поробят хората, а света ще си го вземат лично за себе си. Хубаво, ама хората не искат така. И сега ще се впрегнат всички медийни вувузели да тръбят "екстремисти. екстремисти"...
  • 14 защо

    39 3 Отговор
    Глас народен - глас божий!

    Или това е само за балъци? Някои си имат "служби за сигурност".
  • 15 Сталин

    61 2 Отговор
    Значи последните години се нагледахме на еврейски извращения и масов трафик на талибани и примати към Европа и сега били притеснени от тези които искат нормалност,не е ли вече време за следващата Кристална нощ

    Коментиран от #18, #21, #44

  • 16 бен Ходжа

    40 2 Отговор
    Даже допусналата куп грешки Меркел имаше повече подкрепа от това джудже.
  • 17 ФЕЙК

    41 4 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Двама дъртаци се срещат: - Наборе , ти на времето ходили на политическа учебна година ? - Ходих ! І Наборе, разбрах, че това, което говореха за социализма - послъгваха, но за капитализма и "световния джандар" много вярно излезе!
  • 18 Ами

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "Сталин":

    време е.
  • 19 Демократ

    7 60 Отговор
    Много е странно как се случват терористични актове и убийство на хора точно в удобен момент преди избори и печели съвсем случайно партията АЗГ , която използва този акт за предизборен плакат. Тази партия е създадена и спонсорирана от Кремъл в Източна Германия, която беше 45 години под съветска окупация. Германия помага най-активно на Украйна в битката и с Русия и трябва Кремъл най-много да и пречи и го прави успешно. Тази партия създава проблеми откакто съществува. Дългата ръка на КГБ винаги е била най-опасна за света и никога човешкия живот не е имал стойност за изпълнение на сценариите им. Те колко невинни руснаци принесоха в жертви, за да провеждат експанзионистичните си политики, че какво ги интересуват жертвите от други народи? Отдавна истинските анализатори предупреждават, че Русия става все по-опасна в битката си срещу цивилизования свят.

    Коментиран от #29

  • 20 Последния Софиянец

    25 3 Отговор
    Швайнгезихт Шолц да продължава да събира инженери и лекари от цял свят и да си пази Тауросите. Накрая АзГ ще му ги навре
  • 21 Каква Кристална нощ бълнувате?

    33 3 Отговор

    До коментар #15 от "Сталин":

    Скоро слушах една израелка, живееща в Германия, да споделя, че когато кандидатствала за германски паспорт, имало въпрос: "Признавате ли правото на Израел да съществува?" Еврейските лобита навсякъде в Запада изглеждат всемогъщи. Аз им признавам това право, стига да не издевателстват по този начин върху палестинците. Но ционизмът е нещо друго и не би следвало да се толерира по никакъв начин.
  • 22 Нострадамус

    27 2 Отговор
    2024 Година
    Е Годината на Истината!
    Вижте какво става с партиите в България!
    Ще видим още Истини в Света!
  • 23 хихихи

    16 3 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционис":

    Каква втора етническа партия с Пеевски и Ментата....те са си българи?
  • 24 Иван Асен

    28 1 Отговор
    Германците просто искат да изчистите държавата от боклука, който подхранвате достатъчно добре със всякаквите социални придобивки. Те за това и не искат да работят и да се учат, за да се интегрират.
  • 25 Честито

    7 23 Отговор
    В момента 3 милиона рускоговорящи са на социал,но комунистите от алтернативата мълчат

    Коментиран от #34

  • 26 Така се пръкна Хитлер!?

    10 7 Отговор
    Нищо старо не е забравено, вървят по неговият път!?
  • 27 Социалистка

    7 8 Отговор
    Винаги съм била против крайните радикални партии - крайните неолиберали и радикалните националисти .И двете идиологии са вредни .
    За мен истината е в баланса и разума и за това поздравявам с успеха Алианса на Сара Вагенкхнет .Само месеци след като се отцепиха от нелибелите и вече истинските консервативни социалиста на Сара правят впечатляващи резултати .
    Ех , защо и тук си намаме една Сара ......Ваня Григорова имаше шанс да поведе левите хора ,но явно не и стига нещо за имаме истинско ляво социалистическо мнозинство ....Браво на Сара !

    Коментиран от #28

  • 28 Гледай и се учи

    5 15 Отговор

    До коментар #27 от "Социалистка":

    Ама другарко Вашето ляво си е чист болшевизъм и русоробство и няма нищо общо с тяхното ляво на Германците
  • 29 Путин ли е виновен за запека ти?

    29 2 Отговор

    До коментар #19 от "Демократ":

    Смотаняците не се виждат какви подлоги са, и все Путин им пречи!?

    Коментиран от #31

  • 30 Шойне лебен

    13 3 Отговор
    Анжела Меркел и Сара вагенкнефт бяха фаворитките на шефа на Коминтерна Грегор Гези,и двете като типични леви нямат нито ден работен,цял живот на държавна ясла
  • 31 Демократ

    4 22 Отговор

    До коментар #29 от "Путин ли е виновен за запека ти?":

    Правилно, подлогите на Путин му се възхищават на убийствата и разрушенията и го викат в България, като приключи с Украйна.
  • 32 Че то всяка новосъздадена

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "Дърт даскал":

    криза кара обикновените хора да жертват част от правата си без това да им донесе сигурност и гаранции за спокоен и сигурен живот.Винаги следва следваща и по -следваща криза и накрая оставаш съвсем без права.
  • 33 Мда

    17 2 Отговор
    На немците им писна от цялата евро-шизофрения, изнервени от постоянният мигрантски поток, настъпващата безработица и социална толерастия. Прозряха, че амбициите на Германия към украинският проблем няма да се случат, но им струват всичко.
    Мда, искат свобода, а не хомот!
  • 34 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 5 Отговор

    До коментар #25 от "Честито":

    Рускоговорящи, ама вадят сини УКРОпаспорти❕❕❕
  • 35 Правоверен Евроатлантик

    22 3 Отговор
    Алтернатива за Германия нито са десни, нито са екстремисти. Те просто искат да отвоюват Германия от смъртоносната хватка на глобалисти, зелени екоталибани и строителите на новия мулти култи халифат с всичките му шериатски и дъгоцветни културни особености. Екстремистите управляват в момента и рушат граденото поколения наред историческо, културно, цивилизационно наследство на Европа, градейки Прекрасния нов свят на Клаус Швабове и Урсули...

    Коментиран от #40

  • 36 Пилотът Гошу

    19 2 Отговор
    АзГ отслабвала икономиката.... 😂😂😂😂😂 ти буквално я съсипа с некадърността и слугинажа си, АзГ ти била виновна...... Кой е на власт? АзГ? Или Шолц забравящия...
  • 37 Хъхъ

    2 20 Отговор
    Шолц не разбра че трябва да играе с твърда ръка и да прогони всички терористи както и да осигури победа срещу Русизъма. Ако продължава така нещата пак ще свършат зле за Германия !

    Коментиран от #38

  • 38 Правоверен Евроатлантик

    16 2 Отговор

    До коментар #37 от "Хъхъ":

    ХДС и Зелените управляват 20 години Германия. АзГ са опитът да се спре германското падение.
  • 39 В една област върнали

    2 13 Отговор
    хитлеризма и неофашистите се радват.
    Е и?
  • 40 Те сами си казват, че са

    2 12 Отговор

    До коментар #35 от "Правоверен Евроатлантик":

    десни екстремисти, ти им опонираш.)))
    Колко мозъчна мъка има на този свят, Божееее!

    Коментиран от #43

  • 41 гражданин

    6 0 Отговор
    нали се заяви пак да бъде канцлер, да се оправя, с тези кресливи дребосъци, Бьорн, Алис, и онази Вагенкнехт, да им прати Аналена Баерброк
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Правоверен Евроатлантик

    9 0 Отговор

    До коментар #40 от "Те сами си казват, че са":

    Някакво доказателство в подкрепа на невярното си твърдение можеш ли да дадеш? Дата, човек, събитие?

    Коментиран от #45

  • 44 Затова апелираш

    1 8 Отговор

    До коментар #15 от "Сталин":

    за неофашизъм и да те сготвят в някой концентрационен лагер.
    Покрай сухото гори и сувовото, а ти малко мургавичък го раздаваш, та не знам.
    Внимавай какво си пожелаваш.
  • 45 Виж им сайта

    1 12 Отговор

    До коментар #43 от "Правоверен Евроатлантик":

    Всички словесни свастики са вътре.
    Ако не различаваш нацизма, значи си по празните приказки..
    Нали си копейка, а Путин се борел с фашизма?
    Много лесно обръщаш палачинката. Важното е да саботираме, нъл тъй.

    Коментиран от #48

  • 46 Мнение

    14 0 Отговор
    Тези избори са важни и за България. Вътрешните ни избори са без значение, защото не променят нищо и нямат идеи за промяна. Промените у нас идват от вън.

    Коментиран от #49

  • 47 Плач и пропаганда

    13 0 Отговор
    Веднага обявиха избора на народа за крайно десен, а какъв страх ги е затресъл! Ако могат, най-демократично ще забранят изборите.
  • 48 Правоверен Евроатлантик

    17 0 Отговор

    До коментар #45 от "Виж им сайта":

    Чух много общи приказки и нищо конкретно. За евроатлантиците всички несъгласни са крайно десни путинисти, това разбрах. Ето и мен ме причисли към тази категория, даже намеси и Путин в тема за Германия. Един вид Алтернативата била за Путин. Те си го казаха в много прав текст - ако общите ни интереси съвпадат ще си сътрудничим с Русия, ако не, няма. По-просто и прагматично от това няма накъде. Но в момента всичко "лошо" се заклеймява като "руско". Наративът е ясен - руско = лошо, руснак = фашист. По същество точно насаждането на омраза и чувство за превъзходство на някакви висши европейци над азиатски аборигени копира едно към едно тезата за превъзходството на арийската раса над унтерменшите. Което веднъж вече доведе до особено кървава война и в момента историята се повтаря. Даже тукашните умнокрасиви жълтопаветници обиждат българите, че са Ганя и смятат за кощунствена идеята, че ние българите по рождение сме европейци и по нищо не отстъпваме на западняците. Де факто те смятат себе си и нас за унтерменши и доброволно прислужват на тези, които са припознали за господари.
  • 49 Дякон Унуфрий Араллампиев

    12 0 Отговор

    До коментар #46 от "Мнение":

    Отдавна говорех за тези процеси Сега много хора не осъзнават какво става Процеса е необратим ЕС ще се разпадне Ще има преразпределение на Европа
  • 50 Странно

    13 0 Отговор
    Тоя Шолц започна да говори като Боко Тиквата, Киро простото, Наско гЕНЕРАЛЧЕТО и Христо Иванов(Пинокиото). Не съм вярвал, че и в Германия политиците може да са такива родоотстъпници, но все пак Шолц е подписал "Канцлер Пакт". Интересно нашите какво са подписали?
  • 51 Търновец

    7 0 Отговор
    Родени в Германия Тюркяни активисти на Зелената партия отидоха на Българо Турската граница с искане нелегалните мигранти да бъдат пропускани а Бербок плаща на морски кораби да прибират нелегални мигранти от Средиземно море, а сред Украинците мигранти има много тарикати
  • 52 Точен

    10 0 Отговор
    Браво на Хьоке, водачът на Алтернативе в Тюрингия. Политкоректните го наричат фашист, а той се бори за реални неща: против емигрантите заради тяхната престъпност, готованство, разхищения. Против е да се дават средство на украйна, защото Германия е в криза. Против е западните корпорации да ограбват източните провинции. Против безумната зелена сделка, но е за модерна немска икономика. Засега ХДС залъгват немците, че са против мигранти, но на дело не е така, скоро и ХДС ще се срутят.

    Коментиран от #53

  • 53 666

    9 0 Отговор

    До коментар #52 от "Точен":

    Алтернативата ако барне власта всички "инженери" ще бъдат върнати обратно кой от където е , включително и нашите римляни. Страхът на шолци е най-вече че ако този процес започне в немско скоро ще започне в цяла европа и край на цялата им либерастия.
  • 54 Тигона Хака

    3 0 Отговор
    Евролиберастията я тресе вече психопатията...Хората започнаха да проглеждат и видяха на каква ислямизация е подложена страната им...
  • 55 пълен упадък

    3 0 Отговор
    Съсипването на Германия, а и на целия ЕС се осъществява от сегашните либерални евро-атлантици глобалисти! Не може да обвиняваш партия, която никъде и никога досега не е управлявала!
  • 56 Ами

    1 0 Отговор
    Всичко е скъпо там. Затова затъват европейските икономики. Неконкурентноспособни са на световния пазар. Екшънът е на Изток.
Новини по държави: