5 Септември, 2024 09:02 2 780 53

Защо крайнодесните в Германия постигнаха помитащ успех

  • германия-
  • алтернатива за германия-
  • олаф шолц-
  • тюрингия-
  • саксония-
  • бьорн хьоке

Мигранти да бъдат връщани обратно още от германската граница - това поискаха от ХДС, явно повлияни от помитащия успех на дяснорадикалната "Алтернатива за Германия", която отпразнува успеха си с лозунги "Чужденците вън"

Защо крайнодесните в Германия постигнаха помитащ успех - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мигранти да бъдат връщани обратно още от германската граница - това поискаха от ХДС, явно повлияни от помитащия успех на дяснорадикалната "Алтернатива за Германия", която отпразнува успеха си с лозунги "Чужденците вън".

Бьорн Хьоке най-накрая постигна заветната си цел: неговата партия, "Алтернатива за Германия” (АзГ), стана първа политическа сила в Тюрингия с голяма преднина пред втория. С Хьоке като водещ кандидат. Това е триумф за този политик, който е оспорван дори в собствената му партия. Радикализмът му отива прекалено далеч, дори в радикалните среди на АзГ. През 2017 г. собствената му партия поиска да изключи Хьоке заради твърдения, че е публикувал неща под псевдоним в неонацистко списание. Но това така и не се случи. Седем години по-късно Хьоке постигна рекорден резултат за АзГ.

Искания за депортация на чужденци

На победното парти на партията привърженици на Хьоке крещят името му и пеят "L'amour toujours". Крайнодясната сцена хареса песента, откакто на едно парти младежи я пееха с променен текст - "чужденците вън”. Скоро след това Хьоке произнася първата си кратка победна реч. "Не можем да продължаваме така!”, казва Хьоке. Той има предвид най-вече миграционната политика на Германия. Борбата срещу мултикултурното общество е в основата на неговата политика. Той нарича миграцията "майка на всички кризи". А събралите се му отговарят екзалтирано: "Депортирай! Депортирай! Депортирай!”.

Хьоке многократно е подчертавал, че не се интересува от отделни реформи, проекти или закони. Интересувала го цялостната картина. Политикът иска една напълно различна държава и не просто да се спре имиграцията. Той настоява за масови депортации на милиони хора. На хора, които той не смята за част от "изконното" германско население, дори и да притежават германски паспорт. С други думи – на всички с миграционен произход.

Какво е състоянието на миграцията в Германия в момента

Миграцията беше темата, която изигра най-голямо значение на тези избори. Проучванията след вота показват, че убежището и миграцията са били основните въпроси при вземането на решение за гласуване. В края на 2023 г. в Германия е имало общо около 3,2 млн. души, които са пристигнали в страната като бежанци – включително над 1 млн. украинци. Втората по големина група са сирийците.

През 2023 г. са подадени 352 000 нови молби за убежище, а през 2024 г. се очакват около 270 000 нови молби. Повечето биват отхвърляни. В края на 2023 г. в Германия са живели само около 44 000 признати кандидати за убежище. Много повече хора получават временна закрила. Почти 745 000 души имат признат статут по Женевската конвенция за бежанците. Други 326 000 се ползват от хуманитарна закрила, например защото в родната им страна има гражданска война.

По данни на Министерството на вътрешните работи на Германия има близо 227 000 души, които са задължени да напуснат страната. За около 80% от тях съществуват пречки за депортиране.

Германия не е изключение в Европа

След изборите в Тюрингия и Саксония редица международни медии започнаха да говорят за опасността Германия да се превърне в политическия „болен човек“ на Европа. Опасенията са големи, въпреки че в трите по-големи държави от ЕС - Италия, Франция и Испания, а и не само там, отдавна са се утвърдили крайнодесни и популистки тенденции. "Германия не е изключение. Това се случи в Нидерландия, Италия, Франция, Швеция. Австрия също не е защитена от тези влияния. Германия следва тенденцията и не е изолирана от това развитие", казва кореспондентът на Euractiv Ник Алипур в своя подкаст.

Като цяло в много европейски страни се наблюдава тенденция към крайнодесни партии, предизвикана главно от миграционната политика, икономическите сътресения и общото усещане за откъснатост от положително развитие сред много избиратели. Бившият председател на Бундестага Волфганг Тийрзе вижда тенденцията към крайности не само в Тюрингия или Саксония. АзГ е силна и в Бавария и Хесен – тоест не само в Източна Германия. И това важи и за останалата Европа, заяви Волфганг Тийрзе по радио “Дойчландфунк”: "Навсякъде виждаме настъплението на крайнодесните и популистки партии. Ако това беше само изолиран случай в Източна Германия, тогава можехме да се успокоим и да кажем, че ще можем да се справим с него. Не, това е тектонична промяна."

Искането на ХДС

На това развитие реагират и другите партии. Най-радикална беше реакцията на германския Християндемократически съюз (ХДС) – оттам поставят като условие за по-нататъшен диалог по въпросите на миграцията да се приеме тяхното искане – мигранти и бежанци да бъдат проверявани и връщани още от самата граница на Германия.

През миналата седмица за пръв път бяха депортирани групово афганистанци, извършили криминални престъпления в Германия. Дискусията за правото на убежище и закрила тече с пълна сила.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Германците и нацията им!

    123 2 Отговор
    Кой ги викаше мигрантите в Европа, не е ли Меркел? Сека другите ще Ви сърбат попарата в Европа!
    Който си ги е викал да не търси вината в дригите държави!!!

    Коментиран от #5

  • 2 Глупаци!

    89 3 Отговор
    Вече се раждат доста германчета с друг цвят на кожата, арийска нация!!!

    Коментиран от #44

  • 3 Последния Софиянец

    107 5 Отговор
    На 3 ти март на Шипка имаше представители на Алтернатива за Германия.Много начетени хора и уважават нашата история.А никой от другите немски партии не уважи нашия празник.

    Коментиран от #18, #31, #33

  • 4 Българин

    141 2 Отговор
    Стига с това крайно дясно. Алтернатива за Гераминя е нормална партия, просто искат да се сппре ислямизацията на Германия и източването на социалната система. Не е и пропутинска. Гледана е под лупа, дали е финансирана от Русия, не можаха да открият нищо. Просто не е по вкуса на глобалистите.

    Коментиран от #15

  • 5 Ти остави кой ги викаше

    90 2 Отговор

    До коментар #1 от "Германците и нацията им!":

    ами си задай въпроса кой ги създаде.
    Голяма част идват от военни зони, Либия, Сирия, Ирак.
    На всичкото отгоре същите тия силно положителни либерасти премахнаха Кадафи, който беше като портиер.
  • 6 ТаУмВзе

    66 3 Отговор
    Значи, когато политик Защитава Държавата си срещу ислямистите е Лош а! Защото за разлика от нас, немците Знаят, че 2рата Световна война е Защото Западналите се опитаха да ги разкостят, след 1вата. Грешката на Хитлер е да тръгне на 3 фротна, от който Руския е Фатален. Нищо, че са били съюзници де. Оставям, че Аненербе и Врил са във друга форма де.

    Коментиран от #38

  • 7 Хараламби

    75 1 Отговор
    Германците не искат марионетни правителства и лидери. Става въпрос за Германия, двигателя на ЕС. Крайно време е тази силна държава да следва своите си интереси.
  • 8 АНАЛена

    54 2 Отговор
    отивам да се оплача в сраел
  • 9 Ивелин Михайлов

    27 10 Отговор
    Величие се обединява с АзГ!

    Коментиран от #24

  • 10 статист

    82 3 Отговор
    Лъжлива манипулативна статия. Цела е както винаги да се очерни Алтернатива за Германия - единствената конкуренция на сегашните льольовци.
  • 11 Kaлпазанин

    58 2 Отговор
    Защото не на всички им се живее като джендъри
  • 12 нннн

    31 4 Отговор
    Светът се развива и променя; ние не щем.
  • 13 Kaлпазанин

    40 1 Отговор
    И защото така

  • 14 Механик

    65 4 Отговор
    Ами ще постигат успехи. И не само в Германия.
    Почти по същите причини и Хитлер е дошъл на власт. Защото оялите се евро-олигарси са се били помислили за богоподобни и са били превърнали Европа в кочина която е била доена безжалостно от еврейските банки.
    Сега е същото, само че имаме и едни "бежанци", дето ги храним. Към тях добавяме и парите които се наливат в непотребната за Европа, но пък много полезна за САЩ, Украина. Добавяме и "новото нормално", жиндърляшки изцепки, любовта към бабички, които в същност са дядовци, ваксинации, кокдауни и пр.
  • 15 ЕВРОНЮЗ

    50 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    За мене глобалистките партии трябва да бъдат оприличавани на канибалски партии. Крадат, плюскат и са като африкански скакалци.
  • 16 Мнение

    49 2 Отговор
    Защото Гнусно Веле, историята има навика да се повтаря за тези дето не са си взели поука от нея!

    Пак същите ваши господари и техните предци стартираха и ВСВ! Сценарият е почти същия!
    Първо овладявате управляващи, опозиция и медии, после създавате военен конфликт на континента, а накрая санкционирате инакомислещите!
    Разцира се всичко това води до икономическа криза на стария континент, а от там глад, ярост и желание за мъст от засегнатите!
    А после се появява Хитлер, и вие глобаляги печелите най-много от такива като него (справка Зеления), понеже сте далеч и не ви дреме с кой ще воюва!!!

    А накрая, като му изпуснете юздите (досущ като на ислямска държава) се намесвате уж като "спасители" на демокрацията, а в същото време вие сте в основата на тия събития!!!
    Разбира се не без любезното съдействие на овладените служби във фащ, начело с цру!

    Само вижте опита за покушение над Тръмп и ще ви стане ясно, че службите чакаха стрелеца да си свърши работата, а после да го отстранят!
  • 17 Хоризонт

    55 4 Отговор
    Най-големия страх на САЩ е обединение на Европа с Русия! Руския ресурс с мозъка на Европа, Затова разбъркаха континента. Сделки, войни, мигранти.

    Коментиран от #34

  • 18 Много лъже

    4 32 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Ти беше ли на Шипка?
    Пак лъжеш.

    Коментиран от #19

  • 19 Последния Софиянец

    27 5 Отговор

    До коментар #18 от "Много лъже":

    Бях когато биха Росен Желязков и му счупиха две ребра.
  • 20 Мъдрият

    38 1 Отговор
    Взе да им идва акъла на швабите,макар и малко късно.

    Но по-добре късно, отколкото никога!
  • 21 Тя тази подкрепа

    35 1 Отговор
    не е паднала от Марс. Толкова години си играха на мулти-култи и накрая картонената кула се събори. Там каквото и да стане, все е лошо.
  • 22 Доцент "Х"

    24 1 Отговор
    Ама, може ли такова нещо! Тези хора не работят почти нищо, но държавата им плаща за това. Имат много свободно време и следователно в бъдеще, от тях ще станат чудесни философи! Германио ... на къде с тези "десни!
  • 23 За протокола

    26 2 Отговор
    Когато управляващите не слушат хората винаги се намира кой да се възползва от това.
  • 24 Човека КоZа

    20 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ивелин Михайлов":

    Двуличие пада в канала, ибелин в затвора
  • 25 Пращайте ги

    30 0 Отговор
    на фрау Меркел. Тя си ги покани, тя да си ги посреща в къщата /личната/.
    За целта публикувайте домашния и адрес, разлепете афиши и пускайте реклами в медиите.
  • 26 Ами да

    5 11 Отговор
    Всички партии са популистки! И демагогски! Няма изключения! Ще се наложат промени!
  • 27 Феникс

    25 2 Отговор
    Защото не са крайно десни, а гласът на нормалноста и разума!
  • 28 Точен

    26 2 Отговор
    Възраждане е в една група на суверенните нации с Алтернативе в ЕП. И те са против дж-ендърсата низост.
  • 29 ИВАН

    23 1 Отговор
    Аха, сетихме се най после - чужденците вън, ама май късничко е вече.
  • 30 Не са никакви Крайно десни, а Нормални

    27 3 Отговор
    Хора за, Разлика от тея,, които Управляват в момента Германия, по точно Съсипват Германия!!
  • 31 факуса

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    то наши партии не го уважават,най вече дпс и гроб
  • 32 дон Вито

    13 1 Отговор
    Защото не е крайна и не е десница.
    Затова, папагали.
  • 33 ха ха

    1 15 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Това на Шипка е руско-турска история с наше участие. Явно, германците си падат по руската пропаганда.
  • 34 ха ха

    3 12 Отговор

    До коментар #17 от "Хоризонт":

    Руснаците като имаха германски, чешки и унгарски мозък две поколения, какво постигнаха? Разходки с танкове през десетина години дано прихванат нещо...
  • 35 Грантаджиев соросоид

    13 2 Отговор
    Всеки който е против евроатлантическите неписани ценности неизменно се оказва крайнодесен путинист. Вече стана банално, но дойче зелетата друга мантра нямат. Тъжното е, че още има облъчени мозъци, които кълват на такива врели некипели.
    Алтернатива за Германия нито е крайно дясна, нито е пропутинска. Виж Вагенкнехт си е типичният проект за отклоняване на гласове. Както са у нас проекти като Меч, а преди тях Воля, РЗС, РБ, Български възход и прочие потънали в забвение проекти на посолствоТО.
  • 36 Историята се

    8 1 Отговор
    Повтаря. Защото малоумните управляващи в Германия и Брюксел нямат очи да я видят. Или си мислят , че ще им се размине.
  • 37 българин

    13 0 Отговор
    И какво излезе. Източно европейците са прави, като се противопоставят за приемане на бежанци. Не може да идват хора, които не искат да се интегрират, а да се опитват да налагат техният начин на живот. Или живеят като нас или си отиват. Това е нормалното.
  • 38 Само питам

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    Кога са били съюзници ? Договорът за ненападение Рибентроп - Молотов е подписан след подписването на подобни на Германия с Англия и Франция .Учи историята .

    Коментиран от #39

  • 39 ТаУмВзе

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Само питам":

    Щом си Пациент на Праведната История, аз нищо не ми се да налага да Уча Пак. Поради простата Причина, че сте Тръкнати без да има Обосновка.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Долна Саксония

    9 1 Отговор
    Помня първите пристигали бежанци от Сирия през 2014г. Уплашени и гладни, по-тихи от водата. Езикови курсове, път за интегриране със заети работни места. Ситуацията се промени след няма и две, три години като създадоха гета и общности. Пристигаха афро, араби и всякакви без да са нуждаещи се и без да бягат от войната. С тях и криминогени, хора не искащи да се интегрират а да живеят на гърба ни. Сега идват с нагласата, че Германия е тяхна а германците са им длъжни и трябва да им се кланят. В Берлин и Хамбург има големи квартали населявани от тях, извършват престъпления и правят безредици ненаказано. Факт. Чистката започва, немците търпяха прекалено дълго. Промяната започна, времето ще по.
  • 42 Ха ха ха

    7 1 Отговор
    Кеф ,кеф, кеф! Скоро и у нас като вземем властта.
  • 43 Маркус пита

    10 0 Отговор
    Гледам улиците на Кьолн и се чудя, кой с кого ще се интегрира.Тия с нас или вече ние с тях.
  • 44 Искаш

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Глупаци!":

    Искаш да кажеш арабийска нация от арийско арабийско потекло. Те се сбили просто само дето извадили ножове, ама поне сме димократе, ние ги пускаме великодушно, та утре да подгонят дъщерите ни малко, щото мноо джендъраи се навъди и нЕма кой.
  • 45 Това го пиша от 2015г.

    2 1 Отговор
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.

    Коментиран от #49

  • 46 Западът не е глупав,

    9 0 Отговор
    тъпите са некомпетентните послушковци като гинеколожката, скачачката на батут, партийната секретарка от ГДР и други подобни. Народите не ги щат защото ги виждат какво правят по цял ден - джамията, дюнерджийницата, кафето, магазини, алкохол, наркотици, бардаци. Безплатна квартира, социал, безплатни кухни и мед. обслужване. А какво им обещава мюфтията - като умрат и отидат в рая по 75 непотящи се девици и студен шербет. На запад са по-добре и от този рай. Преди стотина години един друг етнос се опита да живее на гърба на европейците та трябваше Съюзът на художниците в Австрия да пратят свой член да оправи картинката. Той пък се престара, та целият свят едвам го спря.
  • 47 7777777

    8 0 Отговор
    НА МИТИНГА В ТЮРИНГИЯ ИМАШЕ ПЛАКАТИ, ИЗДИГНАТИ ОТ АЛТЕНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ НА КОИТО ПИШЕШЕ - ГЕРМАНИЯ И РУСИЯ СА ПРИЯТЕЛСКИ ДЪРЖАВИ, ДАВАХА ГО ПО РУСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ!
  • 48 Защото са прави

    7 0 Отговор
    Цяла Европа го вижда. Взема народа нещата в ръцете си. Това се случва, нищо повече.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 граф Монте Кристо

    4 0 Отговор
    На куково лято са крайнодесни екстремисти,с такива етикети се опитват да уплашат привържениците на АГ,да ги оплескат като нацисти и ксенофоби,това са елементарни хватки,но вече не хващат дикиш.
  • 51 граф Монте Кристо

    4 0 Отговор
    Шолц ще изхвърчи като тапа от шампанско,той вече усеща неприятния гъдел,когато мястото му заеме Сара Вагенкнехт и ще му дири сметка за всички проамерикански предателства.
  • 52 джо изкуфелият

    4 0 Отговор
    "Защо крайнодесните в Германия постигнаха помитащ успех" Повече от 85 години Германия е колония на САЩ и те управляват страната. Завербуваната от САЩ А. Меркер (работила като Комсомлска Секр. в ГДР по късно работи при Х.Кол като секретарка като информира Американците за всичко което става в Партията както и отношенията на лидерите към Американците ) която стана Канцлер и с нейна помощ започнаха унищожението на Германия като приеха милиони бежанци от Африка, Сирия, Афганистан, Индия, Пакистан които да създават проблеми както на Германия така и на Европа.Тая Партия иска да бъдат отново Независими и Свободни а не колония и да върнат поне една част от емигрантите там откъдето са дошли. Американската медия ги показва като фашистка партия още какво ли не .
  • 53 граф Монте Кристо

    2 0 Отговор
    Тоя шулц какво го туткат,тоя шугав овен,ако си мисля да го махнат с избори,криво си правят сметката.Ще измислят американците някакво салто-мортале и пак няма да допуснат народна пратия на власт.Във Франция макрон прави всякакви фокуси,за да не му издърпат чергата,ти как ги мислиш американците,как ще допуснат баш Германия и Франция да им се измъкнат от мъртвата хватка.