8 Септември, 2024 19:00 7 488 225

Легендата на Путин: Безсмислената основа на една ужасна война

  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • съветски съюз

Ако Путин следваше собствената си логика, той нямаше да нахлуе в Украйна, а щеше да предаде европейската част на Русия на Финландия или Швеция

Легендата на Путин: Безсмислената основа на една ужасна война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Легендата започва с една малко известна случка, която според Путин доказва съществуването и дълголетието на руската държава.

Преди две години и половина Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна, с което постави началото на най-голямата война, която светът е виждал от 1945 г. насам.

Въпреки че руските лидери предлагат различни далечни оправдания за незаконната си агресивна война, най-последователното обяснение на Владимир Путин е идеологическо: Русия е древна държава, а Украйна е исторически руска земя.

Нека използваме тези две-и-половина години от войната, за да разгледаме това твърдение.

Годишнините привличат въображението, особено кръглите годишнини. Пълнотата на годините и красотата на числата ни съблазняват с митове за вечност и доброта. Но историята, за разлика от легендата, е съставена от фрагменти, от късчета, от неща, които разбираме само отчасти и се стремим да разберем още по-добре.

Това е една от причините, поради които малцина историци се опитват да осмислят позлатените митове, които Путин е изложил за древното минало, най-известно от едно дълго есе, публикувано през 2021 г., и друго от едно досадно интервю с Тъкър Карлсън през 2024 г.

Сблъсквайки се с магическото мислене на диктаторите, историците се чувстват толкова не на място, колкото играч на бридж, поканен да оценява циркови трикове, или, да речем, хирург, нает да се грижи за восъчни фигури.

Путин е влюбен в една легенда. От историческа гледна точка всичко това е много познато: нови режими като този на Путин търсят компенсация в митове с древен произход.

Представянето на Русия от страна на Путин, оправданието му за убийството на стотици хиляди хора, рационализирането на опита му да унищожи Украйна като нация - всичко това почива на една много позната приказка: ние бяхме тук първи. Тези истории обикновено са пълна измислица, започваща с „ние“ и завършваща с „бяхме“, „тук“ и „първи“. Точно както в случая с Путин.

Но тези истории се повтарят толкова често, че придобиват някаква „оловна правдоподобност“, като лош навик. Изисква се малко работа, за да ги отхвърлим. Така че нека да започнем!

Легендата започва с една малко известна случка, която според Путин доказва съществуването и дълголетието на руската държава: преди много време имало един град на име Новгород, населен с хора, които не можели да се разбират помежду си. Тези враждуващи помежду си хора, славяните, поканили трима братя викинги, известни като Рус, да дойдат и да ги управляват. Пристигането на викингите поставя началото на непрекъснатата традиция на руската „централизирана държава“.

Според самия Путин той е взел тази история от средновековната хроника „Повест за отминалите времена“, вероятно от началото на XII век. Монахът (или монасите) в Киев, който е съставил този текст, е чувал за пристигането на викингите, известни като руси, от Скандинавия, и това се е случило преди около четиристотин години. През изминалите векове различни части от раздробените скандинавски кланове са основали, превзели и изгубили контрол над редица градове в Източна Европа. Един или няколко монаси се опитали да обяснят защо киевската част на управляващия скандинавски клан, все още известна като Рус, е по-важна от други кланове в други градове.

„Повест за отминали времена“ е един от десетките полезни средновековни източници, засягащи темата за скандинавците в Източна Европа, със смесица от басня и ценна информация. Тези текстове трябва да се четат критично и изчерпателно и да се сравняват с откритията на археолози и нумизмати, работили по въпросните места. Това е, което ще направя по-нататък.

Преди да анализирам любимата легенда на Путин, ще е полезно да изреждам всички твърдения, които тя съдържа, и тези, които той извежда от нея - някои явни, а други неявни - и на които слушателят може да повярва, дори и да не са били изказвани никъде.

1. Когато викингите, известни като руси, дошли, имало град, наречен Новгород.

2. Имало трима братя викинги.

3. Викингите приели поканата и управлявали дълго и мирно.

4. Жителите на този град били руснаци в известен смисъл, защото били славяни.

5. Тези викинги също са били в известен смисъл руснаци, защото са се наричали „Рус“.

6. Съществуването на една етническа група в един град преди повече от хиляда години означава правото да се управлява днес от диктатор, който се нарича с име, което също се свързва с тази етническа група.

7. Съществуването на владетели на тази етническа група преди повече от хиляда години означава правото да бъде управлявана днес от диктатор, който се нарича с име, което също свързва с тези владетели.

8. Събития, случили се на едно място преди повече от хиляда години, оправдават съществуването и действията на трансконтинентална империя, която води агресивна война срещу съседна държава.

9. Съществува алгоритъм, чрез който можем да оправдаем репресиите и войните днес въз основа на неясни, далечни събития.

10. Този алгоритъм е известен на диктаторите, които разказват историята, извършват репресии и започват войни.

Представени по този начин, твърденията разкриват своя приказен характер. Дори твърдения 1-5 да бяха абсолютно верни, моралните и политическите интерпретации, които Путин предлага в твърдения 6-10, са нелогични и отблъскващи.

Именно заради подобни „разсъждения“ малцина историци ще се обърнат директно към легендата за Путин. Тя няма нищо общо с историята - събирането на доказателства, проверката на хипотези, излагането на разумни аргументи въз основа на източници и традиции на тълкуване. Това е претенция за власт, чийто единствен смисъл произтича от самата власт. Всъщност това е всичко, което трябва да се каже.

След като осъзнаят това, историците могат да отидат по-далеч и да посочат, че фактическите твърдения (1-5) са безсмислици. Само че има смисъл да се прави това не в деструктивен, а в конструктивен дух, в опит да се разкрие нещо за това какво наистина знаем за ранносредновековна Скандинавия и Източна Европа и как го знаем. Именно в този дух ще продължа. Нека разгледаме всяко твърдение последователно.

1. По времето на пристигането на викингите, известно като Рус, е имало град, наречен Новгород.

Не, не е имало такъв град. По времето на пристигането на Рус в днешна Североизточна Русия Новгород все още не е бил основан. Той е основан около четвърт хилядолетие по-късно. (Той също така още не е бил основан, когато викингите започват да претендират за Киев, който вече е съществувал и вероятно е бил контролиран от хазарите).

Новгород е привлекателен за руския мит, защото съществува сега и е съществувал по времето, когато монасите са писали. Но той не е съществувал по времето на събитията, за които монасите разказват. Но това е само самото начало на дълбоката неистинност на тази история.

Ето какво знаем. През шести век в района на водния басейн, който сега наричаме Ладожко езеро, се появяват търговци от Скандинавия. Около средата на VIII в. викингите, които наричали себе си Рус, основали търговска империя на място, което руските археолози наричат Ладога, но самите викинги наричали Алдейгия.

В Ермитажа в Санкт Петербург се съхранява бронзова фигурка от Алдейгия от ранния период: бог Один с два гарвана. Това съвременно свидетелство, подобно на други фигурки от Скандинавия и едно от хилядите, ни казва повече за времето, мястото и хората, отколкото по-късните хроники.

Центърът на властта, свързан с Алдейгия, вероятно се е наричал Руски каганат. Смятаме, че той е наречен така заради съвременни свидетелства - регистрирана среща между пратеници на Рус и краля на франките.

Около един век след основаването на Алдейгия викингите, известни като рус, основават друг търговски център, който наричат Холмгард, а "русские" по-късно наричат Городище.

На свой ред град Новгород е основан повече от сто години след това и на около километър разстояние. Той няма нищо общо с първата среща на Руси и местни жители. Да, и не би могъл да има, тъй като тогава не е съществувал.

2. Имало е трима братя викинги.

Това твърдение е от друг вид. Въз основа на археологически данни може да се каже с голям дял на увереност кога са били основани такива градове на Скандинавска Рус, като Алдейга и Холмгард, и доста точно да се представи, кой е живял там и с какво се е занимавал.

Разбира се, на тази основа не можем да опровергаем твърдението, че там някога са живели трима викингски братя. Основанията да не вярваме на това твърдение са от друг вид, произтичащи от изучаването на политическия мит и неговите структури.

Числото 3 има дълбоко значение в индоевропейските истории за произхода на света. Според Тацит древните германци (чиято култура предшества тази на германските викинги) вярвали, че богът на земята имал син, този син имал трима сина и тези трима сина основали всички останали народи. Самият Один бил един от тримата братя. По времето на викингите заселването на нови (от гледна точка на викингите) земи системно се оправдавало с историята за пристигането на трима братя, обикновено синове или внуци на Один.

По този начин управляващият викингски клан обосновава позицията си и правото си да контролира земите (и коренното население). "Повест за отминали времена", което всъщност е една сага сред много други, възпроизвежда тази стандартна за скандинавските саги техника.

Струва си да се подчертае, че историята за тримата братя винаги е история за това защо скандинавците получават правото да управляват други народи. Жизнеността на образа на „тримата братя“ е напомняне за скандинавското господство. Това е неговото значение.

3. Викингите приели поканата и управлявали мирно и устойчиво.

В случая с тази безсмислица са полезни както литературните, така и археологическите методи. Не е нужно да си познавач на ранните легенди, за да разбереш, че историята с „поканата“ е подозрителна. Чак до наши дни нахлуващите армии твърдят, че са дошли само по покана на хората, чиито земи сега окупират.

Съвременните руснаци би трябвало да са особено чувствителни към това, тъй като болшевишкото нахлуване в Полша през 1919 г., съветското нахлуване в Полша през 1939 г., окупацията на Чехословакия от Варшавския договор през 1968 г., съветското нахлуване в Афганистан през 1979 г., руското нахлуване в Грузия през 2008 г. и руското нахлуване в Украйна през 2014 г. бяха оправдани с предполагаеми покани от страна на завладяната страна.

Древните скандинавци също са знаели този трик, а историята за това как са били „поканени“ в района на Алдейгия и Холмгард в днешна Северозападна Русия е очевидна колониална приказка. Тя не само е очевидно измислена, но и целта ѝ е била да отрече (а не да утвърди) автономията на местните жители.

Образуванието, което Путин има предвид, е Руският каганат. Името „Рус“ се отнася до скандинавски клан; скандинавците заимстват термина „каган“ за владетел от хазарите, техни партньори в търговията с роби. Викингите са били в района, за да улеснят търговията с арабско сребро на юг. Основната стока, с която търгували, първо били кожите, а след това и робите.

По време на въпросния период викингите, известни като руси, правят системни набези, за да поробят местните жители, като убиват възрастни мъже и продават жени, момчета и момичета в робство. Центърът на властта около Алдейгия и Холмгард имал своите възходи и падения. Или е бил нападан от други скандинавци, или е бил противопоставян на местни въстания на народи, нападани за роби, а може би и на двете. Руският каганат очевидно се е разпаднал около 870 г. Русите и другите скандинавски търговци продължили да търгуват активно, търговските империи били възстановени, били основани нови градове, но първата държава на русите, изглежда, с това е прекратила съществуването си.

4. Жителите на този град са били в известен смисъл "русские", защото са били славяни.

Литературната критика тук трябва да се приложи не към „Повест за отминалите времена“, а към самия Путин. Той никога не казва, че жителите на Алдейга и Холмгард са били руси; той погрешно приема, че са били славяни, и подразбира руска идентичност, като твърди, че техните действия са положили основите на „централизираната руска държава“. Това, разбира се, е заблуда.

Абсурдно е да си представим, че руснаците са съществували преди 1200 или 1300 години, а Путин избягва абсурда, като вмъква своите въображаеми руснаци чрез мълчаливо подразбиране. Затова е необходимо да се заяви изрично: Преди 1200 или 1300 години в света не е имало руснаци. Не е съществувало понятие за руски народ.

„Резервната“ позиция се състои в това, че тези хора са били славяни и следователно в някакъв смисъл проторуснаци [проторусские - бел. моя].

Историята е устроена по друг начин: няма естествен, неизбежен преход от хора, които са говорили на даден език преди 1200 или 1300 години, към днешните културни идентичности или политически режими.

Но дори и да се вярва на тази политическа магия и дори да се вярва, че хората, които са говорили славянски език преди 1200 или 1300 години, са били по някакъв начин проторуснаци, пак има голям проблем. Хората, живеещи в този район по онова време, като цяло не са говорели славянски езици. Те са били предимно фини, а не славяни.

В този смисъл финландците изглежда са били най-важната група не само в Алдейге и Холмгард, но и в цяла днешна Североизточна Русия, включително и в днешната Московска област. (По това време, разбира се, не е имало град Москва).

5. Тези викинги също са били в известен смисъл руснаци, тъй като са се наричали „Рус“.

Тук отново се сблъскваме с подразбиращо се твърдение, което се подкрепя от семантичен трик. Сега съществува държавата Руска федерация, която носи името на по-ранна държава, наречена Руска империя, която е наречена на викингите, наричащи себе си Руси, или на средновековните центрове на власт, създадени от Русите, първият от които е Руският каганат.

В имената има тяхната сила, както и в запомнящите се дати и кръгли числа. Ако тези хора са се наричали Руси, не би ли следвало да са руснаци? Всъщност не. Русите са се появили първи. Руската империя е наречена в тяхна чест около хиляда години след появата им. Това име обърква нещата, но не бива да обърква нас.

В този период другите европейски владетели без проблеми са определяли кои са русите: това са били шведи. В стихотворенията и приказките, които пеели и съчинявали, и в следите, които оставяли в погребенията си, русите недвусмислено били скандинавци. Разбира се, те са били повлияни от народите, с които са били в контакт: фини, балтийци, араби, българи, хазари, славяни. Това е период на глобализация в Скандинавия и русите стават част от изследователския импулс, който обхваща четири континента.

През VIII и IX в. русите са скандинавски търговски и родови кланове. По-късно, когато част от русите се заселват по-на юг, например в Гнездов, Чернигов и Киев, скандинавците укрепват елитния си статут, като се бракосъчетават със скандинавци от Скандинавия, третират ги като съюзници и приятели и развиват и споделят скандинавската култура.

След разпадането на Руския каганат други представители на Рус много по-късно успяват да създадат друг център на властта - в Киев. Сега вместо да си сътрудничат с хазарите, те завземат техните земи и центрове за събиране на данък. Русите (или други скандинавци) построяват първите градове и в други части на Източна Европа, например в околностите на Москва (която, разбира се, тогава все още не съществува).

След като разказва своята дълбоко неправдоподобна легенда за Новгород, Путин преминава към цитиране на „Повест за отминалите времена“ за Киев. Човекът или хората, които са написали тази сага, са се опитали да покажат, че владетелят на Киев е бил най-важният княз в региона. По времето, когато е написана хрониката, Новгород вече е съществувал и затова е възникнала история, която свързва двете места и показва превъзходството на Киев.

Според сюжета викингът от Новгород успява да превземе Киев, като се преоблича като търговец и заблуждава наивните местни владетели. В мига на триумфа си викингът показва бебе и обявява, че това дете по кръв е истинският владетел на страната. След тази невероятна поредица от събития викингът от приказката обявява Киев за „майка на руските градове“ - формулировка, която има за цел да увери хората от XII в., че настоящите владетели на Киев трябва да доминират над другите представители на Рус в други градове.

Подобен анализ може да се направи и на тази история. По времето, когато е написана „Повест за отминалите години“, Русия не съществува. Не е имало руснаци. Имало е кланове на скандинавци, наречени руси, които са се борили за надмощие, с градове и империи, които са се издигали и западали. Част от тази борба е история, записана в началото на XII в., описваща появата на русите в Киев - историческо събитие от началото на X в.

Русите наистина пристигат в Киев, но не по начина, описан в историята. Викингите, за които се говори в историята, не биха могли да дойдат от Новгород, тъй като по времето, когато русите са започнали да се заселват в района на Киев, Новгород все още не е бил основан. Вече много по-късно, когато и двата града са съществували, по времето на летописите, скандинавците в Киев са искали да обосноват както произхода, така и господството си. Историята може да бъде разбрана само в тези термини. В противен случай тя е просто комична.

Историята с бебето като цяло е просто смешна: никой викинг не е тръгвал на война с бебе на ръце и на никой викинг не му е хрумвала идеята да създаде кралска династия, чийто наследник да е бебе. Играта с преобличането е измислена стратегема, позната от скандинавските саги и съвременните византийски военни истории. Дори и да пренебрегнем митологичността и нелепостта на всичко това, хронологията на събитията се оспорва от записаните дати на раждане и смърт на умния преоблечен викинг и на носеното викингско бебе.

Героят на Киевската история, умният преоблечен викинг, известен като Хелги (или Олег, на украински или руски), е полумитичен персонаж. Няма основание да се смята, че той е представлявал династията, произлязла от Новгород, защото Новгород все още не е съществувал, а Руският каганат е престанал да съществува. Най-вероятно Хелги, ако изобщо е съществувал, е произхождал от Гнездово, което по онова време е било съперник на Чернигов и Киев. Хелги означава „герой“ и този Хелги е един от десетките, които населяват средновековните скандинавски предания. Предполага се, че този Хелги е умрял, сбъдвайки сложно пророчество, свързано с неговия кон, и тази история се среща в много северноевропейски приказки.

Инцидентът в Киев не може да се случи, не се е случил, а дори и да се беше случил, нямаше да има нищо общо с настоящата война. Всъщност не си струва да продължаваме дискусията за Киев, не на последно място защото достоверността на киевската история, която е нулева, ще зависи от достоверността на предшестващата я история за Новгород, която е нулева.

Можете да разберете защо историците се колебаят да се намесят във всичко това. Това, което прави Путин, няма нищо общо с историята като дисциплина. Той се занимава със създаването на легенда, която се основава на други легенди. И всяко негово изречение е толкова пълно с всевъзможни грешки, че ще са необходими стотици думи, за да се обяснят всички неистини!

И приемайки легендата на сериозно, историкът се страхува, че я прави още по-сериозна. Това е, което в книгата си „Възстановяване на нациите“ нарекох „танцуване на скелети“ , и което не препоръчвам. Правя го едва сега, тъй като и митът, и войната продължават да съществуват, а хората (дори извън Русия) продължават да оправдават войната с мит.

Като се фокусирам върху основната легенда, от която зависят всички останали, се надявам да покажа, че самата структура е празна.

Правилата, които Путин определя за тълкуване на миналото, не могат да бъдат приети. Това не е нищо повече от фантазия, която следва силата. И това е най-важният момент. Ако приемем, че тираните имат право да започват войни заради измислици за братя и деца, заради истории, които дори не са погрешни, тогава всяко кътче на света може да бъде нападнато и целият международен правен ред да бъде обезсилен.

Дори да приемем, че Путин разсъждава за миналото, което категорично не трябва да правим, това би ни довело до съвсем различен извод от този, който той мисли. Разсъжденията на отдавна починали монаси не са солидна основа за съвременна държавност. „Повест за отминали времена“ не може да направи това, което Путин изисква от него.

Ако, за да съществуват днес, държавите трябва да докажат своето древно родословие и солидна етническа и политическа история, тогава Путин ще трябва да признае, че няма основание за съществуването на днешната Руска федерация.

Ако Путин следваше собствената си логика, той нямаше да нахлуе в Украйна, а щеше да предаде европейската част на Русия на Финландия или Швеция.

превод: Nick Iliev


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 138 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 невероятна

    134 49 Отговор
    глупост

    Коментиран от #216

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Фаним

    106 56 Отговор
    -Даваш ли даваш, Президент Путине,
    хубава и богата държава, с православна вяра и
    традиционно семейство,
    на Сатанинска вяра?
    -Море, ЛГБТ Дяволе, глава си давам,
    но страна си не продавам,
    на лисици и хиени!
    На секундата тогава, Дяволът се озверява
    и Северните му потоци той взривява.
    И пак го пита, разпитва:
    -Даваш ли даваш, Президент Путине,
    нефт и редки метали: никел, газ и брилянти,
    да правим ний аванти?
    -Море, озверяла ти Сатана,
    не е за продан моята страна,
    писано е тук, ей в тия бели листи:
    "Путин не говори с терористи!"

    Коментиран от #122, #125, #134, #193, #195, #217

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 А бе

    49 75 Отговор
    Кратко казано болен милиционер ,кгбист
  • 19 ха ха

    76 100 Отговор
    Никъде не са били първи блатните хомяци! Присъединили са се към Златната орда да изколят Кийв през 1240-та година. После като се разпада ордата след 14-ти век търсят себе си. Във властовия вакуум след отстъплението на ордата се появява Грозни, който създава с реки от кръв империята на злото. Закичват се с орела на Василий Българоубиец и започват да тероризират славяните наоколо. И до ден днешен гербът им е на Византия... Агресивни блатни плъхове са и нищо повече. История имали... ама, друг път!

    Коментиран от #223

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 според евроатлантиците

    48 19 Отговор
    ако България имаше сили да защити българите в македония от издевателствата на сърбите не би трябвало да защитим нашите сънародници чрез военна намеса??

    Коментиран от #219

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Путио историк

    65 63 Отговор
    Руснаците до 13 век са били роби на монголците..каква руска държава какви 5 лева

    Коментиран от #32, #78

  • 28 ха ха

    82 36 Отговор
    колкото повече нато ни приближава до ядрената война ,толкова по безумни съчинения ще четем
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хахахаха

    26 47 Отговор

    До коментар #25 от "az #СВО":

    Ако руснаците правят същото, като американците, копейки, защо тогава според вас руснаците правят добро, а американците лошо? Като и двете правят едно и също?

    Коментиран от #34

  • 31 както винаги

    49 56 Отговор
    Копейките яростно защитават лудия диктатор и неговите исторически фантазии.

    Коментиран от #35

  • 32 Хахахаха

    54 23 Отговор

    До коментар #27 от "Путио историк":

    1471 година, територията на днешна раша е била Монголската империя. Раша е била около Москва!

    Коментиран от #47

  • 33 Аз безканализациония азиатец

    17 15 Отговор

    До коментар #29 от "az #СВО":

    Чезни бе неграмотен..и без това ти е много сложно да коментираш написаното
  • 34 Как защо

    28 19 Отговор

    До коментар #30 от "Хахахаха":

    На тях просто им се иска да са източни "американци" но не им стигат бомбите и доларите
  • 35 Украинска копейка

    24 22 Отговор

    До коментар #31 от "както винаги":

    Точно така , тьотя Олеся ни плаща в украински копейки, защото защитаваме лудото зелено джудже диктатор!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Путин пак им отупа праха днес

    34 27 Отговор
    За това ли Шолци ,Остин и останалите почнаха да говорят за мир ?
  • 40 инфо

    64 29 Отговор
    "Автора" трябва да е устойчиво тъп, за да твърди, че СВО е обоснована от една легенда!
    Пропагандата е отчайващо плитка, като за бавно развиващи се...
  • 41 бързайте с мира че не остана

    37 22 Отговор
    Руските войски превзеха град Новогродовка в Донецка област .
  • 42 а бе паветниците

    35 20 Отговор
    Как върви контрата в Курска област . Поливате ли корените на цветята ?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 превзехте ли Курск

    38 23 Отговор
    Руските въоръжени сили унищожиха 30 чуждестранни наемници и техника в Сумска област .
  • 45 инфо

    19 3 Отговор

    До коментар #38 от "бъркаш нещо":

    Юнак, бъркаш причина и следствие. Явно си се научил да четеш (без разбиране) през 2022 г.

    Коментиран от #87

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ха ха ха ....

    28 8 Отговор

    До коментар #32 от "Хахахаха":

    През тая година и България е била турски вилает .
  • 48 Чебарашка

    27 16 Отговор

    До коментар #20 от "az #СВО":

    Заводът Лада в Толиати изгоре.Нема го.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 русия ТЕРОРИСТ И ФАШИСТ НОМЕР ЕДНО

    33 31 Отговор

    До коментар #2 от "Лъжи от краварника и говедарника":

    Истината боли за вас предателската пета колона.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Слава У

    30 36 Отговор
    След нахуването на Украйна в Русия, войната въобще не е безмислена. Бият се близки народи поради корпмиранин украйнски политици. Въоражена Украйна е заплах за РФ. Западната пропаганда е много тежка
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ежко

    35 20 Отговор
    А, това ли било?Аз все си мисля,че е за това,че НАТО малко по малко се натресе пред границите на Русия и докато за мижави държавици като нашата, това не беще толкова важно, то Украйна, която се готвеше да го направи беше капката която преля чашата....
    Всеки ден слушаме за американската национална сигурност която е защитаване с военни операции по цялото земно кълбо.Сега разказвача на притчи Снайдър да ни разкаже по възможност за руската национална сигурност или тя е маловажна в сравнение с американската?!?

    Коментиран от #91

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Предложение

    14 14 Отговор

    До коментар #63 от "Русия ги бие всичките 55 със завързани":

    Супер а..кво викаш да дадем малко томахоци на Украйна и да ви върнат в ерата на конските тройки

    Коментиран от #107

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Даам

    18 18 Отговор

    До коментар #65 от "жорката":

    Всичко въпрви по план,само дето ежедневно се пълнят хиляди чували с вата,

    Коментиран от #109

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Олигофрении

    16 7 Отговор
    не чета, сори.
  • 71 Съвпадение

    23 5 Отговор

    До коментар #67 от "Много писане":

    Навремето и Хитлер е казал същото за причината на офанзивата срещу раша
  • 72 Така де

    21 13 Отговор

    До коментар #51 от "Гост":

    Ами те даже не правят референдум, бомбардират държавата и отцепват територията силово - имаме пример съвсем близо до България с Косово .
    И после бързат няколко техни марионетни държави да я признаят дори без референдум.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Ха ха

    7 8 Отговор

    До коментар #73 от "Украинска копейка":

    Марш по кофите!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Украинска копейка

    12 8 Отговор
    Ние сме по петзвездните хотели и никой не може да ни пипне с пръст, какви пещери бълнувате!!??
  • 78 Пенчо

    18 9 Отговор

    До коментар #27 от "Путио историк":

    Да ти припомня колко години българите
    са били роби на Османска Турция....

    Коментиран от #85

  • 79 И да се знае!

    23 19 Отговор
    Украински момчета са се били на Шипка!Не кадировци и татаромонголи.Украински!

    Коментиран от #225

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Морски

    26 15 Отговор
    Само първото изречение ми беше достатъчно за да разбера за каква поредна глупост иде реч.Незнам колко малко мозъчни клетки трябва да имаш да четеш подобни писквили
  • 82 Торбалъжите

    27 13 Отговор
    Да знаете, че колкото повече подобни статии и материали ви пробутват като пропаганда, значи толкова по-зле е положението за НАТО на фронта!
    Дължината на текста също е определяща - всеки ред е за умрели 10 натовци на фронта за деня !
  • 83 История

    16 23 Отговор
    Златната орда се оттегля и на нейно място се появява Блатната орда. Това е цялата история на Русия. Тъй като това е срамно за новоизлюпената империя в началото на 18-и век тя краде името и историята на Украйна (оригиналната Рус).
  • 84 Атина Палада

    15 17 Отговор

    До коментар #80 от "Фактите говорят":

    По този въпрос спор няма. Няма такъв Етнос и Народ - рушняци!
    Псевдо "македонците" изглеждат като любители аматьори спрямо Лъжите и Фалшификациите на кремльовските Фашисти
  • 85 Кво ше припомниш бе Не'грамотний

    12 17 Отговор

    До коментар #78 от "Пенчо":

    320 г. Блатните полу-хуманоиди са под МОНГОЛО- ТАТАРСКО РОБСТВО!
    ЧетИ, НЕДОМЪТЕНА копейке,...четИ !

    Коментиран от #115

  • 86 Тц тц тц

    24 10 Отговор
    Къде Путин е казал,че заради територия е?Никъде.Вие си го измисляте.Когато почна всичко руснаците нещо си плямпаха там ама никой не ги чуваше.Говориха някакви неща,че било защото 8 г. били нарушавани Минските споразумения и ако приемат укрите в НАТО както са агресивно настроени с промити мозъци за тях е заплаха.
  • 87 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 19 Отговор

    До коментар #45 от "инфо":

    Петербургската академия на науките е била в основата на СЛАВЯНСКАТА мистификация, която мистификация успешно е служила за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия, като нейни платени агенти допринасят за включването на българите към „славянското семейство”. По-късно, по същите причини, се създава КОМУНИСТИЧЕСКАТА доктрина, а в момента усилено са лансира ПРАВОСЛАВНАТА. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава. Ако си мислиш, че руснаците са се примирили със загубата на „Студената война“, много се лъжеш. Русия иска РЕВАНШ и това е параноята на Путин, Медведев и компания. Заради реваншизмът им са и всичките приказки, че водят войната в Украйна против САЩ, НАТО и ЕС...
    Войната в Украйна ще свърши, когато изгоним от БЪЛГАРИЯ всички РУСНАЦИ-ПУТИНИСТИ, а за русофилиците ни организираме заведения за превъзпитание …Слава Богу, и слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне им се поотвориха очите за "Авантюрите на русия в ...България".
    Крайно време е малка България да сложи край на тази братоубийствена война във велика Украйна!

    Коментиран от #94

  • 88 Бойко от Острова на съкровищата

    13 11 Отговор
    Путин организира война, за да не го разстреля народът като Чаушеску Ама той е много тъп, собствените му приятели ще го убият.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Дедо

    19 9 Отговор
    Аз се питам след като Русия претендира,да е люлка на цивилизацията, древен народ с хилядолетна култура, най великия народ на света ,Империята на империите, защо на цялата тяхна територия ,няма нито един артефакт преди по стар от 800-900 години. Тук там някоя могила на номад с лък и две стомни.Нищо друго....НУЛА

    Коментиран от #148

  • 91 Петьо

    25 20 Отговор

    До коментар #62 от "ежко":

    НАТО добави 1340 км граница с Русия във Финландия. Знаеш ли какъв беше отговорът на Путин? Изпразни военните бази по границата с НАТО и прати техниката и хората в Украйна. На всички ни е ясно, че никой не би нападнал ядрена Русия и НАТО никога не е било заплаха за нея. НАТО е просто пречка пред нейните мераци да напада и окупира нова територия. Ако НАТО беше проблем за Путин той щеше да укпрепи сериозно границата с Финландия, а той направи точно обратното и я оголи. На него основният му проблем с Украйна е демокрацията и протестите, които украинците си позволяват. Киев и Москва ся тясно свързани и това може до доведе до пориви за демокрация и протести в Моска. Това е причината за войната, а не НАТО или други нелепи опорки, с които Путин обработва материала. Просто него много го е страх от хората на площада и докато Украйна е потопена в кръв руснаците няма да имат подобни мераци. Путин убива по хиляда руснака на ден и закопава държавата си за поколения напред само за да запази властта.

    Коментиран от #170

  • 92 Хе хе

    20 15 Отговор
    Само мало-умник може да си мисли, че измислената московия е някаква държава и народ хе хе хе
  • 93 Аз съм веган

    23 12 Отговор
    Московия са угро фини. Никакви братя славяни не са. Тия са 80% угро фини 10%славяни и 10%татари.

    Коментиран от #162

  • 94 Страничен наблюдател

    10 10 Отговор

    До коментар #87 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ми изгони ги, кой ти пречи? Ама тогава ще останете само един файтон евроатлантици и хъхреците. И ко праим тогива?
  • 95 Баце

    14 13 Отговор
    Не успях да го прочета тъй. Автора трябва да е бил яко напушен докато е писал. Писал, но едва ли е мислил.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Аз съм веган

    15 10 Отговор
    Хаяско забрани генетичните изследвания на археологически находки. За да изкара блатните славяни. А руснаците са славянизирани угро фини и са славяни, колкото ацтеките в Мексико са испанци.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Светлото бъдеще идва

    11 9 Отговор
    Дядо Путен ще им направи сега по 10 деца нищо че не им дава пари за ядене
    Можеби ще създаде ферми за деца като на ония хора..истината е че тия или трябва да прегърнат лудостта и фашизма докрай или до 50 години няма да има такава държава
  • 101 Хеви метъл

    16 15 Отговор
    Путин е диктатор и робовладелец подобно на Ленин и Сталин. Неговите роби са цялото население на СССР 2
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Това не го казвай

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "Гориил":

    на руснаци в Русия. Ще изядеш боя.
  • 104 Безимен

    14 10 Отговор
    С интерес бих прочел разсъжденията на известния историк за това как "украинците са прокопали Черно море" според украинските учебници по история.
  • 105 Само по един

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "az #СВО":

    танк на месец ли унищожават руснаците, че чак новина става такова събитие.
  • 106 Ти да видиш

    17 14 Отговор

    До коментар #80 от "Фактите говорят":

    Запушена държава била Русия викаш, държава на десет морета и 2 океана ?! Затова и англосаксонците не могат да се поберат в кожите си и държавите си от злоба.
  • 107 Само плашите гаргите!

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Предложение":

    Нищо няма да направите!
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Жорката

    8 10 Отговор

    До коментар #68 от "Даам":

    Пълнят се ама с бандери и западни наемници . Що самолети с чували заминаха за Швеция , Франция ,Англия ...
  • 110 Ти да видиш

    10 16 Отговор

    До коментар #96 от "Безмислено е да го обясняваш на азиатци":

    Русия не произвеждала култура от сто години и нямала икономика......кух та дрънка! Идеален кадър на американския колеж!
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Ауууу

    16 12 Отговор
    Гледай какви анализи! Това е за Русия, нали. Ами Украйна откога е държава, а? За нея в легендата няма нищо! То, няма и как да има. Тя съществува първо като Украинска съветска република. Като държава е създадена ,,вчера" 1991 г. Пишете глупости и за Русия и за Украйна.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 ха ха ха ....фърфаляк

    7 6 Отговор

    До коментар #85 от "Кво ше припомниш бе Не'грамотний":

    А на колко години е Българската държава ? При положение че 500 години сме под Турско робство и 200 години под Византийско !
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Бай Иван

    13 13 Отговор
    То на всички е известно, че сте царе на дезинформациятта, но все пак всички не можете да накарате да мълчат, какви ги вършите, чрез пушечното месо на укрите ! Нато реално воюва срещу Русия за сега, чрез наемници и причината за това е руското термоядренно оръжие! Твърдението, че Украйна сама водела войната срещу Русия се опровергава непрекъснато!
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Малеее

    15 10 Отговор
    Този професор, Тимъти Снайдър, направо ме разби! Гледай ти каква историческа правда разкрива! Сигурно има историческо виждане и за Македония... Представяте ли си какви легенди може да сътвори, а? Колко ли древна страна и НАЦИЯ!!!! е Северна Македония!
  • 122 120 за Путин

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Фаним":

    Чети преди да пишеш
    Хуморески .
  • 123 Госあ

    13 10 Отговор
    значи мъгливия албион също треа да бъде предаден на викингите, а сащ на индианците. тия лумпени да си разтегат лакърдиите на необразованите си общества. Както казват в Поднебесната- Русия беше длъжна да защити руснаците в бившите съветски републики. И разговора спира.
  • 124 Дрън дрън

    8 9 Отговор
    Професорът бил специалист по най - новата история на Централна Европа и на Холокоста.Така поне пише в Уикипедия.Предъвквайки ,,правилата,които Путин определя за тълкуване на миналото" няма и ред за историята на украинската народност и държава на територията,в която се воюва днес.А като специалист по най- нова история би трябвало да е запознат и с причината за конфликта.Те са в близкото минало.

    Коментиран от #126

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Абе...

    13 10 Отговор

    До коментар #124 от "Дрън дрън":

    Каква украинска история, човече! Няма такава. Те винаги са били част от Руската империя. Все едно македонските да са имали държава и да са нация. Ами не са, макар и днес да си въобразяват. Те, евроатлантиците, и при нас насъскват македонците.
  • 127 жалки брътвежи

    14 9 Отговор
    И всичко това е писано от един "професор историк", който вместо да умее да оценява и да се доверява само на надеждните източници на информация ни залива с помия от някакви политически небивалици. Още Паисий Хилендарски в емблематичната си "История славянобългарска" прави ясно разграничение между "руси" (Киев) и "московити" (московско обединение между варяги, викинги и други). Какви Викинги - наричани "руси" бълнува, какви 5 лева? Вторите едва след завладяване на Киев си присвояват и започват да се идентифицират с името "руси". Явно на професора му е нужно да чете още много, поне докато си изясни нещата и чак тогава да прави изявления. Но така или иначе вече си е получил хонорара така, че все едно дали говори истини или глупости. За съжаление в днешно време това е актуалното, да си вземеш паричките за бръщолевене на някакви нелепости, а не да говориш истината
  • 128 дрън-дрън

    5 12 Отговор
    аман от полуграмотни кравари
  • 129 Да бе

    10 4 Отговор

    До коментар #16 от "Гориил":

    Ми айде чемодан и тъкъдък тъкъдък - в азия
  • 130 Историк

    15 12 Отговор
    Кратката версия на написаното в статията е, че руските касапи, когато са се оформили като държава, са започнали да си присвояват от други народи каквото сварят.

    Русия няма собствена идентичност освен това да граби, убива и разрушава.

    Буквално.

    Коментиран от #131

  • 131 Дааа

    9 9 Отговор

    До коментар #130 от "Историк":

    Тази дрънканица е за такива като теб! Хубаво е човек да чете,(ама не сайтове), а книги, че утре може на нас да ни кажат, че сме македонци и ти да се съгласиш.

    Коментиран от #133

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Историк

    13 7 Отговор

    До коментар #131 от "Дааа":

    Автора на статията е написал източниците и анализа си, а ти освен общи приказки нищо друго нямаш.
  • 134 Фаним а

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Фаним":

    За грездея!
  • 135 Прав е професора

    13 7 Отговор
    В Русия лъжата е издигната на пиедестал
  • 136 Артилерист

    11 8 Отговор
    Това са те някои "учени" историци. Извъртат събитията и думите както им е изгодно и ги представят за факти. И колкото по-дълго ги въртят, сучат, повтарят, потретват и омотават, толкова по-убедителни и аргументирани си мислят, че стават. Ето, например, настоящата война на американците в Украйна срещу Русия чрез укронацистите, англосакските политици, пропагандисти, повечето журналисти и учени я започват с "пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна" и нито дума за многогодишното избиване на донбасци от бандеровските нацисти, сключените Мински споразумения за прекратяване на убийствата и неспазването им от украинци и западняци, многократни предупреждения на Русия, че това не може да продължава, примамването на Украйна с членство в НАТО, въоръжаването й с американски оръжия, разполагане на техните биолаборатории по границата на Русия и тн. И един ден едни "историци" също ще започват от "Русия нахлу"...
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Мътнев

    11 8 Отговор
    От много приказки професора си губи мисълта. Друг е въпроса дали има мисъл. Типично за американски професор. Лъжата е в основата на израстването им. Прочети малко ,професоре!

    Коментиран от #156

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Очевидно

    10 3 Отговор
    Лъжите винаги са много обстоятелствени. Истината е проста и кратка.

    Коментиран от #144

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 По-кратко не може

    11 8 Отговор

    До коментар #142 от "Очевидно":

    "Истината е проста и кратка."

    Русия е империя на Лъжата.
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Ами

    7 1 Отговор

    До коментар #137 от "Ошашавена Копейка":

    На какъв език са писали "новгородците", след като са били грамотни? :)

    Коментиран от #152

  • 148 Всяка от великите сили

    9 2 Отговор

    До коментар #90 от "Дедо":

    претендира за това. А ние сме глупаците, които заставаме зад едната или другата, сякаш нямаме безброй нашенски проблеми. От страна, хранела и други народи, сега имаме само българско жито - няма български плодове, зеленчуци, животни...Вода не тече по чешмите на стотици български села, дори и на окръжни градове. За къде сме без храна и вода?! На пътя за никъде сме...

    Коментиран от #153

  • 149 ама ти

    2 1 Отговор

    До коментар #76 от "Стойте красиви":

    наистина ли си вярваш???

    Коментиран от #151

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 аз имам критично мислене

    9 7 Отговор

    До коментар #149 от "ама ти":

    и не повтарям дословно това от ТАСС и РИА Невярности, само щото искам да вярвам отчаяно. Путин никога няма да спре войната, а тези "готовности" за мир са само бутафория. Войната ще спре, когато самата война изхвърли Путин от сцената, а това рано или късно ще стане. А ти ще си останеш същия м@ргинал. После пак Запада и джендърите му виновни.
  • 152 Ошашавена Копейка

    12 2 Отговор

    До коментар #147 от "Ами":

    Стар източно-славянски, новгородски диалект. Руският език се е формирал като смес на основата на старобългарският и на новгородският. Много преди въобще да се появи "руски", хората по онези земи са се разбирали защото са говорили диалекти на източният старославянски, а не защото са били "руснаци" говорещи на "руски". Това е една от големите лъжи, не само на Путин, но и на съветската историография въобще.

    Коментиран от #154

  • 153 Ауу

    12 7 Отговор

    До коментар #148 от "Всяка от великите сили":

    какъв патос само. Само дето пропусна, че сме на тоя хал щото имаше 45 години комунизъм, който разсипа всичко под диктовката на Кремъл. тука имаше едни дето каквото им се кажеше всичко вършеха без даже да гъкнат. Но има днес едни други дето все се пънат да обясняват колко било хубаво по "онова" време и как сме имали суверенитет, но пропускат фалиралата икономика и доктрината на ограничения суверенитет. И преди да ми кажете, че сме били 9 милиона, не забравяйте, че ако границите бяха отворени едвали тези 9 милиона щяха да стоят тука!

    Коментиран от #172

  • 154 Ами

    7 2 Отговор

    До коментар #152 от "Ошашавена Копейка":

    Не ме разбра, вероятно защото не ти зададох правилно въпроса.
    На каква писменост са писали "новгородците"?

    Коментиран от #164

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 смешко

    0 0 Отговор

    До коментар #139 от "Мътнев":

    я и дай повече информация, виждам че си начетен и спец по средновековна история
  • 157 1111

    6 4 Отговор
    Тоя Пасквил заслужава само едно - Мбуахаххххаха Хахахаха!!!

    Коментиран от #159

  • 158 колегата ти е отговорил

    5 1 Отговор

    До коментар #155 от "Смешен си":

    ама у главата нищо не влезнало. Ай сега да прочетеш за зараждането на националните държави, кога става, как става.....
  • 159 я дай малко

    1 1 Отговор

    До коментар #157 от "1111":

    повече инфо що мислиш така
  • 160 Кан Тервел

    10 3 Отговор
    Хахаха, нима....?????
    От Кагебеец акъл не щем!
    Древна, колкото празната ти кратуна!
    Това са земите на Велика България!
    И пак ще бъдат!
    КАЗАХ
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 1111

    3 2 Отговор

    До коментар #93 от "Аз съм веган":

    Що не одиш да рупаш зелени кисели краставици?
  • 163 Смех в блатото

    9 5 Отговор

    До коментар #161 от "Ошашавена Копейка":

    То ако ги питаш по какво се познава, че в момента Русия е населена с руснаци не могат да ти отговорят. :))))

    Тия и досега са някакъв сбирщайнс с измислена идентичност :)))

    Коментиран от #165

  • 164 Ошашавена Копейка

    15 1 Отговор

    До коментар #154 от "Ами":

    На кирилица, на която са писали и българите по това време, както и сърбите. На същата азбука на която са писали и във Влашко и Молдова. Уверявам те, няма нищо общо с "Русия". Има общо с българите.
  • 165 Ошашавена Копейка

    8 8 Отговор

    До коментар #163 от "Смех в блатото":

    Парадоксът е, че съвременните руснаци генетично са по-близо до азиатската раса, отколкото до индо-европеидната. В Русия има цели региони, които нямат нищо общо с европейците. И не става въпрос само за териториите зад Урал. "Руснак" в момента означава човек с около грубо казано 30 процента европейски гени и останалото от Азия. Това им личи и по физиономиите на "истинските руснаци".
  • 166 "Ако приемем"

    8 5 Отговор
    "може да се приеме" КЪФ ПРОФЕСОР СИ?! ОТДЕ ТЕ ИЗКОПАХА?! МОЖЕШ ЛИ ДА ГОВОРИШ КАТО ПУТИН?! ПО ТРИ ЧАСА В ИНТЕРВЮ?! ИЛИ. КОПИ,ПЕЙСТ.... ТЪП ИЗЧИСТЕН КРАВАР С ПУЕШКИ МОЗЪК!!!
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Крали Марко

    9 6 Отговор
    И накрая марсианците също произлизат от Киевъ, изобщо вселената е създадена там също. А ХанглоСаксите никога не са избучили индианците, те така са си изчезнали хората, като динозаврите.
  • 170 ежко

    8 7 Отговор

    До коментар #91 от "Петьо":

    Да бе!НАТО не било заплаха!Заплаха е САЩ -държава доминираща в НАТО на 100%!Затова и от години имат нападателни планове спрямо Русия.Повтарам -нападателни,не само отбранителни!Затова САЩ се отказаха еднолично от договора за неразпространение на ракетите със среден обсег.Мисля,че беще 2021година.
    Какво декларират НАТО няма нищо общо с това какво представляват всъщност!Ако НАТО беше обвързан с принципи,ако страна принадлежашта на алианса започне война неоторизирана от ООН, то следва да бъде изключена от съюза.САЩ го направиха.Защо не са изритани?
  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Аууууу,

    8 3 Отговор

    До коментар #153 от "Ауу":

    бих ти препоръчала да си припомниш значението на думата патос. Само тъга предизвикват безплодните градини и сухите чешми. Припомни си и какво значи суверинитет и дали изобщо някога България го е имала, особено сега. Слагайте маските, ваксинирайте се, убийте животните си, квоти и пак квоти, забранете въглищата, затворете реакторите, хранете изгонените от зап.държави мюсюлмани, дундуркайте украинците и още много, много други заповеди. Не бях се сетила за 9- те мил. българи, но ме подсети, че през 1980 г. бях във Виена в група от 160 туристи и горе долу толкова обслужващ персонал, всичките българи. На пристанището до нас имаше унгарски кораб с приблизителен брой пътници. Неговият капитан се оплака на нашия, че половината от унгарците не се завърнали. А, сега познай колко българи не се явиха от 300 човека при отплаването? Един само един.
  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Фен

    7 3 Отговор
    Егати и логореята...
  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 А един мармот завива шоколад

    5 2 Отговор
    Това горе на ЛСД ли го изпляка, друже???
  • 179 Чемшир

    9 5 Отговор
    ....и когато Путин прочете това каза "Божееее, какво правя аз, я да дам половин Русия на Финлънд и другата на който ми пише пръв на вайбър".
    Договорилисъ
  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Историк

    13 7 Отговор
    Точно за това Путин трябва да освободи Украйна от американските ръчички и да я върне на руския народ, който я обитава.

    Жалко за парите за промиване на мозъците им в украински. Жалко за плановите на Байдън - той вече е с тежка деменция. Не лека, а тежка. Не го дават по телевизията дори. А имаше амбициозни планове за американизирането на Украйна.

    Ние българите си гледаме сеира на продажните управляващи. И обедняваме, но ще свикнем с мизерията вече. Откак се помня вече 35 години упадък и емиграция.
  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 00001

    4 3 Отговор
    Рус са Щведски преселници и колонизатори в сегашна Северна-Западна Русия, Идваат като търговци и ако открият че местние хора нямат възможност да се защитят, местните им стават роби.За нападениата си над България и Константинопол, се събират в горното течение на Днепър където закупуват лодките направениот васалите им славяни Кривичите и Ланданитев Планините/Карпатите.Сборната им точка е Ш/Самбат/Киев.
  • 187 Рон Джереми

    9 5 Отговор
    Писах преди повече от година тук, че московите са викинги. Всички се смяха, защото не са чели Божидар Димитров. На славянската част се набляга от Екатерина Велика, за да може влиянието на Русия да се разпространи сред славянските държави. Както има една приказка: "Първо всичко руско е славянско, после всичко славянско е руско".
    А другарят Путин и, който твърди, че са били там първи, да направи справка за Стара Велика България, която е била там два века преди неговите РУС.
  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Перо

    14 4 Отговор
    Водопад от пълни глупости и логично от неизвестен източник! Никога не е имало украинска нация, както и не е имало северномакедонска! И двете неетнически “нации” са създадени от комунистически диктатори, но по различно време! Иначе центъра е един и същ!
  • 190 Коко

    9 5 Отговор
    По-голяма измишльотина не бях чел....Може би македонската?
  • 191 О, Боже

    7 4 Отговор
    няма още победени, а вече пренаписват историята. Малък ли е превратът 2014, веднага след подписването на Договора за свикване на избори от Янукович. Подписи и гаранти Германия, Франция и Полша. На следващия ден грузинците на Саакашвили убиваха протестиращи и от двете страни? "Договорите подписани от Запада, не струват хартията, на която са написани". От 2015 г. започна масов геноцид над рускоезично населения в Донбас, със забранени от меж. Конвенции оръжия, касетъчни, фосфорни и други над мирно цивилно население. Публикува се потресаващ телефонен разговор между висши политици, че убитите на Майдана трябвада са "поне сто", според френски и италиански журналисти. За алеята на ангелите "Децата на Донбас", без коментар. Има признание на Джонсън, и интервю на Сакс, че зад поредните неизпълнени, подписани от Украйна Договори за мир в Турция, стои Бай Дън. Меркел призна, "мотаехме Русия с Минските", за да превъоръжим Украйна. Всички видяхме татуировците и наемниците на предаващите си в Азовстал. Цели цитати от доскоро забранени книги.
  • 192 пламен

    6 7 Отговор
    Викингите нямат никакво отношение, това са митологии и легенди. Московията е приемник на москови улус, татаро монголска провинция. Същите са били кримското, астраханското, казанското ханства, бивши улуси на златната орда. Сегашна русия е възстановената златна орда. Личи и от татарските кули на Кремъл.

    Коментиран от #197

  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Затова

    4 5 Отговор
    всички руснаци са руси, синеоки и бели. За разлика от българите?
  • 195 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Фаним":

    чувал ли е за фаним смешника???
  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Бай той Толстой

    2 4 Отговор

    До коментар #192 от "пламен":

    Ами златната орда е прегазила Европа.И сега така ще стане.
  • 198 Кирил

    2 5 Отговор
    Колкото повече история, толкова повече проблеми и нещастия. За тези неща се хващат само побъркани старчета и лузъри.
  • 199 хе хе

    3 2 Отговор
    Путин услужливо забрави, защо носи монголоидни черти. Да го подсетим ли?
  • 200 Тимъти! Напиши

    4 4 Отговор
    нещо за Законните войни на САЩ и НАТО!

    Коментиран от #201

  • 201 хайде стига

    4 1 Отговор

    До коментар #200 от "Тимъти! Напиши":

    Къде напоследък НАТО е раздало официални американски паспорти? След законен референдум разбира се.

    Коментиран от #202, #206

  • 202 Зелена карта

    3 3 Отговор

    До коментар #201 от "хайде стига":

    Питай бившия посланик в САЩ евроатлантичката Попкремова, защо още има визи за Америка.

    Коментиран от #203

  • 203 брей

    3 1 Отговор

    До коментар #202 от "Зелена карта":

    Това не отговаря на питането ми.
  • 204 В.В.П.

    4 2 Отговор
    Кефя се, че ги трепе като уличници..Немци англичани ,французи взеха земята на индианците ..Забравиха ли?

    Коментиран от #205

  • 205 мада

    1 2 Отговор

    До коментар #204 от "В.В.П.":

    А Сталин тази земя я е произвел бе. Чужда земя не е вземал. Затова Китай сега ще си върне Сибир.
  • 206 Абе...

    5 3 Отговор

    До коментар #201 от "хайде стига":

    НАТО американски паспорти не раздава! САЩ под прикритието НАТО, разпалва войни по света и иска световно господство!

    Коментиран от #208

  • 207 Абе...

    6 2 Отговор
    Правили ви впечатление, тази боза за промиване на мозъци, колко време стои на първо място?! Едвали е случайно! Сега ще ме изтрият! 😄
  • 208 нещо

    0 1 Отговор

    До коментар #206 от "Абе...":

    почна да издишаш.
  • 209 Макробиолог

    6 1 Отговор
    Митове и легенди от пропагандни апарат на чичо скрюч.
  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 Макробиолог

    3 1 Отговор
    И да триете тва е положението--печатницата се счупи.
  • 213 БеГемот

    5 1 Отговор
    Тоя професор къде е професор....да не е професор по вътрешен дизайн и историята да му е хоби...и не разбрах какво иска да каже всъщност ...Олег. е историческа личност ,Игор синът на Рюрик също тия хора имат договори с Византия....Плиска още помни пожарите ...
  • 214 Четиво за комсомолчета

    3 5 Отговор
    Русофилите да четат текста и да се образоват малко
  • 215 Най-после

    7 5 Отговор
    някой аргументирана да каже на руслямистити, че са си най-обикновени бандити без корени и история. Могат да дишат прахта на България. Когато те са се крили в блатата ние сме имали цивилизована държава. Ако се чувстват наши братя, което не е така, да ни се кланят до земи.

    Коментиран от #221

  • 216 Иска ти се

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "невероятна":

    Няма пропаганда, която да обори фактите. Фактите са най-големия проблем на пропагандата, особено, когато не са удобни......
  • 217 Ей това вече

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Фаним":

    е подигравка с българските народни песни. Престъпните рашитроли нямат срам!!!!!!
  • 218 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 219 Пак имаш

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "според евроатлантиците":

    проблем с фактите, групендеро.Пропаганда и факти не се връзват.
  • 220 путлерофашизъм

    2 6 Отговор
    А вие очаквахте Путлер да каже нещо умно ли?
  • 221 Смешник

    3 0 Отговор

    До коментар #215 от "Най-после":

    Неграмотник. В началото на 6-ти дек варягите/викингите още са в Норвегия,Швеция и Дания ,а около Ладога няма помен от тях. Първият им град Бирка в днешна Швеция е основан в 790г. а в Ладога се появяват след 860 г.
  • 222 Даже термина

    4 0 Отговор
    Винаги се смея на расисткия двоен стандарт на либералите когато пишат расистки обиди към фини,угри, татари,монголи,тюрки, номади... Нали не сте расисти вее...? Даже термина "раса" забранихте?
  • 223 Ка пут

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "ха ха":

    Отвори картата и виж колко е голяма Русия.Да не мислиш ,че някяй им подарил тази територия
  • 224 Ивайло

    2 0 Отговор
    Хайде да не обиждам автора ама само ще кажа, че толкова глупости с пропагандна насоченост не бях чел.
  • 225 Истината

    1 0 Отговор

    До коментар #79 от "И да се знае!":

    На Шипка са се били български опълченци, заедно с войски на Руската империя. Точка. Другото са извъртания и лъжи.