5 Септември, 2024 17:59 2 720 67

Магазините на бъдещето: без каси и продавачи

  • магазин-
  • каса-
  • касиер-
  • самообслужване

Все повече магазини в Германия и Европа използват каси на самообслужване, които автоматично разпознават всеки продукт - без ръчно сканиране, без контакт с продавачи и без пари в брой

Все повече магазини в Германия и Европа използват каси на самообслужване, които автоматично разпознават всеки продукт - без ръчно сканиране, без контакт с продавачи и без пари в брой. Така ли ще пазаруваме в бъдеще?

В най-големия си филиал в Европа испанската модна верига Bershka предлага футуристично преживяване при пазаруване: клиентите просто поставят стоките си на специална каса, която автоматично разпознава артикула - без всякакво сканиране или контакт със служител. После клиентът плаща, сам премахва защитата срещу кражба и си тръгва със стоката.

Огромно увеличение

Според изследователския институт EHI броят на магазините с каси на самообслужване продължава да нараства през последните години. Ако през 2019 г. в Германия е имало 903 магазина, които са предлагали Self-Checkout, през миналата 2023 г. броят им е нараснал до 4270. Освен това има мобилни системи за самообслужване, които работят с помощта на ръчен скенер или приложение за смартфон. Някои магазини дори предлагат и двете.

При продажбата на хранителни стоки, освен РЕВЕ и Едека, дискаунтърите Лидл и Алди също вече предлагат новата услуга. Броят на магазините, оборудвани по този начин, вече е толкова голям, че спокойно може да се каже, че те покриват вече почти цялата територия на страната, казва пред АРД експертът по търговия на дребно Йорг Фундер от Университета за приложни науки във Вормс.

Предимствата

Веригата дрогерии dm също предлага каси на самообслужване от 2022 г. насам. По данни на компанията те вече се предлагат в повече от 350 магазина в Германия, а новият начин на пазаруване се посреща добре от клиентите – особено в пиковите часове, когато има много хора, когато то им спестява много време.

Не само клиентите имат полза. Търговските фирми могат да използват по-рационално персонала си – служителите, вместо касиери, могат да консултират клиентите и да им помагат. Според Йорг Фундер, това ще позволи на търговците на дребно да увеличат обема на покупките, а оттам и на печалбите.

От dm изрично уточняват, че касите на самообслужване не означават, че фирмите ще съкращават персонал или ще намаляват работното време на служителите си, пояснява АРД.

Новите технологии срещу традициите

Докато много търговци на дребно виждат предимствата на касите на самообслужване, за други те не са опция. Особено за по-малките магазини, които не правят голям оборот, капиталовложението не се рентира. Освен това зависи от вида на продаваните стоки: ако за една дрогерия е особено важно бързото обслужване на клиентите, в модния бранш това не е много желателно.

В тази връзка АРД цитира управител на магазин за мода, който казва, че за неговата фирма най-важен е личният контакт с клиента – особено, когато става дума за скъпи дрехи. Това е още една причина, поради която познатите касови зони там ще продължат да съществуват - въпреки възхода на касите на самообслужване.

Въпреки това технологиите непрекъснато се развиват и ще предлагат нови възможности за подобряване на пазаруването. Подобно на Bershka, други големи компании, като Zara, Uniqlo и Decathlon вече също предлагат функцията за касово самообслужване без сканиране, подчертава АРД.

Следващата стъпка: автоматизирано плащане

В момента Amazon тества още по-нова технология в Лондон, която ще направи излишни дори касите на самообслужване. Просто клиентът ще поставя в чантата си желаните продукти, а на излизане от магазина специални радиочестотни чипове ще разпознават автоматично избраните стоки. Последното действие е удържането на сумата за покупката от сметката на клиента. Така ще отпадне нуждата от преминаване през каса на самообслужване и целият физически процес на плащане.

Но при цена от осем до десет цента за чип, новите устройства все още са сравнително скъпи и не са рентабилни за всички търговци на дребно. Това важи особено за търговията с хранителни стоки, където въпросните чипове биха оскъпили пазаруването значително, отбелязва още АРД.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахах

    72 5 Отговор
    Ключовото,без пари в брой.И автоматично ставаш р.б
    Ставаш прекалено зависим и контролируем от едни цифрички в един глобален компютър.

    Коментиран от #8

  • 2 Нашийник

    56 5 Отговор
    И без купувачи. Има го и сега. В настоящето.
  • 3 Нах

    60 5 Отговор
    Тези пластмаски за "улеснениеса като окови който сами си слагаме и един ден ще ни закопчаят с тях.Един от малкото пъти в които съм щастлив,че България е по-назад в модерността.
  • 4 Налудник

    65 4 Отговор
    Гледам, че е писано само за предимствата. Това значи ли, че е лишено от недостатъци? Или удобно се пропуска? Не, че съм очаквал нещо друго от соросоидна медиа...

    Коментиран от #7

  • 5 А някои се радват

    49 6 Отговор
    на тоя концлагер. Чудя се как още не се е появил някой нашенски "западняк" да ни се чуди колко сме прости.

    Коментиран от #20

  • 6 честен ционист

    14 35 Отговор
    Магазините на бъдещето са тези, които Ганчо гледа само през витрините със скъсани джебове.
  • 7 Ееее

    40 4 Отговор

    До коментар #4 от "Налудник":

    Ти па как да напишат колко хора ще си загубят работата заради този модел на продажби или да напишат колко пари ще загубят хората от преводи(скоро бях свидетел на чужденец пазаруваш в България само с карта само ще кажа ,че на сметка 7(3,49евро) лв му взеха около 3 лв такса банката)

    Коментиран от #10

  • 8 честен ционист

    3 42 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахах":

    Нищо не ти се разбира. Сега като имаш дебитна карта, не си ли зависим? Ако спре тока? Я ми обясни как ставаш зависим по точно? Някой ще се занимава да ти нулира единичките ли? Защото хората са ти написали, че няма хора, касиери и подобни, та човешкият елемент се минимизира. Днес е много по-възможно да ти се запали къщурата и изгорят 5те лева под дюшега.

    Коментиран от #11, #16, #59

  • 9 Няма хубаво

    50 7 Отговор
    Без каси означава безработни касиерки и продавачки, а това може да са вашите баби, майки, сестри. Без касиерки, продавачки, без работници и служители е целта и мечтата на олигархията и капитала. Защо отивате на каса за самообслужване след като няма отстъпка(намаление)? В Холандия (Нидерландия) има от 5 до 10 процента отстъпка, защо не дадете шанс на българите да запазят работните си места?

    Коментиран от #12

  • 10 На западняка

    10 6 Отговор

    До коментар #7 от "Ееее":

    Така му се пада
  • 11 Хахахах

    45 1 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    Ставаш много зависим без парите в брой и ти ако не си го разбрал досега няма и смисъл да ти обяснявам.За жалост много хора заради някакво псевдо удобство са склонни да не виждат по-далеч от носа си.

    Коментиран от #15

  • 12 честен ционист

    9 33 Отговор

    До коментар #9 от "Няма хубаво":

    Касиер е професия за малоумни. Дори на касата им пише, колко да връщат. Освен да лъжат клиентите и чукат по няколко пъти един и същи артикул, касиерите в България нищо друго не правят. Барабар с касиерите, да пращат на борсата и всякакви търтеи на гише.

    Коментиран от #44, #55

  • 13 Украйнка на яхта в Созопол

    21 3 Отговор
    и без клиенти
  • 14 #идиоти вън

    39 3 Отговор
    Магазините на бъдещето: без каси и продавачи и плащане с карти(демек идентификация), е честит ви съвместен живот с БИГ БРАДЪР в цифровия концлагер!!!!
  • 15 честен ционист

    2 36 Отговор

    До коментар #11 от "Хахахах":

    Ти независим ли се чувстваш с хартиите в джоба? Сложи си и някое тесте карти, поне да тежи пачката.. Вашата "независимост" е много нахална бих казал аз. Все едно аз да се чувствам независим, защото някой ми доставя електричество и аз му плащам с хартия? Ами ако му скимне да не ми доставя повече, пък вие ако искате тези хартии ги и парфюмирайте даже.
  • 16 Пурко

    30 1 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    Вече го правиха в Канада на протестите против ковид

    Коментиран от #18

  • 17 Гост

    33 2 Отговор
    Не стъпвам в ресторант или магазин без обслужване от хора.
  • 18 честен ционист

    1 25 Отговор

    До коментар #16 от "Пурко":

    Канада е кашлес общество много преди Ковида. Така наречените бунтове на тираджии беше просто истеричен рев за субсидии, както се тръшкаха ив БГ всякакви миньорчета и неандерталци.

    Коментиран от #22

  • 19 Ученика

    30 1 Отговор
    Само крадците какво ще ги правят? Ааа да!!! Ще лежат онлайн в затвора!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Икономист

    23 2 Отговор
    Значи 50% от българските жени и 30% от българските мъже ще останат без работа 😁😆😆🤣😂😂😂

    Коментиран от #27

  • 22 Хахахах

    26 1 Отговор

    До коментар #18 от "честен ционист":

    Почвам да си мисля ,че или са ти промили мозъкът до безобразие или ти плащат.Надявам се да е второто.

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ако не си трол...

    32 3 Отговор
    Цифровото евро, което идва няма нищо общо с еврото като валута, която знам и използваме в момента. Новото евро на централната банка ще е програмируемо, което е истинската опасност.
    По този начин властимащите имат тотален контрол над всеки индивид.
    Могат да му закрият сметката на секундата, ако не е съгласен с политиката, която водят или е казал нещо против тях.
    Могат да ти кажат за какво може да използваш парите, какво/колко имаш право да купиш и докога, иначе просто ги губиш.
    Идва тотален контрол и пълно поробване.
    Ако не си трол и искаш да научиш за цифровата диктатура, която се задава... потърси в нета, има достатъчно информация... преди да ми пишеш тъпи отговори... за твое добро го пиша и за доброто на нашите деца.

    Коментиран от #26

  • 25 Симона Ставрева

    11 2 Отговор
    Написано за животинския и стинкт на хранилка. Поредното надъхване но без съдържание. Основна цел реклама и плакнене мечтите на потребителя. Същия е продукт на медиино въздействие отгледан от раждане в контролирана среда. Не може да искате да пуснете на свобода животно отгледано в клетка. Свърши тая... Сега въпроса е колко храна/вода и за кого ще е тя ?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 И 100% бг жени и мъже

    24 1 Отговор

    До коментар #21 от "Икономист":

    Ще могат да си купят хляб, само ако са се ваксинирали за n-ти път, имат отличен от социалните мрежи и ...от" галя"

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Анонимен

    18 1 Отговор
    Работни места - не. Независимост от банката - не. Пълен контрол -да! Неумолимо и безкомпромисно навлизаме с бързи темпове в цифровото бъдеще, в което окончателно ще изгубим всякаква свобода.
  • 31 Серсемин

    13 1 Отговор

    До коментар #28 от "честен ционист":

    Не можеш да ги съдиш хората за това как искат да живеят. Не си с нищо по различно от останалите. Това се нарича свобода и личен избор. Щом живееш в България ще имаш тяхната съдба - искаш не искаш...

    Коментиран от #34

  • 32 Трап

    1 11 Отговор
    Удобни са. Ако мога винаги там отивам. Няма да чакам сkотовете на другите каси, я. А някои взимат и пари в брой та още по-добре.

    Коментиран от #50

  • 33 Верно ли

    18 1 Отговор
    А може ли и без клиенти, а?
  • 34 честен ционист

    1 18 Отговор

    До коментар #31 от "Серсемин":

    Живеещите в България нямат никакъв принос към паричните системи на света. Или ще се съобразявате със системата, в която живеете, или ще хващате гората и търгувате с шишарки.

    Коментиран от #38, #40, #41

  • 35 Ако не си трол...

    20 1 Отговор

    До коментар #26 от "честен ционист":

    Явно си емигрантче с двойно гражданство щом пишеш, че ние сме вие... явно не се чувстваш вече българин или може наистина да си от ония с малките шапки, а всички знаем колко честни са те.
    И кой я прави тази инфлация.. я ни светни като си толкова икономически образован?!
    Прави я чичо Сам с печатането на пари без покритие, а после изнудва цял свят, но краят се вижда.. хегемонът умира.
    Само гледай да не се събудиш една сутрин и доларите ти да не струват нищо, колкото и да имаш.

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Верно ли

    13 0 Отговор

    До коментар #28 от "честен ционист":

    Единственият паразит тук май си ти.
  • 38 Честен бил

    11 0 Отговор

    До коментар #34 от "честен ционист":

    Брей, ама ти вярно си бил честен...
    Да не би твоят премиер да е един с малка шапка, които през последните години изби хиляди хора?!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Серсемин

    13 0 Отговор

    До коментар #34 от "честен ционист":

    Бъркаш нещата жестоко. Нормалният ход на нещата е финансовата система да е собственост на хората и тя да им служи. Вариянта предлаган агресивно от теб и други рекламисти в които хората са собственост на финансовата система и те и служат се нарича с друга дума (р-во) и неизменно ще доведе до една или друга форма на насилие. Описания от теб натиск рано или късно ще доведе до кървави промени описани многократно в човешката история.

    Коментиран от #43

  • 41 Верно ли

    14 0 Отговор

    До коментар #34 от "честен ционист":

    Това тук е форум на БЪЛГАРИ и за БЪЛГАРИ. НИЕ с какво ще търгуваме си е наша работа и не ни трябва някакъв измек@р да ни обяснява за "системите", към които ние нямаме никакъв принос! Хващай си ситемите и си ги... знаеш какво!
  • 42 опала

    15 1 Отговор
    Искат да махнат служителите на касите. Много хора ще остана без работа.
    За тези модерните които минават праз касите на самообслуждане - НЕ стимулирайте безработицата, защото и вас рано или късно ще ви заменят с машини.
    МИСЛЕНЕ МУ Е МАЙКАТА

    Коментиран от #47

  • 43 честен ционист

    1 13 Отговор

    До коментар #40 от "Серсемин":

    Приеми че светът е една ферма и фермерите са шепа хора. Ти да си чувал във ферма, добитъкът да се бунтува? Фиатните пари са програмирани да се разпаднат математически с натрупване. Това че днес светът и частност Ганчо е пред въвеждане на CBDC валути не е защото на някой му е скимнало да стане точно сега, а защото просто моментът е настъпил. Това е както във фермата от ръчно доене, са преминали на агрегати, защото условията го налагат, а не защото фермерът не обича да стиска сиските..

    Коментиран от #51, #61

  • 44 опала

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "честен ционист":

    Честният - много минусчета бе момко. Явно си с сереозни забалежчици в психиката

    Коментиран от #46

  • 45 Ако не си трол...

    13 0 Отговор
    Точно с такива статии се отваря "Прозорецът на Овертрон".
    Смяната на финансовата система не може да стане без глобален конфликт към какъвто ни бутат господарите.

    Коментиран от #48

  • 46 честен ционист

    3 10 Отговор

    До коментар #44 от "опала":

    Защо трябва да съм лицемер и да тропам с крак и викам, че ще ми вземат хартийките и ще загубя независимостта си?
  • 47 И това ли не ти е ясно

    15 0 Отговор

    До коментар #42 от "опала":

    С ковида не успяха, сега пробват другите методи. Нали целта е редуциране на населението на планетата, та те за касиерки и работници ще мислят. Първо те, после другите и така докато останат "богоизбраните" и един милиард да им бъдат роби. Това е целта и от нас зависи дали ще се оставим в ръцете на сатанистите.

    Коментиран от #49

  • 48 честен ционист

    1 12 Отговор

    До коментар #45 от "Ако не си трол...":

    Смяната на финансовата система се осъществи дори и без да се усетите. Нарича се еволюция и неспирен процес.

    Коментиран от #60

  • 49 честен ционист

    0 9 Отговор

    До коментар #47 от "И това ли не ти е ясно":

    Къде ги четеш тези фантасмагории? На едни счупени плочи ли? Там пишеше само за 500млн

    Коментиран от #52

  • 50 Хихихихи

    10 2 Отговор

    До коментар #32 от "Трап":

    Колко си сигурен, че ти ще си от ония, дето ще си ходят у магазина и ще си пазаруват на рахат. Бъди доволен, ако си от оцелелите роби на милиардерите.

    Коментиран от #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ми или не четеш,

    7 0 Отговор

    До коментар #49 от "честен ционист":

    или не моеш да мислиш и да намираш причинно-следствената връзка на факти и събития в последните години. На теб не може да ти се обяснява, на останалите не се налага.
  • 53 Трап

    2 12 Отговор

    До коментар #50 от "Хихихихи":

    Аз съм тия, които не са малоумни. Не знам за каква свобода говорите, като отдавна ви я отнеха. Вече няма златен стандарт, така че няма какво да ревете за тия хартийки.
  • 54 Слави

    6 3 Отговор
    Това е като идейте на комунизма! За развития комунизъм пишеше, че влизаш в магазина и си взимаш продукти без да плащаш но само като за един ден
  • 55 Не е така

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "честен ционист":

    Много хора работят всяка възможност, която имат независимо от образованието, особено жените, които са по-отговорни и имат гърла за хранене. Мъжете са по-избиращи и претенциозни, смятат се незаменими.
  • 56 Гост

    12 1 Отговор
    Бъдещето без работници … ама кой и с какво ще пазарува тогава…? Или ще бъдем повечето излишни ?
  • 57 Въй, въй

    3 3 Отговор
    Ако ги направят и без пари ще е като в мечтите на комунистите.
  • 58 Гост

    7 1 Отговор
    Днес, роботи ви обслужват, утре, роботи ще ви управляват. Стремежът към мързел не води до добро.
  • 59 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    Очевидно е, че си прекалено млад и не си спомняш последното зануляване на пенсионната ни система. Ей така, както хората бяха работили по 30 г, бяха осигурявани на добри заплати и очакваха високи пенсии, някой реши, че архивът се е изпарил и от него момент всички станаха на минимални пенсии. Е, не всички, едни помазани хора се оказаха с пенсии на таван, въпреки, че стажовете им са били доста под нужните. Това са единици и нули на някакъв си магнитен носител!!!! Нима си толкова Т.П, че да им повериш всичко, каквото си изкарвал през живота си?
  • 60 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #48 от "честен ционист":

    Нарича се Синдромът на сварената жива жаба. Това, което масите отхвърлят и не желаят, го поскрепят само онези, които биха намазали за сметка на останалите.
  • 61 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #43 от "честен ционист":

    Пак даваш грешни примери. При промяна от ръчно на автоматично доене, не се губи мляко, докато при промяна от пари кеш във виртуални пари, във всеки един момент сметката ти може да се блокира или занули. Върви, че се оправяй!

    Коментиран от #62

  • 62 честен ционист

    0 9 Отговор

    До коментар #61 от "Гост":

    Доенето на крави с агрегат се е наложило не да не се губи мляко, а за да се отговори на повишеното потребление. В този свят нищо не се губи. Ако твоята сметка се изпразни, то на някой друг по-заслужил от теб ще се напълни. Проблемът ви е, че не проумявате, че CBDC няма нищо общо с контрола върху личносттта, който и без това сте отдали на 100% на чуждо говерньорство много отдавна, а да не се забавя потокът на разплащателни средства и работят плавно заобикалящите ни системи. Например, ако днес ти платя на тъка, тази сума ше бъде отчетена чак след като се наканиш да я внесеш по сметката си, или пък счетоводителят ти я осчетоводи. Кредитните и дебитните карти изискват технологично време за регистриране на операция, в някои случаи над 24 часа. Така че никой няма да ви чака да си карфате с галошите, както ви харесва на вас, или ще се забързате, или оставате в историята.

    Коментиран от #64, #65

  • 63 Малко икономическа теория

    2 2 Отговор
    Когато сам си се съгласил някой друг да остойностява труда ти вече си зависим. Когато си се съгласил да заменяш труда си срещу рязана хартия ти си вътре с двата крака. Дали трудът ти се заменя за вътрешно конвертируема хартия или електронни стойности за теб вече е без значение. Ще те цакат нежно и грамотно.
  • 64 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #62 от "честен ционист":

    "Ако твоята сметка се изпразни, то на някой друг по-заслужил от теб ще се напълни." --- Дай, да изпразнят твоята, тогава, а? Много си к0рна3, докато чужди сметки се барат, нали?
  • 65 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #62 от "честен ционист":

    От много бързане ще се препънете. Самата история го е доказала. Пари кеш в ръка са винаги за предпочитане, пред виртуалните цифрички, особено във времена, когато банки рухват, като пясъчни кули. При първото бедствено положение, че дори и при най-малкият намек за такова, човек хуква да си тегли спестяванията от банката. Защо ли? Сигурно, защото има огромно доверие в банковата разплащателна система, нали?

    Коментиран от #66

  • 66 честен ционист

    1 8 Отговор

    До коментар #65 от "Гост":

    Едно жокерче.. Бъдещите банки няма да са това, което си представяте. Ще са като днешните мобилни оператори.

    Коментиран от #67

  • 67 Мани

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "честен ционист":

    Голям жокер от немного умен, мерси.
Новини по държави: