9 Септември, 2024 04:44 1 527 3

Етиопия: Ще унищожим всеки, заплашващ суверенитета ни

  • абий ахмед-
  • етиопия-
  • африка

Напрежението продължава да се засилва в източната част на Африка

Етиопският премиер Абий Ахмед предупреди, че страната му „ще унижи“ всяка друга държава, която заплашва суверенитета ѝ, докато напрежението продължава да се засилва в източната част на Африка, предаде АФП, цитирана от БТА.

Втората по големина страна в Африка няма излаз на море и е влязла в спор със съседна Сомалия относно споразумение, което сключи със сепаратистката област Сомалиленд. Отношенията ѝ с Египет са също обтегнати заради проекта на Етиопия за огромен язовир на Сини Нил.

„Няма да ни пипнат! Ние ще унижим всеки, който посмее да ни заплашва“, заяви Абий Ахмед по време на снощната церемония по случай Деня на суверенитета, провела се в столицата Адис Абеба.

„Няма да преговаряме с никой за суверенитета и достойнството на Етиопия“, допълни той.

Миналия месец Етиопия обвини неназовани актьори, които се опитват „да дестабилизират региона“, когато Египет изпрати военно оборудване в Сомалия, след като Кайро и Могадишу сключиха споразумение за военно сътрудничество.

Египет също предложи да разположи сили в Сомалия под новата, водена от Африканския съюз, мисия, която догодина ще замени настоящата мисия, позната като АТМИС.

В момента Етиопия има засилено участие в АТМИС, която помага на сомалийските сили да се борят срещу джихадистката групировка „Аш Шабаб“.

Но Могадишу е възмутено заради споразумението от януари между Етиопия и Сомалиленд, което дава на Адис Абеба така желания от нея излаз на море, определяйки го като удар по суверенитета и териториалната цялост на Сомалия.

Според споразумението Сомалиленд се съгласява да даде под аренда 20 км. от крайбрежието си на Етиопия, която иска да установи в района военноморска база и търговско пристанище.

Според Сомалиленд в замяна Етиопия ще го признае официално, макар и това никога да не е било потвърждавано от Адис Абеба.

Турция в момента посредничи в индиректни преговори между Етиопия и Сомалия, за да се опита да реши спора, но засега няма пробив.

Сомалиленд, бивш британски протекторат, обитаван от около 4,5 млн. души, обяви независимост през 1993 г., но тя е отхвърляна от Могадишу и не е признавана от международната общност.

Кайро и Адис Абеба спорят през последните години, разменяйки си нападки заради огромния язовир, изграждан от Етиопия, който според Египет заплашва неговата крехка водна сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виж сега

    6 2 Отговор
    Етиопия може да е силна срещу Сомалия, но срещу Египет не сте братче . Сомалия в момента хем бива защитавана от Турция, хем от Египет с това сътрудничество. Обединените арабски емирства имат влияние също там. Така ,че остави тези фантасмагории с унищожаване и т.н. Израел говори по същия начин ,но не може да отиде 5 крачки без американска подкрепа.

    Коментиран от #3

  • 2 Читател

    6 1 Отговор
    1985 г. Етиопия гладува, умират милиони, Боб Гелдоф организира Live aid с цел събиране на пари за закупуване на храна за гладуващите. Населението на страната - 40 млн.

    2024. Населението на Етиопия вече е 126 млн (!!!), пак гладуват, излазът към океана е изгубен, понеже Еритрея със своите 6 млн души се отцепи. Износът на Етиопия е 7 пъти по-малък от българския при разлика в населението в 18 пъти.

    И тоя сега "заплашва"!
    Някой да каже нещо за умствените разлики между расите? Тс-с-с!
  • 3 111

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Виж сега":

    Израел не го намесвай в твоите фантасмагории !