3 Октомври, 2024 04:45 1 632 12

Израел уби зетя на Хасан Насрала в Дамаск и петима в спасителна служба в Бейрут

  • израел-
  • иран-
  • сащ-
  • война-
  • хизбула

Американският президент Джо Байдън заяви, че не би подкрепил какъвто и да е израелски удар по ирански ядрени съоръжения

Израел уби зетя на Хасан Насрала в Дамаск и петима в спасителна служба в Бейрут - 1
Снимка: YouTube

Петима души бяха убити при израелска атака снощи срещу център на спасителната служба на „Хизбула“ в сърцето на Бейрут, съобщиха ливанското министерство на здравеопазването и източник, близък до ливанското ислямистко движение, цитирани от Франс прес и БТА.

Агенцията отбелязва, че това е вторият удар, насочен срещу центъра на ливанската столицата тази седмица.

„Двама души бяха убити и 11 ранени при израелско нападение, насочено срещу "Башура“, квартал в центъра на столицата, заяви източник, близък до "Хизбула". Журналисти на АФП в Бейрут чуха експлозия и съобщиха, че някои сгради са се разтресли, преди линейки да се отправят към мястото на взрива.

Израелската армия нанесе три удара по южните предградия на Бейрут малко преди полунощ вчера, съобщи източник, близък до ливанската групировка "Хизбула", като това е третата серия от израелски атаки срещу тази крепост на проиранското ислямистко движение за по-малко от 24 часа.

Министерството на здравеопазването на Ливан съобщи снощи, че 46 души са били убити и 85 ранени от „израелски вражески удари“ през последните 24 часа в няколко района на страната.

Зетят на Хасан Насралла е сред тримата убити при израелска атака срещу жилищна сграда в сирийската столица Дамаск, сочат данни на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), предаде ДПА, цитирана от БТА.

Зетят на Насралла е бил убит при израелския въздушен удар в квартала "Мезех" в Дамаск, съобщават източници на центъра.

Общо трима души бяха убити при удара. Две от жертвите са с ливанско гражданство, едната от които е зетят на Насралла - Хасан Джаафар Касир.

„Хасан Джаафар Касир, зет на Хасан Насралла, е една от двете ливански жертви на израелския удар по апартамент в жилищна сграда в квартал "Мезех" в Дамаск", посочи в изявление неправителствената организация, цитирана от Франс прес.

Според базирания във Великобритания център триетажната сграда, станала обект на израелски удар, е била използвана от членове на проиранската шиитска групировка "Хизбула" и иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР).

Американският президент Джо Байдън заяви, че не би подкрепил какъвто и да е израелски удар по ирански ядрени съоръжения в отговор на иранската ракетна атака срещу еврейската държава и призова Израел да отговори "пропорционално" на регионалния си враг, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изказването на Байдън идва ден след като Иран изстреля повече от 180 ракети по Израел. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Иран ще си плати за атаката.

"Ще обсъдим с Израел какво да направи и всички страни от Г-7 са съгласни, че той имат право да отговори, но трябва да отговори пропорционално", каза Байдън пред журналисти преди заминаването си за Южна Каролина.

Някои анализатори казват, че отговорът на Израел ще бъде по-масиран, отколкото при предишната иранска ракетна атака през април, намеквайки, че този път обект на ответен удар могат да станат ирански ядрени и петролни съоръжения. Други експерти смятат, че САЩ ще се опитат да окажат натиск върху Израел да не прибягва до толкова краен отговор, за да се избегне регионална война.

Запитан дали ще подкрепи израелски удари по ирански ядрени съоръжения, както Израел отдавна заплашва да направи, Байдън отговори пред журналисти: "Моят отговор е НЕ".

Байдън каза, че на Иран ще бъдат наложени допълнителни санкции и че ще говори скоро за това с Нетаняху.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    34 8 Отговор
    Нема Санкции срещу Израелския тероризъм да!

    Коментиран от #10

  • 2 Всички се бият в

    28 5 Отговор
    Името на хората, а всъщност човешкия живот няма никаква стойност. Милиони се дават за оръжия. А за какво са тежи оръжия, да сеят смърт и разруха. Да няма развитие на знание и култура и да се върнат хората в 19 век. Бедност и мизерия. За да могат само някой да живеят добре и да крадат природни богатства.
  • 3 Хохо Бохо

    7 24 Отговор
    Каквото повикало, такова се обадило.
    Защо пращате ракети и убивате израелци?...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Митака

    10 3 Отговор
    Вземете още 200 ракети сега...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 модераса

    4 2 Отговор
    дайбаа маайкати
  • 9 ЗОРО

    9 3 Отговор
    Това е много кървав и брутален тероризъм! Израел не е държава, а въоръжена до зъби терористична организация!

    Коментиран от #11

  • 10 К.О.Т.арАК 🐱

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    ами налагайте санкции , кво чакате?спрете им москвичите
  • 11 Маската

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "ЗОРО":

    До зъби или не....без САЩ зад гърба им , досега да са изчезнали от картата;
  • 12 Семра

    0 1 Отговор
    Прекрасни новини!
    Чалмите с брадите са терор и проводници на ислямска демагогия