3 Октомври, 2024 05:22 426 5

ЦРУ разширява вербуването на информатори от Китай, Иран, Русия и Северна Корея

  • цру-
  • сащ-
  • агенти-
  • вербуване

Главната американска шпионска агенция разпространи инструкции на мандарин, фарси и корейски език в профилите си в социалните мрежи

ЦРУ разширява вербуването на информатори от Китай, Иран, Русия и Северна Корея - 1
Снимка: cia.gov

Централното разузнавателно управление на САЩ днес започна нова кампания за вербуване на информатори от Китай, Иран и Северна Корея, с което допълва успешните според него усилия за набиране на информатори от Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на говорител на ЦРУ.

Главната американска шпионска агенция разпространи инструкции на мандарин, фарси и корейски език в профилите си в платформите "Екс", "Фейсбук", "Инстаграм", "Телеграм", "ЛинкедИн", както и в "Дарк уеб" за това как може да се свърже човек с нея по сигурен начин, се казва в изявление на нейния говорител.

"Усилията ни на този фронт бяха успешни в Русия и искаме да се уверим, че индивиди в други авторитарни режими знаят, че ние сме отворени за бизнес", каза още говорителят и добави, че ЦРУ се адаптира към засилените ограничения на държавите и глобалното наблюдение.

Жаждата на ЦРУ за разузнавателна информация нарасна на фона на разширяващото се сътрудничеството на Китай с Русия и Иран и засилването на китайската регионална военна мощ. Русия, Китай, Иран и Северна Корея са известни сред разузнавателната общност в САЩ като "твърди мишени" - държави, в чиито правителства е трудно да се проникне.

ЦРУ започна да вербува информатори от Русия през 2022 г., като публикува текстове на руски език в профилите си в социалните мрежи за това как руснаците да се свържат с агенцията по сигурен начин, последвани през 2023 г. и от видеоклипове.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    5 0 Отговор
    "..."Усилията ни на този фронт бяха успешни в Русия и искаме да се уверим, че индивиди в други авторитарни режими знаят, че ние сме отворени за бизнес"..."

    Цинично звучи, но е самата реалност... "Да изтъргуваш род и родина" - "нова икономическа специалност в университета"... Вече не се и крият...
  • 2 Цоко

    4 1 Отговор
    А у нас не ги вербуват,тука сами се набутват у шамарите и после стават магнитни без пари

    Коментиран от #3

  • 3 Европеец

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Цоко":

    Особено журналията и експерти и политолози, ама така е, трябва да се заработва допълнително....
  • 4 “отворени за бизнес”

    0 0 Отговор
    Какъв бизнес може да има човек с цру? Бизнес с цру е сделка с дявола.
  • 5 Колегите

    0 0 Отговор
    Колко години им бяха необходими за да се уверят, че БКП-номенклатурните възпитаници на съветски спец-школи, представящи се за върли евроатлантици, всъщност са били руски троянски тагарета в англо-американския и НАТОвски тил! Сега, когато е "късно либе за китка", тепърва ще търсят нови агенти .....