Last news in Fakti

9 Април, 2020 07:34 2 959 6

Лаборатория в размер на едно село: Саможертвата на Нерола

  • италия-
  • нерола-
  • село-
  • лаборатория-
  • коронавирус

Италианските власти обявиха селото за "червена зона"

Лаборатория в размер на едно село: Саможертвата на Нерола - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Нерола е малко италианско село, на километри от древния Рим. В селцето, издигащо се на хълм в сърцето на Италия, има само 1900 жители. Коронавирусът не подминава Нерола. Миналата седмица италианските власти обявиха селото за "червена зона", след като десетки случаи на COVID-19 бяха потвърдени. Кметът на Нерола признава, че всички в селото са объркани и разстроени, пише DNES.bg.

"Обаждат ми се питат "Болни ли сме? Какво се случва. И аз им казвам "Не, няма проблем. За ваша безопасност трябва да направим тази саможертва", обяснява кметът Сабина Граниери пред BBC. Хората в селото наистина са под тотална карантина. Не могат да напуснат домовете си дори и за храна или лекарства. Всичко трябва да им бъде занесено. Марко е изолиран в дома си със семейството.

"Хората в града ни са уплашени, защото много от тях са стари. Вирусът тръгва от дом за възрастни хора и бързо се разпространява преди лекарите да се усетят. Двама души умират, а останалите са бързо откарани в болница. На километри от там, в съседно село, една лекарка се възстановява от коронавируса. Тя е била наета в дома за възрастни хора, но е имала и собствена практика и вероятно също е предала вируса на някои пациенти. Тя разказва, че в началото лекарите не мислели, че хората са болни от COVID-19. Все пак били възрастни, боледували често.

Всичко обаче се влошило преди две недели. Тя се притеснява за пациентите си, които са много възрастни и имат придружаващи заболявания. Нерола е под карантина, защото твърде много хора, в сравнение с популацията на селото, са дали положителна проба за COVID-19. "Не можехме да рискуваме по-нататъшно предаване на вируса", обяснява представител на здравните власти. Именно обаче малкият брой население на селото е удобен за учените, които превръщат Нерола в лаборатория. Всички жители ще бъдат изследвани. Искаме да разберем колко хора са се разболели, как се разпространява вируса.

От здравните власти поясняват, че Нерола е интересно място, защото населението е малко и капсуловано, но и така могат по-бързо да бъдат изследвани всички хора. "Искам всички жители на моето село да направят теста. Нашата саможертва ще се използва от цялата научна общност", казва кметът Сабина. Целта на учените е една - да разберат как по-точно вирусът се разпространява след общността и колко хора проявяват симптоми. Междувременно обаче властите решили да изтрият Нерола от картите. Буквално. И именно тук Сабина Граниери поставила границата. Когато табелите към и на селото били свалени, тя се обадила на когото трябва. "Обадих се и казах "Какво по..." Използвах някои лоши думи. Никой не може да ни изтрие. Ние сме тук, ние съществуваме, ние сме живи, и искаме да останем живи", категорична е Сабина.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стоянов

    1 0 Отговор
    Не може да са толкова глупави тези Италянци.

    Коментиран от #2

  • 2 Статист.

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Стоянов":

    Явно може .
  • 3 Виж ти

    2 0 Отговор
    Изследват ли ги,убиват ли ги?! Каква е тази саможертва?

    Коментиран от #4

  • 4 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Виж ти":

    Всички са ходили при една и съща парясница...и не си признават...
  • 5 fattass

    0 1 Отговор
    1900 души население, всички болни, 2-ма починали /кой знае от какво/ ?!?
    Ами тази лаборатория си е свършила работата. Само от популизъм да не ги запукат с огнехвъргачките, щото да не прецакат статистиката.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.