15 Май, 2020 23:06 2 846 10

Проф. Горчев: Стрес тестът за здравната ни система продължава

  • проф. григор горчев-
  • здравна система-
  • българия-
  • covid-19

''Трябва да свикнем да живеем с вируса'', категоричен бе медикът

Проф. Горчев: Стрес тестът за здравната ни система продължава - 1
Снимка: БГНЕС

''Стрес тестът за здравната ни система продължава. Никога не е била така обединена медицинската общност в България. Високо подготвени колеги дадоха своя дан в тази сериозна криза. "Здравната система в момента оцелява и то много добре. Горд съм от това, което правят колегите'', това заяви проф. Григор Горчев, управител на болница ''Света Марина'' - Плевен, в предаването ''Панорама'' по БНТ.

"Искам да гледам като експерт, защото сега се очаква вълната от заболели. Ние вече живеем с COVID-19. Българският народ е интелигентен и вече спазва лична хигиена, трябва да свикнем да живеем с вируса. Болните ще продължат да идват. Това е една опасна болест, която тепърва престои да бъде изследвана и лекувана", коментира проф. Горчев.

''Възприехме немския модел. Ние обаче бяхме малко по-мобилизирани от западните си колеги. Ние сме късметлии, че нямаме толкова заболели. Това, което става е добре. Показа ни, че системата е стабилна. Всяка една болница беше подготвена'', заяви медикът, като с думите си ''Възприехме немския модел'' влезе в противоречие с началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който твърди точно обратното. А именно, че не сме възприели немския модел, защото нямаме ресурс за него. Според Мутафчийски България е следвала израелския модел за борба с COVID-19.

На въпрос за разликите между държавните и частните болници, проф. Горчев отговори така: "Пациентът не се интересува в каква болница ще бъде лекуван, а какъв медицински продукт ще получи. Има добро управление и не толкова добро. Не трябва да се спекулира с частно и държавно здравеопазване. Пациентът трябва да избира сам.''

''Явно през тези два месеца достъпът до здравеопазване си оказа влияние. Животът продължава. Не всичко е COVID-19. Оттук нататък трябва да се мобилизираме и да лекуваме пациентите. Медицината се развива'', категоричен бе той.


Според него в настоящата кризисна ситуация има и нещо положително. ''Промени се отношението на българския народ към медицинската общност. Това е положителен знак за мен'', заяви управителят на болница ''Света Марина'' - Плевен.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 0 Отговор
    Oт aрхивa нa "Злaтнaтa рeшeткa":
    Прeз зимaтa eдин ръcи пяcък пo трoтoaрa, милициoнeр гo питa зaщo ръcи, - зa дa нeмa крoкoдили, - тукa нeмa крoкoдили бe, - e, ми нeмa `щoт ръcим...
  • 2 Ръмпези

    9 2 Отговор
    НАПРОТИВ, НИКОЙ НЕ ТРЯБВА ДА ЖИВЕЕ С МИСЪЛТА ЗА ВИРУСЪТ...ЖИВЕЙТЕ СИ ЖИВОТА ХОРА И НЕ ОБРЪЩАЙТЕ ВНИМАНИЕ НА МОЗЪЦИТЕ...ТЕ СА БЕЗКРАЙНИ И САМО ДЕЙСТВАТ НА ПСИХИКАТА НА ХОРАТА...АЗ НЕ ИМ ОБРЪЩАМ ВНИМАНИЕ...СЛУШАМ СИ МУЗИКА..ДЕЙСТВАМ СИ ПО ЗАДАЧИТЕ И ТОЛКОВА..
  • 3 Президентска Република

    8 5 Отговор
    От снимката ви гледа пълен психопат ! Поне нещо вярно да имаше в думите му , а то всичкото лъжа , целяща насаждане на смъртен страх в стадото ! Агонията на управляващите наистина достигна до дъното , разчитаща на последният си коз , страха !Единственият верен ход е НЕЗАБАВНА оставка ,назначаване на програмен кабинет от експерти промяна на Конституцията и закриване на всички партии !
  • 4 Рошко

    5 2 Отговор
    Вируса е в главите на болните промити мозъци ,овцете вярват на медий аз на факти
  • 5 "Най-добре е да дойдат танковете !"

    3 1 Отговор
    Мутафчиев : „Очаквам да измрат много хора, яко да измрат“. Само тази реплика е достатъчна за да се разбере за какъв лекар става дума !
  • 6 Прост народ

    0 0 Отговор
    Нещо взе да ми писва да слушам всекинден едни и същи гербаджийски глупости
  • 7 Шопо

    0 0 Отговор
    Я не знам има или нема вирус ! Ама знам оти има 256 регистрирани партии ,които цицат от държавната хазна! Знам оти като улави скачахте по площадите и викахте:Кой не скача е червен,,! Е , наскачахте ли се?
  • 8 Тато из Правец

    0 0 Отговор
    Брах ви лайката герберска!
  • 9 един

    0 0 Отговор
    Всъщност това, което е написано за немския модел, проф. Горчев не го е казал!
    Той каза: "Нашият модел е малко по-различен от немския. Ние бяхме малко по-либерализирани от западните си колеги".
    Вероятно разминаването е заради неясния му изговор, но ако се заслушате във видеото, точно това казва, което се потвърждава и от следното изречение "Мерките [у нас] не бяха толкова строги".
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.