Last news in Fakti

8 Юни, 2020 07:53 2 569 8

Интригата до края на века: колко ще притежават имунитет срещу COVID-19

  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • карантина

SARS-COV-2 създаде толкова много проблеми, защото е нова версия на "короната", която човек все още не е срещнал

Интригата до края на века: колко ще притежават имунитет срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Днес, когато целият свят говори за коронавируса, никой не уточнява какъв вид точно е той, пише руското електронно издание "Аргументи и факти".

Разбира се, че този, който причинява болестта COVID-19 - SARS-COV-2, е единствен. Но коронавирусите са доста голямо семейство вируси, които причинят заболяване и при хора, и при животни. Няколко от тях циркулират годишно през есенно-зимния период и около 25% от сезонните настинки са причинени тъкмо от тях. Защо тогава се оказахме толкова безпомощни пред новия коронавирус?

SARS-COV-2 създаде толкова много проблеми, защото е нова версия на "короната", която човек все още не е срещнал. Освен това различните коронавируси имат подобни фрагменти. Например, настоящият SARS-COV-2 е почти брат на вируса SARS-COV, който през 2002-2003 г. предизвика огнище на тежък остър респираторен синдром (SARS). 80% от геномната нуклеотидна последователност в "братята" е идентична.

SARS-COV-2 обаче не е толкова сходен с другите коронавируси, но имат идентични фрагменти. Следователно човек, който поне веднъж е бил болен от сезонна настинка (а повечето хора са ги имали десетина пъти), има и антитела, които реагират на новия коронавирус.

Въпросът дали такива антитела помагат в борбата със сегашната нова инфекция, тоест дали сезонните настинки дават кръстосан имунитет срещу „короната“), остава отворен.

Екип от учени от Китай, САЩ и Хонконг проведоха лабораторни експерименти върху клетъчна култура, които показаха, че инфекцията с един коронавирус причинява производството на кръстосано активни антитела, които могат да се свържат с друг коронавирус. Отговорът им на инфекция с втория коронавирус обаче е много слаб, така че те не са в състояние да го неутрализират. Затова наричат тези антитела "студени". Допълнителни експерименти върху мишки потвърждават откритията на учените.

Най-вероятно тези „студени“ антитела дори няма да могат да осигурят лек ход на заболяването COVID-19. Така става ясно, че тежестта на заболяването при всеки индивид се определя не от броя на претърпените настинки, а от състоянието на имунитета и вирусното натоварване (броя на вирусните частици, които влизат в тялото).

Масовото тестване показва още един интересен момент: някои хора, които не са имали COVID -19, имат специфични антитела (имунитет) към новия вирус. "Най-вероятно те са претърпели инфекция в безсимптомна форма (според различни източници, такива хора са 30-40% от населението) или по някаква причина имунната им система е готова да се срещне с нов патоген", твърди епидемиологът Константин Шидловски от групата компании "Invitro".

Тестването на повече от 100 хиляди души показва, че 11% от хората, преминали теста за антитела от клас G (IgG) към SARS-COV-2, вече са се срещнали с патогена и са развили имунен отговор, твърди той.

По думите на епидемиолога от сега до края на века основната интрига е колко ще притежават такъв имунитет. "Днес е невъзможно да се твърди с пълна увереност, че наличието на титри на защитни антитела гарантира 100% защита, - обяснява Шидловски. - Изследването на имунитета на населението току-що започна. Засега учените търсят отговори на въпросите кой титър на антителата осигурява защита и колко дълго остават те в тялото.“

„Продължителността на защитата е открит въпрос“, казва Андрей Васин, директор на Института по биомедицински системи и биотехнологии на Петербургския политехнически университет на Петър Велики. - Съобщенията за повторни инфекции все още не са потвърдени, съществуващите, наред с други неща, са свързани с диагностични грешки. Вирусът мутира, така че е възможно повторно заразяване. Но в сравнение с грипа, скоростта на заместване в генома на коронавируса е по-ниска".

Независимо от това, в бъдеще може да се наложи не една ваксина срещу коронавирус, а няколко от различни щамове, както в случаите на грип. Повечето учени са съгласни, че коронавирусът е дошъл при нас отдавна. Според тях най-вероятно той ще стане причинител на обичайното сезонно заболяване, подобно на други коронавируси - колкото и да е трудно да се вярва в това твърдение точно сега.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фотографа-Пенчо.

    1 7 Отговор
    Това бабе на снимката ми прилича на зяпнало гардже което чака своята доза лекарство против ковид макар и дърта пак и се живее, а хората го измислиха тоя вирус за да ни отървът от всичко дърто над 65 години няма смисъл от такива навлеци то за тях си има места под земята там непречат на никой.
  • 2 Гост

    4 0 Отговор
    Тука до преди месец се твърдеше , че безсимптомните носители не изграждат анти тела . Твърдеше се , че тези със средни и тежки симптоми изграждат антитела и то за определен период. Пък сега изведнъж безсимптомните и те изграждали.
  • 3 Леле

    4 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "....защото е нова версия на "короната", която човек все още не е срещнал...."Ясно е, че е нова версия. Такова чудо в природата няма. Изфабрикуван е в някоя от военните лаборатории. Засега още не е ясно в чия лаборатория. Обаче в Китай с население 1.5 милиарда души има само 4.5 хил. починали което е мнооого съмнително.

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Анонимен

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Леле":

    То въобще не може да им се вярва на китайците за бройката . Като гледах в тубата клипове какво се случва февруари в Ухан някак си не ми ходи на бройката заразени и починали
  • 5 Професор

    2 2 Отговор
    Вижте сега, както винаги, у нас не се разбират нещата. Вирус има. В началото на неговото разпространение МОЖЕ да порази доста, ако се объркат противоепидемичните мерки. Вижте euromomo dot eu за справка. НО, с времето вирусът ОТСЛАБВА сам по себе си и това довежа до НАМАЛЯВАНЕ на смъртността от него. Скоро поведението му ще е като това на сезонен грип. Това е много логично, защото ако вирусът убива реципиентите си, и той самият ще престане да съществува. Ето това не се разбира, както от вас тук, така и от генерал Му. Затова и вие, а и той, сте ПИШМАН специалисти. Вижте и прехваления сайт worldometer -- случаите на заболяване с вируса нарастват, а смъртността от него намалява. Съсредоточете се малко. Точно това се наблюдава и у нас. Какво толкова сложно има? Ваксината и антителата имат толкова значение днес за този вирус, колкото и за грипните вируси.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Дамз

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Професор":

    Най - вероятно си прав! Но колко време ще му отнеме мутацията която ще доведе до отслабване? А и все още никое значимо име във вирусологията ( не говоря за родни величия) не се наеме да каже на 100% в каква насока ще е мутацията.
  • 7 някой

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Леле":

    Напротив,има го това ,,чудо,, и винаги го е имало. Еднакъв геном при ,,стария,, и ,,новия,, на 95% . Кой ,,тунингова, , останалите 5% или част от тях ? Ето това е тънкия момент и кой има интерес това да стане. Там е заровено кучето, но за простолюдието по света,винаги ще си остане тайна. Поне засега...
  • 8 Пако

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Професор":

    Професоре,тъй като виждам че, си много
    компетентен на тема коронавирус,кажи ни,
    защо е показан възрастен човек на снимката,а
    не някой млад,и защо я “ваксинират”през носа,
    не е ли по-безболезнено през задника?????