Last news in Fakti

10 Юни, 2020 11:21 3 970 3

Защо на този италиански остров вирусът не вирее?

  • джильо-
  • италия-
  • остров-
  • коронавирус-
  • пандемия

На острова са идвали хора, но заразата не е пренесена

Защо на този италиански остров вирусът не вирее? - 1
Снимка: Shutterstock

На фона на тежката криза с COVID-19 в Италия, където вирусът взе над 34 000 жертви, едно място остана незасегнато от вируса - остров Джильо, срещу бреговете на Тоскана. Островът е населен с възрастни хора, но нито един от тях не е заразен.

Чист късмет или благоприятна комбинация от фактори, изградили имунитет на жителите на италианското островче? Става дума за второто. Едва около 16 километра вода делят Джильо от Ботуша. Тук живеят близо 800 души, предимно възрастни, съобщава БНТ.

Армандо Скиафино, лекар в Джильо, казва: "Странно е, че нямаме нито един заразен, въпреки че вирусът имаше много време и възможности да плъзне на острова". На острова са идвали хора, но заразата не е пренесена. По време на карантината в Джильо се оказва една от най-известните италиански изследователки на епидемии. Тя пристига с дъщерите си заради документи, свързани със скорошната смърт на майка ѝ. Но с пламването на пандемията, приема изследването на местните хора като своя мисия.

"Едната теория е, че устойчивостта може да се дължи на предишни инфекции или по-меки разновидности на коронавирус в минали години с проявления като настинка и кашлица. Това може да е създало предпазен щит на хората срещу COVID- 19", споделя Паола Мути, изследовател от Миланския университет. Втората теория се гради на хипотезата, че комбинацията от изобилстващи слънце, сол и влага е спряла до голяма степен заразата. Има и още един фактор. Векове наред жителите на острова, откъснати от света, са се женили помежду си и така са изградили специфичен генетичен профил с по-малко протеин, за който коронавирусът се захваща, за да проникне в организма. Изследването на местните продължава, а изводите ще помогнат на целия свят в битката с COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Благой от Софстрой

    13 8 Отговор
    АМИ ЗАЩОТО ПРОСТО МИСИРКИТЕ НЕ СА СЕ СЕТИЛИ ЗА НЕГО ЗА ДА НАПИШАТ ПАК ИЗМИСЛЕНИ СТРАХОТИИ.НИТО ИМА ВИРУС НИТО ИМА РЕАЛНИ ТЕСТОВЕ ЗА НЕГО.
  • 2 Банкянски

    13 2 Отговор
    Следващата си луксозна къщя ше я купим на тоя остров! Що ми требваше да се бутам в ръцете на испанските прокурори, дето са "дупе и гащи" с дедо Симо?! Той още не може да ми прости, че развалих далаверата с дворците!
  • 3 Ххх

    2 0 Отговор
    Не са им пратили правилните тестове