Last news in Fakti

31 Август, 2020 20:00 2 302 6

Напрежение в Гърция преди началото на учебната година

  • ковид-19-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • гърция

Според анкета родителите имат доверие в строгия контрол в училище и желаят децата да присъстват на уроците

Напрежение в Гърция преди началото на учебната година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Напрежение в Гърция възникна по повод началото на новата учебна година, в която маските са задължителни за всички ученици.

Правителството е взело решение да поеме разходите по снабдяване на учениците и учителите с маски.

Учебната година в Гърция ще започне със седмица по-късно при нови условия и мерки, съобщават от министерството на образованието.

Правителството прикани родителите да се завърнат от отпуск в края на август, но засега стартът на учебната година остава за 14-ти септември поради динамичната епидемологична обстановка.

Паралелките се разделят на две с различно време за междучасия, за да не се събират много деца на едно място. Маските са задължителни за всички деца от първи клас, а препоръчителни за по-малките.

Министърът на образованието Ники Карамео обясни решението за маските като „важно за сигурността на децата“:

„Решението за задължително носене на предпазна маска по време на пандемия е със същото значение, както задължението децата ни да слагат предпазни колани в колата, както задължението да имунизираме децата си. Маската е предпазен щит, както за децата, така и за всички нас“.

В същото време част от преподавателите в началното училище, както и родителите на децата, изказват съмнение, че тази мярка е приложима при малките деца. Учителите обаче са задължени да контролират носенето на маски, както и спазването на дистанция.

При регистриране на евентуален случай на носител на коронавируса сред учениците под карантина ще се поставя само паралелката, а не цялото училище, уточняват от образователното министерство.

Според анкета родителите имат доверие в строгия контрол в училище и желаят децата да присъстват на уроците.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селджуцки турчин

    8 3 Отговор
    България и Гърция е имало много преди Турция.
  • 2 Токо

    11 2 Отговор
    На 29 08 се прибрах от Гърция . Напрегнат Грък не видях за цели 20 дена !!! Единствените Гърци които се напрягаха бяха тия дето пият фрапета по заведенията . Голямо напрягане падаше да се чуят какво си говорят в пълните заведения . Там нали няма туристи тази година .... Но за това пък ако не отида рано до рибният магазин намирам само скумрия като останала риба която не е купена. А вечер в рибната таверна се слагаха маси дори на асвалта по улицата . Напрежение голямо беше ! Места нямаше !!

    Коментиран от #3

  • 3 Еееее

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Токо":

    Айде посмали малко де:)
  • 4 Доко

    0 1 Отговор
    Доко, Доко...
  • 5 Никой

    2 0 Отговор
    Инфо от Италия. Училищата са подготвени да правят постоянно тестове и на учителите и на децата. При първият положителен тест на ковид, заминават в карантина всички: учители, деца, родителите на децата и съответно колегите на родителите на децата .....и така цял град а защо не и цяла държава?! Има и по - кофги вариант, децата с положителен тест за ковид да бъдат изолирани в специални структури без да има нужда от разрешението или мнението на родителите. И още една лоша новина, директор на училище в което има ковид носи лична отговорност пред закона ако от неговото училище тръгне заразяване. Представяте ли си под какво напрежение ще бъдат директорите на учебните заведения. Вече голяма част от учителите се " изпариха " и в момента има дефицит на учители : D . въпреки изгодните договори които им предлагат.
  • 6 Малоумни мерки

    1 0 Отговор
    Парцалите на устата, наречени маски, нищо няма да предпазят в една затворена нептроветряема класна стая. Вирусът се предава по въздуха, имаше случаи в заводи и кланници, със и без маски все тая. По тези безумни правила, които пак не взимат под внимание медицинските факти, повечето училища ще излязат от строя още през първите две седмици.