Last news in Fakti

8 Септември, 2020 12:50 3 045 15

Руско лекарство намалява смъртността от коронавирус

  • русия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • смъртност-
  • лекарство-
  • ваксина

Все още се събират обобщени данни за всички случаи на употреба на лекарството

Руско лекарство намалява смъртността от коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Използването на руско лекарство е намалило смъртността на пациентите с тежък коронавирус с 3-5 пъти, каза пред в. „Известия“ разработилият го учен Олег Розенберг. Той подчерта, че все още се събират обобщени данни за всички случаи на употреба на лекарството. Той уточни също, че по време на пандемията 120 пациенти са били лекувани със сърфактант, предаде БНТ.

В университета „Сеченов“ на „Известия“ е съобщено, че 30 от 32-те пациенти с тежко заболяване, получили лекарството, са излекувани. Ръководител на изследователската лаборатория по анестезиология и реаниматология “В. А. Алмазов“ Андрей Баутин каза пред изданието, че от 28 пациенти с тежко протичане на инфекция, получили терапия със сърфактант, 24 пациенти са се възстановили. Според центъра смъртността на критично болните пациенти е намалена от 80% на 14,3%.

"Липсата на повърхностноактивно вещество, синтезирано от самото тяло, се компенсира от външно лекарство. Това позволява дори алвеолите, повредени от вируса, да останат в изправено състояние и да извършват газообмен, да насищат кръвта с кислород", обясни Баутин алгоритъма на действието на лекарството. Той каза, че лекарството се прилага на пациенти чрез вдишване, процедурата отнема 30 минути два пъти на ден. Два дни лечение бяха достатъчни за някого, в някои случаи лекарството се прилагаше до пет дни. Сергей Авдеев, главният пулмолог на руското министерство на здравеопазването, каза пред вестника, че от юли в Русия е започнало ново проучване на лекарството. Въз основа на резултатите от второто проучване се планира включването на сърфактанта в препоръките на здравното министерство за лечение на пациенти с COVID-19.

Според изданието в момента в света има около 10 такива препарата. Всички те, включително руският, първоначално са създадени да помагат на недоносени бебета, които все още не могат да дишат самостоятелно поради незрялост на белите дробове. От „Известия“ напомнят, че повърхностноактивното вещество е естествен препарат, получен от белите дробове на едрия рогат добитък.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бомж на демокрацията

    9 26 Отговор
    Лекарството се казва самогон. А ако прибавш и огурец, страничните ефекти са минимални.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Нека позная

    9 22 Отговор
    Става дума за бояршник. Ако пиете бояршник няма как да умр.ете от корона вирус защото два пъти не се умирга
  • 4 хахаха

    6 16 Отговор
    Ами когато съберете всички данни, тогава го рекламирайте! руска му работа!
  • 5 Еврика

    4 17 Отговор
    Руснаците са открили сапуна. ПАВ. Няма да се учудя ако сега почнат да пият сапунка, веро и перилни препарати. Препарати за вана пият отдавна...

    Коментиран от #11

  • 6 Железния

    5 11 Отговор
    Един велик човек някога е казал нещо, което можем да пригодим към сегашния живот: "Няма пациент с коронавирус - няма проблем".
  • 7 един от стадото

    11 2 Отговор
    това лекарство не е ново, но е много скъпо. Както винаги, който има пари ще живее, на пук на тезата че здравето не е само пари. Но шансът с пари е много по- голям, било дадени и под масата..

    Коментиран от #12

  • 8 КГБ

    3 7 Отговор
    Лекуваме масово с новичок
  • 9 Разум

    6 1 Отговор
    Аз познавам един човек, който използва специални лампи убиващи корона вируса. Трудно е за вярване, но според него метода ефективно работи. Сега в момента една близка е в болница с К. вируса и я подлага на ламповата процедура. Според него за ден два трябва да е здрава.
    Факти.
    До вчера моята позната не бе яла от една седмица, само на глюкоза и антибиотици. След първата процедура с лампите появило й се малко апетит и е яла храна. Чудно ми е какви ще са й кръвните проби след като ги направят до няколко ден. Ако те потвърдят, че няма вирус значи ламповото облъчване дава шанс за болните. (Лекарите обаче за сега едва ли ще са ентусиазирани от този метод на лечение.)

    Коментиран от #13

  • 10 Каубой Джон

    5 0 Отговор
    Ние си къркаме белина...
  • 11 То това да не са ти

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Еврика":

    тъпите американци да пият сапун и белина,както ги учеше тъпия им президент.
  • 12 Използва се при

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "един от стадото":

    недоносени бебета,иначе сърфактанта се изработва от белия дроб при зрял индивид. Та колко да е скъпо,в САЩ сигурно е много скъпо,но иначе не.
  • 13 Ауууу какво изобретение

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Разум":

    А крушките за лампите енерго-спестяващи ли са? Облъчването с "лампи" не прониква дори под кожата ама като повечето сте блеели в час по физика е така ....
  • 14 Доктор Дамянов

    1 0 Отговор
    Първото предложение за прилагането на СЪРФАКТАНТ при тежко болни с влошаващи се дихателни показатели заразени с КОВИД-19 го направих самият аз още в началото на пандемията в Европа и го изпратих на Робърт Кох Институт в Германия и веднага електронната ми поща беше атакувана от някой. Сега ми се дава отговор, кой и откъде е направил това. Ученият Олег Розенберг е плагият, но изобщо не се учудвам, като се има предвид и страната, в която живее и фамилията, която носи!!!
  • 15 Човек от 1 племе

    1 0 Отговор
    Какъв вирус ?
    Коронавирусът е измислено наименование !!!
    Смятате ли че ако имаше вирус, който се разнася по света, щяхме да сме живи, все още?
    Ако имаше реален вирус до сега повечето цели народи щяха да са "затрити от лицето на земята" !