Last news in Fakti

23 Ноември, 2020 18:41 1 836 8

Парниковите газове се увеличават въпреки пандемията

  • парникови емисии-
  • парникови газове-
  • глобално затопляне

На здравната криза не трябва да се гледа като на решение на климатичните проблеми, а като на възможност за по-амбициозни усилия за намаляване на емисиите от промишлеността

Парниковите газове се увеличават въпреки пандемията - 1
Снимка: Shutterstock

Нивата на въглероден двуокис в атмосферата са продължили да се увеличават тази година, въпреки че пандемията от новия коронавирус намали дължащите се на човека емисии, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на доклад на Световната метеорологична организация.

Когато ограниченията заради пандемията бяха най-много в началото на годината и човешката активност намаля, емисиите от въглероден двуокис са спаднали със 17 процента под средното миналогодишно ниво. Общият ефект за цялата година обаче ще е по-малък и ще е в границите на нормалните годишни колебания, посочва годишният доклад за парниковите газове, които допринасят за глобалното затопляне, предава БТА.

Концентрацията в атмосферата на въглероден двуокис е нараснала от 407,9 на 410,5 части на милион миналата година. Това ниво е един и половина пъти по-високо от началото на промишлената революция през 18-и век. Тази година тя се е увеличила още.

На пандемията не трябва да се гледа като на решение на климатичните проблеми, а като на възможност да бъдат направени по-амбициозни усилия за намаляване на емисиите от промишлеността, енергетиката и транспорта, каза генералният секретар на СМО Петери Таалас.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    11 2 Отговор
    В българските ТеЦове всякакви боклуци се горят , като в ТеЦ Бобов дол, но никой не прави разследване.
  • 2 Румен Радев

    1 13 Отговор
    Румен може да е най тъпият и прост президент до сега но е най добрият шофюор Факт

    Коментиран от #5

  • 3 др Гей Билъс

    4 0 Отговор
    Чичко Бил го каза преди 10г, ако искаме да сведем парниковите емисии до 0, то трябва или хората, или услугите да накъсим до 0. А познайте кой ще го отнесе първи.

  • 4 еколошки

    7 0 Отговор
    Ужаст. Направо закривайте сичко и бегайте по пещерите.
  • 5 Вярно е Румене

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Румен Радев":

    Шофьорът е само един, ОНИЯ с джипа! Същия БиБитко е и най- тъп и никой не може да му вземе това първенство!
  • 6 Ония самолети горе

    7 0 Отговор
    Хем на ръсят с полезни вещества хем правят изкуствено одеало на атмосферата за по топли зими.....
  • 7 Гост

    9 1 Отговор
    Шо тъй бе? Нали делът на ВЕИ бил се увеличил с много пъти, въглищата си заминавали, петрола също, а Норвегия минала почти изцяло на миксери? Нали все повече страни правели ток от слънце, а не от въглища, дуфал им вятърко, баела им майчица, забранявали ДВГ и не знам си още какви мантри екологични? Пък то ефект никакъв май. Видя се колко са ви адекватни глупостите за ДВГ и на Илон чистите коли.
  • 8 Порно

    7 1 Отговор
    Така е , щото индустрията и автомобилите не са основните замърсители . Ама иди го обясни на гретенясалите.