Last news in Fakti

4 Февруари, 2021 07:28 1 614 4

СЗО: COVID случаите намаляват, но неравният достъп до ваксини заплашва глобалното възстановяване

  • световна здравна организация-
  • ваксина-
  • коронавирус

По-бързо разпространяващият се вирус може да доведе до повече инфекции, в крайна сметка би причинил повече хоспитализации и смъртни случаи, ако се разпространи неконтролирано

СЗО: COVID случаите намаляват, но неравният достъп до ваксини заплашва глобалното възстановяване  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Глобалните случаи на COVID-19 намаляват, но неравномерното разпределение на животоспасяващите ваксини може да удължи глобалното икономическо възстановяване и да остави развиващите се страни още по-назад, заяви в сряда Световната здравна организация, съобщава CNBC.

През седмицата, приключваща на 31 януари, са съобщени 3,7 милиона нови случая на коронавирус в световен план, което представлява намаление с 13% в сравнение с предходната седмица, според последния доклад за COVID ситуацията на СЗО. Смъртните случаи на COVID-19, които изостават от новите случаи с няколко седмици, отчитат умерено понижение с 1% през последната седмица на януари.

Това е добре дошла новина, но повече от 3 милиона нови инфекции "все още са страшно много хора“, каза д-р Майк Райън, изпълнителен директор на спешната здравна програма на СЗО.

"Дъждът е намалял, но слънцето все още не е излязло“, каза Райън по време на онлайн сесия за въпроси и отговори на живо в централата на агенцията в Женева.

Здравните експерти също така предупредиха, че новите, силно заразни варианти на вируса, идентифицирани за пръв път в Обединеното кралство, Южна Африка и Бразилия, могат да добавят гориво към и без това бушуващите огнища в страни по света.

По-бързо разпространяващият се вирус може да доведе до повече инфекции, в крайна сметка би причинил повече хоспитализации и смъртни случаи, ако се разпространи неконтролирано. Но дори в райони, където новите варианти на коронавируса са се появили, случаите на заразените намаляват, каза Мария Ван Керхове от СЗО.

Във Великобритания, която идентифицира варианта B.1.1.7 през декември, случаите са намалели с 31% в сравнение с предходната седмица, според доклада на СЗО. По същия начин в Южна Африка, която също открил подобен вариант в края на миналата година, наречен B.1.351, случаите са намалели с 44%, се казва в доклада.

"Това е важно, защото хората се страхуват, когато чуят мутации, мутанти и варианти“, каза Керхове. „Не можем обаче сега са понижим гарда. Не можем да се откажем"."

Появата на нови варианти на коронавирус не е изненада за учените, тъй като е нормално вирусите да мутират, докато се разпространяват. Експертите се притесняват, че някои от щамовете, по-специално вариантът B.1.351, открит в Южна Африка, могат да представляват риск за ефективността на наличните в момента ваксини и терапевтични средства.

Производителите на лекарства поддържат, че техните ваксини все още би трябвало да работят срещу новите варианти, но здравните експерти подчертаха, че е важно да се ограничи разпространението на вируса, за да се предотвратят повече мутации, докато страните прилагат първоначалните доставки на COVID ваксините.

Не на всички държави обаче е предоставен равен достъп до животоспасяващите лекарства.

От страните, които започнаха да предоставят дози за своите жители, повечето от тях са държави с по-високи доходи, които са заявили ранното снабдяване с флакони чрез собствените си споразумения за доставки, предупреди генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебреесус.

Това е проблем, тъй като ваксините в крайна сметка ще позволят на страните да отворят отново икономиките си, без да рискуват да се увеличат хоспитализациите и смъртните случаи от вируса, каза Райън в сряда. СЗО се застъпи за страните да се регистрират в COVAX, глобален алианс, чийто съпредседател в лицето на СЗО има за цел да достави коронавирусни ваксини на най-бедните страни в света.

Програмата се надява да достави 2,3 милиарда дози до края на тази година. По-рано в сряда служители на COVAX обявиха, че досега са отпуснали поне 330 милиона дози за по-бедните страни, които се надяват да започнат да доставят до края на февруари или началото на март. Тези ранни дози ще бъдат насочени към ваксиниране на хора в най-голям риск, като здравни работници.

Райън каза, че това ще позволи на страните да отворят отново икономиките си, без да се притеснява, че ще добавят повече напрежение към болничните си системи, но това няма да е възможно, докато "не можем да доставим минималния брой дози ваксина за всички страни“.

"Ако искаме нашите общества да бъдат отворени, ако искаме да сме на път към нормализиране на начина, по който живеем, тогава трябва да сме честни относно начина, по който разпределяме средствата, за да живеем нормално“, каза д-р Райън. "В момента неравномерното разпределение на ваксините означава, че не всички общества ще получат еднакъв шанс да се върнат онлайн и това просто не е честно".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    6 0 Отговор
    При нас ваксинацията върви торе долу добре.
  • 2 куку руку ку

    11 0 Отговор
    СЗО: "Ковид случаите намаляват, но ние сме стегнали примката около вратът ви и нямаме намерение да я охлабим... или поне докато ме загубите бизнеса си, имуществото си и не станете съвременни роби на корпорациите."
  • 3 Верно ли

    3 0 Отговор
    Някой ден ще плащате за тази измама и то скъпо, болни мозъци такива!
  • 4 Аз40🏴‍☠️

    3 0 Отговор
    Бил Гейтс:
    – Намалят?
    СЗО:
    – Лошо, много лошо!
    Кралското семейство:
    – Трябва да ги увеличим бързо чрез масовата имунизация с гмо-ваксините за да не изтървем шанса с голямото нулиране.
    Правителствата:
    – Връщаме децата в училище, че е "сезона на вирусите" тъкмо.
    Докторите:
    – Ще ги притиснем да дишат въглероден двуокис с маските.
    Медиите:
    – Напъваме ги, както можем с лъжите!
    Овчелюдието:
    – Бее-бее-бее! (ту наляво-ту надясно, а входа е един само)