Last news in Fakti

4 Февруари, 2021 15:00 2 769 13

Оксфордският университет обяви нова тактика срещу COVID-19

  • ваксина-
  • великобритания-
  • коронавирус

Досега броят на ваксинираните британци надхвърли 10 милиона души, като целта е те да станат 15 милиона до средата на месец февруари

Оксфордският университет обяви нова тактика срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Оксфордският университет обяви началото на изпитания, при които ще се тества комбинираното действие на две различни дози ваксини при един и същ пациент, предадоха световните информационни агенции.

"Ако докажем, че тези ваксини могат да бъдат взаимозаменяеми, това ще увеличи значително възможностите за тяхното гъвкаво прилагане", заяви проф. Матю Снейп, който е натоварен да осъществи изследването.

То се провежда за пръв път в света и ще обхване 820 доброволци на възраст над 50 години. Ще бъде проучено комбинираното въздействие на двете ваксини, които понастоящем се прилагат на територията на Великобритания - тази на "Пфайзер/Бионтех" и на "Астра Зенека/Оксфорд", поясни БТА.

Ще бъде проверена ефикасността на препаратите във функция от времевия интервал между двете дози.

В изследването ще се поставят инжекции с интервал от четири седмици, близък до препоръчания първоначално, и от 12 седмици, за да могат да бъдат имунизирани възможно най-голям брой хора, както практикуват британските власти. Данните от имунния отговор на доброволците спрямо микса от ваксини ще бъдат получени през месец юни.

В началото на експериментите първата имунизация ще бъде направена с препарата на "Астра Зенека/Оскфорд", а втората - с този на "Пфайзер/Бионтех". При следващите експерименти ще бъде обърнат редът на двете ваксини.

Великобритания е най-засегнатата страна от новия коронавирус в Европа с над 108 хиляди смъртни случая. Обединеното кралство направи от ваксинацията своя национална кауза, за да преодолее здравната криза, която се изостри след появата на територията ѝ на по-заразен вариант на коронавируса.

Досега броят на ваксинираните британци надхвърли 10 милиона души, като целта е те да станат 15 милиона до средата на месец февруари.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ей,не наиграли се,Ей

    3 1 Отговор
    Цт цт цт
  • 2 Майна

    9 2 Отговор
    НАЙ-ДОБРЕ Е ВСИЧКИ ВАКСИНИ ДА ГИ ПРОБВАТ НА ТИЯ ДЕТО СА РЕШИЛИ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ..ТЕ И БЕЗ ТОВА СА ,,ГОВЕДА,,..ЩОМ СА СЕ ОСТАВИЛИ ДА ГИ ОСАКАТЯВАТ
  • 3 Name

    8 2 Отговор
    Опитват се да спасят провала на Астра зенека.
  • 4 гадно

    4 0 Отговор
    Аааа без такива не си разреждам гроздовата.
  • 5 Лейка

    8 1 Отговор
    Аз чакам Руския университет. Моите роднини също. Главанаците от Оксфорд не ме интересуват вече.

    Коментиран от #7

  • 6 Хипотеза

    4 1 Отговор
    В превод, Спутник V и Астра заобикалят САЩ санкции.
    Умен ход.
  • 7 Аз чакам

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Лейка":

    МАГАДАНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ!!!
  • 8 К.К.

    0 2 Отговор
    В Русия съобщиха, че може, първа доза Спутник втора Астра зенека.
  • 9 нашия

    3 0 Отговор
    щом им плащат да тичат на място някои хорица са съгласни да го правят-да кипи безмислен труд -важното е да си взимат заплатата-принципите и истината нямат значение за тях-манталитета им е такъв
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Много тактики, много стратегии,но на ден мрат по Хиляда,а вирусоносителите са дневно по 23600...Е по добре от 60000хиляди и над 2500 починали!
  • 11 Дидо

    1 0 Отговор
    Най - добре е да се смесят всички ваксини в една и давай ваксинация наред
  • 12 ГОСТ

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: То се провежда за пръв път в света и ще обхване 820 доброволци на възраст над 50 години и със силно изразена деменция за да сме сигорни че са доброволци готови на всичко .
    Даже и за аудиенция при Господ
  • 13 волен сидеров

    0 0 Отговор
    НОВАТА ТАКТИКА Е-КОЙТО НЕ ГО ХВАНЕ ГРИПА -ТО С ВАКСИНАТА ГАРАНТИРАНО ГО ХВАЩА -А КОЙТО ПОСЛЕ ОЦЕЛЕЕ-ЧЕСТИТО