Last news in Fakti

9 Февруари, 2021 10:00 3 708 17

Защо в Португалия изведнъж стана толкова драматично?

  • португалия-
  • коронавирус-
  • пандемия

За лекарите и медицинския персонал борбата срещу пандемията е гигантско усилие

Защо в Португалия изведнъж стана толкова драматично? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

През 2020 Португалия не беше особено тежко засегната от коронавируса. Сега ситуацията се промени. Броят на случаите скочи драматично: 43% от всички зарази и 44% от всички смъртни случаи са регистрирани само през януари.

През 2020 година Португалия не беше особено тежко засегната от пандемията. Сега обаче нещата се промениха: от началото на тази година коронавирусът там направо експлодира. 43% от всички зарази и 44% от всички смъртни случаи бяха регистрирани в един-единствен месец: януари 2021. Положението е много напрегнато, казва Райнхард Науман, представител на германската фондация "Фридрих Еберт" в Лисабон. "Цялото население е страшно изнервено от драматичното развитие през последните 2-3 седмици", казва той.

Правителството смята, че влошаването се дължи на два фактора. Първо - на мутиралия щам В.1.1.7, открит най-напред във Великобритания. И второ - на либерализирането на мерките, наложено около Коледа. В момента в Порутгалия отново важи строг локдаун - затворени са училищата, магазините и ресторантите, а свободата на движение е сериозно ограничена.

Когато лекарите трябва да избират кого да спасяват

Много често линейките чакат с часове пред болниците, тъй като здравните заведения просто не смогват да приемат бързо новите пациенти, както съобщава кореспондентът на Дойче Веле Ян-Филип Шолц. Броят на новопостъпващите е твърде голям, интензивните отделения са достигнали до предела на капацитета си, а в другите отделения се третират хиляди други по-леки случаи на COVID-19. Пред част от клиниките има опънати палатки за триаж: там лекарите в движение решават на кого да окажат спешна помощ - въз основа на кислородното съдържание и телесната температура.

С бързо темпо се изграждат и полеви болници за приемането на нови пациенти. Жоао Рокет от Английския университет в Лисабон разказва, че университетската баскетболна зала вече е превърната в лазарет за болни от COVID-19: "Подобна трансформация става лесно - спортните зали бързо се преоборудват. Много по-трудно е да се осигури бързо квалифициран медицински персонал, за да може обслужването на пациентите въобще да функционира.".

Обществените лечебни заведения са претоварени с пациенти с COVID-19, така че хората с други заболявания или оплаквания се пренасочват към частните клиники, обяснява Райнхард Науман. Липсата на достатъчно квалифициран персонал е най-сериозният проблем в борбата срещу пандемията в Португалия. Според една вътрешна статистика на здравната система, почти 10% от медицинския персонал са заразени с коронавирус. Тази сряда германският Бундесвер изпраща специален екип от 26 души в помощ на закъсалите португалци, след като португалската министърка на здравеопазването Марта Темидо отправи молба за помощ преди седмица.

В Португалия общественото здравеопазване е организирано около Националната здравна служба. Секторът обаче пострада сериозно от мерките за икономии през изминалите години, обяснява Науман. След международната финансовата криза на Португалия беше наложена много строга програма за икономии, но въпреки това системата се справя удивително добре, смята той и цитира една португалска поговорка: "С малко яйца португалското здравеопазване прави много омлети".

Тази седмица в Португалия започна ваксинирането на хората над 80-годишна възраст. Както и другаде в Европа, и там все още няма достатъчно ваксини. Правителството смята, че до края на март имунизация ще получат около 800 000 души от общо 10-милионното население. Здравните власти са на мнение, че на този фон засега се очаква много масово разпространение на вируса и голямо напрежение за цялата система.

Трагедията сплоти португалците

За лекарите и медицинския персонал борбата срещу пандемията е гигантско усилие. Тъкмо поради това на помощ им се притича гражданското общество - по най-различен начин. Проектът на Рикардо Паягуа например предоставя каравани за почивка на медицинския персонал. 50 каравани с 200 души доброволци предлагат на медиците възможност за кратък отдих от изнурителния им труд. "Тяхната работа е емоционално много интензивна", казва предприемачът Паягуя в интервю за ДВ. Според него медиците имат нужда не само от легло, където да подремнат, но и от морална подкрепа.

Райнхард Науман разказва, че португалското общество демонстрира голяма сплотеност в борбата срещу пандемията. "Хората реагират конструктивно, защото разбират, че залогът е много висок." Да, и в Португалия имаше прояви на умора и недоволство, но на фона на ужасяващите числа от последните седмици хората се сплотиха, казва той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    22 4 Отговор
    Ми сега по-добре сте "напръскали"!
  • 2 бл.134 в Зап. парк

    11 2 Отговор
    Иде! Иде и у вас.
  • 3 SH BG

    8 9 Отговор
    В килера... Веднага да влизат в килера всички, и да обличат космонавтските костюми...!!!

    И никакво мърдане навън, докато не се преселят на "по-добрия свят"...!!!

    Ха, ха, ха... :::)))
  • 4 ДЯДО ЙOЦО

    14 4 Отговор
    Иде ли!?иде Иде сега пак ще затворят шkoлата по меренгe и пилaтес ,фитнес и,молoветe училища,ясли ,болници купони по булеварди,кръчми всичко ще се затвори за това бягайте да бягаме в ТАНЗАНИЯ!!!!
  • 5 Всичко

    6 2 Отговор
    ЗАТВАРАЙТЕ!!!!!

    Коментиран от #6

  • 6 Coполанко от купона

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Всичко":

    САМО БУЛЕВАРД ХРИСТО БОТЕВ НЕ ЗАТВАРАЙТЕ И КРЪЧМАТА НА ОРЛОВОТО ОКО!!!
  • 7 0808

    6 4 Отговор
    == не вервам на немското зеле..

    Коментиран от #9

  • 8 И тука и тука

    4 0 Отговор
    Затваряне и никакви помощи!НАЛИ в банките има 90 000 000 000 0000 лева спестени пари давайте да ги пием и ядем за последно!!!!!
  • 9 След около

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "0808":

    Един месец ще повярваш!ТВОЯ ВАНГА!!!!!!!
  • 10 АЗ вярвам само на

    1 5 Отговор
    Българския СИНОД и синодалните старци защото си траят като църковна МИШКА!!!!!😈
  • 11 ИН ГИ

    6 1 Отговор
    ПОРТУГАЛСКИТЕ ГАЛОШИ СИ НЯМАТ СПАСИТЕЛ КАТО НАС , ТА ОТТАМ ............... МОЖЕ И ДА НЯМАТ КОЙ ДА ГИ КРАДЕ ... ДАВАМЕ ИН ГО НА ЗАЕМ !
  • 12 Аз40🏴‍☠️

    6 1 Отговор
    Дойчевеле просто пише басни, за да се харесва на овчелюдието.
  • 13 Чочо

    4 9 Отговор
    Пратете им световния феномен мангъра и той ще ги оправи

    Коментиран от #17

  • 14 Мухаа,хаа!

    9 0 Отговор
    Хайде отворете гуглето,и проверете кой държави от ЕС имат страховит външен дълг.Когато видите числа и проценти спрямо БВП,и навържете мерки и теглилки,в различните страни,ще ви светне под каскета.
  • 15 Набиха им

    6 0 Отговор
    ваксините и всичко се отприщи ! Така стана в Италия март 2020 защото там им бяха набили противогрипни обикновени задължителни ваксини които явно правят хората добра почва за корона вируса ..... Нашите тук набиха 70000 обикновени ваксини сега през октомери И ТУК СТАНА БУМА ! Чуди и пълно с тъпанари дето не четат какво казаха тогава итал.лекари ! Сега започнаха тук с ваксините замръзената И ВМЕСТО ДА НАМАЛЯТ ЗАРАЗЕНИТЕ ТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ И ПАК РАЯТА ВИНОВНА ЧЕ НЕ СЕ ПАЗИ ....Днес обаче евреите вече обявиха че са намерили сигурни две лекарства и май ще секнат големите пари за ваксини ! А дано!

    Коментиран от #16

  • 16 един от стадото

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Набиха им":

    ефективна ваксина дори лекарство до сега няма срещу никой вирус. Бактериалните ваксини що годе действат и са спасили милиони. Ваксините срещу туберкулоза, дифтерит, тетанус, коклюш, инфлуенцаВ, холера, коремен тиф са бактериални. Хич да не се мъчат. Вирусната патогенеза е на съвсем друг принцип, и подходът към ваксините за Ковид е на грешна основа. Знаят го много добре, щом и аз го знам, но мълчат и спекулират. ТОТАЛНА и предумишлена заблуда с известен край и цел. А тя е, по лесно и безпроблемно навлизане на вируса в организма с помощта на пета колона..Срешу грипа не успяха, слаби резултати, на ход е Ковид-а.. Тоя път добре са се постарали, резултатите са видими, и още нищо не сме видели. Първи ще почнат да мрат ваксинираните от трета-пета вълна..
  • 17 Д-р Менгеле

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Чочо":

    Е, да де, ама мангъра е занитен за ЧЕКМЕДЖЕТО!