Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 15:56 1 511 6

Има съгласие в ЕС за общ списък на бързите антигенни тестове

  • ес-
  • съгласие-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • антигенен тест-
  • тестове-
  • списък

Бързите тестове за антигени са от решаващо значение

Има съгласие в ЕС за общ списък на бързите антигенни тестове - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Комитетът на ЕС за здравна сигурност постигна съгласие по общ списък на бързите антигенни тестове за COVID-19. Също така има съгласие за подбор от тестове, чиито резултати държавите-членки взаимно ще признават, като ще има общ стандартизиран набор от данни, които да бъдат включени в сертификатите за резултати от тестовете за COVID-19.

Тези три решения, за които се споменава в препоръката на Съвета от 21 януари, ще бъдат непрекъснато преразглеждани и актуализирани. Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду заяви: „Бързите тестове за антигени са от решаващо значение за забавяне разпространението на COVID-19 и следва да бъдат част от цялостния ни отговор на пандемията. Ако трябва да се изискват или препоръчват отрицателни тестове за COVID-19 за каквато и да е дейност, от съществено значение е те да бъдат взаимно признавани и да водят до получаването на сертификати, признати в целия ЕС. Това е от съществено значение, особено в контекста на пътуванията. Нашите граждани се нуждаят от яснота и предвидимост.“

Съвместният изследователски център (JRC) понастоящем е в процес на актуализиране на своята база данни за медицинските изделия за инвитро диагностика на COVID-19 с цел интегриране на цялата информация относно бързите антигенни тестове, събрана и одобрена от Комитета за здравна сигурност.

Бързата реакция на сериозни трансгранични заплахи за здравето в ЕС се координира от Комитета за здравна сигурност (КЗС). Той е важен форум за обмен на информация относно конкретни мерки, приети от всяка държава, и заедно с Европейската комисия определя действията, които трябва да се предприемат по отношение на готовността, планирането, комуникацията и реакцията при рискове и кризи. КЗС се състои от представители на здравните органи на страните от ЕС, като страните кандидатки и потенциалните страни кандидатки участват като наблюдатели. Специално за заседанията на КЗС относно COVID-19 държави като Обединеното кралство, Швейцария и Украйна получават покана да участват с цел укрепване на сътрудничеството.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миро

    4 0 Отговор
    Мошеници търсят къде да си продават кирливите тестове ДА СИ ГИ ТЕСТВАТ ОТЗАДЕ
  • 2 др Гей Билтс

    3 0 Отговор
    Така ме отровиха и мен с невротоксина - бързия тест. Стервата медицинска сестра не искаше и да се легитимира, с тая маска не мога да я разпозная сега, гада му с гад.
  • 3 честен ционист

    3 0 Отговор
    Накарахме ви да слагате калцуни по летищата и да ви джобат като терористи, сега ще ви накараме и в носовете да си бъркате, за наш кеф и наше удоволствие.
  • 4 НОЩ всеки ден

    1 0 Отговор
    Ганчовците да се готвят за бързи тестове, ако искат да ходят на работа. За Бордата няма такова изискване.
  • 5 Рошко

    0 0 Отговор
    Уговорения футболен мач продължава, топката е в източния блок
  • 6 Аз40🏴‍☠️

    1 0 Отговор
    Тази измама премина всички граници и скоро ще се влоши още повече всичко.