25 Февруари, 2021 16:41 4 811 29

Никакви проблеми с ваксината на AstraZeneca. Точно обратното.

  • астразенека-
  • astrazeneca-
  • ваксина-
  • ваксини-
  • проблеми-
  • коронавирус-
  • пандемия

Много хора се отнасят скептично към ваксината и дори отказват да се ваксинират с нея

Никакви проблеми с ваксината на AstraZeneca. Точно обратното. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Мнозина в Германия, а и не само там, се отнасят скептично към ваксината на AstraZeneca и дори отказват да се ваксинират с нея, защото смятат, че не е достатъчно ефективна. Тези съмнения обаче не са оправдани.

Фактите

В клинични изпитания бе доказано, че след първата доза британската ваксина има ефективност от поне 76%, а ако втората доза се постави 12 или повече седмици по-късно, тази ефективност се повишава дори до 82 на сто. В друго проучване пък бе установено, че ваксината трайно намалява концентрацията на вируси в организма, което би могло да забави и разпространението на коронавируса. Именно въз основа на тези данни препаратът бе допуснат до употреба в много страни по света. Често пъти се стига до недоразумения при тълкуването на нивото на защита, което осигурява дадена ваксина. Ефективност от примерно 70% означава, че 70 от 100 души са защитени от тежки форми на COVID-19.

А най-новото изследване на здравните власти в Шотландия показва, че ваксината на AstraZeneca дори надхвърля всички очаквания. При нея резултатите след първата инжекция са дори по-добри, отколкото при ваксината на BioNTech/Pfizer. Досега в Шотландия с AstraZeneca са ваксинирани 490 000 души, а 650 000 са имунизирани с ваксината на BioNTech/Pfizer. Изследването, чиито резултати предстои да бъдат потвърдени от независим орган, твърди, че след първа инжекция ваксината на AstraZeneca показва 94% ефективност, а тази на Pfizer - 85%. Това означава, че рискът от тежка форма на COVID-19 намалява с 94%, респективно с 85%. Изследване показа сходно висока ефективност на AstraZeneca срещу мутацията на коронавируса, която беше открита във Великобритания. Според резултатите от това проучване, препаратът осигурява 75%-ова защита и срещу британската мутация.

По-ниска е ефективността на ваксината срещу южноафриканската мутация, но все пак осигурява известна защита и срещу нея. Това се обяснява с факта, че всички мутации са варианти на първоначалния вирусен щам, срещу който бе разработена въпросната ваксина. Тя може и да не разпознава мутиралите елементи на вируса, но пък със сигурност атакува основната му, изходна част. СЗО препоръчва британската ваксина за всички лица над 18-годишна възраст - дори и там, където вече има установени вирусни мутации. От СЗО предупреждават още, че ваксината е особено важна за хора с предварителни заболявания като диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, болести на дихателната система. При хората, които страдат от автоимунни заболявания или имат отслабена имунна система, са нужни допълнителни изследвания. Затова препоръката към тях е да се ваксинират след консултация с лекар.

Да не забравяме и тези две важни предимства на британската ваксина - тя е по-евтина от ваксините на BioNTech/Pfizer и на Moderna и не се нуждае от съхранение при много ниски температури.

Добри новини от Johnson&Johnson

Междувременно предстои да бъде одобрена още една ваксина срещу коронавируса - препаратът, разработен от Johnson&Johnson. Американската служба за контрол на лекарствата FDA вече съобщи, че тази ваксина има много висока ефективност - след имунизация с нея рискът от тежка форма на COVID-19 намалява с 85,9%. Препаратът на Johnson&Johnson има висока ефективност и срещу бразилската и южноафриканската мутация, а най-добрата новина е, че за разлика от другите ваксини при препарата на Johnson&Johnson е достатъчна само една инжекция.

Автори: Катрин Весоловски, Луиза Райт, Йоша Вебер


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дддддд

    28 9 Отговор
    Айде бе...тези вече отдавна надминаха и Гьобелс.Явно лапачката е голяма-милиарди правят на наш гръб...
  • 2 баджо

    21 7 Отговор
    Астра Зенека нещо за ГМО да кажат в ваксината ?
  • 3 Astra Zeneka

    15 10 Отговор
    Оравим всичко възможно "ваксината" да убува и хората под 55!!!
  • 4 Дойче Веле

    5 31 Отговор
    Ваксината на Путин - 100% фалшификат и поредното хибридно оръжие срещу Запада.
  • 5 честен ционист

    12 6 Отговор
    Абре като съберем в едно изречение вирус по шимпанзета, игли и ненадеждност, ме навява на едни спомени 1981г, лятото, Лос Анджелис.
  • 6 DW- Манипулийшън

    21 3 Отговор
    Имах сериозни притеснения, че ,пропагандната DW още не са се изказали по въпроса, но вече се успокоих ! Щом те казват, значи слънцето изгрява от запад !

    Коментиран от #12

  • 7 123

    14 4 Отговор
    Никакви проблеми - убива безотказно.
  • 8 -----

    15 9 Отговор
    Ваксината променя ДНКто и превръща мозъка на човек в такъв на неандерталец.

    Коментиран от #17

  • 9 А да попитам

    13 3 Отговор
    Джонсън и ДЗжонсън от производители на пудри и памперси,кога се специализираха да правят ваксина срещу корона вирус. Тезамериканци нищо сами не могат да сътворят освен една голяма кафява купчина от тлъстите си за.ници сутрин след кафето.
  • 10 любител

    13 3 Отговор
    кой глупак пак писа тази статия под диктовката на боко тиквата и защо защото тулупа е заявил най много от този боклук който всички отхвърлят но него му върши работа за да умори хората над 65г. защото за него са лош материал.
  • 11 урко

    9 2 Отговор
    благодаря за информацията,стягам си опашката и скачам на клона при другите маймуни!
  • 12 хъхъ

    15 3 Отговор

    До коментар #6 от "DW- Манипулийшън":

    Покойният Удо Улфкоте го каза точно и ясно - статиите на такива парцали като Дойче веле, се пишат директно от агенти на ЦРУ, а "уважавания" журналист на медията само слага подпис отдолу.
    Бързо го самоубиха човека след разкритията, които направи, а той бе човек отвътре, работил за тези медии.
  • 13 DW. Чакате голям Бонус от Астра Зенека??

    10 2 Отговор
    Но, никой не ви вярва!!!!

    Коментиран от #15

  • 14 Знам Знам

    5 4 Отговор
    Пфайзр и Модерна не са ваксини а генна терапия ( меко казано ), а казано нормално са ГМО вектори. Така, че няма база за сравнение.
    Астра З. е неизвестно колко деактивиран вирус, а векторната на Johnson & Jonson е добра и истинска, но за нея може само да мечтаем-едва ли ще стигне до нас.

    Коментиран от #19, #22

  • 15 За Дойче веле

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "DW. Чакате голям Бонус от Астра Зенека??":

    ясно, ами какво ще кажете за Факти, които освен DW друга медия не признават!? Май са от един дол дренки...

    Коментиран от #18

  • 16 Аз40🏴‍☠️

    9 2 Отговор
    Дойчевеле е синоним на пропаганда, от най-лъжливата възможна.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 К.К.

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Знам Знам":

    Точно Астра зенека е векторна, и Спутник5, китайската е с инактивирани вируси.
  • 20 ПЕНКО

    3 3 Отговор
    " ОТИ ВИ НЕ Е Б А МАЙКАТА- Х-МОШ ЕНИЧЕСКА С Г А Н " !!!! 99 % БЪЛГАРИ ЧАКАМЕ "СПУТНИК-В " , НО НАШИТЕ НАГЪЗЛЯЦИ СЕ И -НАДУПЛЯТ НА ЗАПАД !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 21 рнк

    5 1 Отговор
    РНК ВАКСИНА?НИЩО ПОДОБНО РНК НЕ Е ВАКСИНА ТЕРОРИСТИ-УБИЙЦИ!
  • 22 ЗНАЕШ ЛИ

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Знам Знам":

    ДЖОНСЪН И ДЖОНСЪН Е КОМПАТИЯ НА РОТШИЛД ИМА ЕДНА КОФА ДЕЛА ЗА СЪДЕБНИ ИСКОВЕ ЗА ОПАСНА БЕБЕШКА КОЗМЕТИКА ОТРОВА ПАПАГАЛИ КАТО НЕ ВИ ЧУВАТ ЧУТОРИТЕ КЪДЕ СИ ВРЕТЕ ГАГИТЕ ГОЛЕМИ СПЕЦОВЕ СТАНАХТЕ ВСИЧКО Е РНК НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ С ГЛУПОСТИ ЗА ЕДНА ГОДИНА ВИ ПОДЧИНИХА НЕ ЗНАЕТЕ КЪДЕ СЕ НАМИРАТЕ ОТ ВАШАТА ГЛУПОСТ!
  • 23 ПЕНКО

    4 3 Отговор
    ГОЛЯМАТА КОМБИНА МЕЖДУ ---ЦИОНИСТИ ОТ САЩ И ХИТЛЕРИСТИ ОТ -ЕС В ПРОБУТВЯНЕТО НА ЗАПАДНИТЕ ВАКСИНИ !!!!!!
  • 24 Лост

    3 0 Отговор
    Как можеш да кажеш колко % е ефективноста при положение, че някои независимо от ваксината го изкарват по леко?
  • 25 асдаа

    1 6 Отговор
    Никога няма да си сложа AstraZeneca - неефективна е. Освен това дава много слаб имунен отговор срещу новите щамове. Демек човек само ще си въобразява че е ваксиниран а реално няма да е. Били доказали в ... Шотландия. Смях. Че те не са в Европейския Съюз. Ще чакам възможност за по-добра ваксина - Sputnik или Pfizer.
  • 26 No Exit

    2 5 Отговор
    В Кралството вече рязко намалява броят на заразените. Масовата ваксинация върши работа. И вас ще измъкнат от кризата, да се освинвате по кръчмите пак. Защо изобщо сте се родили ?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 †††

    1 2 Отговор
    Ваксината е подготовка за белега на звяра.
  • 29 Васил

    1 1 Отговор
    Ей не спряха с рекламата за скапаната Астра Земека власт имащите се ваксинираха с Модерна и Пфайзер а за овцете Зенека